آریا بانو

آخرين مطالب

طرز تهیه خورشت ماست، غذای اعیانی اصفهانی‌ها خانه داري

طرز تهیه خورشت ماست، غذای اعیانی اصفهانی‌ها
  بزرگنمايي:

آریا بانو - برترین ها / انواع دسرها، چند صباحی بیشتر نیست که سفره‌های ایرانی را رنگین کرده در نصف جهان، اما "خورشت ماست"کهن پیش غذای اصیل و خوش طعمی است که رنگ و لعاب زرین آن با گذشت افزون بر یک قرن همچنان در ذائقه اصفهانی‌ها و گردشگران می‌درخشد.

آریا بانو


نخستین نکته‌ای که درباره این پیش غذای اصیل به چشم می‌آید دمای سرد و سپس خاصیت کشسانی آن است، موضوعی که بسیاری از گردشگران نیز هنگامی که خورشت ماست را با کنجکاوی از منوی رستوران‌ها انتخاب می‌کنند به آن اشاره کرده اند.
اگرچه خورشت ماست بیشتر به عنوان خوراک تشریفاتی در مهمانی‌ها و عروسی‌ها شناخته شده، اما شهره آن همواره مسیر گردشگران را به سوی اصفهان تغییر داده است و به اذعان محققان حتی در سایر استان‌ها و کشور‌های جهان نیز تهیه و مصرف می‌شود.
خورشت ماست در کنار بریانی و حلیم بادمجان همواره به عنوان غذای برتر از سوی داوران در جشنواره‌های استانی انتخاب شده است.
این پیش غذای بومی دارای ارزش تغذیه‌ای بالا است. یک متخصص تغذیه در این خصوص گفت: در صد بالای ماست چکیده در خورشت ماست منبع غنی از کلسیم و ویتامین B محسوب می‌شود، بنابراین مصرف آن برای زنان باردار، کودکان و سالمندان مفید است.

آریا بانو


مواد لازم خورشت ماست
پیاز متوسط 1 عدد شکر نصف پیمانه متوسط گلاب 1 قاشق سوپخوری مغز گردو 1 قاشق غذاخوری خلال بادام 1 قاشق غذاخوری خلال پسته و زرشک برای تزیین ماست پر چرب 3 پیمانه متوسط گوشت گردن گوسفند 250 گرم زعفران دم کرده 1 قاشق سوپخوری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه کافی

آریا بانو


طرز تهیه خورش ماست
برای تهیه خورشت ماست اصفهانی ابتدا یک قابلمه مناسب را پر از آب کنید و روی حرارت قرار دهید سپس پیاز را پس از گرفتن پوست از وسط نصف کنید و به قابلمه اضافه کنید. در ادامه گوشت گردن را به همراه کمی زردچوبه اضافه کنید و با حرارت زیاد اجازه دهید گوشت گردن مغز پخت شود.
پس از اینکه گوشت گردن به خوبی پخت، قابلمه را از روی حرارت بردارید و گوشت را از قابلمه خارج کنید. استخوان‌های موجود در گوشت را با دقت خارج کنید، سپس گوشت را داخل یک ظرف مناسب بریزید (ترجیحا ظرف مسی).
این مرحله مهم‌ترین مرحله پخت خورشت ماست است و باید به خوبی آنرا انجام دهید. در این مرحله باید آنقدر گوشت را بکوبید تا رنگش مایل به سفید و کش دار شود. اگر این کار را به خوبی انجام دهید خورشت ماست شما کشدار و منسجم می‌شود.
در مرحله بعدی یک قابلمه مناسب انتخاب کنید و ماست پر چرب را به همراه شکر داخل قابلمه بریزید. در ادامه مواد را به خوبی مخلوط کنید سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و مداوم هم بزنید تا ماست حباب بزند و نزدیک به جوشیدن باشد.
پس از اینکه ماست به جوش آمد گوشت کوبیده شده را به قابلمه اضافه کنید و هم زدن را ادامه دهید تا مواد یکدست شوند. پس از اینکه گوشت با دیگر مواد به خوبی مخلوط شد، مغز گردو را به همراه خلال بادام، زعفران دم کرده، گلاب و مقداری نمک اضافه کنید.

آریا بانو


چند دقیقه دیگر مواد را هم بزنید تا یکدست شوند سپس از روی حرارت بردارید و در ظرف مورد نظرتان بکشید. خورشت ماست را با خلال پسته و زرشک تزیین کنید و به مدت حداقل 12 ساعت در یخچال قرار دهید سپس سرو کنید.
یکی دیگر از نکات جالب در مورد خورشت ماست این است که این خورش بر خلاف دیگر خورشت‌های معروف ایرانی به صورت سرد سرو می‌شود. در صورت تمایل می‌توانید از زرده تخم مرغ و خامه هم برای خوشمزه‌تر شدن خورشت ماست استفاده کنید.
وجود گوشت گردن بره در این خوراک منبع اسید چرب اشباع، تامین کننده پروتئین و اسید‌های آمینه ضروری بدن است. این دسر سنتی در دسته خوراک‌های پرچرب قرار دارد.
در گویش محلی به این خوراک "خورش ماست" می‌گویند که در قدیم یک غذای اصلی درباری بود، ولی امروزه به عنوان دسر مصرف می‌شود. این خوراک به سبک هندی تهیه می‌شود که در آن به جای شکر و گلاب از نمک و فلفل استفاده می‌شود.
غذا‌ها و خوراک‌های بومی اگر چه در نگاه نخست، سفره ایرانی را به نمایش می‌گذارد، اما در ورای این جورچین رنگارنگ طعم ها، گنجینه‌ای فاخر از فرهنگ، باور‌ها و رسوم ایرانی نهفته است که با توسعه توریسم غذا می‌توان به آن دست یافت.
یک کارشناس مطالعات گردشگری در این خصوص گفت: پیشینه تاریخی ایران گواه روشنی بر اهمیت سفره ایرانی است، به طوری که خوراک بومی، ساده و مقوی همواره زینت بخش آن است.
مریم نوری افزود: با دقت به ترکیب مواد اولیه غذا‌ها و خوراک‌های بومی به خوبی می‌توان به جایگاه تغذیه در تمدن و فرهنگ کهن ایرانیان پی برد.
این کارشناس با بیان اینکه امروز نیازمند ایجاد شبکه‌ای از مطبخ خانه‌های سنتی در کشور هستیم، افزود: بسیاری از غذا‌های سنتی به فراموشی سپرده شدند و منوی رستوران‌ها بیشتر شامل غذا‌های تکراری و یا بر اساس الگوی کشور‌های دیگر است.
وی ادامه داد: اصفهان یکی از استان‌های محوری کشور در بخش توریسم غذاست و باید طوری برنامه ریزی شود که خوراک‌های بومی آن مانند خورشت ماست و بریانی تنها جنبه تغذیه‌ای نداشته باشند بلکه فرصتی برای تبادل فرهنگی و ارزآوری اقتصادی و کارآفرینی نیز باشد.
اصفهان در کنار برخورداری از جاذبه‌های تاریخی وفرهنگی، تنوع شگفت آمیز از طعم ها، رنگ‌ها و رایحه غذا‌هایی است که هر یک در بردارنده رمز و راز زندگی گذشتگان است.
بسیاری از غذا‌ها در این استان خاص اصفهان بوده و در هیچ کجای کشور یافت نمی‌شود و حتی برخی نیز از اصفهان به دیگر استان‌های کشور راه یافته است.
برآیند بررسی‌ها نشان می‌دهد غذا‌ها در اصفهان در بیشتر موارد به دو بخش تقسیم می‌شوند. یا آبگوشت مانند هستند و نان را در آن‌ها ترید (تلیت) می‌کنند یا حلیمی شکل اند و ترکیب جذابی از گوشت دنده یا گردن با حبوبات هستند که با هم کوبیده می‌شوند و در بیشتر مواقع با نان و سبزی خوردن تازه سرو می‌شوند.
اطلس جامع و سند راهبردی غذای ایرانی نیز درسال 95، همزمان با جشنواره منطقه‌ای "سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری" در اصفهان رونمایی شد.
استان اصفهان با بیش از 22 هزار اثر تاریخی، هزار و 850 اثر ملی و هفت اثر ثبت جهانی و افزون بر 600 خانه تاریخی کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1377417/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وینیسیوس جونیور دو چهره متفاوت دارد

سانحه تلخ برای استاد دانشگاه و خانواده اش

اهمیت ذکر بسم‌ الله الرحمن الرحیم

شدت اشتیاق و انتظار امیرالمؤمنین علی(ع) برای شهادت

حس و حال بعد از فوت فرزند؛ به یاد مصائب حضرت زینب (س) افتادم!

صبر عجیب حضرت ایوب

روایت دل‌نشین و هنرمندانه حامد عسکری از شجاعت امیرالمومنین(ع)

شکسته‌ شدن رکورد حمید سجادی پس از 36 سال

آخرین تمرین ازبکستان بدون ستاره استقلال

واکنش جالب رونالد کومان به کری نیکو ویلیامز

ویژه‌های حوادث/ تجاوز وحشیانه 3 پسر به دو دختر نوجوان

راه درمان قلب و رفع فشارهای روحی فقط قرآنه

همخوانی زیبای حافظان قرآن

رکورد جدید در محفل

هماهنگی زیبای همخوانی قرآن توسط گروه سبیل الرشاد

تلاوت قاری روشندل کرمانشاهی

مناجات خوانی سوزناک مسجد کوفه در برنامه محفل

روایت شفای کودک معلول

پاسخ جالب قاری نابینا به سوال حامد شاکرنژاد

قهر با پدر و مادر فاجعه است

قطعه دلنشین در وصف مادر

کباب تابه ای مرغ ترش؛ پیشنهاد خوشمزه دورهمی های عیدانه

همه ی بچه‌ها کولیک دارند؟

محققان: داشتن پسر می‌تواند باعث پیری سریع‌تر مغز والدین شود

شعری از سمانه خلف‌زاده، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

گل برتر هفته 26 لیگ برتر پرتغال 2024/25

شبیه‌سازی گل صعود به جام جهانی برای سردار!

جولان جوان یزدی در تمرین تیم ملی!

شادی‌های به یاد ماندنی در تاریخ لیگ برتر انگلیس

روبرتو مارتینز: نباید از رونالدو ناعادلانه انتقاد کنید

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران از سه خانواده سه شهیدی

دیدار مدیر عامل بیمه دی کشور و مدیر کل بنیاد مازندران با والدین شهید گشت نورد در ساری

سیلی زدن در این دنیا و یخ زدن دست در عالم روح

بردن آبروی دیگران و عذاب کشیدن روح در عالم غیب

دلیل خاموشی یک ساعتِ برج میلاد

سرود حماسی فرزندان شهدا در برنامه محفل

مدیحه‌سرایی زیبای رسالت بوذری در مدح حضرت علی (ع)

تلاوت شیرین به سبک عراقی در برنامه محفل

عطر نان خانگی در باران بهاری دل انگیز

مصرف متفورمین برای چاقی

5 بانوی نامدار ایران در سال 1403

تحولی در فیزیک!

شعر زیبای دکتر کاکاوند در مورد چای سرد

با چهار تغییر آلمان را شکست می‌دهیم

گزارشی از اولین اردوی تیم ملی کشتی فرنگی برای آمادگی برای مسابقات قهرمانی آسیا

آشنایی آرش میرباقری دوچرخه سوار جوان تیم ملی که آماده حضور در مسابقات توردوفرانس می‌شود

قانون جریمه در آوردن پیراهن در فوتبال چه زمانی به تصویب فیفا رسید؟

گزارشی از توسل ورزشکاران به ائمه اطهار در شب بیست و یکم رمضان

دلا فوئنته: بازی‌مان با هلند در حد فینال یورو است!

خط‌ونشان کریستیانو رونالدو برای ستاره دانمارک