راهکارهایی برای پیشگیری از تحلیل عضلانی در سالمندان
گفتگو
بزرگنمايي:
آریا بانو - عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه تحلیل توده عضلانی یا «سارکوپنیا» به از دست رفتن و زوال توده ماهیچههای اسکلتی بدن به دلیل سالمندی گفته میشود، افزود: انسانها پس از سن 25 سالگی هر سال نیم تا یک درصد از توده عضلانی خود را از دست میدهند.
دکتر محمدحسین کاوه اظهار داشت: تحلیل توده عضلانی اغلب منجر به کاهش تحرک، ضعف عضلانی، خطر افتادن و شکستگی استخوان ها و کاهش عملکرد کلی بدن می شود. عوامل متعددی مانند کاهش فعالیت بدنی، رژیم غذایی نامتعادل، تغییرات هورمونی و استرس شدید میتواند در بروز سارکوپنی نقش داشته باشد.
وی ادامه داد: سبک زندگی سالم شامل ورزش و یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ توده عضلانی مطلوب در حین دوران سالمندی ضروری است. فعالیت بدنی منظم، به ویژه تمرین های مقاومتی، برای حفظ و ساخت توده عضلانی بسیار اهمیت دارد. ورزش باعث تحریک سنتز پروتئین در ماهیچهها شده و عملکرد آنها را بهبود میبخشد.
عضو هیات علمی گروه ارتقای سلامت دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوهها، سبزی ها، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی، مواد مغذی لازم برای حفظ سلامت عضلات را فراهم میکند، افزود: مصرف منظم میوهها و سبزی ها توصیه می شود چراکه سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند که به کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو در عضلات کمک میکنند.
کاوه نقش پروتئینهای بدون چربی را تامین آمینواسیدهای مورد نیاز برای ترمیم و رشد عضلات دانست و یادآور شد: غلات کامل میتوانند انرژی پایدار لازم برای ورزش و عملکرد عضلات را فراهم کنند. همچنین مصرف کافی آب یا هیدراتاسیون برای عملکرد و ریکاوری عضلات ضروری است.
وی از ویتامینD به عنوان ویتامین محلول در چربی یاد کرد و گفت: این ویتامین به حفظ و سلامت عضلات در دوران سالمندی کمک بسیار زیادی می کند. ویتامین D به تنظیم سطح کلسیم کمک می کند که برای سلامت استخوان و عملکرد عضلات حیاتی است.
به گفته عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ویتامین دی به کاهش التهاب کمک می کند و در سنتز پروتئین که برای ساخت و ترمیم بافت عضلانی ضروری است، نقش مهمی دارد. علاوه بر نور خورشید، راه های دیگری مانند مصرف ماهی، گوشت قرمز، زرده تخم مرغ و قارچ برای دریافت ویتامین دی وجود دارد. تولیدکنندگان مواد غذایی نیز برخی مواد غذایی را با ویتامین دی، مانند محصولات لبنی مانند شیر و پنیر، آب میوه، غلات و جایگزین های مختلف شیر، اضافه و غنی کرده اند.
کاوه با بیان اینکه کلاژن یک پروتئین ساختاری است که حدود 30 درصد از کل پروتئین بدن ما را تشکیل می دهد، ادامه داد: بدن ما به طور طبیعی کلاژن تولید می کند اما با افزایش سن، تولید و کیفیت آن به طور قابل توجهی کاهش می یابد که این امر می تواند منجر به ضعف عضلانی، کاهش انعطاف پذیری و افزایش خطر آسیب دیدگی شود. غذاهایی با پروتئین بالا می تواند برای افزایش تولید کلاژن مصرف شود.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی تصریح کرد: اسیدهای چرب امگا 3 به عنوان نوعی چربی ضروری، نقشی حیاتی در حفظ سلامت ایفا می کند. این چربی ها که بیشتر در ماهی، روغن ماهی، مغزها و دانهها یافت میشود و به دلیل خواص ضد التهابی در پیشگیری از سارکوپنی (کاهش توده عضلانی) موثر است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که در بدن ما به طور طبیعی یافت می شود و یا از طریق رژیم غذایی یا مکمل ها دریافت می شود. آنتی اکسیدانها نقش حیاتی در محافظت از سلول ها در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد ایفا میکند.
وی افزود: عضلات به طور خاص در برابر آسیب رادیکالهای آزاد آسیبپذیر هستند؛ زیرا در طول ورزش مقادیر زیادی اکسیژن مصرف میکنند. این امر می تواند منجر به افزایش تولید رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو شود که به نوبه خود می تواند به درد عضلانی، خستگی و کاهش عملکرد عضلات منجر شود. بنابراین برای مقابله با رادیکالهای آزاد، استفاده از آنتی اکسیدانها به ویژه ویتامین C توصیه میشود.
-
دوشنبه ۱۷ دي ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۷:۲۲
-
۳۱ بازديد
-
-
آریا بانو
لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1335604/