آریا بانو

آخرين مطالب

جوانان چراغ ارکستر سازهای ایرانی را روشن کردند سیاسی

جوانان چراغ ارکستر سازهای ایرانی را روشن کردند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا / کنسرت ارکستر سازهای ایرانی با حضور 80 نوازنده نوجوان و جوان به یاد روح الله خالقی بنیانگذار موسیقی ملی ارکسترال، با رهبری محمدرضا عزیزی و خوانندگی وحید تاج در برج آزادی در تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار موسیقی ایرنا، فراخوان تشکیل و عضویت در ارکستر سازهای ملی استاد روح الله خالقی به عنوان «بنیانگذار موسیقی ملی ارکسترال» اردیبهشت ماه امسال برای جذب نوازندگان سازهای ایرانی شامل تار، تارباس، سه‌تار، کمانچه، قیچک آلتو و قیچک باس، عود، سنتور، قانون، نی و سازهای ضربی (تنبک و دف) و نیز سازهای زهی آرشه‌ای ویولن، ویولا، ویولنسل و کنترباس و سازهای بادی کلارینت، ابوا و فلوت ریکوردر منتشر شد.
در این راستا، با توجه به لزوم حفظ و گسترش رپرتوار اجرایی و همنشینی نوازندگان موسیقی ایرانی در کنار هم به صورت یک ارکستر، شورای هنری ارکستر سازهای ملی با حضور مسعود آذین، کیارش بکتاشیان، فرنوش تدین، مسعود جعفری، کیارش داودی، محمدرضا(نستوه) درویش، امیر محمدرضایی، کاوان کریمی، پویا محمدی، علیرضا عقیقی، علی عابدین و جلال نقی‌لو تشکیل شد.

پس از ارزیابی درخواست‌های ارسالی و آزمون‌های ورودی متعدد، نوازندگانی برای ارکستر انتخاب شدند و پس از یک دوره آماده‌سازی و توانمندسازی به همراه بخش‌های متنوع تخصصی و آموزشی، آماده اجرا برای عموم شده است.
ارکستر ساز های ایرانی در تلاش است تا ادای احترام و یادواره‌ای برای استاد روح الله خالقی باشد. براین اساس نخستین کنسرت ارکستر سازهای ایرانی به نام و یاد این هنرمند فقید شامگاه چهارشنبه- 16 آبان ماه- با حضور 80 نوازنده سازای اصیل ایرانی و گروه زهی به رهبری محمدرضا عزیزی و خوانندگی وحید تاج در مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی برگزار شد.
در ابتدای این کنسرت پس از حضور اعضای ارکستر که عمدتا هنرمندان نوجوان و جوان بودند، رهبر و خواننده ارکستر با همراهی یکدیگر و تشویق مخاطبان در صحنه حضور پیدا کردند.
وحید تاج در ابتدا ضمن خوشامدگویی به مخاطبان گفت: امشب میزبان استادان برجسته موسیقی کشورمان میلاد کیایی و مینا افتاده هستیم.
این خواننده افزود: یک عذرخواهی باید خدمت شما داشته باشم؛ امروز از صبح درگیر یک آلرژی شدم و خیلی صدایم گرفته است، انسان غیرمتعهدی نبودم و سعی می‌کنم بهترین شب را برای شما رقم بزنم
سپس قطعه‌های کنسرت اجرا شد، «بهار عاشق» اثری از روح الله خالقی با تنظیم پویا محمدی، «بهار دلنشین» (گروه کمانچه، قیچک و ویولنسل) اثری از خالقی با تنظیم علیرضا عقیقی، «چنگ رودکی» (بوی جوی مولیان) اثر خالقی با تنظیم محمدرضا عزیزی، «تمرین دشتی» (گروه تار، سه تار و عود) اثر ابوالحسن صبا با تنظیم محمدرضا عزیزی، «بسته دام» اثر علینقی وزیری با تنظیم پویا محمدی، «در قفس» (گروه سنتور) اثر ابوالحسن صبا با تنظیم پویا محمدی، «همنوازی تنبک» با تنظیم محمدرضا (نستوه) درویش، «به یاد گذشته» اثر صبا با تنظیم پویا محمدی، وصال (گروه دف) با تنظیم آرین رضایی، «نغمه نوروزی» و «ای ایران» اثر خالقی با تنظیم علیرضا عقیقی از جمله این قطعه‌ها بودند که بسیاری از آنها جزو خاطرات جمعی مخاطبان بود و برخی مخاطبان قطعه‌ها را با خواننده همخوانی می‌کردند.
به خصوص در قطعه پایانی که به اجرای «ای ایران» اختصاص داشت، مخاطبان ایستاده و با همراهی خواننده، این قطعه را همخوانی کردند و ارکستر را تشویق می‌کردند. بخشی از اجرای قطعه «ای ایران» را مشاهده کنید:
همراهی نوازندگان به خصوص در بخش‌های همنوازی از نکات قابل توجه این کنسرت بود. این ارکستر تازه تاسیس با با همراهی نوجوانان و جوانان که آینده موسیقی کشور هستند، با استقبال قابل توجه مخاطبان مواجه شد و امیدواریم در آینده شاهد اجراهای بیشتری از این ارکستر باشیم.
چنانچه وحید تاج خواننده این کنسرت درباره ارکستر سازهای ملی نوشته بود: «ارکستری با حدود 80 نوازنده بدون کوچکترین حامی مالی، نوجوانانی که بعضا از شهرهای دیگر به تهران می‌آیند فقط برای تمرین. و شب را در مسافرخانه‌ها استراحت می‌کنند، خوشحالم که کنارشان می‌خوانم، چشمانشان پر از عشق است به موسیقی و ساز و آواز، کاش حداقل خودمان به موسیقی ایرانی و این نوجوانان و جوانان بها بدهیم.»
همچنین علیرضا عقیقی نوازنده تار، عضو شورای ارکستر سازهای ملی و بعضی از قطعه‌های این کنسرت درباره این رویداد نوشته بود: «این ارکستر متشکل از گروهی از نوازندگان جوان و ممتاز در هر ساز است که در کنار هم به اجرای موسیقی فاخر ایرانی خواهند پرداخت. گردهمایی چنین مجموعه‌ای از هنرمندان برجسته در این روزها اتفاقی کم‌نظیر و نویدبخش اجرایی خاطره‌انگیز و منحصر به فرد برای علاقه‌مندان به موسیقی سنتی ایرانی است. امیدوارم این کنسرت، شبی به یادماندنی را برای همه حاضران رقم بزند.»
نوازنده های تار؛ علیرضا عقیقی (سولوئیست)، آرمان ندائی، سیدعلی نظام الدینی، ساقی همتی، فریماه فلاح، احسان قربانپور، پانیذ علیشاهی، کیارش رشیدپور، آرمان مظاهری، محمدرضا صالحی و مهدیار شادمانی، نوازنده های بم‌تار؛ محمدرضا پاشایی و مهدیار شادمانی، سه‌تار؛ آرین آقاخانی، آیدا حقیقی و عرفان رضایی، سنتور؛ پویا محمدی (سولوئیست)، امیرحسین شامی زاده محرمی، ایلیا رحمان‌نیا، سیناز مهدوی، ریحانه نجابت قمصری، سیامک دسترس، الیار لطیفی، مهدیه سادات محترم، علیرضا عبدالحسینی، فاطمه زهرا (هستی) رحیمی، فاطمه ملکی، فریدون نوروزی لرکی، قانون؛ نگار غفاری، آوا نوبختی، سانیا فرهادی، آرمینا عرفانیان بخشنده، تیدا توکلی، سپینود صلح‌جو و آیلین ناصری از اعضای ارکستر سازهای ایرانی در کنسرت شب گذشته بودند.
همچنین نوازنده های کمانچه؛ صابر محمدی (مایستر)، نگین محمدی، مهدی قبادی، آرزو مهاجر، عطا اتحاد، محمد کیخائی افوسی، پوریا کریمی، ابوالفضل بهارلو، آیدا محمدی، یکتا کرمانی، محمدرضا نقی‌لو، عارف فراضی، مهسا کاظمی، سینا کرمی نور، تنبک؛ محمدرضا (نستوه) درویش، نگین نجابت قمصری، آیریک زنده بودی، محمد سعید رحمانی، زهره خانیان، سارینا شقاقی، سانیا شقاقی، صبا اکبری فر، حافظ رسول منش، ترانه بهاری، هومان ناظمی زاده، عرفان غیاثوند قیصری، فرهان گلپایگانی، سارینا رجبی، کارینا جانعلی پور، نوزانده های دف دف؛ مسعود جعفری، ثمین (زهرا) شریعتی، پانیذ سوهانی، مهدیه عربلو، بهار دهستانی، امیرحسین نظافتی، یزدان سیاح مقدم، عود؛ امیر کوهیار میرزایی، رضا احمدی، هلیا محمد طاهر نژاد، ثمین محمدی، ویولنسل؛ یاسمین ابوحیدری و آوا فنا، نوازده های قیچک آلتو؛ لیدا ارغوانی فرد و باران حیرت پور، نوازنده های نی؛ کیارش بکتاشیان اصفهانی (سولوئیست) و نیما توکلی از دیگر اعضای این ارکستر بودند.
کنسرت ارکستر ساز های ملی به یاد روح الله خالقی پنجشنبه و جمعه- 17 و 18 آبان ماه- نیز در برج آزادی برگزار می‌شود.
روح‌الله خالقی (زاده 1285 – درگذشته 21 آبان 1344) موسیقیدان، آهنگساز، نوازنده ویولن و آموزگار موسیقی، از شاگردان علینقی وزیری بود و در دورانی که توجه به موسیقی سنتی ایران کاهش یافته بود، با آثار و فعالیت‌های خود در حفظ و احیای جایگاه این موسیقی نقش قابل توجهی ایفا کرد.
خالقی در کودکی و تحت تأثیر پدر و مادرش که هر دو نوازندگی می‌دانستند با موسیقی آشنا شد. تحصیلات ابتدایی خود را در تهران، شیراز و اصفهان سپری کرد. پدرش با اینکه به موسیقی علاقه داشت اما با انتخاب این هنر به‌ عنوان یک حرفه برای پسرش مخالف بود. با این‌ حال، گرایش روح‌الله خالقی به موسیقی باعث شد تا در نوجوانی با دیدن آگهی برپایی مدرسه موسیقی وزیری، در آنجا نام‌نویسی و تحصیل موسیقی را آغاز کند. وی از 19 سالگی در مدرسه موسیقی مشغول به تدریس شد و همزمان تحصیلات خود را در دارالفنون و پس از آن در دانشسرای عالی تا مدرک کارشناسی در رشته فلسفه و ادبیات فارسی ادامه داد.
خالقی چند سال در وزارت معارف خدمت کرد؛ منشی مخصوص دفتر وزیر، معاون دفتر وزارتی، و معاون اداره موسیقی کشور و هنرستان عالی موسیقی، از جمله سمت‌های وی بودند. خالقی سال 1322 با همراهی چند تن از مهمترین چهره‌های موسیقی ایران اعم از ابوالحسن صبا، حبیب سماعی، موسی معروفی، جواد بدیع زاده، احمد فروتن راد و مهدی خالدی «ارکستر ملی» را تشکیل داد که نخستین اجرای آن در اردیبهشت 1323 انجام شد.
خالقی سال 1328 نیز «انجمن دوستداران موسیقی ملی» را تشکیل داد که بعداً به هنرستان موسیقی ملی تغییر نام یافت. این موسیقیدان کنسرت‌های متعددی را توسط ارکستر این انجمن به اجرا درآورد. خالقی نخستین نشریه مستقل موسیقی ایران را با نام مجله «چنگ» تأسیس و مقاله‌های تخصصی بسیاری نیز در مطبوعات مختلف منتشر کرد. رهبری ارکستر «گل‌ها»، سرپرستی ارکسترهای «شماره یک و دو رادیو» و عضویت در شورای موسیقی رادیو از دیگر فعالیت‌های وی بود.
خالقی چندین کتاب مهم در زمینه موسیقی ایرانی و غربی نوشت. «سرگذشت موسیقی ایران» در سه جلد که نام وی را به ‌عنوان «نخستین تاریخ‌نگار موسیقی شهری ایران» مطرح کرد و «نظری به موسیقی» درباره مبانی موسیقی کلاسیک و موسیقی ایرانی در دو جلد، از مهمترین آثار چاپی او محسوب می‌شوند.
از خالقی به‌ عنوان «بنیانگذار موسیقی ملی ارکسترال» نام برده می‌شود؛ به‌ همین دلیل او را از نخستین «آهنگسازان حرفه‌ای کامل در ایران» دانسته‌اند که در این سبک به شهرت رسید. وی قطعات موسیقی بسیاری ساخت که در همه آنها به موسیقی ایرانی توجه و پرداخته شده‌ است.
در آثار خالقی گرایش به کنترپوان، استفاده از هارمونی خاص برای حفظ اصالت موسیقی ایرانی، اهمیت به زیبایی ملودی و ترویج موسیقی بدون کلام مشهود است. قطعات و تصنیف‌هایی همچون «رنگارنگ شماره 1 و 2»، «بهار دلنشین»، «حالا چرا»، «خوشه‌چین»، «چَنگِ رودکی»، «میِ ناب» و «سرود نفت» از جمله ساخته‌های خالقی هستند که در میان مردم به شهرت رسیدند. سرود مشهور «ای ایران» که از آن به‌ عنوان سرود ملی غیررسمی ایرانیان یاد می‌شود نیز، از جمله ساخته‌های اوست

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1301131/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رژیم‌های غذایی با گرسنگی‌های متناوب ممکن است اثرات غیرمنتظره‌ای روی مو داشته باشد

واقعیت حمام نکردن با افزایش عمر

ترانه زیبای «نفس» با صدای فرزاد فرزین

دستگیری معتاد سابقه‌دار با 37 فقره سرقت در سمنان

روایت عجیب از حاج قاسم سلیمانی در میدان نبرد

استوری/ نام مبارک امیرالمؤمنین علی(ع)

نماهنگ حماسی «ناصر الحسین، قاسم سلیمانی» با صدای محمود کریمی

تاس کباب غذای ویژه برای ظهر جمعه

هنگام غش و ضعف چه کنیم؟

ایده خلاقانه هنرمند کره ای و تبدیل سطل بازیافت به سبدهای سازمان دهنده

ردیابی گاز‌های ضروریِ حیات در سیاره‌ای فراخورشیدی توسط تلسکوپ جیمز وب

اگر تو فارغی از حال دوستان یارا

مربی استقلال: عملکرد ما امروز خوب بود، می‌شد برنده شویم

کارترون: روی یک اشتباه گل خوردیم ولی بابت واکنش‌ مان خوشحالیم

صالح حردانی، بازیکن سپاهان: از استقلال پیشنهاد دارم

صحبت های جنجالی روزبه چشمی بازیکن استقلال پس از تقابل با سپاهان

النصر با تالیسکا در حال عذاب دادن فنرباغچه است!‏

باشگاه‌های اسپانیایی علیه بارسا؛ اولمو را ثبت نکنید!

ربیعی: چرا استعفایم را قبول نکردید!

دوبلور کارتون «فوتبالیست‌ها» :دوست نداشتم جای سوباسا حرف بزنم!‎

خبرهایی از مهران مدیری و مسعود کیمیایی و ماجرای اولین حاشیه جشنواره فیلم فجر امسال

این 6 نشانه یعنی منتظر حمله میگرن باشید

«جغجغه مرگ» چیست و چرا گاه در آخرین لحظات زندگی انسان‌ها شنیده می‌شود؟

موسیقی «بتهوون»؛ امید به زندگی در میان آشفتگی های زندگی

وزیر بهداشت: 80 درصد پزشکان مجبورند بعد از مهاجرت رشته پزشکی را کنار بگذارند

در مراسم گرامیداشت سالگرد سردار سلیمانی چه گذشت؟

استوری/ داروی درد من شهادت است

سیل در خیابن های مکه!

کندن پارکومتر و سرقت پول در لندن!

زندگی بزرگان/ صاحب مظلوم‌ترین تصویر جنگ؛ این غواص دست‌بسته کیست؟

آموزش تزئین کیک پای

این غذاها برای عفونت معده مضر است!

چه کنم که فرزندم از من حرف شنوی داشته باشه ؟

حیوان عجیبی که می‌تواند مغزش را کوچک کند

مجموعه داستانی کوتاه از یک نویسنده دهه هفتادی

قلعه نویی: از باشگاه استقلال تشکر میکنم این تیم خانه دوم من است

سیو نیازمند سپاهان را در بازی نگه داشت

موسیمانه بعد بازی با سپاهان در نشست خبری حاضر نشد و استادیوم شهر قدس را ترک کرد

کودک استقلالی طرفدار سیدحسین حسینی که خواستار دستکش کاپیتان بود

قلعه‌نویی: استقلال خانه من است

توپ قرمز نداشتیم، نداده بودند!

خوشحال ترین استقلالی در آخرین شب نیم فصل

اسکو و تارتار به دنبال شکستن رکورد فرهاد مجیدی

یحیی تا دم استعفا رفت و پشیمان شد!

جدول لیگ برتر در پایان نیم‌ فصل اول؛ تراکتور از سپاهان جلو زد

ال‌کلاسیکو برنده نداشت؛ زور موسیمانه و کارترون به هم نرسید

مایکل مور، حامی نماینده فلسطین در اسکار شد

خاطره شنیده نشده رضا ایرانمنش از حاج قاسم در فرودگاه

معرفی نامزدهای پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم عمار

ترانه «غم مخور» با اجرای بابک افرا