آریا بانو

آخرين مطالب

ناباروری در ایران؛ زنگ خطر پیر شدن جمعیت ایران به صدا درآمد سیاسی

ناباروری در ایران؛ زنگ خطر پیر شدن جمعیت ایران به صدا درآمد
  بزرگنمايي:

آریا بانو - در حالی که 20 درصد زوج‌ها در ایران مشکل ناباروری دارند، با تعداد اندک مراکز درمان ناباروری در کشور مواجهیم و بسیاری از درمان‌های موجود نیز برای خانواده‌ها گران محسوب می‌شوند.

جمعیت ایران رو به دروازه پیری حرکت می‌کند. این واقعیتی است که سال‌هاست جمعیت‌شناسان و دیگر متخصصان نسبت به آن هشدار داده‌اند. دولت تلاش کرده تا در مسیر تسهیل فرزندآوری و افزایش جمعیت سیاست‌گذاری کند. در این مسیر، توسعه مراکز درمان ناباروری، یکی از اقدامات اساسی برای افزایش فرزندآوری در دستور کار قرار داشته است.
با این همه درمان ناباروری همچنان در ایران با موانع و مشکلاتی روبه‌روست که رفع آنها می‌تواند در مسیر تسهیل فرزندآوری بسیار موثر باشد. اما چه چالش‌هایی هستند که دست‌کم 20 درصد زوج‌ها در ایران با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند؟ چگونه باید آنها را رفع کرد و تجربه کشور‌های در حال توسعه در این حوزه چه می‌گوید؟
ناباروری در ایران و موانع درمان 
تحقیقات انجام‌شده انجمن‌های پزشکی، نرخ ناباروری در ایران را 15 تا 20 درصد برآورد می‌کنند. این میزان تقریباً برابر با میانگین جهانی است. با این همه امروز درمان‌های متفاوتی برای درمان ناباروری ارائه شده که هر یک برای افرادِ با ویژگی گوناگون کاربرد دارد.
اما استفاده از این درمان‌ها چالش‌هایی دارد و نخستین چالش در کشور ما هزینه‌های درمان ناباروری است که بسته به نوع روش درمانی متغیر است. به عنوان مثال، هزینه یک دوره درمان با روش IVF (لقاح خارج رحم) ممکن است بین 20 تا 50 میلیون تومان باشد که پرداخت این مبلغ برای بخشی از اقشار جامعه راحت نیست. از سوی دیگر امروز در ایران حدود 80 مرکز تخصصی درمان ناباروری در کشور فعالند که نسبت به جمعیت بیش از 85 میلیون نفری کشورمان کافی به نظر نمی‌رسد.
کمبود تجهیزات و نیروی متخصص در کشور 
یکی دیگر از مهم‌ترین چالش‌های درمان ناباروری در کشور، کمبود تجهیزات پیشرفته و نیروی متخصص است. با وجود پیشرفت‌های چشمگیر در پزشکی، بسیاری از مراکز درمانی در کشور به دلیل محدودیت‌های مالی و دسترسی به فناوری‌های روز دنیا، قادر به ارائه خدمات باکیفیت نیستند. یکی از دلایل این عدم دسترسی تحریم‌ها است که پنجره‌های ایران به دنیا را تنگ کرده است.
از سوی دیگر هزینه‌های بالای درمان نیز مانعی دیگر برای زوج‌های نابارور است؛ بسیاری از خانواده‌ها به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور آزمایش‌ها، دارو‌ها و عمل‌های جراحی، امکان استفاده از این خدمات را ندارند. به‌علاوه، تعداد مراکز تخصصی برای درمان ناباروری در کشور به‌صورت نسبی کم است و همین مساله به ازدحام مراکز درمانی و طولانی‌شدن زمان انتظار بیماران منجر می‌شود. ریشه این مشکل را باید در کمبود بیمارستان و پایین بودن سرانه تخت بیمارستانی در کشور جست‌وجو کرد. موضوعی که نیازمند توسعه زیرساخت‌ها با مشارکت دولت و بخش خصوصی است.
ضرورت سرمایه‌گذاری بیشتر در حوزه درمان ناباروری 
سرمایه‌گذاری در حوزه درمان ناباروری، نه تنها از نظر انسانی بلکه از نظر جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی نیز دارای اهمیت فراوانی است. براساس آمار‌های موجود، نرخ ناباروری در ایران حدود 20 درصد است. این یعنی 20 درصد زوج‌ها با این مشکل دست‌وپنجه نرم می‌کنند و این رقم نشان‌دهنده نیاز گسترده به خدمات درمانی مؤثر در این حوزه است.
درمان ناباروری نه تنها می‌تواند به افزایش جمعیت کمک کند، بلکه بهبود کیفیت زندگی خانواده‌ها و ارتقای سطح سلامت جامعه را نیز به دنبال خواهد داشت. از سوی دیگر، سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های اجتماعی ناشی از مشکلات روانی و عاطفیِ ناشی از ناباروری شود. در نهایت، تقویت حوزه درمان ناباروری می‌تواند به توسعه صنعت پزشکی و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید نیز کمک کند؛ موضوعی که رشد اقتصادی را هم به همراه خواهد داشت.
بهداشت و درمان قربانی کسری بودجه 
هرچند توسعه زیرساخت‌ها همواره در ادبیات و شعار‌های دولت‌مردان وجود داشته، اما در عمل، بهداشت و درمان به ویژه در یک دهه اخیر، قربانی کسری بودجه دولت شده است. در چنین شرایطی ورود بخش خصوصی با سرمایه‌گذاری در زمینه تجهیز مراکز درمانی، آموزش نیروی انسانی متخصص و ایجاد تسهیلات مالی برای بیماران، می‌تواند کمبود‌های موجود را جبران کند.
مزیت دیگر حضور بخش خصوصی افزایش رقابت در این حوزه و در نتیجه بهبود کیفیت خدمات است. تجربه کشور‌های توسعه‌یافته نیز نشان داده که ترکیب سرمایه‌گذاری‌های دولتی و خصوصی می‌تواند به افزایش کارآیی و نوآوری در درمان ها‌ی ناباروری کمک کند.
قوانین و مقررات 
در چنین شرایطی، قوانین و مقررات مرتبط با درمان ناباروری نیز در ایران هنوز در مراحل اولیه قرار دارد. با وجود اینکه برخی حمایت‌های قانونی برای تسهیل درمان ناباروری وجود دارد، اما پوشش بیمه‌ای کامل برای همه روش‌های درمانی وجود ندارد و بسیاری از خدمات همچنان از شمول بیمه خارج هستند. موضوعی که یکی از بزرگترین موانع در مسیر تسهیل دسترسی عادلانه به خدمات درمانی برای تمام اقشار جامعه است. در این مسیر مجلس و دولت می‌توانند با همکاری ریل‌گذاری مناسبی در مسیر تهسیل قوانین مرتبط و دسترسی اقشار مختلف به خدمات درمان ناباروری انجام دهند.
تجربیات سایر کشور‌ها چه می‌گوید؟ 
کشور‌هایی مانند انگلستان و فرانسه تجربیات موفقی در زمینه درمان ناباروری دارند. این تجربیات می‌تواند با توجه به مختصات خاص جامعه ایران مورد استفاده قرار گیرد. در این کشورها، بخش عمده‌ای از هزینه‌های درمان ناباروری را بیمه‌های دولتی یا خصوصی پوشش می‌دهند. دولت‌ها به غیر از سیاست‌گذاری برای رشد جمعیت، به شکل مستقیم از تحقیقات و توسعه فناوری‌های مرتبط با این حوزه نیز حمایت می‌کنند. از دیگر نقاط قوت این کشور‌ها می‌توان به همکاری نزدیک بخش‌های دولتی و خصوصی در توسعه زیرساخت‌های پزشکی و آموزش نیروی متخصص اشاره کرد.
چه باید کرد؟
سرمایه‌گذاری در حوزه درمان ناباروری، یک ضرورت اجتماعی و اقتصادی است. آن هم در شرایطی که جمعیت ایران رو به پیری حرکت می‌کند. توسعه حوزه درمان ناباروری می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی زوج‌های نابارور، ارتقای سطح سلامت عمومی و تقویت اقتصاد کشور منجر شود. اما این مسیر پرپیچ‌وخم و نیازمند منابع مالی بسیاری است.
ورود بخش خصوصی به این حوزه می‌تواند نقش مهمی در رفع کمبود‌ها و بهبود کیفیت خدمات ایفا کند. برای دستیابی به این اهداف اصلاح قوانین، تسهیل دسترسی به خدمات درمانی با توسعه پوشش بیمه‌ها و سرمایه‌گذاری گسترده در تجهیزات و نیز آموزش مورد نیاز است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1299294/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طلا چگونه به سطح زمین می‌رسد؟

گذر ایستگاه فضایی بر فراز طوفانِ Milton

داستان‌هایی از شکوه سیرت امام جواد(ع)

زیباترین اشعار ایرانی

نفرات برتر پنج وزن دوم کشتی آزاد قهرمانی کشور

بعیدی: تا 24 ساعت قبل از محل بازی بی‌اطلاع بودیم

شکایات طرفداران استقلال بعد از بازی برابر سپاهان

لیموچی: از بودن در سپاهان لذت می‌برم

قدردانی بازیکنان سپاهان از هواداران این تیم

قهرمانی علی داودی با ثبت رکورد 459 کیلوگرم

پاسخ متناقض استقلالی‌ها به ناراحتی رامین

دزدی در شش ثانیه به عشق پرسپولیس!

تیزر رسمی نوزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت رونمایی شد+ویدئو

سمیرا دلش نمی‌سوخت، تو چی کار کردی؟

حرص خوردن های جذاب ژاله صامتی

واکنش نوه مهدی فخیم‌زاده به خبر بستری شدن کارگردان

قهر نه! دوری تو قلب مرا بی‌گله کشت

تأکید سرپرست سازمان فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاحتی کوثر بر ضرورت اقدام به موقع و مدیریت بهینه زمان

مکتب حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک الگوی مدیریتی مورد توجه قرار گیرد

رژیم‌های غذایی با گرسنگی‌های متناوب ممکن است اثرات غیرمنتظره‌ای روی مو داشته باشد

واقعیت حمام نکردن با افزایش عمر

ترانه زیبای «نفس» با صدای فرزاد فرزین

دستگیری معتاد سابقه‌دار با 37 فقره سرقت در سمنان

روایت عجیب از حاج قاسم سلیمانی در میدان نبرد

استوری/ نام مبارک امیرالمؤمنین علی(ع)

نماهنگ حماسی «ناصر الحسین، قاسم سلیمانی» با صدای محمود کریمی

تاس کباب غذای ویژه برای ظهر جمعه

هنگام غش و ضعف چه کنیم؟

ایده خلاقانه هنرمند کره ای و تبدیل سطل بازیافت به سبدهای سازمان دهنده

ردیابی گاز‌های ضروریِ حیات در سیاره‌ای فراخورشیدی توسط تلسکوپ جیمز وب

اگر تو فارغی از حال دوستان یارا

مربی استقلال: عملکرد ما امروز خوب بود، می‌شد برنده شویم

کارترون: روی یک اشتباه گل خوردیم ولی بابت واکنش‌ مان خوشحالیم

صالح حردانی، بازیکن سپاهان: از استقلال پیشنهاد دارم

صحبت های جنجالی روزبه چشمی بازیکن استقلال پس از تقابل با سپاهان

النصر با تالیسکا در حال عذاب دادن فنرباغچه است!‏

باشگاه‌های اسپانیایی علیه بارسا؛ اولمو را ثبت نکنید!

ربیعی: چرا استعفایم را قبول نکردید!

دوبلور کارتون «فوتبالیست‌ها» :دوست نداشتم جای سوباسا حرف بزنم!‎

خبرهایی از مهران مدیری و مسعود کیمیایی و ماجرای اولین حاشیه جشنواره فیلم فجر امسال

این 6 نشانه یعنی منتظر حمله میگرن باشید

«جغجغه مرگ» چیست و چرا گاه در آخرین لحظات زندگی انسان‌ها شنیده می‌شود؟

موسیقی «بتهوون»؛ امید به زندگی در میان آشفتگی های زندگی

وزیر بهداشت: 80 درصد پزشکان مجبورند بعد از مهاجرت رشته پزشکی را کنار بگذارند

در مراسم گرامیداشت سالگرد سردار سلیمانی چه گذشت؟

استوری/ داروی درد من شهادت است

سیل در خیابن های مکه!

کندن پارکومتر و سرقت پول در لندن!

زندگی بزرگان/ صاحب مظلوم‌ترین تصویر جنگ؛ این غواص دست‌بسته کیست؟

آموزش تزئین کیک پای