آریا بانو

آخرين مطالب

غفلت از یک اپیدمی در دوره گذار دولت

تب دنگی کرونا می‌شود؟ پزشکي

تب دنگی کرونا می‌شود؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - شهر‌ها یکی پس از دیگری اعلام می‌کنند که پشه آئدس را که انتقال دهنده بیماری تب دنگی است، شناسایی کرده‌اند، آیا این بیماری یک اپیدمی دیگر را رقم می‌زند؟

چند هفته‌ای هست که آمار موارد ابتلا به بیماری و همچنین شهرهایی که سروکله این پشه در آن‌ها پیدا شده، توسط وزارت بهداشت اعلام می‌شود، طوری‌که همه را یاد روزهای شیوع ویروس کرونا و آمارهای مربوط به موارد ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از آن می‌اندازد، اما آیا واقعاً پشه آئدس می‌تواند مانند ویروس کرونا که کووید19 را فراگیر کرد، یک فراگیری دیگر از نوع تب دنگی راه بیندازد؟
شهر‌ها یکی پس از دیگری اعلام می‌کنند که پشه آئدس را که انتقال دهنده بیماری تب دنگی است، شناسایی کرده‌اند، آیا این بیماری یک اپیدمی دیگر را رقم می‌زند؟
شیوع بیماری تب دنگی در جهان سرعت گرفته است، حداقل در مقایسه با سال گذشته یک آمار دو برابری به‌جا گذاشته، آن‌طورکه CDC گزارش داده در ژوئن 2024 نمونه‌های جدید ابتلا به بیماری حدود 10 میلیون نفر بوده که نسبت به مدت مشابه در سال 2023 با آمار 5 میلیون ابتلا رشدی دو بربری داشته است.
حمید سوری، اپیدمیولوژیست با ارائه این آمار می‌گوید: «این نشان دهنده یک اپیدمی رو به گسترش است، این وضعیت نشان می‌دهد ویروس در بدن پشه آئدس که ناقل بیماری هست درحال گسترش است؛ بنابراین ماجرا جدی‌ست و خطر ابتلا بلقوه وجود دارد.»
سنگینی سایه سیاست روی تب دنگی
شاید هیچ‌وقت مانند امسال بیماری تب دنگی و پشه آئدس سر زبان‌ها نیفتاده بودند، اما حالا چند هفته‌ای هست که آمار موارد ابتلا به بیماری و همچنین شهر‌هایی که سروکله این پشه در آن پیدا شده توسط وزارت بهداشت اعلام می‌شود، طوری‌که همه را یاد روز‌های شیوع ویروس کرونا و آمار‌های مربوط به موارد ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از آن می‌اندازد، اما آیا واقعا پشه آئدس می‌تواند مانند ویروس کرونا که کووید19 را فراگیر کرد، یک فراگیری دیگر از نوع تب دنگی راه بیندازد؟
از آن‌جایی که بیماری تب دنگی از انسان به انسان منتقل نمی‌شود شاید فراگیری آن مانند سایر بیماری‌های ویروسی زیاد نباشد، اما حتما اگر مورد توجه قرار نگیرد نگران کننده خواهد شد، طوری‌که سوری می‌گوید: «به نظر می‌رسد طغیان‌های نگران کننده تب دنگی در کشور در سایه التهابات سیاسی موجود مورد عنایت مناسب وزارت بهداشت و رسانه‌ها قرار ندارد. چند روز قبل در نشستی که با یکی از کارشناسان بین‌المللی داشتم به عقیده او این مسئله برای ایران بسیار نگران کننده است.»
این استاد بین‌المللی دانشگاه ادامه می‌دهد: «ایشان نسبت به طغیان عظیم تب دنگی در ایران بسیار نگران بود و به تصورشان واکنش وزارت بهداشت به این فوریت بهداشتی کافی نیست. ایشان تصویری در حد وخامت پاندمی کووید در ایران را متصور بودند و آمادگی کامل، جامع و همه جانبه مقابله با اپیدمی فراگیر کشوری این بیماری به ویژه در مناطق جنوبی، شرقی و شمالی کشور را با اهمیت زیاد ارزیابی می‌کردند.»
سوری بیان می‌کند: «امیدوارم این حساسیت در متولیان امر در وزارت بهداشت ایجاد شده باشد و در دوره گذار دولت شاهد غفلت از این فوریت اپیدمیولوژیک نباشیم. از مهمترین روش‌های پیشگیری این بیماری. آموزش عمومی و آگاهی رسانی به مردم به ویژه مناطق پرخطر درباره پیشگیری و موضوعات مرتبط است که بنده نمودی قابل توجه از آن در سطح کشور نمی‌بینم و امیدوارم مانند کووید 19 در سال 99 مجددا غافلگیر نشویم.»
پوشیدن شلوارک و آستین کوتاه ممنوع
شاید در وضعیتی که آگاهی و آمار و اطلاعات مربوط به تب دنگی زیر سایه سیاست گم شده است، طوری‌که چند روز قبل یک اطلاع رسانی ساده درباره شناسایی فرد مبتلا به بیماری در تهران تبدیل به جنجال و گزارش‌های ضد و نقیض شد، بهتر باشد چند نکته درباره شناخت و جلوگری از ابتلا به بیماری گفته شود.
حمید سوری در این‌باره می‌گوید: «این بیماری در مناطق گرمسیر بیشتر است چراکه پشه آئدس در این مناطق بیشتر وجود دارد، برای همین انتظار داریم که این بیماری در مناطق جنوبی کشور بیشتر شناسایی شود، مناطقی که آب راکد در آن وجود دارد، بهداشت محیط رعایت نمی‌شود و پشه به راحتی می‌تواند تکثیر کند.»
این اپیدمیولوژیست بیان می‌کند: «این بیماری درمان مشخصی ندارد جز همان درمان حمایتی، بنابراین عمده‌ترین اقدام ما پیشگیری و کنترل بیماری است. یک بخش به شناسایی آب‌های راکد محیطی برمی‌گردد که باید این مناطق سمپاشی شوند. بخش دیگر به آموزش دادن برمی‌گردد افرادی که در این مناطق هستند باید لباس‌های آستین بلند بپوشند و از پوشیدن شلوارک و آستین کوتاه پرهیز کنند. در مناطقی که انتظار وجود پشه آئدس وجود دارد افراد می‌توانند از مواد دافعه پشه استفاده کنند، یا از توری برای درب و پنجره استفاده کنند که پشه‌ها امکان تردد نداشته باشند.»
سوری می‌گوید: «موارد ابتلای شدید را باید سریع به مراکز درمانی ارجا داد تا شانس مرگ‌ومیر بیشتر نشود، اگر افراد تب ناگهانی، سر درد شدید، درد بدن و مفاصل، ضعف، خستگی، کبودی در بدن، درد پشت چشم، تهوع و استفراغ داشتند سریع‌تر به مراکز درمانی منتقل شوند. چراکه ماجرا جدی است و خطر ابتلا بلقوه وجود دارد.»
به گفته این متخصص، شعاع فعالیت پشه آئدس از تالاب و آب راکد چیزی حدود 200 تا 250 متر است، اگر این آب‌های راکد قابلیت خشک شدن دارند بهتر است خشک شوند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1242086/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نغمه های از کمانچه بر تصنیف استاد شجریان

ایران میزبان بیش از 5 میلیون مهاجر و پناهنده

توزیع کننده مواد مخدر در تبریز قاتل از آب درآمد

خطر بیخ گوش کشور؛ هشدار رییس سازمان هواشناسی درباره خشکسالی

غذا دادن دستی به مار آناکوندا داخل یک حوضچه آب

جانور سفالوپود کوچک در اعماق دریا

صحبت های حضرت زهرا (س) از "سپر مردم"

بهترین مهارت های فردی بازیکنان لیگ جزیره تا اینجای فصل

خداحافظی دیوید تیلور از کشتی پس از جهانی آلبانی

«برکینگ بد» بهترین سریال هزاره سوم شد

زندگی ساده برنده نوبل

شرایط فیلمسازان مستند خوب نیست

نادر سلیمانی با پوشیدن این لباس در 50سالگی به آرزویش رسید

علائم جدیدی از سویه جدید کرونا چیست؟

سرما در راه شمال کشور

زلزله 4.3 ریشتری استان گلستان را لرزاند

اولین اظهارات عراقچی هنگام ورود به ترکیه

ماجرای نجات معجزه‌آسای مرد 43 ساله در تهران

دست از زنده بودن بردار و زندگی کن!

دریاچه شگفت انگیز و آسفالت شده درونگر درگز

دستور پخت یک حلوا با رنگ و طعم متفاوت

پایگاه وستوچنی روسیه میزبان پرتاب «هدهد» و «کوثر» به مدار 500 کیلومتری

«ماشنکا»ی نابوکف دوباره به کتابفروشی‌ها آمد

هوادار عصبانی عمان پس از شکست سنگین مقابل اردن

در انتظار ناهار؛ دعوای جالب گولسیانی و پسرش

اهدای جایزه بهترین بازیکن تاریخ فوتبال به لیونل مسی

صحبت‌های پیشکسوتان درباره شرایط استقلال

ردبول متهم به دستکاری در خودروی خود شد

کاش بازیکنان یونایتد و سیتی حقوق فرگوسن را می‌دادند!

گل و پاس گل های جادویی ایوان راکیتیچ

به خاطر رونالدو، نیمار در عربستان هو شد!

قرار نیست هر مدیری که به مسابقات جام جهانی رفت مثل بازیکنان و کادر فنی پاداش بگیرد

«رحمتی» از سبد تیم فوتبال امید خارج شد

ترکیب احتمالی استقلال با تغییرات غیرمنتظره

دستگیری یک آقا، آینده جنیفر لوپز را به خطر انداخت!

ماجرای تغییر بازیگر نقش عمربن سعد در «مختارنامه» چه بود؟

عکس نوزادی لیلا حاتمی

جیسون استاتام درگیر توطئه بین‌المللی

بازار گمانه‌زنی‌ها برای معاون هنری وزیر ارشاد همچنان ادامه دارد

اجرای آرمان گرشاسبی در جدیدترین کنسرتش در تورنتو

هشدار به راننده‌ها؛ این جرائم هرگز بخشیده نمی‌شوند

تقویم تاریخ/ تبعید "رضاخان پهلوی" به جزیره موریس

تغییرات شگفت انگیز خیابان های شهر مشهد در گذر سالها

گاهی اوقات باید زاویه دیدمان را عوض کنیم!

دنیای وهم‌آلود موزه تناقض استکهلم

نمایش جالب گلزنی این کودک به سبک کریستیانو رونالدو

کباب با مزه فسنجون خوردین!؟

طرز تهیه سنگ سیر؛ غذای خوشمزه و بی‌نظیر کردی

کچلیک بِشتِباش؛ غذای گیاهی خوشمزه شمالی

دوره سالمندی از نگاه طب ایرانی