آریا بانو

آخرين مطالب

روایت وزیرمختار فرانسه در ایران دوران ناصرالدین‌شاه

روزگاری تهران را «دارالموت» می‌خواندند/ ایرانیان کفش را در حضور پادشاه از پا درمی‌آورند گوناگون

روزگاری تهران را «دارالموت» می‌خواندند/ ایرانیان کفش را در حضور پادشاه از پا درمی‌آورند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - برحسب اشاره رئیس تشریفات، چند جفت گالش آوردند و ما پوتین‌های خود را در گالش کردیم. این رسم از زمان عقد معاهده ترکمن‌چای در ایران متداول گردید و سفرا و وزرای مختار خارجی و همراهان که به حضور شاه می‌رسند باید گالش برپا نمایند.

کنت دوگوبینو وزیرمختار فرانسه در ایران دوران سلطنت ناصرالدین‌شاه در دوران ماموریت خود در ایران قلم به دست گرفت و تهران آن زمان، بنای سفارت فرانسه و تشریفات ملاقات با شاه را برای دایره‌المعارف جهانی به نگارش درآورد. مقاله او را سال‌ها بعد در 20 فروردین 1336 مجله «خواندنیها» ترجمه و به شرح زیر منتشر کرد:
مسکن ما در تهران خانه‌ایست بزرگ و زیبا اما با سنگ مرمر ساخته نشده زیرا ایرانیان برخلاف اروپایی‌ها خانه‌های خود را ولو غنی باشند با سنگ مرمر نمی‌سازند، با سنگ‌های دیگر هم به‌ندرت خانه‌ای ساخته می‌شود و مصالح ساختمانی در این کشور، آجر پخته و خشت خام می‌باشد.
بدگویان اظهار می‌دارند که نساختن خانه با سنگ مرمر و سنگ‌های دیگر، در ایران، ناشی از این است که در قدیم حکام جابر وقتی می‌دیدند که خانه‌ای با سنگ ساخته شده، صاحبخانه را تحت فشار قرار می‌دادند و او را به قدری می‌آزردند تا از ساختمان خانه سنگی پشیمان می‌شد.
امروز وضع اداره کشور ایران آن‌طور نیست، ولی رسم ساختمان خانه با آجر و خشت خام باقی مانده است. آجر پخته هم یک‌دست مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و در وسط آن خشت خام جا می‌دهند و دیوارهای خانه ما با مخلوطی از آجر پخته و خشت خام ساخته شده است.
توصیف سفارت فرانسه
مسکن ما همان سفارت فرانسه می‌باشد و برای ورود بدین منزل بدوا از یک دالان طولانی می‌گذریم. در این دالان اتاقی است که مستحفظین سفارت در آن سکونت دارند و بعد از طی دهلیز وارد حیاط بزرگ و زیبا می‌شویم که یک حوض به شکل “T” لاتینی در آن وجود دارد. در دو طرف قسمت فوقانی این حوض، چنارهای کهن‌سال جلب توجه می‌نماید.
از این منطقه وقتی می‌گذریم به قسمتی می‌رسیم که حیاط با آجرهای بزرگ مفروش گردیده، و بعد به عمارت نزدیک می‌گردیم. عمارت خانه ما یک نیم‌دایره وسیع را تشکیل می‌دهد که بیش از یک طبقه ندارد و در این قسمت خدمه سفارت زندگی می‌کنند. در وسط این نیم‌دایره تالاری با وسعت موجود است که دو طرف آن شاه‌نشین دارد و سقف شاه‌نشین‌ها، مانند بعضی از مساجد ایران دارای معماری مخصوصی است که در آن تزئینات مانند آبشار، از بالا به طرف پایین می‌آید.
در پشت تالار، قسمت اندرون واقع شده که در تمام منازل ایرانی هست و اندرون جایی است که خانم‌ها در آن زندگی می‌نمایند. ما از خانه خود راضی هستیم چون در محله‌ای خوش‌آب‌وهوا و نزدیک دروازه شمران قرار گرفته و در این محله آب فراوان است.
گرمای طاقت‌فرسای تهران
مسئله آب و گرمای هوا در تهران در فصل تابستان جزو مسائل با اهمیت این شهر، به مناسبت تاثیری که در زندگی مردم دارد می‌باشد. تا سی سال قبل (یعنی سی سال قبل از ورود نویسنده به تهران – مترجم) چون در تهران آب کمیاب بود و تابستان هوا خیلی گرم می‌شد سکنه سایر شهرهای ایران، تهران را دارالموت می‌خواندند و مردم در این شهر زیاد فوت می‌کردند. حالا در تهران خیابان‌های بزرگ به وجود آمده و آب فراوان شده، معهذا گرمای فصل تابستان طاقت‌فرساست، و همین که ماه دوم بهار می‌گذرد هرکس که بتواند از شهر به نقاط ییلاقی واقع در شمال پایتخت، موسوم به شمیران می‌رود و تا پاییز از آن‌جا برنمی‌گردد.
شرفیابی به حضور شاه
بعد از این‌که ما وارد تهران شدیم و در محل سفارت سکونت کردیم، و وضع زندگی داخلی خود را مرتب نمودیم، طبق رسوم دیپلماسی لازم بود که به حضور شاه ایران برسیم. در سومین روز ورود ما به تهران توانستیم که موفق به باریافتن شویم. من لباس رسمی خود را در بر کردم و در حالی که یک عده فراش و شاطر جلوی ما حرکت می‌نمودند به طرف کاخ سلطنتی روان شدیم.
در آن‌جا میرزا سعید خان وزیر خارجه و آذرخان فرمانده ارتش ایران و دو سه نفر از رجال دیگر ما را در تالاری پذیرفتند و به ما چای و قلیان دادند. آن‌گاه ایشیک آقاسی که رئیس تشریفات است وارد تالار شد. آن مرد عصایی بلند در دست داشت که روی چوب آن مینا نصب کرده بودند.
نکته‌ای که باید ذکر شود این‌که وزیر امور خارجه و رئیس تشریفات کلاه پوستی بلند را که ایرانیان بر سر می‌گذارند نداشتند بلکه دارای عمامه‌ای مخصوص بودند. این عمامه، طویل و قسمت علیای آن متورم است و شبیه به عمامه‌ایست که در دربار سلاطین صفوی بر سر می‌گذاشتند.
در ایران معمول این است که در مواقع رسمی، کارمندان عالی‌مقام دولت که باید به حضور شاه برسند کلاه بر سر نمی‌گذارند بلکه عمامه موصوف را بر سر می‌نهند.
دیگر این‌که رئیس تشریفات و وزیر امور خارجه دارای جوراب‌هایی ساقه‌بلند و سرخ‌رنگ بودند. من تحقیق کردم که چرا جوراب‌های مزبور را پوشیده‌اند و معلوم شد که در دوره چنگیزخان مغول وقتی نزد وی می‌رفتند موزه‌های سرخ‌رنگ را از پا به در نمی‌آوردند و این یکی از مزایای خوانین مغول بود.
امروز ایرانیان کفش را در حضور پادشاه ایران از پا درمی‌آورند، ولی به یاد رسم مزبور، کارمندان عالی‌مقام دولت جوراب‌های ساقه‌بلند و سرخ‌رنگ می‌پوشند.
ما به راهنمایی رئیس تشریفات در حالی که وزیر امور خارجه و فرمانده قشون با ما بود به راه افتادیم و از چند دهلیز و حیاط گذشتیم و وارد باغی شدیم که چنارهای کهنسال و گل‌های فراوان و یک حوض بزرگ داشت و از فواره‌ای آب در حوض می‌ریخت.
ایرانیان در وسط باغ عمارت نمی‌سازند بلکه عمارت در یکی از اضلاع باغ ساخته می‌شود ولی در آن‌جا عمارتی که می‌دیدیم وسط باغ قرار داشت به طوری که باغ از هر طرف، آن ساختمان را احاطه می‌کرد. دیگر این‌که عمارت مزبور سه‌طبقه بود، و حال آن‌که ایرانیان عمارات را یک‌طبقه بنا می‌کنند.
در طبقه تحتانی عمارت، روی دیوارها، تصویر عده‌ای از سربازان را با الوان سرخ و بنفش ترسیم کرده بودند و تصاویر مزبور تبسم می‌نمودند.
در آن‌جا برحسب اشاره رئیس تشریفات، چند جفت گالش آوردند و ما پوتین‌های خود را در گالش کردیم. این رسم از زمان عقد معاهده ترکمنچای در ایران متداول گردید و سفرا و وزرای مختار خارجی و همراهان که به حضور شاه می‌رسند باید گالش برپا نمایند تا این‌که بتوانند نزدیک پادشاه ایران، گالش‌ها را از پا درآورند و بدین ترتیب برحسب ظاهر کفش برپا نداشته باشند.
همراهان ما کفش‌های خود را کندند و با جوراب‌های سرخ‌رنگ به حرکت ادامه دادند تا این‌که نزدیک یک تالار واقع در ضلع چپ عمارت رسیدیم در آن‌جا من دیدم که عده‌ای کثیر از سربازان و صاحب‌منصبان و غلام‌بچگان پای تالار، درون باغ، با احترام و بدون صدا صف کشیده‌اند.
در آنجا رئیس تشریفات با صدای بلند گفت که وزیرمختار فرانسه اجازه می‌خواهد که به پادشاه ایران نزدیک شود. این جمله این‌طور ادا نشد زیرا ایرانی‌ها که خیلی علاقه به عناوین دارند برای یک نفر تا ده عنوان ذکر می‌کنند. مثلا در آن روز رئیس تشریفات گفت «عالی‌شأن عزت‌نشان و ذی‌احترام و جلالت‌مآب و فخامت‌نصاب مسیو کنت دوگوبینو وزیرمختار امپراتور اعظم فرانسه اجازه می‌خواهد که به پادشاه ایران نزدیک شود.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1387811/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای زیبایی از ساز «ویولن» را تماشا کنید

نگهداری گرگ در یک مغازه!

صدور کیفرخواست 4 پرونده کلاهبرداری خودرویی

پزشکی قانونی: در حوزه علمی از هیچ کشوری عقب نیستیم

درخواست قصاص برای مردی که با هل دادن مردی به قتل متهم شد

چرا همدلی به بهبود حال افراد کمک می‌کند، اما دلسوزی نه؟

حادثه ترسناک سقوط درخت روی خودروی شاسی بلند

بال مرغ طعمی فراموش‌نشدنی با سس‌های متنوع

شیک طالبی سرشار از ویتامین و طراوت

دمنوش‌هایی که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند

نگاه دانشمندان به عشق؛ چهار مدل عشق وجود دارد/ شما از کدام دسته‌اید؟

نسل مصرف‌گرا!

تصویری حیرت انگیز از یک جریانِ پلاسما در سطح خورشید

رئال و بایرن به دنبال جبران بازی رفت و حضور د رنیمه نهایی لیگ قهرمانان

حواشی فوتبال جهان؛ از تلاش رئال برای جذب سرمربی صاحب نام آلمانی تا تصمیم یونایتد برای فروش اونانا

فقط تیم دوچرخه سواری بانوان به مسابقات قهرمانی آسیا در چین اعزام می‌شود!

بدون تعارف با استاد شیرخدا مرشد معروف ورزش‌های زورخانه‌ای

پیمان جبلی رئیس رسانه ملی: 7.5 میلیون نفر در انتخاب قهرمان ایران رای دادند

حضور رئیس جمهور در مراسم اختتامیه قهرمان ایران

ساره جوانمردی با رأی مردم به عنوان بانوی سال 1403 پارالمپیکی ایران انتخاب شد

پیام مهدی طارمی برای مراسم قهرمان ایران

یادبود وزیر ورزش از شهید رئیسی به رسم مشی پهلوانی

ملی‌پوش استقلال محروم شد!

کامبک در سیرجان تکمیل نشد؛ بوژوویچ قصد بردن ندارد

نمایش قسمت پایانی پایتخت در برج میلاد تهران

قسمت آخر ستایش کلی گریه کردم!

پخش فیلم ترسناک «مارهای آناکوندا» با کیفیت فول اچ‌دی از تلویزیون

بهتاش در پایتخت از لکنت زبان تا بیماری میمونی

صحبت‌های وزیر ارتباطات در مورد زمان پخش مجموعه «پایتخت»

نمایش کمپر ارسطو و تاکسی پرنده ارشاد در برج میلاد

صف طولانی در برج میلاد برای تماشای سریال پایتخت

آهنگ «سرمست» با صدای حسین توکلی

نجات 20 نفر از آتش‌ سوزی یک ساختمان مسکونی 5 طبقه

نگهداری غیرقانونی گرگ در یک مغازه!

ممنوعیت ورود برخی داروها به عربستان؛ افزایش ظرفیت تخت برای حج 1404

ارتباط عجیب یک قایق سوار با نهنگ قاتل؛ غافلگیری در طبیعت

کروسان دوناتی یک میان وعده لذیذ برای بچه ها

اگر کبد چرب کنترل نشود چه می شود؟

کادوپیچی خاص، خلاقیت رو چاشنی هدیه‌هات کن!

شیرین تر از این بچه مگه داریم؟

ترفندهای مردانه برای شادی‌های زنانه

تازه منتشر شده هابل یادآور آواز قوی برای یک ستاره و دوربین‌ است!

شاعرانه/ غمی که در سخنت داری همان غم است که من دارم

گل دوم استقلال به گل گهر که داور بعد از بازبینی صحنه خطا اعلام کرد

وی ای آر تلخ؛ اولین برد بوژوویچ دود شد!

لیگ یک؛ اولین گل سال، اولین برد سال

تاج: چنین مراسماتی به ورزشکاران انگیزه می‌دهد

اسبقیان، معاون وزیر ورزش و جوانان: نسبت به فحاشی‌ها در ورزشگاه بی‌تفاوت نیستیم

قربانی: بوی قهرمانی را استشمام کردم

پورموسوی: سقوط نمی‌کنیم‌می‌توانیم تک رقمی شویم