آریا بانو

آخرين مطالب

هر قارچی که در طبیعت دیدید خوردنی نیست؛ شاید آدمکش باشد

راه های تشخیص قارچ سمی چیست؟ پزشکي

راه های تشخیص قارچ سمی چیست؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مرگ دو خواهر بر اثر مصرف قارچ سمی سال گذشته خبرساز شد؛ حادثه‌ای غم‌انگیز برای خانواده‎ای که مسمومیت چهار نفر را به دنبال داشت و منجر به مرگ دو خواهر شد.

مادر خانواده نا‎‎آگاهانه با چیدن قارچ از کنار زمین چمن به گمان خودش صبحانه خوشمزه‌ای درست کرد، اما در پایان خاطره تلخی را رقم زد. 
به گفته سخنگوی اورژانس، سال گذشته مصرف قارچ‎های سمی رشدی پنج برابری در مقایسه با مدت مشابه یعنی سال 1402 داشت. در مدت زمان هشتم فروردین تا پنجم خرداد‎ سال گذشته233 نفر به دلیل مصرف قارچ‌های سمی یا همان قارچ وحشی دچار مسمومیت شده‌اند و متأسفانه دو نفر از مصرف‎کنندگان در تهران، جانشان را از دست داده‌اند.
دکترحسن نوری ساری معاون آموزشی سازمان اورژانس کشور با بیان اینکه از دوازدهم فروردین ماه سال‌جاری تاکنون آمار مسمومیت‌ها با قارچ‌های خود رو، افزایش یافته است، می‎گوید: «در روزهای اخیر 30 نفر مسموم شده‌اند که این آمار نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته پنج برابر افزایش داشته که این یک زنگ خطر است. همه ساله در فصل بهار مخصوصاً در ماه‎های فروردین، اردیبهشت و اوایل خرداد به علت باران‌های بهاری‎ و‎ رعد ‎و‌برق رشد قارچ‌های وحشی زیاد می‎شود و دقیقاً فصلی است ‎که مردم تمایل بسیاری برای طبیعت‎گردی دارند. متأسفانه در این دوره مسمومیت با قارچ سمی بسیار دیده می‎شود، مردمی‎که ناآگاهانه به سمت چیدن و خوردن این نوع قارچ‌ها می‎روند بدون اینکه از سمی بودنش باخبر باشند.»
او در پاسخ به این سؤال که آیا از روی شکل ظاهری قارچ‌ها می‌توان تشخیص داد که یک قارچ سمی است یا نه، توضیح می‎دهد: «شاید شکل ظاهری قارچ‎های سمی مشخص باشد، اما نمی‎توانم بگویم که قارچ‎های دیگر سمی نیستند. یعنی تشخیص دقیق خیلی سخت است، همین موضوع باعث شده برخی از مردم با این تصور که قارچ‌ها را می‌شناسند، وقتی قارچی در طبیعت می‌بینند، فکر می‌کنند سمی نیست یا اگر مشکلی داشته باشد، وقتی می‌پزد و حرارت می‌بیند، در صورت سمی بودن، سم از بین می‌رود. اما بیشتر سمومی که در قارچ‌ها وجود دارند، نسبت به حرارت مقاوم است. یعنی اگر قارچ را کباب کنید یا داخل‌ آش و سوپ چند ساعت هم بپزید، سم این‌گونه قارچ‌ها از بین نمی‌رود.»
مسمومیت بعد از مصرف قارچ‌های سمی هم علائم مشخصی ندارد که بتوان سمی بودن آنها را تشخیص داد. موضوعی که دکتر نوری به آن اشاره می‎کند: «بر ‎اساس علائم هم نمی‎توان متوجه شد که قارچ مصرف شده خطرناک است یا نه، چون تنوع آنها بسیار زیاد است. قارچ‎های موسکاری وقتی خورده می‎شوند، از نیم ساعت تا دو ساعت بعد فرد مصرف کننده شروع به عرق کردن می‎کند، بعد از آن علائمی مثل تهوع و استفراغ خودش را نشان می‎دهد و دفع مایعات زیاد می‌شود. یعنی عرق زیاد، آبریزش بینی، اشک ریختن شدید، افزایش ادرار و وضعیت شکم به سمت اسهال پیش می‎رود که فرد باید فوراً به بیمارستان منتقل شود، بعد از درمان هم معمولاً مشکلی پیش نمی‎آید. اما برخی از قارچ‎های سمی علائم متفاوتی دارند. علائم این قارچ‌های سمی کشنده و خطرناک، معمولاً 8 ساعت بعد از مصرف شروع می‌شود. عوارض مصرف این قارچ‌ها خیلی خطرناک است چون حتی بعد از درمان، زمانی که افراد فکر می‎کنند حالشان خوب شده و دیگر مشکلی ندارند، بعد از یک هفته با آسیب بسیار شدید کبدی به بیمارستان مراجعه می‌کنند یا متأسفانه جانشان را از دست می‌دهند.»
وقتی کسی قارچ‎ سمی می‎خورد، چه کنیم؟
معاون آموزشی سازمان اورژانس کشور می‎گوید: «بهترین ‎کار این است که ظرف نیم ساعت اول فردی که قارچ سمی خورده را با تحریک ته حلق مجبور به استفراغ کنند تا قارچ دفع شود. اما اگر نیم ساعت از زمان خوردن آن گذشته بود حتماً به درمان نیاز دارد. معمولاً قارچ بعد از نیم ساعت از معده گذشته و وارد دستگاه گوارش می‎شود و حتی اگر هیچ علامتی هم نداشته باشید، باید به مراکز درمانی مسمومیت مراجعه کنید. قارچ‌های بسیار خطرناک معمولاً توسط زغال جذب می‎شوند به همین دلیل ما زغال فعال به بیمار می‎دهیم تا قارچ‌ها را جذب و از بدن دفع کند، این فرصت بسیار خوبی برای درمان است که مردم نباید از دست بدهند.»
قاشق نقره معیار تشخیص سم نیست
تعداد مراجعه‌کنندگان به بیمارستان‌ها در اثر مسمومیت با قارچ سمی نشان‌دهنده درصد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور است. دکتر رویا رحیمی‌ کارشناس غذا و دارو با بیان اینکه در بسیاری از موارد مسمومیت ناشی از مصرف خوراکی قارچ‎های خود رو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن در بیمارستان شده است، می‎گوید: «مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های خودرو در ساکنان مناطق غربی، کوهستانی یا مرطوب کشور بیشتر است که عمده این موارد با آموزش عمومی و اطلاع‎رسانی و ارائه هشدار بموقع قابل پیشگیری خواهد بود. شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی فقط بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل است و فقط توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ‌شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است. بنابراین به توصیه‌های برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.»
به گفته او حتی مصرف بعضی از قارچ‎ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست.
دکتر رحیمی درباره برخی از روش‎های سنتی تشخیص قارچ سمی می‎گوید: «معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص سمی نبودن قارچ در همه موارد نیست. به همین دلیل مردم باید توجه داشته باشند، هرگز قارچ‎ها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنند. هر چند در برخی موارد حرارت ممکن است برخی از مواد سمی موجود در قارچ‎ها را از بین ببرد. با وجود این برخی از سموم موجود در قارچ‎های سمی، مقاوم به گرما بوده و در اثر فرآیندهای آماده‎سازی غذا مانند؛ کباب کردن، آب پز، سرخ و بخارپز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ نمی‌شود.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1386841/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چهره ها/ عکس خندان دختر کارگردان معروف

5 سریال کره‌ای «کارآگاهی» که نباید از دست بدهید

نگاهی به سریال «پایتخت» از فصل اول تا هفتم

آیا سریال «وحشی» ارزش دیدن دارد؟

آهنگ زیبای «مهربانم» با صدای علی منتظری

باند سارقان 100 فقره‌ای خودرو منهدم شد

نجات کودک نهاوندی توسط پرستار جوان

نوزاد 7 ماهه بیمار از دل برف‌های سلماس نجات یافت

روایتی دردناک از وضعیت دو کودکی که مورد حمله سگ‌های ولگرد قرار گرفتند

تفنگ بادی، جان یک کودک را گرفت

ویدئوی دیدنی از سایه دماوندِ زیبا

خطر از بیخ گوشش گذشت!

روستای زیبای فوروگلیو در سوئیس

خط تولید غیر بهداشتی چوب و قاشق بستنی

کتابخانه‌‌ای با تِم صخره‌ نوردی!

آموزش گام به گام لطیف‌ترین دسر پسته‌ای

کیک شکلاتی رو بدون فر تو قابلمه درست کن

دو فایده با یک تزریق؛ محافظت از پوست و مغز با واکسن زونا

خانم های شیک و مرتب اینطوری روسری می بندن

14 نشانه که نشان می‌دهد ازدواج شما موفق خواهد بود

دیگه موهاتو برای مهمونیها گوجه ساده نزن

اوحدی: *خدمت رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویا تر شده است*

هوش مصنوعی تپش قلب را بازسازی می‌کند

تصاویری از خورشید گرفتگی در مریخ ثبت شده توسط کاوشگر ا

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

پژوهشی از نام‌های مناطقی در شرق آسیا در دوران اسلامی منتشر شد

قهرمانی مقصودلو در شطرنج آزاد ایسلند

میودراگ بوژوویچ: بازی فردا برای ما بسیار مهم تلقی می‌شود

میودراگ بوژوویچ: چشمی و اسلامی را موفق شدیم به تیم برگردانیم

یاسین بونو تا 2026 در الهلال

بالاخره طلسم می‌شکند؛ توپ طلا در تیررس لواندوفسکی

خیبر برای شکست نساجی تمرین کرد

رونالدو-النصر در نزدیک‌ترین حالت به تمدید قرارداد

آموریم از غصه دق می‌کند؛ زیرکزی فصل را از دست داد

سروش و فرشاد، یک سال دیگر در پرسپولیس!

گزیده اخبار روز وررزش؛ شجاع و 5 استقلالی!

سهیلی، حجازی فر و الناز ملک بازیگران فیلم تازه مهدویان

اکران مردمی قسمت پایانی «پایتخت 7» در برج میلاد

3 نکته جذاب قسمت جدید «پایتخت» که همه درباره‌اش حرف می‌زنند

چهره ها/ استوری تلخ سپند امیرسلیمانی برای سالگرد «عارف لرستانی»

علی نصیریان در دانشگاه امیرکبیر: آتیه این مملکت دست شماست، نسل من کارش را کرد

ساخت بخش ایران‌ سریال «سلمان فارسی» تا پایان سال ادامه دارد

نویسنده پایتخت: به سکانس دعوای بهتاش افتخار می‌کنم

کیانوش عیاری: گفتند فیلم «بودن یا نبودن» تبلیغ خوبی برای اسلام نیست

سریال «پایتخت» رو به اتمام است/ دلخوشی کوچکی که تمام می‌شود!

مجید واشقانی در «رینگو»/ چرا الکی می‌خندی؟!

شهاب حسینی: پدرم در بیمارستان در حال احتضار بود در حالیکه من سرِکار بودم!

محققان: سالمندانی که از گوشی هوشمند استفاده می‌کنند، کمتر به زوال شناختی مبتلا می‌شوند

آهنگ «به هیشکی نگو» با صدای سینا شعبانخانی

قطعه «ایران شروع و پایان» با اجرای محمد اصفهانی