آریا بانو

آخرين مطالب

اولین کسی که در ایران سوار اتومبیل شد خلعت گرفت/ سوار شدن زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود سیاسی

اولین کسی که در ایران سوار اتومبیل شد خلعت گرفت/ سوار شدن زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود
  بزرگنمايي:

آریا بانو - راننده این درشکه‌ها سینه‌های پهن داشتند و یا با پنبه سینه پهن می‌کردند و ریش بلند دوشاخه و کلاه و لباس زیبا می‌پوشیدند و کلیه رانندگان با کلمه «خبردار» که به جای «خ»، «ح» تلفظ می‌کردند، مردم را از وسط خیابان دور می‌کردند.

تهران پیش از ورود اتومبیل روزگار جالب توجهی داشت، روزگاری که درشکه‌چی‌ها یکه‌تازه میدان بودند و مردم را در نقاط مختلف شهر جابه‌جا می‌کردند. اما عبور و مرور آن‌ها بی‌حساب و کتاب نبود، آن‌ها پلاک داشتند و مالیات می‌دادند.
حتی بعدها که دوچرخه به ایران آمد، از دوچرخه‌سوارها هم مالیات گرفته می‌شد. متنی که در پی می‌خوانید، گزارشی است از وضعیت عبور و مرورد در تهران حدود یک قرن پیش که در تاریخ 15 فروردین 1333 در مجله «سپید و سیاه» منتشر شد.
تهران دارای درشکه‌های زیبایی بود که از روسیه وارد می‌شد. درشکه تک‌اسبه مختص به عده معددی بود که با راننده دو نفر بیشتر گنجایش نداشت و آن را بعضی جوانان شیک و اعیان داشتند و درشکه تک‌اسب به وضع فعلی وجود نداشت.
ضمنا چند درشکه خیلی عالی به وسیله چند نفر قفقازی که تبه ایران بودند در تهران وارد گردید که چرخ‌های آن از برنز و اسب‌های قوی آن‌ها را می‌کشیدند. سورچی‌ها خیلی شیک و یراق اسب‌ها زیبا بود. در اوایل امر کورس درشکه از [یک] نقطه شهر به نقطه دیگر یک ریال و بعدا به دو ریال رسید ولی سورچی‌ها وقتی از میدان سپه [توپخانه/ امام خمینی کنونی] می‌گذشتند مطالبه دو کورس می‌کردند و یگانه وسیله نقلیه آبرومند شمرده می‌شد.
در شمیران هم این وسیله برای مردم آماده و به سایر نقاط حومه نیز فقط با درشکه مسافرت میسر بود. در آن موقع که ماشین‌های شخصی وجود نداشت درشکه‌های شخصی و کالسکه‌ها مخصوص یک عده از رجال بود و اسب‌های این‌گونه وسیله نقلیه هم خیلی زیبا و یراق خوب داشتند. بعضی سفارتخانه‌ها از جمله سفارت روس نیز دارای درشکه شخصی بودند که در نوع اسب و یراق و مخصوصا راننده توجه کافی به عمل می‌آمد.
راننده این درشکه‌ها سینه‌های پهن داشتند و یا با پنبه سینه پهن می‌کردند و ریش بلند دوشاخه و کلاه و لباس زیبا می‌پوشیدند و کلیه رانندگان با کلمه «خبردار» که به جای «خ»، «ح» تلفظ می‌کردند، مردم را از وسط خیابان دور می‌کردند و سال‌ها بعد بوق درشکه پیدا شد. مع‌الوصف درشکه‌چی‌ها بوق نمی‌زدند و همان خبردار را به ناف عابرین می‌بستند.
در پشت درشکه‌چی در اتاق درشکه کیف چرمی بود که کورس درشکه را در نقاط مختلفه؛ امامزاده حسن، امامزاده معصوم، جی، بریانک و نقاط مختلفه شمیران، شهرری و کلیه اطراف تهران را هریک به قیمت معین قید نموده و وظایف راننده و مسافر را توضیح داده بود که حرکت زن و مرد در یک درشکه ممنوع بود و در صورتی که مسافر زن باشد باید کوروک درشکه افتاده باشد ولی مردها با کوروک باز می‌توانستند سوار بشوند.
درشکه‌ها دارای نمره شهربانی بودند و درشکه‌های شخصی با نمره سفیر نمره‌گذاری می‌شد و همه ماهه باید درشکه‌ها مورد بازدید شهربانی قرار گیرند و به آن‌ها ورقه معاینه بدهند. بچه‌ها هم در پشت درشکه سوار می‌شدند و درشکه‌چی گاهی شلاق خود را به بدن آن‌ها آشنا می‌ساخت.
درشکه‌های کرایه‌ای مبلغی باید به عنوان مالیات نواقل شهرداری بپردازند. این مالیات از انواع وسایل نقلیه گرفته می‌شد ازجمله دوچرخه‌های پایی هم از پرداخت آن معاف نبودند و به وسیله پلاک برنجی نصب می‌کردند که دلیل پرداخت نواقل بود که مفتشین به رسیدگی آن می‌پرداختند. آن وقت‌ها که تازه دوچرخه به تهران آمده بود شاعر بذله‌گویی در وصف دوچرخه خو گفته بود:
مرکبی دارم و این طره که باشد خودرو/ نه علف خواهد و نه یونجه نه کاه و نه جو
لیک اگر در سرما باج نواقل ندهم/ بی‌پلاک است و مفتش برد آن را به گرو
اتومبیل
اولین اتومبیل سواری را در ایران برای مظفرالدین‌شاه آوردند که به اسم کالسکه دودی معروف شد و خود مظفرالدین‌شاه جرأت نکرد در آن سوار شود و اولین شخصی هم که سوار شد خلعت گرفت.
بعدا اتومبیل مخصوص بعضی سفارتخانه‌ها دیده می‌شد تا جنگ بین‌الملل اول که روس‌ها تعدادی اتومبیل باری در تهران آورده و تا امامزاده حسن نفری سی شاهی سوار می‌کردند و مردم بیشتر برای ابراز شجاعت سوار آن می‌شدند و وجه تسمیه اتومبیل را اتور (به ترکی یعنی بنشین) بببین می‌گفتند و وقتی اتومبیل در شهر حرکت می‌کرد مردم اطراف خیابان ایستاده به تماشای آن می‌پرداختند. بعدا اتومبیل سواری فورد در ایران پیدا شد که بوق آن بوق دستی بود و به‌تدریج کامیون و اتومبیل‌های دیگر پیدا شد.
در اوایل امر اتومبیل مخصوص مظفرالدین‌شاه دنده اتومبیل در بیرون رکاب اتومبیل بود و لاستیک اتومبیل وقتی پاره می‌شد وصله آن را بلد نبودند و آن را برداشته به جای بند جوراب استعمال می‌کردند.
باج‌راه!
در ایران فقط چند راه شوسه وجود داشت که مهم‌ترین آن راه تهران به بندر پهلوی بود که آن روزها آن را انزلی می‌گفتند و این جاده را روس‌ها طبق قرارداد ساخته بودند و در عوض از وسایل نقلیه باج‌راه می‌گرفتند و در بیرن راه، راه‌دارخانه ایجاد و و مامورین روسی برای وصول آن اقدام می‌کردند و در اثر شروع جنگ بین‌الملل اول متفقین جاده‌های دیگری هم برای احتیاج خود در ایران احداث کردند که جاده قزوین – همدان – قره‌تو ازجمله آن بود و شرکت عمومی هم جاده بین آستارا و اردبیل را ساخت.
بعد از آن‌ جنگ جاده‌ها به دولت ایران واگذار شد [و] در دست وزارتی به نام وزارت فواید عامه قرار گرفت و باج‌دارخانه‌ها کماکان باقی ماندند و در تمام خطوط آن را تعمیم داده به میزان باج افزودند و از مسافرین هم باج می‌گرفتند و ترتیب آن این بود که تیری در عرض جاده گذاشته شده زنجیری در سر آن بود، گاری و دلیجان و بعدها کامیون پیدا شد، اتومبیل‌ها می‌بایست در پشت زنجیر قرار گرفته تصفیه راه‌داری را بنمایند سپس مامورین زنجیر را بلند کرده اجازه عبور بدهند و اکثر مسافرین برای فرار از پرداخت این مالیات در نیم کیلومتری زنجیر پیاده شده از میان رد خود را به آن طرف زنجیر می‌رساندند ولی گاهی مفتشین جلوی آن‌ها را گرفته تلکه می‌کردند.
بعدا بین راه تهران و شمیران هم در تابستان از طرف شهرداری روزی دو مرتبه آب‌پاشی می‌شد و برای این کار از وسایل نقلیه باج می‌گرفتند و نزدیک پل شاهی سه‌راه ضرابخانه این عوارض به نفع شهرداری اخذ می‌شد و یکی از درآمدهای مهم دولت و شهرداری‌ها بود و عصرها تحویل‌دار شهرداری با الاغ آمده پول‌ها را جمع می‌کرد و در خورجین گذاشته به شهرداری برده تحویل می‌داد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1380767/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایده های غذایی با گل کلم

مسافران نوروزی با جیب خالی برگشتند

چلسی 1-0 تاتنهام؛ بازگشت به تاپ فور با پرواز انزو!

تفاوت‌های بزرگ تودور با موتا؛ وقت استراحت نیست!

دوره سیمئونه در اتلتیکو تا هروقت بخواهد ادامه دارد

قبل از پیوستن به ناپولی؛ یووه و اینتر مارادونا را نخواستند!

مورینیو جدیدترین رقیب آنچلوتی برای هدایت برزیل

زلاتان را فقط می‌توانید با وین رونی مقایسه کنید!

اگر ساکا آماده باشد، آرسنال راحت رئال را می‌برد!

گل اول چلسی به تاتنهام توسط فرناندز

اتفاق عجیب؛ هفتمین تقابسردار ل تیم سردار با الشارجه!

درگیری بزرگ چلسی-تاتنهام؛ همه دیوانه شدند!

تونالی راز گل شگفت‌انگیز را فاش کرد

دردسر ناصرالخلیفی؛ شکایت دستیار شخصی سابق!

برخورد با شایع‌کنندگان خبر استعفای چمنیان!

جوابیه محکم سپاهان؛ از خارج با ما مقابله می‌کنند

پاداش به صخره سوئیسی؛ یک سال دیگر بمان فابین

سقوط جوان بندباز به دره، ساختگی از کار درآمد؟

ترکیب احتمالی استقلال در نبرد بزرگ هفته

جرارد: به مربی‌گری برمی‌گردم اما فعلا فقط گلف و کافه!

یک کلمه بوروک که مورینیو را دیوانه کرد!

آهنگای جواد عزتی رو از خودش بهتر میزدم!

ارشادی؟ منم اقتصاد و دارایی هستم

چه خشگل شدی امشب!

ماجرای قتل یک معلم

«صحرای یمن قبر یهود است...» مداحی حماسی حنیف طاهری

پاسخ سخت یکی از یاران امیرالمومنین علی(ع) به طعنه های معاویه

تلاوت دلنشین سوره قارعه توسط رهبر انقلاب

هشدار کارشناسان؛ خودسرانه مکمل مصرف نکنید

پهپادهای آبی که بهتر از ماهی‌ها شنا می‌کنند

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

مجیدی: به دنبال رتبه خوبی در آخر فصل هستیم

کارتال از سرماخوردگی برگشت

شش بازیکن ناشناخته در تمرینات بایرن!

میداوودی: تصمیمات بزرگی برای استقلال گرفته می‌شود

سرمربی الاهلی: باید قهرمان آسیا شویم

قضیه بیماری بهتاش رو تازه فهمیدن

سکانس مشهور قهوه تلخ در صداتو بازسازی شد

شیطون باید زنِ تورو سجده کنه

راهنمای جمع‌وجور لذت بردن از ژانر وحشت

نقی فکر میکنه بهتاش وحشی شده

با لالایی مادرش تونست بخوابه

با پراید از رو دیوار پرواز کن بیا تو حیاط!

تست آنتی‌بادی ضد سرخک هیچ مبنای علمی ندارد

هراز به طرف تهران یکطرفه شد

نمایی دیگر از لحظه سقوط به دره؛ جوان شانس آورد

نکته قرآنی حجت‌الاسلام قاسمیان درباره یک اقدام توهین آمیز

اشاره سیدحسنین به صمیمیت خانواده های ایرانی

دستگیری وحشیانه دوچرخه‌سوار نوجوان توسط پلیس آمریکا!

بازسازی جذاب داستان قرآنی قوم «یأجوج و مأجوج»

ویکی پدیاجستجو