آریا بانو

آخرين مطالب

ابداع ابرآلیاژی که قوانین گرمایی را بر هم می‌زند گوناگون

ابداع ابرآلیاژی که قوانین گرمایی را بر هم می‌زند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /آهنربای پیروکلر(pyrochlore) به دلیل ساختار غیر یکنواخت خود، عملکردی استثنایی دارد.
همه می‌دانیم که اشیاء وقتی گرم می‌شوند، منبسط می‌شوند. پل‌ها، جاده‌ها و حتی برج ایفل نیز در تابستان کمی بلندتر می‌شوند.
ارتفاع برج ایفل بین تابستان و زمستان بین 10 تا 15 سانتی‌متر به دلیل انبساط حرارتی تغییر می‌کند. برج ایفل در تابستان که فلز گرم‌تر می‌شود و منبسط می‌شود، بلندتر است.
با این حال، این انبساط می‌تواند یک مشکل واقعی برای بسیاری از فناوری‌ها مانند ابزار دقیق یا فضاپیماها باشد. به همین دلیل است که دانشمندان همواره در جستجوی ماده‌ای بوده‌اند که بدون توجه به تغییرات دما، اندازه ثابتی را حفظ کند.
یکی از نامزدهای بالقوه اینوار(Invar) است که به آلیاژ آهن-نیکل گقته می‌شود و به دلیل انبساط حرارتی بسیار کم، معروف است. اما علم پشت جادوی «اینوار» تاکنون یک راز باقی مانده بود.
محققان دانشگاه وین(Wien) با پژوهشگران دانشگاه علم و صنعت پکن همکاری کردند تا راز «اینوار» را با استفاده از شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای کشف کنند.
جالب اینجاست که این درک جدید منجر به ساخت یک آلیاژ قوی یا ابرآلیاژ به نام «آهنربای پیروکلر» شد.
سرجی خملوسکی(Sergii Khmelevskyi) از دانشگاه وین می‌گوید: هر چه دمای یک ماده بالاتر باشد، اتم‌ها تمایل بیشتری به حرکت دارند و وقتی اتم‌ها بیشتر حرکت می‌کنند، به فضای بیشتری نیاز دارند و میانگین فاصله بین آنها افزایش می‌یابد.
وی افزود: این اثر، اساس انبساط حرارتی است و نمی‌توان از آن جلوگیری کرد، اما می‌توان موادی را تولید کرد که در آنها تقریباً با اثر جبران‌کننده دیگری متعادل شود.
انبساط حرارتی کمتر آهنربای پیروکلر
این پژوهش با بررسی خاصیت غیرمعمول «اینوار» در انبساط حرارتی کم آغاز شد. آنها دریافتند که خواص مغناطیسی آن کلید پایداری آن است.
خملوسکی گفت: این اثر به دلیل تغییر وضعیت برخی الکترون‌ها با افزایش دماست. نظم مغناطیسی در ماده کاهش می‌یابد و باعث انقباض مواد می‌شود. این اثر تقریباً انبساط حرارتی معمول را خنثی می‌کند.
این چارچوب نظری جدید مبتنی بر شبیه‌سازی، به دانشمندان اجازه می‌دهد موادی را پیش‌بینی و طراحی کنند که تقریباً هیچ تغییری در اندازه خود با تغییر دما نشان نمی‌دهند.
محققان با این درک جدید، شروع به ایجاد یک ماده حتی بهتر کردند و موفق شدند.
آنها یک آلیاژ جدید به نام آهنربای پیروکلر ابداع کردند که انبساط حرارتی کمتری نسبت به «اینوار» از خود نشان می‌دهد.
آهنربای پیروکلر ابعاد بسیار پایداری را در محدوده دمایی بیش از 400 کلوین (126.8 درجه سانتی‌گراد) نشان می‌دهد. جالب اینجاست که فقط یک ده هزارم درصد در هر کلوین تغییر می‌کند.
متشکل از چهار فلز
همانطور که گفته شد، «اینوار» از دو فلز آهن و نیکل ساخته شده است، اما «آهنربای پیروکلر» از چهار فلز زیرکونیوم، نیوبیم، آهن و کبالت تشکیل شده است. این ترکیب پیچیده‌تر به آن توانایی بی‌سابقه‌ای در مقاومت در برابر انبساط حرارتی می‌دهد.
یلی کائو(Yili Cao) از مؤسسه شیمی حالت جامد دانشگاه علم و فناوری پکن در بیانیه‌ای گفت: این ماده‌ای با ضریب انبساط حرارتی بسیار پایین در محدوده دمایی بی‌سابقه‌ای وسیع است.
پایداری حرارتی استثنایی این آلیاژ جدید به دلیل ساختار نامنظم و ناهمگن آن است.
ترکیب آن در سراسر ماده با غلظت‌های مختلف عناصر مانند کبالت متفاوت است. این بر نحوه واکنش مناطق مختلف ماده به تغییرات دما تأثیر می‌گذارد. علاوه بر این، خواص مواد را در هر نقطه متعادل می‌کند تا انبساط حرارتی کلی نزدیک به صفر برسد.
این ماده جدید برای کاربردهایی که با تغییرات شدید دما مواجه هستند یا به دقت بالایی نیاز دارند، ایده آل است و می‌توان از آن در هوانوردی، هوا فضا و الکترونیک پیشرفته استفاده کرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1353991/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سلاحی نانویی برای مبارزه با کنه‌ها ساخته شد

چاپ کتاب سیاستمدار بی‌ایمان کانادایی درباره رسیدن به تسلا

بخشی از کتاب/خرده چیزها

مجتبی حسینی: داستان ایرانی و خارجی فقط در ایران است

مهرداد طهماسبی: روانخواه چالش را دوست دارد و انسان به امید زنده است

مجتبی حسینی: باید بازیکن کیفیت داشته باشد

سرمربی آلومینیوم: این بازی برای هر دو تیم حساس است

وقتی که کارت‌های قرمز اشتباه،‌ باطل شدند

برگزاری دیدار ملوان - سپاهان در هاله‌ای از ابهام

مجتبی حسینی: اینکه مربی را با پاسپورت قضاوت کنیم بزرگترین اشتباه است

تارتار: پرسپولیس بهترین تیم ایران بوده اما باید برنده شویم

افتتاح جشنواره رشته‌های بیلیاردی با حضور وزیر ورزش

لواندوفسکی در بارسلونا تهدید شد

سکانسی از فیلم «پیشمرگ» با بازی الناز ملک

مبارزی که شکنجه شد و مقاومت کرد

کج سلیقگی‌های برگزاری یک جشنواره سینمایی!

تصاویر جالبی که یک عکاس در کاخ جشنواره از هنرمندان شکار کرد

اول تجربه تهیه کنندگی نرگس محمدی؛ ترجیحم تا آخر عمر بازیگری است

در هفتمین روز از جشنواره فیلم فجر چه گذشت؟

حمله شدید مسعود فراستی به رضا عطاران/ او دیگه هیچی نیست!

چه بخوریم و چه نخوریم تا سرطان سینه نگیریم؟

آوازخوانی دلنشین آهنگ تالشی با لباس محلی از گرشا رضایی

جزئیات بیشتر از شکنجه دختر سنندجی توسط نامادری

جزئیات حادثه واژگونی اتوبوس از زبان یکی از دانش‌آموزان

خروج چرخ لوکوموتیو از ریل در ایستگاه راه‌آهن

مولودی خوانی شیرین و بامزه به لهجه دل‌نشین قمی

تداوم بارش برف در ارومیه که موجب مدفون شدن خودروها شد!

صحبت‌های احساسی و پرحرارت مهدی سلحشور و سید رضا نریمانی درباره‌ی عشق به ایران

یک انتخاب خوش رنگ و خوش طعم؛ کوکی ردولوت

خوش‌بوکننده هوا برای سلامتی خطر دارد/ آیا می‌توان بطور طبیعی بو زدایی کرد؟

به جای موبایل با این وسیله با کودکتان بازی کنید

جنین کانگورو برای اولین بار در جهان توسط انسان ساخته شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

سرمربی آلومینیوم: حساس‌ترین بازی ما و هوادار در پیش است

درویش: الهلال منتخب جهان بود اما نباید چنین نتیجه‌ای می‌گرفتیم

برگزاری دوره مربیگری و داوری نت‌بال با مدرس پاکستانی

مهدوی: پرسپولیس مقابل الهلال بد بازی نکرد!

حواشی خروج علی دایی از مراسم ختم برادر محمد دادگان

حضور عادل فردوسی‌پور در مجلس ختم برادر رئیس اسبق فدراسیون‌ فوتبال

محمد خاکپور: عربستانی‌ها هزینه کردند ما توان مقابله با آنها را نداریم

مهدی تاج: استقلال و پرسپولیس را نکوهش نکنید

رضا درویش: بودجه یک تیم عربستانی از کل لیگ ما بیشتر است

تعداد ورزشکاران هر کشور در بازی‌های آسیایی زمستانی 2025

توافق پولی استقلال با ماتزاری

نرگس محمدی تهیه کننده شد/ علی اوجی چشم از همسرش برنداشت!

کارگردان فیلم «شوهر ستاره»: زنان این سرزمین شایسته احترام بیشتر هستند

کارگردانی که پس از 20 سال فیلم ساخت

حرف های جنجالی کارگردان «شوهر ستاره»: برخی چیزها را اگر بگویم جایم اوین است!

چالش اصلی جلوه‌های ویژه فیلم «موسی کلیم الله(ع)» چه بود؟

هومن حاجی عبداللهی از دلایل حضورش در «شوهر ستاره» می‌گوید