بزرگنمايي:
آریا بانو - خبرآنلاین / در طول دو دهه و نیم گذشته رصدخانه ناسا بیشتر از 18 هزار روایت تصویری منتشر کرده است. این رصدخانه که در سال 1999 میلادی آغاز به کار کرد، توانست تصاویر جذابی را از بخشهای مختلف کره زمین و لحظههای خاص آن منتشر کند و بدین ترتیب اطلاعات بسیار خوبی را از قسمتهای گوناگون سیاره در دسترس علاقهمندان قرار داده است. این مجموعه تصاویر و داستانهای منتشر شده، بیابانها، کوهها، اقیانوسها و مناطق قطبی را پوشش میدهد. در این مقاله همراه شما خواهیم بود تا نگاهی به جذابترین لحظههای کره زمین از دیدگاه ناسا داشته باشیم.
نگاهی به مهمترین لحظههای زمین
در این بخش مهمترین لحظههای زمین از نگاه ناسا را نمایش خواهیم داد که شامل:
آتش سوزی جنگلی کالیفرنیا
آتشسوزی بسیار شدیدی در تاریخ 8 نوامبر سال 2018 میلادی در کالیفرنیا آغاز شد. آتش توانست مساحت بسیار زیادی از جنگلهای کالیفرنیا را فرا بگیرد و بدین ترتیب موجب ایجاد خسارتهای زیادی شد. این آتش سوزی که در حدود ساعت 6:30 صبح به وقت محلی آغاز شد و تا ساعت 20 بعد از ظهر ادامه داشت، 20 هزار هکتار از زمینها را سوزاند. وزش بادهای شدید باعث شد آتش در طول شب به سمت جنوب و جنوب غربی حرکت کند و وسعت آن را سه برابر کرد. طیف رادیومتر تصویربرداری با وضوح متوسط در ماهواره چند ملیتی ناسا تصویر طبیعی را با حجم رنگ بالایی ثبت کرد. بیشتر از دو هزار پرنسل برای مقابله با آتشسوزی جنگلی کالیفرنیا اعزام شدند که پیشبینی میشود تا 30 نوامبر به صورت کامل مهار شد. از طرف دیگر این منطقه از چوبهای خشک و حجم بالا تشکیل شده بود و همین مسئله از دلایل مهم افزایش شدت آتش سوزی بود.
جذابیت در دریای چوکچی
اگر از میزان پوشش یخ در زمستان بگذریم، آبهای سواحل آلاسکا در هر بهار با فیتوپلانکتونها به زندگی ادامه میدهند. این فیتوپلانکتونها میتوانند الگوهای خیرهکننده از آب دریا را به رنگهای آبی و سبز تغییر دهند. این تصویر منتشرشده از دریای چوکچی که در تاریخ 18 ژوئن سال 2018 میلادی ثبت شد، اوج جذابیت و شاهکار خلقت را نمایش میدهد. کوین آریگو، اقیانوسشناس بیولوژیکی دانشگاه استنفورد اظهار داشته است ما در این بخش از زمین در هر سال و به صورت منظم شاهد پدیده موردنظر در چوکچی هستیم؛ جالب است بدانید نظم و
زیبایی سادهای که نمایش داده شده است، پیچیده بودن اکوسیستم آن را رد میکند.
بر اساس اظهار نظر یکی از کاندیدهای دکترا در دانشگاه ویکتوریا با نام کارینا، معمولا دیاتومها نخستین نوع فیتوپلانکتون هستند که در هر بهار پس از تجزیه یخهای موجود در دریای قطب شمال پدیدار میشوند. دیاتومها شکل میکروسکوپی جلبک با پوسته سیلیس و کلروفیل فراوان هستند و میتوان آنها را به عنوان یکی از رایجترین فیتوپلانکتونها در اقیانوس به حساب آورد. همچنین برخی از آنها مانند کوکولیتوفورها با شرایط سختتر سازگار شدهاند و زمانی که مواد مغذی به اتمام برسد، ظاهر خواهند شد. با این حال شرایط در بخش جنوبی دریای چوکچی واقع در شمال تنگه برینگ، پیچیدهتر است. دو نوع آب از تنگه برینگ سرازیر شده و وارد چوکچی جنوبی میشوند. یکی از آنها با نام آب دریای برینگ شهرت دارد که خنک، شور و سرشار از مواد مغذی بوده و دومین توده آب دریا با نام آب ساحلی آلاسکا شناخته میشود. نوع دوم گرمتر، کم نمکتر و فاقد مواد مغذی است. رشد دیاتومها در این آبها کمتر است، اما کوکولیتوفورها میتوانند در این بخش شرایط خوبی داشته باشند.
یخبندان در شمال دریای کاسپین
یکی دیگر از بهترین تصاویر شده از سوی ناسا در تاریخ 4 فوریه سال 2017 میلادی را باید تصویری با رنگ طبیعی از یخهای موجود در شمال دریای کاسپین دانست. این دریا که در شمال کشور
ایران قرار دارد، مساحتی معادل 1000 کیلومتر مربع بوده که از قزاقستان تا
ایران امتداد پیدا کرده است. در شمال، هوا سردتر بوده و آب شیرینتر و کم عمقتر است و به همین علت، بخشهای شمالی به مراتب بیشتر مستعد یخبندان هستند. در تصویر ثبت شده منطقهای یخبندان را مشاهده خواهید کرد و در مرکز آن، تکه یخ جدا شدهای قابل مشاهده است. زمانی که به فصل بهار نزدیکتر شویم، یخهای دریای کاسپین در مدت زمان بسیار کوتاه از بین خواهند رفت. در حقیقت طول عمر این یخها در شمال دریای کاسپین فقط یک سال بوده و با گرم شدن هوا به بخشی از آب دریای کاسپین تبدیل میشوند.
محل تولد باتریها
آژانس بینالمللی انرژی مبنی بر افزایش روزافزون دستگاههای مبتنی به برق اطلاعاتی را منتشر کرده است. به عنوان مثال، خودروهای برقی از تعداد تقریبی 3 میلیون در سال 2018 به تعداد 125 میلیون خودرو در سال 2030 میلادی خواهد رسید و این رقم نشان میدهد تا چه اندازه نیازمند باتریهای لیتیومی خواهیم بود. در این تصویر که توسط ناسا ثبت شده است، حوضچههای تبخیر به نمایش در آمدهاند. تولیدکنندگان وسایل نقلیه الکترونیکی، لپ تاپها، گوشیهای موبایل و سایر موارد متکی به استفاده از لیتیوم در باتریهای قابل شارژ هستند. لیتیوم کاربردهای زیادی دارد، اما 29 درصد ذخایر لیتیوم جهان در شیلی قرار گرفته و مناطق مجاور بولیوی و آرژانتین هم از پتانسیل زیادی در این رابطه برخوردار هستند. شرکتهایی که از این منابع بهرهبرداری میکنند، لیتیوم موجود در معادن را از طریق کانالهای مختلف وارد حوضچههای تبخیر خواهند کرد که با پلاستیک پوشانده شدهاند. سپس هوای خشک، آفتابی و حاوی باد در منطقه، آب نمک را تبخیر کرده و ذخایر لیتیوم را در دسترس قرار خواهد داد. به نظر میرسد در سالهای آینده شاهد تعداد بسیار زیادتری از حوضچههای تبخیر خواهیم بود.
مشاهده نور در تاریکی شب
دانشمندان ناسا نقشههای جدید را از زمین در دل تاریکی شب منتشر کردهاند که واضحترین نماها را از الگوهای محل سکونت انسانها در سیاره ما نشان میدهد. تصاویر ماهوارهای از زمین در دل تاریکی شب، میتواند از نظر
فرهنگی و اجتماعی برای کشورهای مختلف مورد توجه قرار بگیرد. آنها میتوانند با برنامهریزی صحیح در جهت پیشبرد منابع مختلف گام بردارند.
ابرها بر فراز اقیانوس هند
با این که مردم ساکن در مناطق شمالی به فکر ساخت مجسمههای برفی یا یخی هستند، در جنوب و اقیانوس هند شاهد موجی از هوای تابستانی هستیم. این تصویر در سال 2011 میلادی توسط ناسا ثبت شد و نشان میدهد که ابرها چگونه بر فراز اقیانوس هند،
زیبایی منحصر به فردی را ایجاد کردهاند. در این تصویر حداقل تعداد سه لایه ابر وجود دارد. تام آرنولد به عنوان دانشمند جوی مستقر در مرکز پروازهای هوایی ناسا اظهار داشت که ابرهای لایههای دریایی میتوانند در جایی که یک سطح اقیانوس سرد، مقداری باد و یک وارونگی شدید دما در بالای اتمسفر وجود دارد، تشکیل شوند. آرنولد معتقد است لایه وارونگی دما را باید محصولی از یک ناحیه گسترده از فشار بالا دانست که میتواند هوا را به آرامی به سمت پایین فرود بیاورد.
فوران در ایسلند
یکی دیگر از تصاویر ثبت شده از سوی ناسا به فروان آتشفشان در شبه جزیره Reykjanes واقع در جنوب غربی ایسلند اشاره دارد. این فوران که سومین فوران در منطقه از دسامبر سال 2023 میلادی بود در اوایل فوریه سال 2024 میلادی صورت گرفت. در این تصویر که تلاش شد تا به صورت تمام رنگی جزئیات را نمایش دهد، نقشه حرارتی گدازهها را نشان میدهد. گدازههای خنکتر که در ماه ژانویه فوران کرده بودند با رنگ خاکستری مشخص شدهاند. توپوگرافی انجام شده نشان میدهد بیشتر گدازهها به سمت محلههای غیرمسکونی ریخته شده است.
طوفان لورا در خشکی
ناسا تصویری زیبا از ورود طوفان لورا به خشکی را ثبت کرده است. این طوفان در حال ورود به لوئیزیانا بوده و به عنوان طوفان دسته چهارم شناخته میشود. مجموعه رادیومتر تصویربرداری مادون قرمز مرئی (VIIRS) موفق شد تصویر نمایش داده شده از طوفان را در سال 2:50 بامداد در تاریخ 27 آگوست سال 2020 میلادی پس از آن که از ورود طوفان به خشکی چیزی در حدود 2
ساعت گذشته بود، ثبت کند. در پایین طوفان بخشهایی از روشنایی شهر مشاهده میشود.
ذوب تابستانی در سوالبارد
افزایش دمای هوا در تابستان سال 2022 میلادی باعث ذوب شدن برف و یخ در سراسر سوالبارد شد. بیشتر این آب که وارد اقیانوس شد، نشاندهنده خطری جهانی مبنی بر افزایش گرما در سیاره زمین، علیالخصوص مجمعالجزایر پوشیده از یخ نروژ است. سوالبارد در میانه راه سرزمین اصلی نروژ و قطب شمال قرار دارد و به نظر میرسد گرم شدن زمین بیشترین تاثیر را در بخش موردنظر گذاشته است. گرمای بیشتر از اندازه سال 2022 میلادی، اثر قابل توجهی در میزان ذوب شدن یخها گذاشته و میتوان این مسئله را در تصویر منتشرشده از سوی ناسا به خوبی مشاهده کرد.
زمین ماورایی
صحرای گسترده لیبی به سمت دریای مدیترنه امتداد دارد که خود در افق این تصویر محو شده است. این نمای جذاب از شمال آفریقا توسط یک
دوربین خارجی با وضوح بالا و در ایستگاه فضایی بینالمللی ثبت شده است. رنگ قرمز و نارنجیهای متمایل به تیره مربوط به بیابان و کوههایی هستند که این بخش از کره زمین را تشکیل دادهاند. تمام این عظمت به نوعی در تاریکی فضا غرق شدهاند. صحرای لیبی به گونهای در تصویر نمایش داده شده که گویی در حال تماشای بخشهایی از مریخ هستیم. این منطقه را باید به عنوان خشکترین بخش صحرا به حساب آورد و عمدتا خالی از سکنه است.
منظره ابری در سپیده دم، شمال غربی اقیانوس اطلس
این تصویر که به صورت مورب به سمت شرق و نور خورشید در سپیده دم نگاه میکند، توسط
دوربین با وضوح بالا (EHDC) موجود در ایستگاه فضایی بینالمللی گرفته شده است. این ایستگاه که بر فراز شمال غربی اقیانوس اطلس، چیزی در حدود 500 کیلومتر از ساحل نوا اسکوشیا در حال گردش بود، موفق شد چنین صحنه بینظیری را ثبت کند. زمینه تصویر به وسیله ابرهای کوچک با تعداد بسیار زیاد پوشیده شده است.
عبور از شفق قطبی
یکی دیگر از بهترین عکسهای گرفته شده مربوط به شفق قطبی بوده که
زیبایی آن میتواند هر بینندهای را به خود، جذب کند. این نور به اندازهای است که میتواند توجه هر فضانوردی که در حال گذر از بالای زمین هستند را به خود جلب کند. این تصویر نمایش داده شده مربوط به شفقهای قطبی بوده که در تاریخ 15 سپتامبر 2017 میلادی و بر فراز کانادا ثبت شده است. نورهای جذاب نتیجه تعامل میان اشعههای خورشیدی و میدان مغناطیسی زمین است. خاص بودن رنگ به گاز اتمسفر و مقدار انرژی درگیر در فرایند موردنظر بستگی دارد. به عنوان مثال، نور سبز پس از دریافت انرژی اتمهای اکسیژن در اثر برخورد با حرکت سریع الکترونها رخ میدهد.
شبکه بادگیر در هوکایدو
زمانی که از مدار زمین به پایین نگاه کنید، فلات واقع در شرق هوکایدو باعث جلب توجه خواهد شد. شبکهای عظیم مانند یک صفحه شطرنجی در سراسر منظره روستایی گسترده شده است. همانطور که در تصاویر مشخص است، الگوی موردنظر در تمام سال به صورت واضح مشخص بوده و میتوان آن را در زیر پوشش برف هم مشاهده کرد. این نوارهای قابل مشاهده در تصویر بادگیرهای جنگلی هستند؛ در حقیقت این ردیف از درختان مخروطی میتوانند در شرایط سخت آب و هوایی هوکایدو به حیوانها پناه داده و از بروز آسیبهای جدی به مراتع جلوگیری کنند. همچنین این درختان میتوانند در فصل زمستان از وزشها و کولاکهای شدید در آسیب رساندن به بخشهای مختلف تا حد زیادی جلوگیری کنند.
پرورش جلبک دریایی در کره جنوبی
با افزایش تقاضای بینالمللی در زمینه جلبک دریایی شاهد توسعه این صنعت در بخشهایی از کره جنوبی هستیم. اینطور که پیداست، کره جنوبی به صورت سالانه 1.7 میلیون تن جلبک دریایی تولید میکند. این تصویر در 19 فوریه سال 2021 میلادی ثبت شد و کشت جلبک دریایی را در بسیاری از خلیجها، ورودیها و تنگههای جداکننده جزایر کوچک در کره جنوبی نشان میدهد. تمام الگوهای موجود در تصاویر، واقعی هستند. در برخی مکانها میتوان گفت رنگهای روشنتر و تیرهتر بیانگر عمق آب خواهند بود و میتوان رنگهای تیرهتر را مربوط به نقاط عمیقتر عنوان کرد. جلبک دریایی مدت زمان زیادی است که در کره جنوبی از ارزش زیادی برخوردار است. مادرانی که به تازگی
نوزاد به دنیا آوردهاند، یک ماه پس از
زایمان به صورت روزانه جلبک دریایی مصرف خواهند کرد تا به بهبودی کامل دست یابند و این مسئله به عنوان یک سنت در کره جنوبی رایج است. جالب است بدانید چیزی در حدود 90 درصد جلبک دریایی که انسان در سطح جهان مصرف میکند، پرورش یافته هستند و میتوانند برای محیط زیست، مفید باشند.
ماهیگیری در رنگ سبز و زندگی در رنگ زرد
یکی دیگر از جذابترین تصاویر ثبت شده از سوی فضانوردان را باید تصویری از ایستگاه بینالمللی فضایی دانست که در حال نمایش شهر بانکوک است. بانکوک به عنوان پایتخت و بزرگترین شهر تایلند شناخته میشود و دارای بیشتر از 9 میلیون جمعیت است. آبهای مجاور دریای آندامان و خلیج تایلند را نشان میدهند که با صدها چراغ سبز موجود در قایقهای ماهیگیری روشن شدهاند. ماهیگیران از این چراغها برای جذب پلانکتون و ماهی استفاده میکنند؛ این موارد از مهمترین رژیمهای غذایی ماهیهای مرکب به حساب میآیند و زمانی که آنها به دنبال
تغذیه خود هستند، ماهیگیران هم از فرصت به وجود آمده برای صید استفاده خواهند کرد. در تصویر نمایش داده شده میتوان مرز میان تایلند و کامبوج را به عنوان دو همسایه مشاهده کرد. کامبوج دارای مساحت شهری کمتری بوده و جمعیت آن هم در مقایسه با کشورهای همسایه به مراتب کمتر است. بیشتر جمعیت کامبوج در مناطق روستایی ساکن هستند.
یوکان دلتا، آلاسکا
رودخانه یوکان از بریتیش کلمبیا در کانادا سرچشمه گرفته به آلاسکا راه پیدا خواهد کرد. در جنوب غربی آلاسکا، دلتای یوکان در یک دشت توندرا گسترده شده است؛ جایی که رودخانههای یوکان و کوسکوکویم به سمت دریای برینگ تغییر جهت خواهند داد. در تصویر رودخانهها و نهرها شبیه به رگهای خونی منشعب روی هم قرار گرفتهاند و از طریق کانالهای مختلف و مداری شکل به سمت دریا جریان پیدا کردهاند. این دلتا به عنوان زیستگاهی مهم برای پرندگان آبزی و مهاجر شناخته شده است. در چنین زمینهایی با ارتفاع پایین که به صورت عمده فاقد درخت هستند، رودخانهها میتوانند به صورت مرتب مسیر خود را تغییر دهند. در حال حاضر شاهد حجم آب زیادی در بخش موردنظر هستیم، اما شرایط آن در گذشته به مراتب بدتر و خشکتر بود.
دریاچه مکای استرالیا
تعداد زیادی از دریاچههای نمک در سراسر شمال و غرب استرالیا وجود دارند. بیشتر آنها مانند دریاچه مکای به ندرت از طریق بارشهای فصلی و آبی که از زمینهای مجاور سرازیر میشود، پر خواهند شد. دریاچه مکای را باید به عنوان چهارمین دریاچه بزرگ استرالیا معرفی کرد و تصویر ثبت شده از آن در سال 2010 میلادی،
زیبایی منحصر به فردی را نمایش میدهد. مناطق تیره در تصویر نشاندهنده پوشش گیاهی و جلبکها هستند و این در حالی است که مناطق قهوهای رنگ، جزیرههای ایجاد شده را نشان میدهند. عمق آب دریاچه بستگی به زمان اندازهگیری دارد. توجه داشته باشید آب میتواند برای مدت زمان حداقل شش ماه از زمان آبگیری در آن باقی بماند و به محلی برای پرندگان و جانوران تبدیل شود.