آریا بانو

آخرين مطالب

کم خونی؛ بیماری پنهان با علائمی آشکار پزشکي

کم خونی؛ بیماری پنهان با علائمی آشکار
  بزرگنمايي:

آریا بانو - کم‌خونی به حالتی گفته می‌شود که در آن تعداد گلبول‌های قرمز سالم در خون کاهش می‌یابد و این وضعیت می‌تواند به خستگی، ضعف، سرگیجه و مشکلات تنفسی منجر شود و کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

کم‌خونی یک وضعیت پزشکی است که در آن تعداد کافی از گلبول‌های قرمز سالم یا هموگلوبین در خون وجود ندارد؛ هموگلوبین پروتئینی است که درون گلبول‌های قرمز وجود دارد و وظیفه انتقال اکسیژن از ریه‌ها به سایر قسمت‌های بدن را بر عهده دارد و هنگامی که تعداد گلبول‌های قرمز یا هموگلوبین کاهش می‌یابد، بدن نمی‌تواند به‌طور کافی اکسیژن را به سلول‌ها و بافت‌ها برساند و این موضوع می‌تواند به علائم مختلفی منجر شود.
علائم کم‌خونی شامل خستگی، ضعف، سرگیجه، تنگی نفس، ضربان قلب سریع یا نامنظم، پوست رنگ‌پریده و سردرد است که این علائم ممکن است در شدت‌های مختلفی ظاهر شوند و بسته به نوع و شدت کم‌خونی متفاوت باشند، همچنین کم‌خونی شدید می‌تواند به مشکلات جدی‌تری مانند مشکلات قلبی و نارسایی قلبی منجر شود.
دلایل مختلفی می‌تواند منجر به کم‌خونی شود که از جمله این دلایل می‌توان به کمبود آهن، کمبود ویتامین B12 یا فولات، بیماری‌های مزمن، اختلالات خونی ژنتیکی همچون تالاسمی و بیماری‌های خود ایمنی اشاره کرد، بعضی از عوامل مانند تغذیه نامناسب، خون‌ریزی‌های مکرر یا بیماری‌های مزمن نیز می‌تواند خطر ابتلاء به کم‌خونی را افزایش دهد.
کم‌خونی ناشی از کمبود آهن یکی از شایع‌ترین انواع کم‌خونی است؛ آهن برای تولید هموگلوبین ضروری است و کمبود آن می‌تواند به کاهش تعداد گلبول‌های قرمز منجر شود، این نوع کم‌خونی به طور معمول به راحتی با مصرف مکمل‌های آهن و تغییرات در رژیم غذایی قابل درمان است.
کمبود ویتامین B12 و فولات نیز می‌تواند منجر به کم‌خونی شود، این ویتامین‌ها برای تولید گلبول‌های قرمز سالم ضروری است و کمبود آن‌ها می‌تواند به مشکلاتی در تولید و عملکرد گلبول‌های قرمز منجر شود که این نوع کم‌خونی نیز به‌طور معمول با مصرف مکمل‌های ویتامین B12 و فولات قابل درمان است.
کم‌خونی می‌تواند علامتی از بیماری دیگری باشد
محدثه پورپونه، متخصص داخلی و فوق تخصص خون و سرطان بالغین با اشاره به علت ابتلای افراد به کم‌خونی و تأثیر آن بر کیفیت زندگی فرد می‌گوید: گلبول‌های قرمز در مغز استخوان بدن تولید می‌شود و عمر هر گلبول قرمز از زمان تولید، 120 روز است که پس از آن این گلبول پیر می‌شود و بدن آن را از بین می‌برد تا گلبول قرمز جدیدی را جایگزین کند و هر اختلالی که بتواند تولید گلبول قرمز را کاهش دهد یا هر عاملی که عمر گلبول قرمز را کم کند، منجر به ایجاد کم‌خونی می‌شود.
وی با بیان اینکه کم‌خونی، به خودی خود شاید یک بیماری نباشد، در واقع کم‌خونی علامتی از یک بیماری است، می‌افزاید: کم‌خونی در آزمایش‌ها و شرح حال بیمار دیده می‌شود و به‌طور معمول افراد درگیر با کم‌خونی، رنگ پریده هستند، احساس ضعف و خستگی دارند، توان جسمانی آن‌ها کاهش پیدا می‌کند و برخی افراد ممکن است بر اساس بیماری‌های زمینه‌ای خود دچار اختلال خواب شوند.
متخصص داخلی و فوق تخصص خون و سرطان بالغین با بیان اینکه داشتن احساس غش یا ضعف در اندام‌ها نیز از دیگر علائم کم‌خونی محسوب می‌شود و بعضی از این علائم به کم‌خونی افراد و بعضی دیگر به عاملی که باعث کم‌خونی افراد شده است، بازمی‌گردد، تصریح می‌کند: یکی از بیماری‌هایی که میتوانذ زمینه‌ساز کم‌خونی باشد، بیماری‌های کلیوی است.
تأثیر بیماری‌های کلیوی و کبدی بر ابتلای افراد به کم‌خونی
پورپونه ادامه می‌دهد: کلیه علاوه بر اینکه وظیفه دفع مواد زائد از بدن را برعهده دارد، موادی ترشح می‌کند که این مواد به تولید گلبول قرمز در مغز استخوان کمک می‌کند و فردی که به بیماری‌های کلیوی یا نارسایی کلیه مبتلا شده باشد، به صورت غیرمستقیم می‌تواند در معرض خطر ابتلاء به کم‌خونی قرار گیرد و علت این موضوع کاهش توان تولید گلبول قرمز در مغز استخوان است.
وی با بیان اینکه علائم کم‌خونی همواره همراه علائم بیماری‌های کلیوی است، می‌گوید: در آزمایش‌های هر فردی که دچار نارسایی‌های کبدی از جمله بیماری‌های سیروز یا هپاتیت‌ها باشد، رد پایی از کم‌خونی دیده می‌شود و مشاهده علائم کم‌خونی و درگیر شدن افراد با آن می‌تواند زمینه‌ساز تشخیص بیماری اصلی فرد باشد.
متخصص داخلی و فوق تخصص خون و سرطان بالغین با اشاره به تجربه تپش قلب در افراد دچار کم‌خونی اضافه می‌کند: در صورتی که کم‌خونی فردی شدید باشد، قلب مجبور به جبران این کم‌خونی با افزایش پمپاژ و ضربان خود می‌شود و در صورتی که کم‌خونی شدید باشد یا درمان نشود، می‌تواند به قلب فشار وارد کند و منجر به نارسایی قلبی شود،
نقش ویتامین‌ها بر ابتلای افراد به کم‌خونی
پدیده عقاب، متخصص داخلی و فوق تخصص خون و سرطان با اشاره به ارتباط میان ویتامین‌ها و کم‌خونی افراد می‌گوید: ویتامین‌ها در تمام سلول‌ها و اعضای بدن و انجام اعمال مختلف افراد نقش دارند و در ساخت، تشکیل و کارکرد تمام اعضای بدن نقش بسزایی ایفا می‌کنند و کمبود هر ویتامین در بدن، تأثیر خود را بر تمام اعمال بدن نشان می‌دهد.
وی با بیان اینکه با نبود یا کمبود ویتامین ، افراد در تمام اعمال بدن دچار مشکل می‌شوند، می‌افزاید: ویتامین‌ها در دو گروه محلول در آب و محلول در چربی جای می‌گیرند که ویتامین‌های محلول در آب شامل ویتامین‌های B، C، D، A و K است که این ویتامین‌ها هیچ‌گاه اضافه باری در بدن پیدا نمی‌کنند و از طریق کلیه دفع می‌شوند.
متخصص داخلی و فوق تخصص خون و سرطان تصریح می‌کند: افراد به هر میزانی که ویتامین‌های محلول در آب را دریافت کنند، دریافت این ویتامین‌ها برای آن‌ها مشکل‌زا نخواهد بود، اما بدن نیاز مشخصی به ویتامین‌های محلول در چربی دارد که بیشتر از آن میزان، ممکن است ویتامین‌ها در بدن تجمع پیدا کند و عوارضی برای فرد به همراه داشته باشد.
عقاب با اشاره به اینکه ویتامین‌های محلول در چربی شامل ویتامین‌های گروه D است، ادامه می‌دهد: به طور معمول ، ویتامین‌های محلول در آب به‌ویژه ویتامین‌های گروه B و B12 در خون‌سازی تأثیرگذار است و به‌طور کلی، ویتامین‌های گروه B در انواع غذاها و مواد مصرفی افراد موجود است و پروتئین‌های حیوانی و گیاهی، لبنیات، تخم‌مرغ، گوشت‌های قرمز و سفید، ذخایر اصلی ویتامین B12 است.
بروز بیشتر کم‌خونی در کودکان در سنین رشد و مادران باردار / کم‌خونی چه علائمی دارد؟
وی با بیان اینکه در صورتی که رژیم غذایی افراد به گونه‌ای باشد که مواد غذایی متنوعی را مصرف کند، هیچ‌گاه در طول عمر خود دچار ویتامین B12 نخواهند شد، می‌گوید: مسیر جذب ویتامین B12 از طریق گوارش است و افرادی که دچار بیماری‌های گوارشی هستند، ممکن است دچار کمبود ویتامین B12 و کم‌خونی ناشی از آن و انواع علائم ناشی از کمبود این ویتامین شوند.
متخصص داخلی و فوق تخصص خون و سرطان اضافه می‌کند: بر اساس استانداردهای سازمان بهداشت جهانی، کم‌خونی از طریق آزمایش هموگلوبین خون مشخص می‌شود که بر این اساس، حد پایین میزان هموگلوبین خون در زنان پیش از سن یائسگی برابر با 12 و در مردان و زنان پس از سن یائسگی، 13 در نظر گرفته می‌شود و در صورتی که میزان هموگلوبین افراد کمتر از عدد بیان شده باشد، فرد دچار کم‌خونی است.
عقاب می‌افزاید: در این میان، در صورتی که میزان هموگلوبین فردی، دو عدد یا بیشتر از حد پایه هموگلوبین بیان شده افت کرده باشد، باید از نظر ابتلاء به کم‌خونی بررسی شود؛ در واقع در صورتی که میزان هموگلوبین فردی همواره برابر با 16 بوده و اکنون هموگلوبین او برابر با 14 است، باید از نظر ابتلاء به کم‌خونی بررسی شود.
وی با بیان اینکه علائم کم‌خونی شامل ضعف، بی‌حالی، رنگ‌پریدگی، نداشتن تمرکز، علائم عصبی همچون سرگیجه، سردرد و کاهش اشتها، زخم‌های کنار دهان و تغییرات ناخن است، خاطرنشان می‌کند: کم‌خونی بیشتر در سنین رشد دیده می‌شود و بسیاری از کودکان در حال رشد، با کمبود آهن و کم‌خونی مواجه هستند و بیشتر در سنین جوانی و نوجوانی به‌ویژه در کودکان در حال رشد و مادران باردار، کم‌خونی دیده می‌شود.
بعضی از بیماری‌های مزمن همچون بیماری‌های کلیوی، سرطان، ایدز و بیماری‌های التهابی مزمن نیز می‌تواند منجر به کم‌خونی شود، این نوع کم‌خونی بیشتر به دلیل اختلال در تولید گلبول‌های قرمز یا کاهش طول عمر آن‌ها رخ می‌دهد و درمان این نوع کم‌خونی به درمان بیماری زمینه‌ای بستگی دارد.
کم‌خونی همولیتیک نوع دیگری از کم‌خونی است که در آن گلبول‌های قرمز به‌ سرعت تخریب می‌شود و بدن نمی‌تواند به اندازه کافی آن‌ها را جایگزین کند، این نوع کم‌خونی ممکن است به دلایل ژنتیکی، بیماری‌های خود ایمنی یا عوامل خارجی همچون داروها و عفونت‌ها رخ دهد.
برای تشخیص کم‌خونی، پزشکان به‌طور معمول آزمایش خون انجام می‌دهند تا سطح هموگلوبین و تعداد گلبول‌های قرمز را بررسی کنند و درمان کم‌خونی به نوع و علت آن بستگی دارد و ممکن است شامل مصرف مکمل‌های غذایی، تغییرات در رژیم غذایی، داروها یا درمان بیماری‌های زمینه‌ای باشد.
پیشگیری از کم‌خونی شامل تغذیه مناسب و متعادل، مصرف کافی آهن، ویتامین B12 و فولات و مدیریت بیماری‌های مزمن است، همچنین در صورت تجربه علائم کم‌خونی، مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان به موقع بسیار مهم است و باید توجه داشت که با اقدامات مناسب، بسیاری از انواع کم‌خونی قابل پیشگیری و درمان است

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1332099/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حرکات خارق‌العاده ربات انسان‌نمای چینی در یک ویدئوی جدید

سوءاستفاده عربستان از بحران بارسلونا

پایان دور رفت لیگ برتر بانوان ایران با صدرنشینی سایپا

لر آره‌نا یک سال بعد آماده می‌شود

داوران گمنام در کمین لیگ برتر!

پیوس: حق من مربیگری لیگ برتر است

برنامه اردویی استقلال مشخص شد

اسبقیان: اجازه نمی‌دهیم فدراسیون‌ها حیاط خلوت شوند

تغییر زمان برگزاری 2 بازی هفته شانزدهم لیگ برتر بسکتبال

توضیح باشگاه تراکتور در مورد نقل و انتقالات بازیکنان

مدافع مورد نظر استقلال لو رفت!

مادر شهیدان «پیشگاه» آسمانی شد

تقدیر فرمانده سپاه علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) قم از رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران

ترویج فرهنگ ایثار و شهات در عرصه های بین‌المللی با اهتمام به «دیپلماسی ایثار»

دی‌کاپریو، برد پیت و سوپرمن آیا سینما را به دوران اوج برمی‌گردانند؟

پژمان بازغی و دارا حیایی در سریال جدید منوچهر هادی

رونمایی از چهره جدید شیوا خنیاگر؛ مادر کتایون سریال “ماه و پلنگ” بعد 8 سال / قیافه شون از این رو به این رو شده

لحظه‌ای بی‌نظیر از ذوق احساسی گلوریا هاردی هنگام دیدن پسر کوچکش در باغ ارم شیراز / احساسی که هیچ‌گاه فراموش نمی‌شود!

آنفلوآنزا در کمین است؛ افراد دارای بیماری زمینه ای به شدت مراقب باشند

نماهنگ زیبای «برف» با صدای فرهاد مهراد

پزشکیان: موسسه رازی نقشی مهمی در تأمین واکسن‌های مورد نیاز کشور داشته است

رئیس بهزیستی: موج ورود به سالمندی و سالخوردگی بسیار بالاست

بررسی وضعیت پلنگ دماوند با حضور 16 دامپزشک

ویدئویی از سرقت یک خودرو توسط باند سارقان

تصاویری از آتش سوزی انبار قطعات خودرو

توقیف 22 هزار و 345 خودروی فعال در حوزه قاچاق سوخت

کمپ جالب در زمستان

کاش جای سوسک حمام با این سوسک‌ها مواجه می‌شدیم!

زندگی در دمای منفی 31 درجه کانادا

با ناگت مرغ خونگی؛ دیگه سراغ فست فود نمی‌رید!

راز خوشمزگی غذاهای خراسان جنوبی در مواد اولیه محلی

نکاتی درباره آی وی اف یا درمان ناباروری در زوجین

مشکلاتی که در قرعه کشی‌های خانگی اتفاق می‌افتد

زن گربه‌ای جهان درگذشت!

راه‌هایی برای این‌که عاشق خانه‌تان شوید

چین 5 موتور موشک را در یک روز آزمایش کرد

غیبت شرکت‌های بزرگ چینی در نمایشگاه CES 2025

حضور زهیر توکلی در سرزمین شعر

دل همدیگر رو نشکونید!

افشاگری مهدی رحمتی در مورد چیپ فرشید اسماعیلی

عابدینی: می‌خواستم بین تاج و کفاشیان ائتلاف ایجاد کنم

اعتراض به اخراج کاپیتان سپاهان از چمن تا تلویزیون!

بازگشت زیزو به نیمکت در دسته دوم اسپانیا

گاریدو در طرابلس؛ لبخندی که آشناست!

خداداد: کریم بهترین رفیقم است!

اشک‌های خداداد در هنگام توصیف پدر و مادرش

کونسیسائو نیامده روی دست میلان خرج گذاشت!

رئیس فدراسیون ورزش روستایی: مسئولیتم چند برابر شده است

اعلام اسامی نامزدهای انتخابات هیئت فوتبال تهران

ماجرای پرونده میرشاد ماجدی در کمیته اخلاق چیست؟