آریا بانو

آخرين مطالب

ناگفته‌های زلزله‌ای که بیش از 26 هزار کشته داد اقتصادی

ناگفته‌های زلزله‌ای که بیش از 26 هزار کشته داد
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / زلزله بزرگ 6.5 بم استان کرمان در 21 سال قبل در حالی رخ داد که تا پیش از آن هیچ زمینلرزه‌ای در آن به ثبت نرسیده بود و به باور متخصصان این حوزه با ملاحظات پیشگیرانه می‌توان 5 تا 10 برابر از میزان خسارت‌های جانی و مالی در سوانح طبیعی و انسانی کاست؛ چرا که واقعیت را نه می‌توان فراموش کرد و نه می‌توان با انعکاس آن از سر ستیز درآمد، با واقعیت‌ها باید با روش علمی مواجه شویم و به تدریج از ریسک ناشی از سوانح در کشور بکاهیم.
در ساعت 5 و 26 دقیقه زمینلرزه قوی و بسیار ویرانگر در شهر تاریخی بم استان کرمان با بزرگای گشتاوری 6.5 به‌وقوع پیوست. بررسی محققان حاکی از آن است که رخداد زمینلرزه 5 دی 1382 بم ناشی از حرکت گسل "بم" بوده، در حالی که بررسی لرزه‌خیزی تاریخی بم نشان می‌دهد که هیچ زمینلرزه تاریخی در محدوده این شهر تا آن زمان گزارش نشده بود، شاهد این ادعا ارگ بم است که تا قبل از رخداد زلزله 5 دی 1382، با بیش از 2000 سال قدمت تاریخی سالم باقی مانده بود.
از این رو متخصصان حوزه زلزله‌شناسی معتقدند که این منطقه با یک نبود لرزه‌ای روبه رو بوده است و این نبود لرزه‌ای با رخداد زلزله مخرب 5 دی ماه آن سال در راستای گسل بم به پایان رسید.
دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در این باره گفت: زلزله 5 دی‌ماه 1382 با تلفات رسمی 26 هزار و 271 نفر و حدود 3000 نفر تلفات افراد بدون شناسنامه و مهاجران غیرقانونی، از نظر تعداد کشته نسبت تلفات به جمعیت تحت تاثیر زلزله، در تاریخ ایران رکورد دار است! ما در یک زلزله با بزرگای 6.5، حدود یک سوم از جمعیت حدود 110 هزار نفری شهر بم را از دست دادیم!
وی اضافه کرد: سوانح طبیعی ایران طی سده گذشته حدود یکصد هزار نفر (سالی حدود ١٠٠٠ کشته به طور متوسط) برجای گذاشته‌اند که حدود 90 درصد آنها در زمینلرزه‌ها جان باخته‌اند. خسارت مالی سوانح طبیعی در سال حدود 3 میلیارد دلار است که حدود 1.5 میلیارد دلار از آن به خسارت‌های مستقیم از خشکسالی مربوط است. آسیب مستقیم اقتصادی ایران برای بازه 32 ساله 2022 -1990 حدود 30 میلیارد دلار برآورد شده است. این موضوع نشان می‌دهد که در دهه‌های اخیر با معرضیت بیشتر، میزان آسیب‌پذیری ما نیز افزایش یافته و خسارات سالانه ما در30 ساله اخیر در حدود سه برابر خسارات سالانه ما در 7 دهه ماقبل آن شده است. با توجه به اینکه در آینده بدون شک بیشترین جمعیت ایران، شهرنشین خواهند بود، چگونگی توسعه شهرها در آینده ایران بسیار مهم و حساس است.
زارع با تاکید بر اینکه روندی که اکنون در کشور ما دنبال می‌شود، با توجه به افزایش معرضیت جمعیت به مخاطرات طبیعی، به دلایل مختلف به افزایش ریسک در مقابل سوانح طبیعی می‌انجامد، خاطر نشان کرد: تحولات جمعیتی در ایران نمایانگر افزایش هر چه بیشتر جمعیت شهرنشین و تمرکز جمعیت در شهرهای بزرگتر (برخوردارتر) است. بر پایه آمار بانک جهانی، دگردیسی جمعیت در ایران از سال 1369 تا 1394 نشان می‌دهد که تمرکز جمعیت در شهرهای با جمعیت بیش از یک میلیون نفر از 12 و نیم میلیون در سال 1369 به حدود 21 و نیم میلیون در سال 1395 رسیده است. این در حالی است که نرخ افزایش این جمعیت در طی یک "دهه" (در دهه اول طی سال‌های 1369 تا 1379) در شهرهای بزرگ کلا حدود 3 درصد بوده و این میزان با رشد جمعیت شهرهای بزرگ به صورت "سالانه" در طی سال‌های 1389 لغایت 1395 برابری می‌کند! این موضوع نشان می‌دهد که آهنگ رشد جمعیت شهرهای بزرگ به ویژه در 6 سال اخیر شتاب خاصی گرفته است.
این محقق حوزه زلزله تاکید کرد: آنچه به صورت بلند مرتبه‌سازی در کشور (و از همه جا سریع‌تر و مهمتر در تهران) دنبال می‌شود، بدون لحاظ کردن فضای دسترسی و امکان تردد، موجب تمرکز ساختمان‌ها در مناطق شهری و به تدریج کندتر کردن امکان دسترسی به این نواحی می‌شود.
توسعه شهری در حریم خطرناک گسل‌های شهری
استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی، افزود: در شهرهای کنونی ایران که بسیاری در پای دامنه‌ها و به ناچار در کنار و یا بر روی پهنه گسل‌های فعال قرار گرفته‌اند، با توسعه شهرسازی در حریم خطرناک گسل‌های فعال مواجهیم، مانند آنچه به ویژه در 33 سال اخیر در شمال تهران و تبریز رخ داده است.
زارع خاطر نشان کرد: بیشتر شهرهای بزرگ و با جمعیت بیش از یک میلیون نفر ایران بر روی مخروط افکنه‌های بزرگی قرار گرفته‌اند که در مرز گسله بین کوه و دشت احداث شده‌اند و تاکنون اطلاع علمی و دقیق از ضخامت آبرفت‌ها از بیشتر این محدوده‌های شهری در دسترس نیست.
استقرار یک سوم ساختمان‌های بلندمرتبه پایتخت بر روی پهنه گسلی
زارع یادآور شد: در تهران حدود 1000 ساختمان بلندمرتبه وجود دارد که حدود 480 ساختمان بلندمرتبه در سال‌های 1396-1384 احداث شده است. بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی 25 درصد از 979 ساختمان در مناطق با بافت عمدتا فرسوده مانند مناطق 11، 12، 17، 18 و 19 شهرداری تهران هستند، یعنی همان جایی که ساختمان پلاسکو در آن وجود داشت.
وی گفت: با ملاحظات پیشگیرانه می‌توان بین 5 تا 10 برابر از میزان خسارت‌های جانی و مالی یادشده در سوانح طبیعی و انسانی کاست. ضمن اینکه موارد یاد شده در فوق تنها سوانح آسیب زننده به کشور ما نیستند. اگر بر اساس برنامه‌ریزی علمی و اجرای این برنامه‌ها عمل نکنیم، میزان خسارت‌ها با افزایش جمعیت و افزایش تعداد خودروها به تدریج افزایش می‌یابد. واقعیت را نه می‌توان فراموش کرد و نه می‌توان با انعکاس آنها از سر ستیز درآمد، باید با واقعیت‌ها با روش علمی مواجه شویم و به تدریج از ریسک ناشی از سوانح در کشور بکاهیم.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1328777/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسپیس‌ایکس رکورد سال گذشته خود را شکست

با درد صبر کن!

استخدام رئیس پیشین منچستریونایتد در عربستان

رئیس فدراسیون کبدی: شکایت می‌کنم، اینجا شهر هرت نیست

کریسمس خارجی‌های سپاهان در کوه نور صفه

ده دریبل تحقیرآمیز سال 2024

نظر پیمان قاسم‌خانی درباره وینیسیوس

جانشین آموریم اخراج شد

تمرین کاراته روی مامان

خلاقیت جالب راننده تریلی وایرال شد / نوشته زیبا برای علی دایی شهریار فوتبال ایران پشت ماشین

صدای تکرارنشدنی موسیقی ایران ناگهان خاموش شد

ممنوعیت تردد در محور چالوس و آزادراه «تهران_شمال»

تعجب مردم لندن از دیدن دوربین در سال 1948

طرز تهیه یک دسر خوشمزه آلمانی با شیر و کدوتنبل در 5 دقیقه!

نحوه کمک‌رسانی به فرد در حال تشنج

بزم آلودگی‌های گوشی سر سفره آدمها!

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید با ایثارگران قم

عشق مادرانه در دلنوشته ستاره سادات قطبی خانم مجری / ویدیو جالب و یادداشتی احساسی از محبت‌های بی‌پایان مادرش

محمدرضا گلزار در خیابان‌های شیک دبی با حال و هوای کریسمس / تجربه‌ای جذاب از گردش در شهری پر از نور و زرق و برق

بالاخره ماسک های N 95 در هوای آلوده موثر هستند یا نه؟

پلیور زنانه بنتون برای سال نو میلادی

هوای تهران همچنان آلوده

تا به حال صدای گروه پنگوئن ها را شنیده اید؟

3+3 گزینه برای هدایت پرسپولیس

زکی‌پور باز هم آچار فرانسه استقلال!

اینم از وضعیت کارشناس موسیقی

آهنگ «جانا تو ماه روشنی» با صدای حامد همایون

نمایی زیبا از ابهت خرس قهوه ای در زمستان

طرز تهیه هویج پلو با سینه مرغ؛ یک غذای متفاوت و لذیذ

صرع درمان قطعی دارد؟

نحوه برخورد والدین با سیگار کشیدن نوجوانان

قراردادن نمونه آزمایشی اوریون

یک دلیل برای زندگی کافیه!

فنونی‌زاده: دم خانه علی دایی بروید!

رشفورد راهی بارسلونا می‌شود

انقلاب بزرگ در دنیای ورزش با کفش‌های رونالدو!

یادی از سریال "پژمان"

منوچهر آذری: فقط من حریف بداهه‌پردازی‌های منوچهر نوذری می‌شدم

محاکمه مرد معتادی که زن کارتن‌خواب را کشت

شهادت 5 خبرنگار فلسطینی در حمله صهیونیست‌ها

هنرمند ژاپنی که چهره حیوانات رو میسازه!

دست اخباری پیش از استقلال باز شد

نگرانی واضح موسیمانه بابت غیبت مهره کلیدی

اولین تقابل استقلال با حریفی که در خانه نباخته است

تحلیل کاپیتان سابق استقلال از عملکرد موسیمانه

سه بازیکن استقلال دیدار با چادرملو را از دست دادند

علی نعمتی: باید بیشتر سختی بکشم

«ژوزف» در خانه هنر دیوار روی صحنه می‌رود

حضور علیرضا منصوریان در کنسرت آصف آریا

تفال/ حال دل با تو گفتنم هوس است