آریا بانو

آخرين مطالب

بالاخره ماسک های N 95 در هوای آلوده موثر هستند یا نه؟ پزشکي

بالاخره ماسک های N 95 در هوای آلوده موثر هستند یا نه؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - یک فوق تخصص بیماری‌های ریه گفت: در بحث آلودگی هوا مهم است که بدانیم با چه نوع آلاینده‌ای مواجه هستیم. مثلا مونوکسیدکربن موجود در هوا باعث سردرد، گیجی و منگی می‌شود و نه ماسک از پس این آلاینده برمی‌آید و نه هیچ خوراکی‌ای می‌تواند آن را بی‌اثر کند.

281 روز از سال 1403 می‌گذرد و تهران از ابتدای سال تا الان فقط 5 روز هوای پاک و 177 روز هوای قابل قبول داشته و بقیه روزها یا ناسالم بوده‌اند یا بسیار ناسالم. 
281 روز از سال 1403 می‌گذرد و تهران از ابتدای امسال تا الان فقط 5 روز هوای پاک و 177 روز هوای قابل قبول داشته و بقیه روزها یا ناسالم بوده‌اند یا بسیار ناسالم. 
یعنی ما تقریبا نیمی از سال را در هوای آلوده نفس کشیده‌ایم. آلودگی‌ای که آسیب‌های زیادی همراه خود دارد؛ از آسیب‌های مغزی گرفته تا انواع سکته، حملات آسم، تنگی نفس، تشدید بیماری‌های قلبی و حتی مرگ زودرس. دیگر شهرهای بزرگ کشور هم تقریبا وضعیت مشابهی دارند و حال و روز بهتری از پایتخت ندارند. 
سالانه حدود 45 هزار نفر در کشور به دلایل منتسب به آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند که 7000 تا 9000 مورد از این مرگ‌ومیرها مربوط به ساکنان تهران است. به گفته کارشناسان، آلودگی هوا سالانه حدود 20 میلیارد دلار به اقتصاد کشور و حدود 2.5 میلیارد دلار به اقتصاد پایتخت خسارت می‌زند.
باید ببینیم با کدام آلاینده مواجه‌ایم
دولت‌ها تاکنون کاری برای رفع معضل بزرگ آلودگی هوا انجام نداده‌اند و «قانون هوای پاک» سال‌ها است که فراموش شده و در حال خاک خوردن است. تنها کاری که در زمان آلودگی حاد هوا در پایتخت انجام می‌شود، تعطیلی ادارات دولتی و بانک‌ها، غیرحضوری شدن مدارس و دانشگاه‌ها و طرح زوج و فرد خودروها از درِ منازل است. 
در این میان افراد زیادی هستند که شغل دولتی ندارند و مجبورند صبح زود؛ یعنی در ساعات اوج آلودگی هوا از خانه بیرون بزنند و عصر یا شب به خانه برگردند که در هر دو حالت در معرض سموم آلاینده‌ها و آسیب‌ها و بیماری‌های ناشی از آن هستند. با این حساب افراد شاغل غیردولتی در هوای آلوده باید چطور مراقب سلامت خود باشند؟ 
دکتر مصطفی قانعی، پزشک محقق، فوق تخصص بیماری‌های ریه و عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی در پاسخ به این که آیا بالاخره ماسک تاثیری در مقابله با آلاینده‌ها دارد یا نه، می‌گوید: در بحث آلودگی هوا مهم است که بدانیم با چه نوع آلاینده‌ای مواجه هستیم. مثلا مونوکسیدکربن موجود در هوا باعث سردرد، گیجی و منگی می‌شود و نه ماسک از پس این آلاینده برمی‌آید و نه هیچ خوراکی‌ای می‌تواند آن را بی‌اثر کند.
تنها راهش این است که در این هوا بیرون نرویم. اگر درباره ذرات معلق (PM2.5) صحبت می‌کنیم که مهم‌ترین آلاینده شهر تهران است، باید بدانیم که ذرات معلق زیر 2.5 میکرون بیشترین آسیب را به ما می‌زنند. اگر بخواهیم سیب‌های ناشی از ذرات را حل کنیم، راهش این است که از ماسک‌های N95 استفاده کنیم. اینجا ماسک کمک‌کننده است.
این فوق تخصص ریه ادامه می‌دهد: گاهی مسبب آلودگی هوا گازهایی مثل نیتروژن دی‌اکسید و سولفوردی‌اکسید هستند که از هر چیزی عبور می‌کنند و ماسک دربرابر این گازها هیچ کاربردی ندارد و هیچ کاریش نمی‌شود کرد و تنها توصیه این است که مصرف غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان و داروهای آنتی‌اکسیدان را بیشتر کنیم تا عوارض این گازها در بدن‌مان کمتر شود.
افراد دچار تنگی نفس مراقب باشند
او در ادامه به گروه‌هایی اشاره می‌کند که بیماری‌های ریوی دارند یا در هوای آلوده دچار تنگی نفس می‌شوند. او می‌گوید: گروه‌هایی که قبلا به دود، بو، عطر، ادکلن و سیگار حساس بودند، می‌توانند اسپری سالباتامول را که به اسپری آبی‌رنگ معروف است، از داروخانه تهیه کنند و همیشه همراه خود داشته باشند و اگر در هوای آلوده دچار سرفه یا تنگی نفس شدند، آن را اسپری کنند تا تنگی نفس‌شان برطرف شود. 
این فوق تخصص ریه می‌گوید: به هر حال بعضی‌ها شغل‌شان طوری است که نمی‌توانند در روزهای بسیار آلوده، کار و معاش خود را تعطیل کنند و اتفاقا در مناطق آلوده هم زندگی یا کار می‌کنند. از طرف دیگر ممکن است یک بیماری ریوی قبلی داشته باشند. چنین افرادی می‌توانند این اسپری را همراه خود داشته باشند تا در مواقع لزوم از آن استفاده کنند تا معاش‌شان هم مختل نشود. این اسپری قیمتی ندارد و البته برای افراد سالم اصلا توصیه نمی‌شود. تنها به افرادی توصیه می‌شود که در هوای آلوده دچار تنگی نفس می‌شوند. 
اسپری سالبوتامول نوعی داروی استنشاقی است که بیماران مبتلا به آسم و همچنین افرادی که مشکلات تنفسی دارند، از آن استفاده می‌کنند. این دارو برای بازکردن راه‌های هوایی ریه استفاده می‌شود. به طوری که با شل کردن عضلات در سیستم تنفسی، جریان هوا را بهبود می‌بخشد و تنگی نفس را کاهش می‌دهد یا برطرف می‌کند.
بیماران قلبی اصلا از خانه بیرون نیایند
وی در ادامه به افراد با بیماری‌های قلبی هم اشاره می‌کند و می‌گوید: افرادی که بیماری قبلی دارند، در هوای آلوده اصلا از خانه بیرون نیایند. ما در چند روز اخیر چندین فوت ناشی از بیماری‌های قلبی در تهران داشته ایم. فرد با بیماری قلبی، در هوای آلوده از خانه بیرون می‌آید و عروق کرونرش اسپاسم می‌کند و با یک تعریق، ناگهان ریتم قلبش به هم می‌خورد و می‌میرد. 
به گفته این فوق تخصص ریه، بیشتر این افراد بالای 50 – 60ساله هستند و استنت قلبی (فنر قلب) دارند، تحت نظر پزشک هستند و داروهای پلاویکس (Plavix)، آسپرین و درکل داروهای ضد لخته خون مصرف می‌کنند. این افراد نباید ریسک کنند و هیچ تبصره‌ای برایشان وجود ندارد و به هیچ وجه در هوای آلوده نباید از خانه بیرون بیایند. 
وی اضافه می‌کند: اما اگر احیانا زمانی مجبور شدند در هوای آلوده از خانه بیرون بیایند، حتما قرص زیر زبانی نیتروگلیسرین خود را همراه داشته باشند تا اگر در قفسه سینه خود احساس سنگینی و فشردگی کردند، فوری آن را زیر زبان خود بگذارند تا مشکلی برایشان پیش نیاید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1329343/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درمان دژنراسیون ماکولابا یک قطره

اگر ادبیات ایران در آینده بخواهد یک مادر داشته باشد، قطعا رمان « شهر بانو » برازنده این عنوان است

سعید اخباری سرمربی چادرملو: بازی با تیم‌های بزرگ همیشه هیجان دارد

اخباری: ناراحتم سه امتیاز را نگرفتیم!

حضور 5+1 بازیکن بومی در دربی خوزستان

ربیعی: فردا یک فوتبال خوب و تاکتیکی می‌بینید

چه زمان تعویض کردن بود آقای موسیمانه

خطر پخش ویروس در اردوی پرسپولیس!

لیورپول در کریسمس تکلیف جام را مشخص می‌کند!

پوستکوگلو: تیمم توانایی بازی کردن هر سه روز را ندارد!

سقوط آزاد سیتی؛ آمار باورنکردنی تیم گواردیولا

حنیف: می‌توانستیم استقلال را ببریم

رقابت با یک خواستگار آس و پاس!

افشاگری همایون اسعدیان از قراردادهای دلاری و بیتکوینی حمید فرخ‌نژاد!

واکنش تند «داریوش کاردان» به تمسخر بانوان مسابقه چند ثانیه

اظهارات متفاوت سعید حدادیان درباره «پایتخت»، «ماه عسل» و «جوکر»

آهنگ «خانه من» با اجرای مهدی شکوهی

توصیه پلیس به مردم برای انجام معاملات ملکی

کشف 3 هزار قبضه اسلحه قبل از ورود به ایران

ردپای داروهای غیرمجاز در بازار سیاه آنلاین!

سرقت از فروشگاه موبایل و لپ‌تاپ در دورتموند

پاسخ های عجیب مردم ترکیه به یک سوال!

مداحی و همخوانی زیبا مردم لبنان در قتلگاه سیدحسن نصرالله

پرواز انبوهی از پرندگان با حرکات عجیب در آسمان نیوجرسی

میلک‌ شیک اوریو؛ برای یک مهمان خاص!

افرادی که طبع سرد دارند، نمی‌توانند در بدن ید جمع آوری کنند

دوخت مخفی همینقدر آسونه

با ایمان، جای خالی روزبه حس نشد

بمب بزرگ؛ ایجنت دنی اولمو در منچستر!‏

کارترون: از سپاهان جام می‌خواهید، به ورزشگاه بیایید!

صحبت های هادی حبیبی نژاد بازیکن چادرملو پس از بازی با استقلال

صحبت های علی طاهران بازیکن چادرملو پس از بازی با استقلال

صحبت های محمدحسین فلاح بازیکن چادرملو پس از بازی با استقلال

گل اول فولام به چلسی توسط ویلسون

گل دوم فولام به چلسی توسط مونیز

موسیمانه: من هم مثل هواداران استقلال از این وضعیت ناراحتم

ریا رو قاطی حس انسان دوستیش کرد

ورود به «بازی مرکب» از گوگل

آمار روزانه سقط جنین در ایران چقدر است؟

اجرای آهنگ «شیراز» از حامد فقیهی

پزشکیان: در مدرسه سازی خودم کارگری خواهم کرد

ممنوعیت سرعت غیرمجاز تحت هر شرایطی

ورود یک خودرو به آرایشگاهی در تگزاس

پرتاب رنگ بر روی خودروی تسلا توسط فعالان آب و هوا

طراحی کم‌نظیر در به تصویر کشیدن زخم های غزه

4گوشه دنیا/ ثروتمند شدن والدین بی اخلاق هلندی با سوءاستفاده از دختران خود!

ناهار یا شامی ساده اما مقوی و کامل

غده تیروئید در بدن چه نقشی دارد؟

خلق این نقاشی زیبا اصلا سخت نیست!

هیدروپونیک، کشاورزیِ آینده را ببینید