آریا بانو

آخرين مطالب

آش زمستانی شلمین؛ هنر دست زنان کرمانشاهی خانه داري

آش زمستانی شلمین؛ هنر دست زنان کرمانشاهی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /آش‌ها از سنتی‌ترین غذاهای ایرانی هستند که برخی از آن‌ها مختص به یک منطقه و با مواد اولیه متفاوت و بومی پخت می‌شود اما آنچه در تهیه همه‌ آش‌ها مشترک است استفاده متناسب از تمام گروه‌های اصلی غذایی در طبخ آن‌ها است. در گذشته مصرف آش بیشتر در الگوی غذایی و سفره ایرانی‌ها جای داشت. شاید برای همین است که در ادبیات فارسی به محل پخت تمام غذاها آشپزخانه گفته می‌شود. آش عباسعلی، آش سورانه، شلمین، آش ترخینه، آش کشک و بادمجان، آش بلغور و آش دوغ کرمانشاهی از آش‌های معروف استان کرمانشاه هستند.
کرمانشاه استانی چهارفصل است که شهرستان‌هایی با آب و هوای متفاوت از گرم و خشک تا کوهستانی و معتدل دارد. از سوی دیگر آئین‌ها و مذاهب مختلفی در چهارگوشه این استان وجود دارند و این تنوع در انواع غذا و خوراکی‌های مردم این استان نیز دیده می‌شود. یکی از غذاهای محلی کرمانشاه آش شلمین است که طعمی خوشمزه و منحصر به فرد دارد. این آش که اغلب در فصل سرما درست می‌شود، به مواد اولیه مختلفی نیاز دارد مانند: شلم(ترکیبی از گندم و شلغم )، نخود، عدس، مغز گردو، گوشت، پیاز، برگه زردآلو، روغن، کشمش و نمک که به واسطه مواد اولیه آن خاصیت زیادی دارد.
شلم همانند ترخینه به صورت تکه‌های خشک شده و معمولا توسط افراد قدیمی تهیه می‌شود اما با ترخینه متفاوت است. گندم آسیاب شده باید پخته شود، سپس شلغم و برگش را خرد می‌کنند و در ظرف‌های بزرگ قرار می‌دهند، سپس یک لایه گندم پخته شده و یک لایه شلغم و برگ خرد شده آن را می‌ریزند. این کار را تا پر شدن ظرف ادامه می‌دهند. در ظرف را می‌بندند و هر چند روز یک بار آن را بهم می‌زنند تا جا افتاده و ترش مزه شود. بعد از اینکه مواد آماده شد، به اندازه کف دست از آن برداشته و روی پارچه یا سبد پهن می‌کنند تا خشک شود.

آریا بانو


طرز تهیه و طبخ آش شلمین
به منظور اینکه شاید علاقه‌مند شدید و این غذا را در زمستان امسال برای خانواده خود درست کنید، دستور و نحوه تهیه این آش را باهم مرور می‌کنیم: شلم آماده خشک : 4 تکه بزرگ(400 گرم) نخود : 1 پیمانه عدس : 1 پیمانه مغز گردو: نصف پیمانه گوشت گوسفندی با استخوان(سردست): 500 گرم پیاز متوسط : 1 عدد برگه زردآلو : 250 گرم روغن : به مقدار لازم نمک : به مقدار لازم کشمش :به مقدار لازم
در ابتدا شلم خشک شده را در آب خیس می‌کنیم. پس از خیس خوردن داخل قابلمه و روی گاز می‌گذاریم. نخود و عدس را پس از پخت جداگانه، به قابلمه اصلی اضافه می‌کنیم. در ادامه گوشت گوسفندی را با پیاز تفت داده و به مواد قبلی اضافه می‌کنیم. زمانی که مقداری از غذا پخته شد، گردو، کشمش و برگه قیسی را به آن اضافه می‌کنیم. همه محتویات قابلمه را با هم مخلوط کرده و اجازه می‌دهیم آش جا بیفتد، در پایان هم می‌توانید با پیاز داغ ،نعناع داغ و گردو آن را تزئین کنید.

آریا بانو


شهر خلاق خوراک
استان کرمانشاه با حدود 80 نوع غذا و خوراک، 11 نوع نان، 20 نوع شیرینی و میان ‌وعده‌های مختص خود ظرفیت بسیار بالایی در حوزه خوراک دارد. خوراکی هایی مانند «روغن کرماشانی»، «نان برنجی»، «کاک»، «خورشت خلال» و «دنده کباب» از جمله خوراکی‌های کرمانشاه است. جالب است بدانید که دفتر یونسکو در پاریس، 9 نوامبر (17 آبان1400)، 49 شهر جهان را به عنوان شهر خلاق خوراک انتخاب کرد که کرمانشاه هم به عنوان تنها شهر ایران در این لیست قرار داشت. پیش از این هم 36 شهر خلاق خوراک از 28 کشور جهان انتخاب شده‌ بودند. نکته قابل توجه این است که پشت هر خوراک یا غذایی، یک آئین مختص به همان غذا نهفته است که با معرفی و احیای الگوی غذایی درباره این خوراک‌ها می‌توان شاهد این بود که این آئین‌های تمدنی زنده بمانند.

آریا بانو


در زمستان تا می‌توانید آش و سوپ بخورید
این نوع غذاها علاوه بر اینکه منبع با ارزش ویتامین‌ها و املاح به شمار می‌روند، می‌توانند با ایجاد حرارت مطلوب در بدن از ابتلا به سرماخوردگی نیز جلوگیری کنند. استفاده از غلات، حبوبات، سبزی‌ها و میوه‌ها و گاهی استفاده از گوشت و تخم مرغ به فراخور دستور پخت غذاها و در نهایت ترکیب گروه لبنیات مانند کشک یا ماست و دوغ باعث شده است که معمولا آش‌ها منبعی مناسب و با ارزش تغذیه‌ای خوب برای بدن در فصل سرد سال باشند. ویتامین آ و ث، کلسیم، املاح و اسیدهای آمینه، کربوهیدرات‌ها و اسیدهای چرب ضروری از جمله این مواد مغذی هستند.
اما نکات بهداشتی و تغذیه‌ای کوچکی وجود دارد که می‌تواند باعث تهیه‌ی سالم‌تر آش‌هایی باشد که مصرف می‌کنیم. به عنوان مثال اگر از حبوبات در پخت آش استفاده می‌کنید حتما از پاک شدن آن‌ها از سنگ و بقیه اضافاتی که ممکن است در هنگام برداشت با آن‌ها مخلوط باشد، مطمئن شوید. با توجه به اینکه سبزی آش را در مرحله آخر پخت، به غذا اضافه می‌کنیم بهتر است به دقت پاک و شستشو شوند. البته برای حفظ مواد مغذی سبزی‌ها به خصوص ویتامین ث موجود، باید از جوشاندن زیاد سبزی‌ها خودداری کرد.

آریا بانو


گردشگری غذا
سفر بهترین فرصت برای آشنایی با فرهنگ، آداب و رسوم و غذاهای محلی شهرها و روستاهای مختلف ایران است. در کشوری چون ایران با چنین تنوع قومی و طایفه‌ای، امتحان کردن غذاهای مختلف می‌تواند بخش جذابی از سفر باشد. استان کرمانشاه هم با داشتن غذاهای خوش آب‌ و رنگ و دوست‌داشتنی، گردشگران را به چشیدن طعم بهترین غذاها مهمان می‌کند. در واقع سفر به این شهر بدون سر زدن به چند رستوران با غذای محلی کرمانشاه و چشیدن طعم انواع خورش‌ها، آش‌ها و کباب‌های بی‌نظیر این دیار کامل نمی‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1328672/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور صیغه نامه بدون خطبه عقد؛ ماجرا چیست؟ / ویدئو

سقوط مرگبار یک کودک از ساختمانی مرتفع

نطق داریوش کاردان درباره مدیری و علی دایی جنجالی شد

آبراموویچ چلسی را مفت نفروخت اما پولی نگرفت!

قلی‌زاده و پرسپولیس در نیم فصل غیرممکن!

6 سرمربی اروپایی گزینه‌ سرمربیگری پرسپولیس

بهترین داور جهان انتخاب شد

دربی برگزار شد، حالا منتظر سوپرجام هستیم

جشن کریسمس استقلال در شب تقابل با فولاد

درخواست کلباء؛ به قایدی رای بدهید

تراژدی در فوتبال اروگوئه با قتل بازیکن جوان!

بازگشت حمید استیلی به مدیریت پرسپولیس

احتمال شش غایب بزرگ در ترکیب پرسپولیس!

ترکیب احتمالی استقلال بدون چند ستاره

موسیمانه:در خط حمله ایرادهای زیادی داریم

رنار: از وقتی‌برگشتم متوجه مشکلات عربستان شدم!

نیکبخت واحدی به نیمکت مربیگری بازگشت

احتمال حضور حمید استیلی در باشگاه پرسپولیس

فوتبال‌ ایتالیا؛ از طارمی بیشتر انتظار دارند، اما...

فرشید و مس در مرحله لجبازی پیش از جدایی!

کریسمس وینیسیوس؛ با اکستنشن در میامی!

آغاز پنج گانه لوکاس در پرسپولیس!

خداحافظی بی‌سروصدای یک فوق‌ستاره از تیم ملی

تصویری شگفت انگیز از طوفان شش ضلعی سیاره ی کیوان

شاعرانه/ پیر به ظاهر جوان! چه بر تو گذشته‌ست؟

صحبت‌های خبرسازترین بازیکن مقابل استقلال

جواب نه عروس سر مراسم عقد

نام و موضوع فیلم بعدی محمدحسین مهدویان لو رفت

حرف های بسیار زیبا و شنیدنی زنده یاد ژاله علو

انجام 500 هزار سقط در سال/ مشوقان یا حامیان سقط جنین چه کسانی هستند؟

تصنیف کردی «شووره ژن» با آواز شهرام ناظری

گوناگون/ پرنده منقرض‌شده به طبیعت برگشت!

آذین‌بندی خیره‌کننده محله‌ای در آمریکا

گوناگون/ بزرگترین آبشار جهان اینجا پنهان شده

گوناگون/ یافتن موجودی که 50 هزار سال قبل در زمین می‌زیست

گوناگون/ خطرناک‌ترین و بزرگترین شکارچی تاریخ

آتش درون ماست! جهنم از نگاه یک فیلسوف

تصاویری از آخرین لحظات ترسناک از داخل هواپیمای آذربایجانی

خارجی ها عاشق این سوپ کدو و برنج هستند

رتبه ایران در آلودگی هوا چند است؟/ 7 میلیون ایرانی در معرض ابتلا به تومور مغزی

قصه شنیدنی «راز درخت انار» را برای کوچولوها

سیمئونه: من خودم را دوباره اختراع کردم

شوخی هم‌تیمی‌های سابق با رونالدو: دیوانه شدی!

شوخی ابوطالب با درخت کاشتن موسیمانه برای قدردانی از مادران

پیام ستاره تاتنهام: باید با جان و دل، مثل مرد بازی کنیم

رئیس النصر گفت ایده دیوانه‌وار دارم، خرید رونالدو!

استقبال هواداران یزدی و تغییر مسیر استقلالی‌ها

189 روز گذشت؛ سرخیو راموس هنوز تیم ندارد!

مسی به طلسم بدشانسی تیم آرژانتینی پایان می‌دهد!

نام و نام خانوادگی اولین خرید بارسا مشخص شد