آریا بانو

آخرين مطالب

اثرات کووید بر مغز؛ از افزایش خطر اختلالات شناختی تا کاهش ضریب هوشی پزشکي

اثرات کووید بر مغز؛ از افزایش خطر اختلالات شناختی تا کاهش ضریب هوشی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / از اولین روزهای همه‌گیری کرونا، «مه مغزی» به‌ عنوان یکی از عوارض مهم «کووید 19» شناسایی شد که برخی افراد پس از ابتلا، با آن مواجه می‌شدند.
مه‌ مغزی یک اصطلاح محاوره‌ای برای توصیف حالت کندی ذهن یا نوعی گیجی است که بر اثر آن تمرکز، به یاد آوردن و تفکر واضح دشوار می‌شود.
با گذشت چهار سال از همه‌گیری، اکنون شواهد بسیاری وجود دارد که از تاثیر گسترده ویروس کرونا بر سلامتی مغز خبر می‌دهد.
کووید 19 علاوه بر مه مغزی می‌تواند باعث بروز مجموعه‌ای از مشکلات شود مانند سردرد، اختلالات تشنجی، سکته‌های مغزی، مشکلات خواب و گزگز و فلج اعصاب و همچنین چند اختلال روانی.
شواهد گسترده و روبه‌رشدی که در طول همه‌گیری جمع‌آوری شده است، نشان می‌دهد کووید 19 به روش‌های مختلف اثری ماندگار بر مغز به جا می‌گذارد. با این حال مسیرهای دقیقی که ویروس از طریق آنها چنین آثاری را ایجاد می‌کند، هنوز به طور کامل روشن نشده است و درمان‌های قطعی نیز وجود ندارد.
به گزارش کانورسیشن، در حال حاضر دو مطالعه سال 2024 که در مجله پزشکی «نیوانگلند» (New England Journal of Medicine) منتشر شد، تاثیر عمیق کووید 19 را بر سلامت شناختی آشکارتر می‌کند.
کووید چطور بر مغز تاثیر می‌گذارد؟
در ادامه، نتایج برخی از مهم‌ترین مطالعاتی که تاثیر کووید 19 را بر سلامت مغز مستند کرده‌اند، آورده شده است:
1. تجزیه و تحلیل‌های همه‌گیری‌شناسی (اپیدمیولوژی) بزرگ نشان داد افرادی که به کووید 19 مبتلا شده‌اند، بیشتر در معرض خطر اختلالات شناختی مانند مشکلات حافظه قرار دارند.
2. مطالعات بر اساس تصویربرداری مغز افراد قبل و بعد از ابتلا به کووید 19 نشان‌دهنده کاهش حجم مغز و تغییر در ساختار مغزی پس از بیماری است.
3. مطالعه روی افراد مبتلا به کووید خفیف تا متوسط نشان داد که التهاب طولانی‌مدت و تغییرات مغزی معادل هفت سال پیری مغز است.
4. موارد کووید شدید نیازمند بستری‌ شدن در بیمارستان یا مراقبت‌های ویژه ممکن است به اختلالات شناختی و آسیب مغزی منجر شود که معادل 20 سال پیری مغز است.
5. مطالعات کالبدشکافی افرادی که به کووید 19 شدید مبتلا بودند اما ماه‌ها بعد به دلایل دیگری فوت کردند، نشان داد که ویروس در بافت مغز آنها همچنان وجود داشت. این نشان می‌دهد که سارس‌ــ‌کووــ‌2 (SARS-CoV-2) برخلاف نامش، تنها یک ویروس تنفسی نیست و در مواردی می‌تواند وارد مغز افراد شود. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا ماندگاری ویروس در بافت مغزی عامل برخی از مشکلات مغزی مشاهده‌شده در افراد بهبودیافته از کووید 19 است یا خیر.
6. مطالعات نشان داده‌اند که حتی زمانی که بیماری خفیف باشد و به طور انحصاری به ریه‌ها محدود شود، باز هم می‌تواند التهاب مغزی ایجاد و توانایی بازسازی سلول‌های مغزی را مختل کند.
7. کووید 19 می‌تواند سد خونی‌ ـ مغزی را که محافظ سیستم عصبی به‌عنوان مرکز فرماندهی و کنترل بدن است، مختل کند و باعث نشت‌پذیری آن شود. مطالعات تصویربرداری از مغز افراد بستری‌شده با کووید 19 نشان داد افرادی که دچار مه مغزی بودند، سد خونی‌ ـ مغزی آنان مختل شده یا نشت‌پذیر بود.
8. یک تحلیل مقدماتی گسترده که داده‌های 11 مطالعه روی تقریبا یک میلیون فرد مبتلا به کووید 19 و بیش از شش میلیون فرد غیرمبتلا را بررسی کرده است، نشان داد که کووید 19 خطر ابتلا به زوال عقل جدید (New-Onset Dementia) را در افراد بالای 60 سال افزایش می‌دهد.
9. بررسی‌های آزمایشگاهی روی ارگانوئیدهای مغز انسان و موش که برای شبیه‌سازی تغییرات مغز انسان طراحی شدند، نشان دادند ویروس سارس‌ــ‌کووــ‌2 باعث ادغام سلول‌های مغزی می‌شود. این فرایند عملا فعالیت الکتریکی مغز را مختل می‌کند و عملکرد مغز را به خطر می‌اندازد.
کاهش ضریب هوشی
به گزارش ایندیپندنت، در مطالعه اخیر مجله نیوانگلند، توانایی‌های شناختی مانند حافظه، برنامه‌ریزی، تجسم فضایی و درک سه‌بعدی نزدیک به 113 هزار نفر که قبلا کووید 19 داشتند، ارزیابی شد. یافته‌های متخصصان نشان می‌دهد افراد مبتلا به این بیماری با کاهش قابل‌توجه عملکرد حافظه و عملکرد اجرایی مغز مواجه بودند.
این افت شناختی در میان افرادی که در مراحل اولیه همه‌گیری و همچنین افرادی که در دوران شیوع واریانت‌های دلتا و امیکرون مبتلا شده بودند، مشهود بود. یافته‌ها نشان داد که خطر افت شناختی با تکامل ویروس از سویه اصلی به امیکرون کاهش نیافت.
در همین مطالعه، افرادی که کووید 19 خفیف داشتند و بهبود یافته بودند، کاهش شناختی معادل از دست دادن سه امتیاز آی‌کیو (IQ) نشان دادند. در مقایسه، کسانی که علائم پایدار و برطرف‌نشده مانند تنگی نفس مداوم یا خستگی داشتند، کاهشی معادل شش امتیاز آی‌کیو داشتند. افرادی که در بخش مراقبت‌های ویژه (آی‌سی‌یو) بستری شده بودند، کاهش آی‌کیو معادل 9 امتیاز بود. ابتلای مجدد هم کاهش 2 امتیاز آی‌کیو را به دنبال داشت.
امتیاز آی‌کیو متوسط حدود 100 است. آی‌کیو بالای 130 نشان‌دهنده استعداد برتر و آی‌کیو کمتر از 70 معمولا نشان‌دهنده نوعی ناتوانی ذهنی است.
این مطالعات به طور کلی نشان می‌دهند که کووید 19 حتی در موارد خفیف نیز برای سلامتی مغز خطر جدی به همراه دارد و آثار آن اکنون در سطح جمعیت آشکار شده است.
تحلیل اخیر از نظرسنجی جمعیت‌شناسی فعلی ایالات متحده نشان داد که پس از آغاز همه‌گیری کووید 19، یک میلیون آمریکایی در سن کار بیشتر از هر زمان در 15 سال گذشته اعلام کردند که در به یاد آوردن، تمرکز یا اتخاذ تصمیم ‌«مشکل جدی» دارند. این مسئله به طرز نگران‌کننده‌ای، عمدتا در بزرگسالان جوان بین 18 تا 44 سال مشاهده شده است.
داده‌های اتحادیه اروپا نیز روندی مشابه را نشان می‌دهند. به طوری که در سال 2022 میلادی حدود 15 درصد از مردم اتحادیه اروپا گزارش کردند که با مشکلات حافظه و تمرکز مواجه‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1312576/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسبی بی حرکت در خیابان ترکیه

گوناگون/ موش سیاه؛ موشی که در هند مقدس است!

حمله عجیب گوزن به خرس گریزلی!

طرز تهیه آش گوجه فرنگی ترکی خوشمزه و مجلسی به سبک تبریزی

تأثیر کنجد در تقویت حافظه

راهکارهای پیشگیری از تولد کودکان سندروم داون

با این روش حرف بد را از زبان کودکان تان بیاندازید

سنجاقک ناسا با موشک شرکت «اسپیس‌ایکس» پرتاب خواهد شد

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

محرم نویدکیا همه پول را گرفت و فسخ کرد

تراکتور با پیراهن سرخ مقابل یاران عبدالکریم

پیام برای کارلتو؛ به من در آنفیلد اعتماد کن!

گل دیدنی دروازه‌بان از وسط زمین، در لیگ جوانان بلژیک

طارمی: پدرم الگوی فوتبالی من است؛ رویایم به حقیقت پیوست!

راز پیشتازی «زودپز» و «صبحانه با زرافه‌ها» در گیشه

سفر به عصر قاجار؛ از عروسی دختر شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان

معبد مصری «خدای کودک» از زیر خاک بیرون آمد

چه خبر از امیر جعفری و بهزاد خلج؟

مستندی برای اولین سال درگذشت «پروانه معصومی»

کمبود این ویتامین سبب کاهش شنوایی می‌شود

از علی لهراسبی «یه بارون» را بشنوید

وقوع حادثه در معدن سنگ نطنز با یک کشته

آموزش و پرورش: زمان برگزاری آزمون جدید استخدامی اطلاع‌رسانی می‌شود

معدوم سازی 2 هزار میلیارد تومان کالا در دو ماه اخیر

بارش‌های سنگین و خطرناک در راه است

مسئولیت نعمت ها از زبان آیت الله جوادی آملی

جاده دیدنی در استان هرمزگان

پلو مسما بادمجان؛یک غذای خوشمزه برای عاشقان بادمجان

اشتباهات مادران در سرماخوردگی کودکان

با تغییر رنگ دندان‌ها چه کنیم؟

اهمیت مشاوره ژنتیک در فرزندآوری

رفتار صحیح خانواده با نوجوانانی که کمالگرا هستند

مقابله با باکتری‌ها به کمک داکسی‌سایکلین و نانوذرات نقره

تاسیس جایزه ادبی به نام برنده نوبل ادبیات

برتری نمایندگان تنیس ایران در رقابت‌های 25هزار دلاری ترکیه

حذف احتمالی قهرمان آسیا با هت‌تریک وارگاس

فسخ قرارداد نویدکیا و مس رفسنجان با توافق دوجانبه

طارمی: به انتقادات احترام می‌گذارم

پیروزی صدرنشین ژاپن در روز گل‌های عجیب!

بازگشت آرنولد؛ بهترین خبر برای لیورپول

قلیچ: با هاشمی‌نسب کاری کردم که تا آخرعمر فراموش نکند!

کواچ و انگاپت با صالحی هم‌تیمی شدند

همه یا هیچ برای لایپزیگ

قرارداد نجومی فولادی‌ها افشا شد!

پروین: تیم ملی باید از مرحله گروهی جام جهانی بالا برود

چرا علیرضا قربانی نام فرزندانش را «آواز» و «حافظ» گذاشت؟

داریوش فرهنگ: سعی کردم کارهای دم‌دستی انجام ندهم

«مهیار عیار»؛ حکایت زیبایی از عیاری و جوانمردی

لمس انگشت پا ایستاده، نشانه سالمندی سالم تر

آهنگ «عطر تلخ» با صدای آروین صمیمی