آریا بانو

آخرين مطالب

چرا اشعار حافظ «رمزگونه» است مقالات

چرا اشعار حافظ «رمزگونه» است
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا / مدرس حوزه علمیه امیرالمومنین (ع) تهران معتقد است: علت این که شاعرانی همچون حافظ اشعار خود را با رمزگویی‌های عارفانه می‌سرودند این بوده که عشق و رموز عاشقانه فقط با زبان رمز و اشاره قابل بیان است. 
حجت الاسلام محسن بخشعلی گفت: راه های مختلفی برای شناخت حافظ وجود دارد و استاد شهید مرتضی مطهری معتقد است یکی از راه های شناخت حافظ، نگاه به تاریخ این شاعر است که در زمان خود چگونه شخصی بوده است. مطهری در کتاب عرفان حافظ می نویسد «حافظ در زمان خود به گونه ای شناخته می‌شده که جنبه‌های دیگری غیر از شعر و عرفان او برجسته بوده و حتی او را به عنوان یک شاعر حرفه ای در زمان خودش نمی شناختند.
وی افزود: کسانی بوده‌اند که در دوره های نزدیک به حافظ او را خطاب کرده و القاب و اوصافی برای حافظ به کار برده اند که در میان این اوصاف عبارت هایی نمی بینیم که برای اساتید عرفان و تصوف به کار برده می شود. شاید بتوان اینگونه برداشت کرد که حافظ شیرازی در عصر خود بیشتر در زمره دانشمندان شناخته می شده و جنبه علم و فضل او بر جنبه عرفانی و شاعری او غلبه داشته است.

این استاد حوزه ادامه داد: شهید مطهری در این کتاب می نویسد یکی از لقب ها و ویژگی هایی که به حافظ داده می شده، ویژگی ملک القرا به معنای پادشاه قاریان است. قُرّا لفظ خاصی است که به کسانی که قرآن را به روایت ها و قرائت های مختلف حفظ می کردند و مسلط به آن قرائت ها بودند، داده می شد. لذا او را در آن زمان به ملک القرا می شناختند و حافظ در دیوان خود می گوید «عشقت رسد به فریاد گر خود بسان حافظ؛ قرآن زبر بخوانی با چهارده روایت».
وی افزود: محمد معین در مقدمه نسخه ابوالقاسم انجوی که از دیوان حافظ در دست است، نقل می کند که هرگاه در مجلس میرسید شریف از نامداران علم کلام، شعری خوانده می شد، وی نهی می کرد و می گفت به جای این اشعار بیهوده به فلسفه و حکمت بپردازند ولی وقتی شمس الدین محمد یعنی حافظ به مجلس درس می آمد، استاد از او می پرسید که «بر شما چه الهام شده؟ غزل خود را بخوانید» گاهی شاگردان به استاد اعتراض می کردند که چرا وقتی آنها شعر می خوانند، نهی می کند ولی وقتی حافظ شعر می خواند از او استقبال می کند.
بخشعلی ادامه داد: راه دیگر شناخت حافظ، اشعار اوست. شهید مطهری نقل می کند که این راه، بسیار درست و منطقی است تا ببینیم خود شاعر در آثارش چه گفته و از روی آثار او درک درستی داشته باشیم. در اشعار حافظ فرضیه های مختلفی مطرح است. یکی این که حافظ فقط یک شاعر هنرمند بوده است. یعنی قوه شاعری داشته و کلمات را به خوبی کنار هم قرار می داده است.
وی اضافه کرد: بزرگان گفته اند حافظ در لحن اشعارش به گونه ای خود را نشان می دهد که این امکان را به افراد مختلف داده که اشعارش را به روش های گوناگون تفسیر کنند و این نیز از بزرگی و عظمت اوست که یک شعر قابلیت تفسیرهای مختلفی داشته باشد.
این پژوهشگر مذهبی با بیان این که باید با رمزگویی های عارفانه آشنا باشیم، اظهار داشت: ممکن است درمورد شاعرانی مثل حافظ، سعدی و مولانا به شک و شبهه بیافتیم که استفاده از این رمزها در شعرهایشان به چه معناست و آیا این شعرها دارای رمز هستند یا نه و آیا باید معانی ظاهری را اخذ کنیم یا معانی عمیق و باطنی و رمزگونه را درحالی که وقتی به شعرهای عرفای معاصر نیز دقت می کنیم، متوجه می شویم که آن ها نیز از این رمزها استفاده کرده اند.
وی افزود: شهید مطهری از یک شعر علامه سیدمحمدحسین طباطباییصاحب تفسیر المیزان نام می برد که از واژه هایی مانند مستی، جام و می استفاده می کند و ما شک نداریم که علامه از الفاظ رمزگونه عارفانه استفاده می کرد. علامه در شعر معروف خود می گوید «همی گویم و گفته ام بارها؛ بود کیش من مهر دلدارها. پرستش به مستی است در کیش مهر؛ برونند زین جرگه هشیارها»
وی درباره علت اشعار رمزگونه عارفان و شاعران گفت: بعضی معتقدند اگر آن ها سخنان خود را به صراحت می زدند، باعث دردسر می شد. چون حرف های متفاوتی داشتند که مثل صحبت های معمولی نبود ولی شهید مطهری احتمال دیگری می دهد و آن این که معانی عارفانه و عمیق اشعار، لفظ معادلی ندارد که بخواهیم با آن الفاظ، منظور خود را بیان کنیم.
بخشعلی ادامه داد: در واقع شاعر عارف نمی تواند کلماتی را پیدا کند که به شکلی صریح، مطالب خود را بیان کند. به عبارت دیگر الفاظ بشر از افاده این معانی کوتاه است و فقط افرادی می توانند این معانی را درک کنند که خودشان وارد این دنیا شده باشند و به تعبیری دیگر عشق و رموز عشق قابل بیان نیست مگر با زبان رمز و اشاره.
بیستم مهر به عنوان روز بزرگداشت حافظ در تقویم رسمی است؛ همان حافظی که نامش شمس‌الدین محمد و ملقّب به لِسان‌الغیب از شاعران ایرانی قرن هشتم هجری است و او را از بزرگ‌ترین غزل‌سرایان زبان فارسی برشمرده‌اند. برخی گفته‌اند وجه تخلص و شهرت او به حافظ آن است که حافظ قرآن بوده و بسیاری از ابیات او ترجمان مفاهیم قرآنی است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1285987/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نخ‌های حاوی نانولوله‌کربنی انرژی بیشتری نسبت به باتری‌ها در خود ذخیره می‌کنند

مجموعه‌شعر «و چندین کبوتر سپیدی» چاپ شد

لطفا زحمت زنده‌گیری حیوانات رو از سازمان محیط زیست بگیرین بدین به امیر علی‌اکبری!

با ضربه برگردان تماشایی، گل اول فولاد به ملوان توسط کاظمی

دروازه خالی که مهدی ترابی به شکل عجیبی موفق به گل کردن توپ نشد

موتا: وسواسی به اولین قهرمانی ندارم

ویدئویی از هنرنمایی های رابرت پیرس ستاره سابق آرسنال

سارق سابقه دار: به عشق پرسپولیس دزدیم رو توی 6 ثانیه انجام میدم!

بارسا ناامیدم کرد؛ انتظار داشتم دو برابر جام بگیرم

فوتبال ما یه‌جوری شده که باید یه حقی برای دلال‌ قائل بشیم!

گل اول تراکتور به استقلال خوزستان توسط شیری

سوال های عجیب حسن ریوندی از کریم باقری: جاست فرند ینی چی ؟

نماهنگ فیلم «بادیگارد» با موسیقی درخشان کارن همایونفر

محاکمه عامل جنایت اشتباهی کارگر شهرداری

نجات جوان مفقودشده در ارتفاعات کوه دژ

نشانه‌های افزایش بی‌خانمانی در تماس‌های 137

اینجا آب بیرون یخچال یخ می‌زنه!

اجتماع یزرگ مردمی در حمایت از غزه در استانبول

لیله الرغائب؛ شبی که زمزمه‌های دل به عرش می‌رسد

احکام تورم در قرض و خمس

طرز تهیه کیک پرتقالی

9 خاصیت شگفت‌انگیز هویج برای سلامتی

بسیاری از آسیب‌های جنسی که دختران در روابطشان می‌خورند به دلیل عدم اعتماد به نفس است

داستانک/ سوار تاکسی که شدم…

فولاد با چند تغییر بزرگ مقابل ملوان

طرح ویژه هواداران فولاد روی سکوها

سالی میلیاردها تومن میره که فقط آبخوری‌های استادیوم آزادی بازسازی بشه!

امیدواری خوزستانی‌ها به شماره 10 تکنیکی!

چالش قهرمان با ریو فردیناند بازیکن سابق یونایتد

شوخی ابوطالب با قسم خوردن جواد خیابانی در برنامه زنده تلوزیون

آنچلوتی: بارسلونا به لالیگا احترام بگذارد

95 هزار پرونده تاریخ شفاهی جامعه ایثارگری در بنیاد شهید و امور ایثاگران تهران بزرگ وجود دارد

کسب رضایت جامعه ایثارگری در صدر اولویت‌های کاری بانک دی است

چهره ها/ نورا هاشمی در کنار درخت کریسمس، جشن گرفت

تغییر چهره هما در سریال پایتخت در 54 سالگی

خیالت راحت شد یه وصلت را به هم زدی؟!

حقوق ماهیانه‌ی این شغل 10 میلیارد تومنه!

تکنولوژی جالب نروژی‌ها برای صرفه‌جویی در مصرف برق در جاده‌ها

حکمت/ خوشبخت و بدبخت کیست؟

کئی کشک؛ خوشمزه‌ترین غذای مازندرانی با کدو حلوایی

غذای خیابانی در پاکستان؛ نحوه تهیه محبوب ترین ماهی کبابی

5 توصیه به مردان در تعامل با همسر

سم شب امتحان!

تصاویری از شفق قطبی در شب سال نو میلادی

«درس‌هایی درباره ظهور اسلام» به روایت عباس زریاب خویی

اعلام ترکیب ایرالکو برای آخرین بازی خانگی نیم فصل

11 سبزپوش خیبر به دنبال برد در گام آخر

11 مأمور شمس‌آذر برای امتیاز گرفتن از اراک

نمیخواد برانکوی دوم باشی ؛ گاریدوی اول باش!

طرح موزاییکی هواداران فولاد