آریا بانو

آخرين مطالب

حشرات هم غرق می‌شوند؟ گوناگون

حشرات هم غرق می‌شوند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خبرآنلاین /اگر تا به حال دیده باشید که حشره‌ای از مجرای آب یا روشویی بیرون می‌آید یا نزدیک جوی آب یا زیر باران راه می‌رود، یا اگر روی مورچه‌ای به اشتباه آب ریخته باشید، ممکن است به این فکر کنید که آیا حشرات می‌توانند از این مصبیت‌های آبی جان سالم به‌در ببرند؟
خوشبختانه، یا متأسفانه برای برخی دیگر، بسیاری از حشرات حتی پس از مدت‌ها غوطه‌ور شدن کامل در آب به‌راحتی زنده می‌مانند. در حالی که حشرات با هم متفاوت هستند و برخی از آن‌ها بهتر از دیگران در برابر غوطه‌ورشدن مقاومت می‌کنند، مشاهده شده که گونه‌هایی مانند زنبور عسل، نفس خود را تا یک هفته حبس می‌کنند.
به نقل از زومیت، مطالعه‌ای در آوریل 2024 که پس از غرق‌شدن تقریباً تصادفی یک جمعیت ملکه زنبور گرده آغاز شد، نشان داد که 81 درصد از نمونه‌ی زنبورهای گرده‌ی شرقی (Bombus impatiens) پس از هفت روز زیر آب بودن، جان سالم به‌در بردند.
در حالی که مطالعه از نظر اخلاقی مورد انتقاد قرار گرفت، آنچه در آزمایش بررسی شد، به‌طور طبیعی برای این حشرات اتفاق می‌افتد، به همین دلیل است که زنبورها به خوبی در برابر آن مقاومت کرده‌اند. گونه‌های زنبورهای گرده معمولاً در زمین در سوراخ‌های خاکی لانه می‌سازند که به‌شدت در معرض سیل هستند.
سازگاری ویژه‌ی ملکه زنبور گرده به این معنی است که می‌تواند حتی با وجود خطر زیاد بارندگی شدید، در لانه‌ی خود بماند تا زمستان را پشت سر بگذارد. این توانایی درخورتوجه در تعدادی از گونه‌هایی که در مناطقی با احتمال سیل‌های فصلی زندگی می‌کنند، مشاهده شده است و همچنین یک مزیت سازگاری برای هر گونه‌ی دالان‌ساز است که باید سطوح پایین اکسیژن را در زیر زمین تحمل کند.
مقاله‌ای در سال 2006 با مشاهده‌ی رفتارهای مهاجرتی حشرات در دشت‌های سیلابی رودخانه‌های اروپا نشان داد که 70 درصد گونه‌های زنجرک در دشت سیلابی، زمستان‌گذرانی می‌کنند و در برابر غوطه‌ورشدن از خود مقاومت نشان می‌دهند. بااین‌حال، اکثر عنکبوت‌ها و سوسک‌های زمینی در منطقه، مانند اشکال لارو بسیاری از گونه‌ها، مهاجرت و دورشدن از دشت‌های سیلابی را انتخاب کردند که نشان‌دهنده‌ی توانایی‌های غوطه‌وری کمتر آن‌ها است. البته باید در نظر داشت که عنکبوت حشره نیست؛ اما مانند حشرات از شاخه‌ی بندپایان است.
پس چه چیزی باعث می‌شود حشرات در مقاومت در برابر غوطه‌ورشدن و ماندن در حفره‌های کم‌اکسیژن مهارت داشته باشند؟ جواب آن به نحوه‌ی تنفس حشرات بستگی دارد.
حشرات چگونه نفس می‌کشند؟
پستانداران، پرندگان و خزندگان همگی از طریق یک سیستم تنفسی و گردش خون ترکیبی تنفس می‌کنند؛ بدین طریق که اکسیژن به داخل ریه‌ها کشیده می‌شود و به داخل خون می‌رود و سپس قلب و جریان خون، اکسیژن را به بافت‌ها و ماهیچه‌ها در سراسر بدن می‌رسانند.
از طرف دیگر حشرات هیچ ریه‌ای ندارند و در واقع، سیستم تنفسی و گردش خون آن‌ها کاملاً از هم جدا است. حشرات دستگاه تنفسی نایدیسی دارند و به جای استنشاق اکسیژن از طریق دهان یا سوراخ‌های بینی، از طریق منافذی به نام اسپیراکل که در اسکلت بیرونی در ناحیه‌ی سینه و شکم وجود دارد تنفس می‌کنند. سپس شبکه‌ای از نای در سراسر بدن حشره، اکسیژن و دی‌اکسیدکربن را حمل و تبادل می‌کند.

آریا بانو


در حشرات اکسیژن در نای مستقیما به بافت‌ می‌رسد. اسپیراکل در برخی عنکبوت‌ها نیز وجود دارد، اما بیشتر عنکبوت‌ها شش‌های کتاب‌مانند دارند. برخی عنکبوت‌ها نیز با تکامل همگرا سیستم نای و اسپیراکل شبیه حشرات دارند و شش کتاب‌مانند خود را حفظ‌ کرده‌اند، پس از هر دو سیستم تنفسی برخوردار هستند.
حشراتی که فعال‌ترند، مثلا آن‌هایی که پرواز می‌کنند، مانند انسان نیاز به تنفس اکسیژن بیشتری نسبت به گونه‌هایی دارند که زندگیشان شامل تحرک کمتری است. این نوع حشرات همچنین مانند انسان‌ها دی‌اکسیدکربن را به‌عنوان محصول زائد آزاد می‌کنند.
تفاوت‌های تنفسی حشرات و انسان باعث می‌شود حشرات در استفاده از اکسیژنی که دریافت می‌کنند، بسیار کارآمد باشد. حشرات به نسبت بدنشان می‌توانند اکسیژن بسیار بیشتری نسبت به انسان تنفس کنند و همچنین می‌توانند با باز کردن و بستن اسپیراکل‌های خود تبادل گازی ناپیوسته انجام دهند.
تبادل گاز ناپیوسته چرخه‌ای از باز کردن، بسته شدن و فازهای تپشی (مرتب باز و بسته شدن) اسپیراکل‌ها است. در طی مراحل بسته و تپشی، حشره به‌طور موثر اکسیژن موجود در بدن خود را «بازیافت» می‌کند. این بدان معنی است که حشرات می‌توانند برای مدت طولانی بدون نیاز به دریافت اکسیژن تازه دوام بیاورند.
تبادل گازی ناپیوسته، مکانیسم کلیدی پشت توانایی برخی حشرات برای زنده‌ماندن در محیط‌های کم‌اکسیژن و سالم بیرون‌آمدن پس از کامل غوطه‌ورشدن در آب است.
با اینکه تبادل گازی ناپیوسته مزایای خود را دارد، همچنین تصور می‌شود یکی از دلایلی باشد که چرا اندازه‌ی حشرات توسط مقدار اکسیژن موجود در محیط محدود می‌شود. هرچه حشره بزرگتر باشد، نای داخلی طولانی‌تر است، بنابراین حشرات بزرگ‌تر به محیط غنی‌تر از اکسیژن نیاز دارند تا بتوانند مقدار کافی از اکسیژن را جذب کنند تا آن را حتی تا انتهای کور نای برسانند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1268460/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویدیویی واقعی از تعمیرِ تلسکوپ هابل

رباعی زیبایی از رودکی

پرسپولیس به شایعات در مورد گولسیانی پایان داد

حمله سریع به بلیت‌های پرسپولیس - سپاهان

اسکوچیچ فعلاً مخالف جدایی گزینه استقلال است

فاتی باز هم از لیست بارسلونا خط خورد

7 ورزش که ریشه ایرانی دارند

ستاره پسیانی دوباره به ایرانشهر می‌رود

اجرای زیبا و احساسی آهنگ معروف گیلکی توسط امیر عباس گلاب

وزیر بهداشت: ویروس چینی به ایران نیامده است

خدا برای حسین(ع) آفرید زینب را...

لباس‌ها و آنچه درباره ما می‌گویند

طرز تهیه پاستا با ماهی سالمون

عفونت چشم در اثر کاشت مژه

دعواهای خواهر و برادری؛ والدین در این مشاجرات چگونه ورود کنند؟

اشتباه بیل گیتس سرنوشت مایکروسافت را عوض کرد

فعالیت بدنی و سبک زندگی تاثیری متفاوت بر قند خون افراد دارد

عرضه یک‌کتاب «خیلی محرمانه» در بازار نشر؛ از روزهای تاریک ترور تا زندگی با ضدانقلاب

بازگشت مدیران آبی بعد از جلسه با موسیمانه

خلعتبری: یحیی بهترین سرمربی ایران است

یحیی و شاگردانش در پرواز دبی - اهواز

اولین واکنش اشرف حکیمی به اتهام تجاوز

فوق ستاره فوتسال ایران، نامزد مرد سال جهان 2024

کسیه برای بارسلونا بازیکن خرید

جلسه هم افزائی مدیر کل بنیاد سمنان با سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری در مورد مسائل و مشکلات حوزه ایثارگری

«بازی مافیا؛ دُن» از ساترا مجوز پخش گرفت

تست فنی فیلم های «ترک عمیق» و «موسی کلیم الله»

پیروزی به سبک عروسک «ازازیل» که همه را عصبانی کرد!

ماجرای یک تبلیغ دهه شصتی که اشک همه را درآورد

سوتی جشنواره فجر در مقایسه با جشنواره های فیلم خارجی!

گادپوری: زمان زلزله خوی بخشی از درآمد آلبوم رو برای کمک به زلزله زدگان اختصاص دادیم

افشای راز استخوان‌های انسان در کارواش

واکنش وزیر علوم به انتخاب طیب‌نیا به عنوان ریاست دانشگاه تهران

آخرین خبر در خصوص تبدیل وضعیت ایثارگران

هواشناسی: موج هوای سرد هفته آینده بی‌سابقه نیست

این مارمولک های عجیب عاشق بغل کردن شما هستند!

صدای این پرنده مانند سوت است!

تزیین گوجه به شکل گل

سالم‌ترین و مغذی‌ترین ماده غذایی جهان

آویشن، زنجبیل و نقره به کمک زخم‌های دیابتی می‌آیند

برخاستن بالگرد تنها با فشردن یک دکمه ممکن شد

«دید در شب» چطور کار می‌کند؟

نخستین قطار متروی فیبرکربنی جهان حرکت کرد

دو خط کتاب/ خانه‌ی تو آنجایی نیست که در آن متولد می‌شوی

نویسنده معروف، اتهامات اخلاقی را رد کرد

بیفوما: جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا بازی کنم

امباپه دوباره به پی‌اس‌جی باخت!

عزت‌اللهی: می‌خواهیم همه جام‌ها را به دست بیاوریم

واکنش سرمربی ایرانجوان بوشهر به اتهام جادوگری

تصمیم بزرگ رئال برای انتقالات ژانویه