آریا بانو

آخرين مطالب

نبود مهد کودک در ادارات؛ چالش‌ مادران شاغل چگونه مرتفع می‌شود؟ سیاسی

نبود مهد کودک در ادارات؛ چالش‌ مادران شاغل چگونه مرتفع می‌شود؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مهر / در حالی که ایران با مشکلات کاهش جمعیت روبرو است و حمایت از مادران شاغل می‌تواند در فرزندآوری موثر باشد، ایجاد مهدکودک در ادارات ذیل قانون جوانی جمعیت همچنان با چالش رو به رو است.
با گذشت حدود 4 سال از تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، اجرای مفاد مربوط به مهدکودک‌های سازمانی برای مادران شاغل، با چالش‌های عمده‌ای روبه‌رو است. بررسی‌ها نشان می‌دهد تنها 30 درصد از دستگاه‌های دولتی مشمول این قانون، مهدکودک اختصاصی راه‌اندازی کرده‌اند و کیفیت خدمات نیز در بسیاری از موارد با استانداردهای مورد انتظار فاصله دارد. مهدکودک‌های موجود هم ظرفیت محدودی دارند و اولویت با کارمندان رسمی است.
اجرای این قانون با موانع و چالش‌هایی رو به رو است. در برخی موارد با فرار کارفرمایان از مسئولیت مواجه هستیم تا جایی که برخی دستگاه‌ها ترجیح می‌دهند جریمه ناچیزی بپردازند تا بخواهند مهدکودک تأسیس کنند.
از طرفی برخی از دستگاه‌ها مشکل کمبود بودجه برای تجهیز فضای فیزیکی را عامل عدم اجرای این بند از قانون عنوان کرده و یا نبود مربیان متخصص را عامل نداشتن مهدکودک سازمانی خوانده‌اند زیرا یک مهد در یک سازمان ممکن از پذیرای رده‌های سنی مختلفی از کودکان، شیرخوار تا 6 سال باشد و نیاز به تجهیزات مخصوص مانند تخت نوزادان و مربی‌های تخصصی در این بازه‌های سنی وجود دارد.

آریا بانو


حتی برخی از دستگاه‌ها در کنار همه مشکلات ساختاری مشکل کمبود فضا برای تأسیس مهد را دارند که گاهاً مجبورند با مهدکودکی دورتر از محل کار شاغلین خانم قرارداد ببندند که در این صورت مشکلی از آنان رفع نخواهند کرد. از سوی دیگر برخی از مادران شاغل می‌گویند اولویت با کارمندان رسمی و پیمانی‌ها است و قراردادی‌ها اغلب از چرخه خدمات خارج می‌شوند.
کارشناسان معتقدند فرهنگ‌سازی، افزایش جریمه‌ها، و نظارت جدی‌تر می‌تواند در بهبود شرایط مؤثر باشد
در نتیجه هنوز میان اجرای قانون تا واقعیت جامعه فاصله زیادی وجود دارد و در حالی که ایران با چالش‌های اجرایی در زمینه حمایت از مادران شاغل روبروست، بررسی تطبیقی نشان می‌دهد بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته به استانداردهای قابل توجهی در این زمینه دست یافته‌اند. کارشناسان معتقدند فرهنگ‌سازی، افزایش جریمه‌ها، و نظارت جدی‌تر می‌تواند در بهبود شرایط مؤثر باشد.
وضعیت تخصیص مهد کودک‌های سازمانی به مادران شاغل در کشورهای دیگر
با بررسی قوانین حمایت از خانواده و مادران شاغل در جهان می‌بینیم که کشورهایی مانند سوئد با ارائه مهدکودک‌های یارانه‌ای از مادران شاغل حمایت می‌کنند. در این کشور حداکثر 3 درصد از درآمد خانواده به عنوان شهریه مهد کودک هزینه می‌شود. همچنین 90 درصد از کودکان 1-5 سال در مهدکودک‌ها ثبت‌نام می‌کنند.
کشور نروژ برای این موضوع ماهانه یارانه دولتی پرداخت می‌کند و در فرانسه نیز 85 درصد هزینه مهدکودک توسط دولت پرداخت می‌شود. کشور آلمان نیز تا 14 ماه مرخصی قابل تقسیم میان پدر و مادر پس از تولد نوزاد اعطا می‌کند و کودک از 1 سالگی حق دارد در مهدکودک دولتی ثبت‌نام کند. همچنین 250 یورو ماهانه برای هر کودک به خانواده‌ها پرداخت می‌کند.

آریا بانو


البته این در حالی است که هنوز برخی از کشورها مانند آمریکا جز در برخی از شرکت‌های بزرگ، خدمات مهد کودک ارائه نمی‌دهند و هزینه‌های مهد کودک‌های خصوصی بسیار گران است. ژاپن نیز با کمبود مهدکودک و لیست‌های انتظار طولانی مواجه است.
از سوی دیگر در برخی از کشورهای مانند کره جنوبی سیاست‌های تشویقی برای کارفرمایان در نظر گرفته‌اند و به شرکت‌هایی که مهدکودک تأسیس کنند معافیت مالیاتی تعلق می‌گیرد.
به طور کلی کشورهای موفق سه ویژگی کلیدی دارند یارانه‌های سنگین دولتی، قوانین الزام‌آور برای کارفرمایان، فرهنگ حمایت اجتماعی از والدین شاغل که ایران در هر سه حوزه نیازمند اصلاحات اساسی است.
راهکارهای جایگزین برای مهدکودک‌های سازمانی
با توجه به چالش‌های موجود در اجرای قانون مهدکودک‌های سازمانی، می‌توان برخی راهکارها را به عنوان جایگزین یا مکمل پیشنهاد داد. مثلاً در نظر گرفتن مهدکودک‌های اشتراکی چند سازمانی یکی از راهکارها است. چند دستگاه دولتی یا شرکت‌های همجوار می‌توانند با مشارکت هم یک مهدکودک مشترک راه‌اندازی کنند تا هزینه‌ها کاهش یابد. در این صورت در هزینه‌های تجهیزات، نیروی انسانی و فضای فیزیکی صرفه‌جویی خواهد شد.
یکی دیگر از راه‌های جایگزین پرداخت یارانه مهدکودک به جای اجباری کردن ساخت آن برای دستگاه‌هایی است که با موانع ساختاری در خصوص تأسیس مهد مواجه هستند. دولت می‌تواند به جای الزام سازمان‌ها به ساخت مهدکودک، بخشی از هزینه‌های مهدکودک‌های خصوصی را به مادران شاغل یارانه دهد.

آریا بانو


ترکیبی از یارانه دولتی، معافیت مالیاتی، مراکز اشتراکی و انعطاف در شیوه‌های کاری می‌تواند مشکل مادران شاغل را تا حد زیادی حل کند
از سوی دیگر سیاست‌ها تشویقی برای کارفرمایان برای حمایت از مادران شاغل نیز می‌تواند مفید باشد. مثلاً در نظر گرفتن معافیت‌های مالیاتی برای کارفرمایان حامی مادران شاغل و شرکت‌هایی که هزینه مهدکودک کارمندان خود را تقبل می‌کنند یا مهدکودک اختصاصی ایجاد می‌کنند.
مرخصی‌های انعطاف‌پذیر یا دورکاری برای مادران با مجوز کار انعطاف‌پذیر (پاره‌وقت یا دورکاری) برای مادران تا نیازی به مهدکودک تمام‌وقت نباشد نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد.
از سوی دیگر استفاده از ظرفیت مهدکودک‌های خانگی تحت نظارت دولت با مجوز و نظارت دولتی برای افزایش دسترسی و کاهش هزینه‌ها نیز از راهکارهای قابل بررسی و اجرا است.
در نهایت اگر ایجاد و تجهیز مهدکودک‌های سازمانی برای برخی دستگاه‌ها غیرعملی است، ترکیبی از یارانه دولتی، معافیت مالیاتی، مراکز اشتراکی و انعطاف در شیوه‌های کاری می‌تواند مشکل مادران شاغل را تا حد زیادی حل کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1393965/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حکمت/ بازدارندگی نماز از کارهای زشت و ناپسند

زیرساخت‌های فرسوده جاده‌‌ها در آمریکا

لحظات احساسی بین خرس قطبی و توله اش

آیا زانو درد می‌تواند از علائم رشد نوجوان باشد؟

درمان کبد چرب با مصرف این داروی گیاهی

این مواد پلاستیکی رشد مغز کودک را تهدید می‌کند

من اینجا بس دلم تنگ است با صدای "مهدی اخوان ثالث"

اینیستا: صحبت از رسیدن بارسا به سه‌گانه اغراق نیست!

حسرت پپ: حیف شد برادر بلینگام از دست رفت!‏

السد در آستانه کسب دوگانه داخلی

خیبر به زمین سبز بازگشت

آخرین روزهای لطفعلی خان زند، پادشاهی که خود را شاه نمی‌دانست / فرجام‌کسی که به زندیه خیانت کرد، چه شد؟

چهره ها/ نیش و کنایه بهنوش بختیاری به خانم بهاره افشاری بود؟!

آتیه جاوید: با محسن تنابنده در دانشگاه همکلاس بودم

تغییر چهره دیدنی «برد پیت» از 5 تا 61 سالگی

چهره ها/ مهدی پاکدل با یک عکس متفاوت آفتابی شد

چهره ها/ مژده لواسانی با پدرش در آرامگاه سعدی

موزیک ویدئوی جدید «ریسه» کاری از گروه رایکادو

آوای طبیعت با اجرای ساز رازآلود «فوجارا»

انفجار در کارخانه پتروشیمی؛ کپسول اکسیژن 4 نفر را راهی بیمارستان کرد

وقتی گفتن یا نگفتن واژه‌ فرنگی در گرو بودن یا نبودن میکروفون صداوسیماست!

برگزاری جلسه هماهنگی نحوه صدور کارت پایان خدمت معلمان

شورای عالی انقلاب فرهنگی: مصوبات نهایی کنکور تغییر نمی‌کند

باند سارقان مسلح طلاجات دستگیر شدند

دانشگاه علوم قضایی در تمام مقاطع از طریق کنکور سراسری دانشجو می‌پذیرد

حادثه برای هواپیمای کارگو 747 در فرودگاه سانتیاگو شیلی

لحظات وحشتناک پرتاب شدن یک نوجوان از دستگاه شهربازی

وقتی خدا دوستت دارد!

سرقت یک زن از طلا فروشی با سنگ و اسپری فلفل در ترکیه!

تلاقی زیبای آتشفشان و برف!

سنگی که از بیرون شبیه آجره اما درونش مثل الماس میدرخشه!

هرگز خیلی زود و هرگز خیلی دیر نیست!

سه کشوری که فرودگاه ندارند!

نان اگردک، یک نان محلی خوشمزه

راحت‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین کیک شکلاتی

طرز تهیه یک دسر شکلاتی با طعم بهار نارنج

نقش «زینک» در کمک به روند بهبود بیماری ها

فواید خوردن ماهی برای بدن کودکان

چیزی که هر قیافه ای رو جذاب میکنه

نبود مهد کودک در ادارات؛ چالش‌ مادران شاغل چگونه مرتفع می‌شود؟

معرفی مدیران جدید بیمه دی

هوش مصنوعی به کمک درمان آب‌مروارید آمد

داستانک/ لطفاً هیچ وقت عوض نشو!

جنجال در کاتالونی؛: برای بارسا آرزوی مرگ کردند!‏

فنرباغچه پول ندارد، مورینیو اخراج نمی‌شود!

پاسخ تباس به فلیک؛ برو یقه یوفا را بگیر!

طارمی هنوز آماده بازی کنار لائوتارو نیست!

فیگو: امباپه خاص نیست، ما هم در برنابئو هو شدیم!

جلسه ویژه یوفا؛ لیگ قهرمانان تغییر می‌کند!

انریکه: خوشبختم چون در تیمم جت جنگنده دارم!‏