آریا بانو

آخرين مطالب

برگی از تاریخ/ «سلطان رشوه» ایران که صدراعظم سه سلطان بود سیاسی

برگی از تاریخ/ «سلطان رشوه» ایران که صدراعظم سه سلطان بود
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /به شیوه ناخوشایند قاجاری مملکت را اداره کرد و همان شخصیتی بود که درباریان قاجار می‌پسندیدند و برای قتلش نقشه نمی‌کشیدند. زرنگ هم بود و اهل «دلالی» و «کمیسیون» و به قول خودشان «پیشکش» و «تعارف»؛ و امتیازاتی به اجنبی داد که در تاریخ نوشتند و بخشی از وقایع تاریخ معاصر را همین امتیازات رقم زد.
 8 شهریور سال 1286 شمسی، «میرزا علی اصغر خان اتابک» درگذشت، ولی پیش از آن معاملات بزرگی را جوش داد و آن‌قدر رشوه گرفت که سلطان رشوه ایران شد. لقبش هم امین‌السلطان بود و صدراعظم 3 شاه قاجار بود.
پدرش از وزرای عهد ناصری بود و خودش هم شد صدراعظم ناصرالدین قاجار. حدود 10 سال در این سمت بود تا اینکه ناصرالدین به ضرب گلوله «میرزا رضا کرمانی» کشته شد و عهد مظفری رسید و حدود 5 سال هم صدراعظم مظفرالدین قاجار بود و بعد هم که محمدعلی قاجار آمد، او را که در فرنگ بود با عزت و احترام بازگرداند و دوباره رئیس‌الوزراء شد که یعنی همان صدراعظم. در فاصله میان این صدارت‌ها هم بیکار نبود و وزیر بود یا بالاخره یک گوشه مملکت دستش بود و حدود 25 سال در متن سیاست دوره قاجار بود و یکی از القابش هم «اتابک اعظم» بود.
در مدت صدارتش چه کرد؟ به شیوه ناخوشایند قاجاری مملکت را اداره کرد و همان شخصیتی بود که درباریان قاجار می‌پسندیدند و برای قتلش نقشه نمی‌کشیدند. زرنگ هم بود و اهل «دلالی» و «کمیسیون» و به قول خودشان «پیشکش» و «تعارف»؛ و امتیازاتی به اجنبی داد که در تاریخ نوشتند و بخشی از وقایع تاریخ معاصر را همین امتیازات رقم زد.
در دربار قاجار که مناصب و القاب هم خرید و فروش می‌شد، این امتیازات مهم و طولانی‌مدت هیچ‌کدام مفت و مجانی نبود و این فقط یک نمونه‌اش در زمان اعطای امتیاز اکتشاف و استخراج نفت: «نماینده دارسی در حدود 10 هزار لیره به اتابک و مشیرالدوله و مهندس‌الممالک نقد پرداخت و سهامی معادل 10 هزار لیره به اتابک و پنج هزار لیره به مشیرالدوله و پنج هزار لیره به مهندس‌الممالک به عنوان تعارف تسلیم کرد».
اول انگلیسی بود، بعد روسی شد!
اتابک در ابتدای دوران حیات سیاسی‌اش مایل به انگلیس بود و چنان در امتیازدهی به انگلیسی‌ها مشتاق بود که «لرد کرزن» سیاستمدار و دیپلمات انگلیسی نوشته است: «هر کسی سرمایه‌ای داشت و می‌خواست آن را به کار اندازد به تهران روی می‌آورد. یکی می‌خواست در تهران کارخانه برق دایر نماید و دیگری تقاضای صدور امتیاز برای تأسیس کارخانه قند را داشت و سومی مایل به ایجاد کارخانه شیشه‌سازی بود».
با این حال برخی امتیازاتی که با دلالی اتابک و شرکاء و وزراء به انگلیسی‌ها واگذار شد، وقتی آشکار شد مخالفت مردم و علما را برانگیخت و بعضی از این امتیازات لغو شد. معلوم است اتابک هم به انگلیسی‌بودن متهم شد و از یک‌جایی به بعد به روسیه تزاری متمایل شد و امتیازاتی هم به آنان داد تاریخی!
دلالی‌های بین‌المللی اتابک
اتابک چه امتیازاتی به خارجی‌ها داد؟ فهرستی بلندبالا دارد، اما آنها که معروف‌ترند و به وقایع تاریخی منجر شده‌اند هم زیادند؛ ازجمله واگذاری امتیاز لاتاری و امتیاز کشتی‌رانی در کارون و امتیاز تأسیس بانک شاهی و امتیاز استخراج معادن به انگلیسی‌ها و واگذاری امتیاز گمرکات شمال و امتیاز خطوط راه‌آهن شمالی ایران و امتیاز استخراج معادن قراچه‌داغ آذربایجان و امتیاز تأسیس بانک استقراضی به روسیه تزاری. امتیاز انحصار خرید و فروش تنباکو هم که به «قرارداد رژی» معروف است و به نهضت تحریم تنباکو منجر شد در دوره صدارت وی بسته شد و معروف است که شاه و صدراعظم و خیلی از درباریان رشوه گرفتند؛ البته اسمش همان پیشکش بود.
اتابک امتیاز حفاری آثار باستانی ایران را هم داد به فرانسوی‌ها که به خیال خودش متهم نشود به این‌طرفی یا آن‌طرفی بودن و تجارت درباری‌اش، بین‌المللی باشد! اغلب این امتیازات نیز با بهانه تأمین مخارج سفر فرنگ شاهان قاجار واگذار می‌شد و ناصرالدین و مظفرالدین که سفر فرنگ خیلی دوست داشتند راحت با چنین امتیازاتی موافقت می‌کردند.
روزهای مشروطه بود
اتابک چه شد؟ کشته شد. البته برخلاف صدراعظم‌های قبلی قاجار که معمولا توسط درباریان و شاهان قاجار کشته می‌شدند این یکی را مردم کشتند. یک نفر که به «عباس آقا تبریزی» مشهور بود در جریان نهضت مشروطه اتابک را جلوی مجلس شورای ملی به ضرب گلوله کشت و خودش هم جان سپرد.
جالب اینکه عده زیادی برای عباس آقا تبریزی در تهران و برخی شهرها مجلس ختم گرفتند و در تهران در همان مراسم سخنرانی‌هایی هم شد علیه وطن‌فروشان و وضعیت دربار و رجال قاجاری و امتیازاتی که به خارجی‌ها واگذار می‌شد و تاریخ می‌گوید نزدیک بود از همان‌جا قیامی برپا شود و مردم بروند جلوی کاخ محمدعلی قاجار؛ روزهای مشروطه بود و پس از مرگ اتابک، محمد علی قاجار هم زیاد دوام نیاورد و از سلطنت خلع شد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1392492/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاسخ آموزش و پرورش به معترضان نتایج آزمون استخدامی

دستگیری عامل گردنبندقاپی از یک مادر بچه‌به‌بغل

ایرانی‌ها یک‌چهارم میانگین جهانی لبنیات مصرف می‌کنند

مرد همسر باردار و جنین 6 ماهه‌اش را کشت

تصاویری زیبا از بارش برف در منطقه آلپ سوئیس

قطعه حب الحسین به عراقی

کار خوبه امام رضا(ع) درست کنه...

زندگی بزرگان/ ماجرای دعوای دو برادر شهید

قایق درحال حرکته و ناخدا خوابش برده!

مینی بوس رو تبدیل به قطار کرده!

آموزش ساده طرز تهیه بستنی توت فرنگی

کوفته مرغ ترش، طعمی خوش و هیجان انگیز

چه مقدار پروتئین نیاز داریم؟

کارشناس بازی‌های رایانه‌ای: کودکی داریم که به خاطر بازی ترک تحصیل کرده است

آرایش مخصوص چشمهای پف دار

ارتباط عجیب چربی‌های بدن با اضطراب

آدم‌های کوچکی که هرروز کوچک‌تر می‌شوند!

آخرین فرصت برای نجات کاماوینگا در رئال

فینال جام ملت‌های آسیا با حضور یک ایرانی

گل اول فولام به چلسی توسط ایووبی

گل دوم آرسنال به ایپسویچ توسط مارتینلی

تقدیر از دو داور بازنشسته در اجلاس وی ای ار

حرف‌های مهم نامزد مدیر عاملی پرسپولیس!

نمایشی تکنیک اسپانیای؛: مرینو این بار پاسور شد

مدافع ساحلی جزو بلندقامت‌ترین بازیکنان جام جهانی

مدیرعامل مس: از تراکتور بابت فحاشی به لک باید امتیاز کم می‌شد

کارت قرمز برای خطایی که آرسنال را تا مرز سکته برد!‏

«بهروز» و «ارشاد» چطور وارد پایتخت شدند؟

چَت باز درسته یا چتر باز؟

جزئیات سکانس هالییودی خرس «پایتخت» از زبان سیروس مقدم

بعضی قسمت‌های «ساعت خوش» مجوز پخش نگرفت!

جنجال تازه خالق «هری پاتر» درباره یک قانون

سیروس مقدم: مجسمه بازیگران «پایتخت» را باید طلا بگیرند!

شهاب حسینی: باید نتفلیکس و آمازون سریال ایرانی پخش کنند

سحر قریشی: من فقط یکبار ازدواج کردم

عباس رافعی: پایان سریال‌ها بر اساس سلیقه آقایان است

استخوان این افراد از ناحیه لگن بیشتر می‌شکند

ویدئو کلیپ قطعه《کوه باش و دل نبند》اثری از گروه او و دوستانش

ثبت‌نام طرح ترافیک خبرنگاران تمدید شد

قتل مرد جوان توسط 3 فرد ناشناس در مولوی

راز جسد سوخته مرد میانسال در کوچه‌ ساحلی فاش شد

گزینش آموزش و پرورش: داوطلبی که در آزمون استخدامی پذیرفته نشده شرایط لازم را نداشته است

حمله خرس باعث زخمی شدن چوپان شد

قتل هولناک برادر در قیامدشت

قاپیدن گوشی دختر جوان در روز روشن پایتخت

چرا بعضی از مؤمنین در گرفتاریند و بعضی از کافران در راحتی و آسایش؟

خلاقیت عجیب که منجر به خلق نقاشی زیبایی شد!

سرقت چمدان های مسافرین اتوبوس در حال حرکت!

سوراخ دوم کفش های ورزشی برای چیست؟

کمین و شکار ایمپالا توسط پلنگ