آریا بانو

آخرين مطالب

از چنگ تا دوزله؛ روایت موسیقی در سرزمین ایلام فرهنگی هنری

از چنگ تا دوزله؛ روایت موسیقی در سرزمین ایلام
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / یک پژوهشگر حوزه موسیقی گفت: مطالعات باستان‌شناسی و پژوهش‌های موسیقی‌محور نشان می‌دهند که ایلام باستان یکی از نخستین خاستگاه‌های نظام‌مند موسیقی در فلات ایران بوده است، موسیقی‌ای که هنوز رگه‌های آن در آیین‌های مردم این منطقه جریان دارد.
حمیدرضا قربانی اظهار کرد: تمدن «ایلام» که از کهن‌ترین تمدن‌های ایران به‌حساب می‌آید از موسیقی بسیار بهره برده و سازهای مختلفی ساخته است، به‌طوری‌که در برخی نقش‌برجسته‌ها پیکرک‌ها و مهرهای کشف شده از این تمدن، زنان و مردانی را در حال نواختن موسیقی نشان می‌دهد.
این پژوهشگر حوزه موسیقی گفت: بدون شک یکی از قدیمی‌ترین موسیقی‌های جهان، کردی است که شامل آوازها، ترانه‌ها، آهنگ‌ها و موسیقی‌های بی‌کلام و نغمه‌هایی می‌شود که برای اقوام مختلف از جذابیت زیادی برخوردار است و باید پذیرفت که با اینکه زبان موسیقی غرب کشور کردی است؛ اما موسیقی محلی ایلام دارای یک‌زبان و گویش متفاوتی نسبت به کرمانشاه و کردستان است.
این آهنگ‌ساز افزود: موسیقی ایلام دارای یک ویژگی خاص است و سبک و لحن خودش را دنبال می‌کند و نقش موسیقی در ایلام، تمدن آن و مردمان این منطقه همواره نقشی برجسته، تعیین‌کننده و تاریخ‌ساز بوده و خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: طبق اسناد موجود و پژوهش‌هایی که در خصوص موسیقی ایلام داشته‌ام باید گفت که سکونت بشر در غرب ایران دارای قدمتی طولانی است، از حدود هزاره سوم قبل از میلاد ایلامی‌ها در بخش‌های غربی ایران مستقر شدند و شوش را پایتخت خود قرار دادند، بین‌النهرین به معنی سرزمین میان‌دورود است و به دشت‌های مسطح میان‌دورود دجله و فرات گفته می‌شود، این سرزمین خاستگاه نخستین شهرهای حقیقی و فرهنگ‌های صاحب نوشتار جهان بوده است، مطالعه 25 قرن تاریخ زندگی قوم ایلام نشان می‌دهد که آن‌ها در بیشتر مواقع با همسایگان خود روابط سیاسی، مذهبی و فرهنگی داشته‌اند و در این راستا همواره از هم تأثیراتی گرفته‌اند.
این پژوهشگر حوزه موسیقی افزود: در مورد موسیقی ایلامی تنها تعدادی آثار باستانی که حامل نگاره‌هایی از نوازندگان و سازها هستند، در دست است، اما در بین‌النهرین علاوه بر آثار باستانی که نقش ساز دارند چند نمونه‌ساز نیز وجود دارد، همچنین الواحی به خط میخی از بین‌النهرین در دست است که بر روی آن‌ها در مورد سیستم‌های موسیقایی بین‌النهرین اطلاعاتی وجود دارد، باتوجه‌به اطلاعات موجود در مورد موسیقی این دو منطقه و ازآنجاکه سازهای ملودیک مشترک در فرهنگ موسیقایی دو همسایه وجود دارد می‌توان به بررسی تأثیر پذیری آن‌ها از یکدیگر در زمینه‌سازها و سیستم‌های موسیقی پرداخت.

آریا بانو


وی تصریح کرد: ویژگی عام این موسیقی مانند موسیقی کردی رایج در ایران ریتمیک بودن آن است، یعنی تأکید بر فیگورهای ریتمیکی که ویژه این مناطق است؛ مانند فیگورهای ریتمیک در مقام‌های شادمانی چوپی و سماع و سازهای رایج در این منطقه هم سرنا دهل و جفتان یا دوزله‌اند.
قربانی تأکید کرد: جالب است بدانید ایلام که روزی بخشی از سرزمین باستانی عیلام بوده است، امروز یکی از استان‌های غربی کشور ایران است که مردم این ناحیه به گونه‌های مختلف ایلی، عشایری و شهری زندگی می‌کنند، ازاین‌رو بخش‌هایی از نت‌های باستانی را با زندگی خود همراه دارند و موسیقی آن تاریخی دیرینه دارد.
این آهنگ‌ساز افزود: ایلام سرزمینی است که از دیرباز، صاحب یک فرهنگ غنی و تاریخی بوده و همین استقلال در فرهنگ باعث شده تا موسیقی‌اش منحصراً مختص خودش باشد،
در موسیقی محلی ایلام دو ساز غالب مورد استفاده در اکثر مناطق دوزله و سرنا است که معمولاً دوزله به همراه تنبک و سرنا به همراه دهل در مراسمات مختلف شادمانه و عزا نواخته می‌شود، در شهرستان‌هایی که در همسایگی استان لرستان قرار دارند کمانچه نیز نواخته می‌شود.
وی گفت: موسیقی محلی در ایلام به‌وسیله گروهی که به آنان لوطی یا مطرب اطلاق می‌شود نواخته می‌شود، لوطی‌ها هنرمندان گمنامی هستند که عموماً از لحاظ موقعیت اقتصادی اجتماعی در وضعیت مناسبی نیستند،
آن‌ها هنر موسیقی را یا از پدرانشان فراگرفته‌اند و به سبب علاقه و استعدادی که برای فراگیری موسیقی داشته‌اند به‌صورت تجربی از نسل قبل آموخته‌اند و این هنر را سینه‌به‌سینه و نسل به نسل ادامه داده‌اند.
این پژوهشگر حوزه موسیقی افزود: بر اساس شواهد و قرائن موجود موسیقی ایلام به طور رسمی در دوره ایلام قدیم، همانند میان‌رودان بیشتر در دوره سومری‌ها در راستای امور مذهبی شکل‌گرفته است، اما قبل از آن، به‌خصوص، در دوره‌ آغاز ایلامی در زندگی روزمره کاربرد داشته است و به‌نوعی می‌توان اذعان داشت که تأثیر مذهب در موسیقی جوامع ایلام و میان‌رودان مشابه هم بوده و از سازهایی که از میان‌رودان به ایلام وارد شده می‌توان به ساز چنگ و لیر و از تأثیرات موسیقی و ساز ایلام بر میان‌رودان می‌توان به ساز زهی اشاره کرد.
وی تأکید کرد: از موسیقی ایلام اسناد مکتوب باقی نمانده است؛ اما در تمدن میان‌رودان اسنادی از نگارش موسیقی یا همان نت‌نویسی کشف شده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1383855/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تهران وارد پنجمین سال خشکسالی شد

تصاویری از سیل شدید در ریودوژانیرو برزیل

یکی از مظنونان ضرب و شتم یک دانشجو در گرگان دستگیر شد

دستگیری 29 سارق و کشف 43 سرقت در کشور

ساخت بلندترین پل جهان در چین

تالاب گندمان؛ پناهگاه پرندگان مهاجر

زیبایی‌های کم‌نظیر جنوب ایران

گوناگون/ مادر شدن یک لاک‌پشت درمعرض انقراض برای اولین‌بار در 100 سالگی

بیش از 80 درصد آسیب‌های پوستی ریشه در کودکی دارد

فاصله بین وعده‌های غذایی چقدر باید باشد؟

نگرانی سازمان ملل از احتمالِ افزایش مرگ‌ومیر مادران باردار در جهان

چند نکته مهم برای حفظ استخوان‌های سالم

راه‌یابی هزاران میکروپلاستیک به بزاق با جویدن آدامس

طعم قابل قبول خمیر سویای فضایی!

کمک ویروس‌های نهفته در ژن ما به درمان سرطان کلیه

تولید زخم پوش‌های دولایه برای ترمیم زخم‌های مزمن با قدرت کاهش خطر عفونت

«بانوی زیبای من»؛ عشق وقتی می‌آید سن و سال نمی‌شناسد

بدبختی است که شاعر یک شهر باشی و عشقت نخواندت و نماند به پایِ تو

«ایرانیان و رویای قرآن پارسی»

حکم بی سابقه کمیته استیناف، پرسپولیس - تراکتور برای دو فصل بدون تماشاگر

داور نروژی دیدار بارسلونا-دورتموند را سوت می‌زند

دخه‌آ یک سال دیگر در فیورنتینا می‌ماند

مدیرعامل خبرساز بالاخره آفتابی شد

واکنش درویش به جادوگری در فوتبال و احضار افشین پیروانی به کمیته اخلاق

اولیایی: با نظر خبرنگاران و ایجنت‌ها در استقلال بازیکن می‌گیرند

نابغه در کمپ تمرینی سوئد

کاپیتان فراموش نشدنی تیم ملی فوتبال

واکنش جالب کونسیسائو به گلبارن شدن پورتو

کمیته استیناف: برگزاری بازی‌ها فقط با حضور بانوان حتی‌الامکان ممنوع!

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

سفر در تاریخ؛ «محمدرضا پهلوی و ثریا» در کربلا؛ سال 1332

پیام روزنامه همشهری به حمید فرخ‌نژاد/ عجله کردی!

لعنت به مخترع سوشی!

سریال جایگزین «پایتخت 7» مشخص شد

رحمت سریال «پایتخت» 20 سال پیش در اولین فیلم سینمایی‌اش

سروکله یک رقیب عشقی پیدا شد!

«استیون اسپیلبرگ» در صدر فهرست ثروتمندترین سلبریتی‌‌‌ها

ترانه خواننده زن در سریال «پایتخت» برخی را ناراحت کرد!

«ارشاد» آبروی نقی رو خرید!

ساز و آوازی از همایون شجریان و انوشیروان روحانی

آهنگ «رویا» با صدای علی لهراسبی

زن جوان: همسرم می‌خواست من و دخترم را بکشد

دست‌درازی مرد متأهل به دختر جوان

روایت بزرگترین کلکسیونر جهان از سرقت مسلحانه منزلش

یک فرود زیبا در فرودگاه کریستیانو رونالدو

سقوط بالگرد پزشکی در ژاپن

یک روش ساده برای مرینت مرغ

توصیف زیبای «رایان» از مادری

بازنشستگی در خارج از کشور با تنهایی بیشتر همراه است

رونمایی «کاوازاکی» از طرح دیوانه‌وار اسب رباتیک