آریا بانو

آخرين مطالب

«میزها و دیوارها»؛ تأملی دربارۀ اجزای دفتر کار اقتصادی

«میزها و دیوارها»؛ تأملی دربارۀ اجزای دفتر کار
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا /کتاب «میزها و دیوارها» تأملی است عمیق و هم‌زمان بازیگوشانه دربارۀ فضا، اشیا و سلسله مراتب دفتری به قلم شیلا لایمینگ جستارنویس آمریکایی.
«این کتاب تلاشی است برای رویارویی با معانی متعدد دفتر کار تاریخچه آن آینده اش در عصر دگرگونی پیوسته و سپس، احتمالاً افول آن کتاب در بحث درباره عوامل متعدد و تو در توی سهیم در این زوال، از تفسیرهایی خاص دفاع می‌کند و همزمان دلبستگی عمیق و شخصی آدم‌ها به دفتر کارشان و کیفیت این دلبستگی را به رسمیت می‌شناسد. بنابراین این کتاب نمی‌خواهد تاریخچه جامع دفترهای کار و فضای دفتری را شرح دهد بلکه تأملی است مفصل درباره نقشی که این دفترها در فرهنگ، در زندگی شخصی بسیاری از آدم ها و تا حدی در زندگی خود من بازی کرده‌اند». این معرفی را شیلا لایمینگ نویسنده، پژوهشگر و استاد دانشگاه آمریکایی در مقدمه کتاب خود با نام «میزها و دیوارها» نوشته است.
وقتی عبارت «دفتر کار» را می‌شنوید چه تصویری در ذهن‌تان نقش می‌بندد؟ برای قدیمی‌ترها این تصویر احتمالاً خاطرۀ اتاق‌های شلوغ، مهتابی‌های نیمه‌سوخته، کیف‌های سامسونت یا چرم، میز و صندلی‌های فلزی و پنکه‌های سقفی را زنده می‌کند. دفترهایی که معادل کار روتین، کاغذبازی و بوروکراسی بودند. برای نسل‌های جدیدتر دفتر کار یعنی فضای کوچک میان پارتیشن‌ها، کوله‌پشتی، کامپیوتر و لپ‌تاپ، و جلسات ایده‌پردازی. جایی که نظام اداری ظاهراً اهمیتی ندارد و خلاقیت و ایده حرف اول را می‌زنند. اما در سال‌های اخیر حتی این تصویر مدرن هم تا حد زیادی مخدوش شده. ظهور فناوری هوش مصنوعی و همه‌گیری کرونا دو اتفاق مهم و سرنوشت‌ساز در تاریخ دفترهای کار بودند؛ پیامد این دو، دورکاری بخش قابل توجهی از نیروها و حذف برخی از جایگاه‌های کاری بود که در نهایت شکل و شمایل «آفیس‌»ها را هم متحول کرد. چیزی که باعث شده حالا با این پرسش مواجه شویم که آیندۀ دفترهای کار چه می‌شود؟ آیا زنده می‌مانند؟ لایمینگ در کتابش به دنبال پاسخ همین سؤال است. برای رسیدن به جواب، او به گذشته و دورۀ شکل‌گیری دفترهای کار می‌رود و روند تکامل این دفترها، ظهور مفهوم فرهنگ سازمانی و از همه مهم‌تر، تجربیات انسانی کارکنان در محیط کار را مرور می‌کند.
بازار
در بخش دیگری از مقدمه این کتاب در صفحه 20 و 21 می‌خوانیم:
«به هر حال مدت‌هاست که به پایان عمر دفتر کار نزدیک می شویم. مجموعه برنامه های کاربردی با مسمای مایکروسافت آفیس که برای افزایش بهره‌وری و آسان کردن کار در دفترهای امروزی طراحی شده نخستین بار در سال 1988 با این وعده به بازار آمد که دفتر کاری سیار و نرم افزار مبنا فراهم می‌کند. برای همین هم انواع دستگاه‌ها و وظایف معمول اداری را در خود گنجاند، مثلاً ابزارهای محاسبه (در اِکسل) ابزارهای واژه پردازی (در وُرد) و حتی ابزارهای حروف چینی و طراحی گرافیک لازم برای تبلیغات در پاورپوینت حالا آفیس 365، نسخه به روز شده این مجموعه در ازای پرداخت حق عضویت دسترسی ابری به این ابزارها و ابزارهای دیگر را فراهم می‌کند و بیش از یک میلیارد کاربر در سرتاسر جهان دارد. کامپیوترهای ما دفتر کارمان شده اند پس دیگر چه نیازی به دفتر کار است؟»
لایمینگ بیشتر شهرتش را مدیون کندوکاو در ادبیات برای شناخت «نهاد»هایی مثل دفتر کار و کتابخانه است. او می‌گوید در حین همین پژوهش‌ها بود که «آفیس»های مدرن توجهش را جلب کرد؛ کافه/باشگاه/مکان‌های اشتراکی‌ای که کارمندان برای بودن در آن پول می‌دهند. چیزی که ظاهراً با ماهیت کار و دفتر کار در تضاد است. همین بهانه‌ای شد تا او در مورد این دفترها بیشتر جست‌وجو کند. لایمینگ در کتاب «میزها و دیوارها» نشان می‌دهد که هیچ‌چیز در رابطه با فضا، اشیا، سلسله‌مراتب دفتر کار و فرهنگ آن اتفاقی نیست: می‌توان با دقت در اندازۀ اتاق و وسایل درونش – حتی با دیدن شئی به سادگی زیرسیگاری – به شکاف میان کارکنان دفتر پی بُرد. یا بررسی فرم آسمان‌خراش‌های اداری گونه‌ای تبعیض نژادی و اعمال سلسه‌مراتب را برملا می‌کند. حتی این‌که زنان مجبورند در فضایی باز و در دیدرس مردان کار کنند تا حد زیادی به خاطر تبعیض جنسیتی است و نگاه نابرابر مدیران به منشی‌ها و کارکنان زن را نشان می‌دهد. لایمینگ تمام این موضوعات را با لحنی ساده و صمیمی و گاهی سرخوشانه مطرح می‌کند و برای توضیح‌شان از کتاب‌های داستانی و فیلم‌ها و سریال‌های آشنا و مطرح کمک می‌گیرد و به آن‌ها استناد می‌کند؛ آثاری مثل «بارتلبی محرر»، جانشین هادساکر، آپارتمان، مَدمِن و آفیس.
«دفتر کار به منزلۀ فضا»، «دفتر کار به منزلۀ موزۀ اشیا»، « دفتر کار به منزلۀ سلسله‌مراتب» و «دیگر چه نیازی به دفتر کار؟» چهار فصل کتاب «میزها و دیوارها» با زیر عنوان «آیا دفترهای کار زنده می‌مانند؟» را تشکیل می‌دهند. این اثر را نشر اطراف با ترجمه مریم پوراسماعیل در 168 صفحه و قطع رقعی منتشر کرده است.
کتاب میزها و دیوارها همزمان عمیق و بازیگوشانه است. لایمینگ در کنار تأمل دربارۀ فلسفۀ دفترها و رابطۀ انسان با آن، به جنبه‌های سرخوش و حواشی آن هم می‌پردازد؛ چیزهایی همچون روابط میان کارمندها، صعودها و سقوط‌های ناگهانی در سلسله‌مراتب اداری یا توصیف دفترهای پردنگ‌وفنگ و متظاهرانۀ ابرشرکت آمازون. این کتاب اثری در ستایش مکان‌ها و کارمندان و اشیایی است که دفترها را خلق کردند و به آن زندگی بخشیدند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1381190/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جانباز 70درصد «قهرمان چاکتن» از مازندران به همرزمان شهیدش پیوست

چرا سرگذشت بیشتر «فراعنه زن مصری» در تاریخ ثبت نشده‌ است؟

خروج توده 7 کیلویی از شکم بیمار آملی

ماهی‌های قرمز را رها نکنید...

نقره داغ شدن مراکز متخلف بهداشتی

داستانک/ زندگی دوباره

سوارز: برای گل زدن به رئال زندگی می‌کردم

پی‌اس‌جی بعد از 13 سال 2-0 عقب افتاد!‏

بسیج 70 هزار نفری تراکتور علیه قرمز و آبی

این دیکتاتور یک دستور پخت ویژه برای مار کبری داشت

بهروز دوباره حساب رحمت رسید!

بحث نقی با اوس موسی

نقی روی اوس موسی چاقو کشید!

اوس موسی تا دم مرگ رفت!

محافظ سید معروف به سپر سید

ربنایی که تاریخی شد

روایت تلخ لحظه شنیدن خبر شهادت سید مقاومت

روایت قرآنی گناه شنیع قوم لوط

اینجا جایی است که اگر به خطر افتاد...

وقتی بهار را می بینید، به یاد معاد باشید

این غذاها را دوباره گرم نکنید

صدای این ماهی کوچک به بلندی صدای هواپیما است!

ربات‌های انسان‌نما با هوش مصنوعی گام‌های طبیعی‌تر برمی‌دارند

عیدی ویژه پرسپولیس به مربیان و بازیکنان خارجی

بن‌یدر و اولین پیام برای هواداران سپاهان

دیکتاتوری که رقبای نظامی خود را می خورد

سفر به تاریخ؛ تاج الملوک، اشرف، شمس پهلوی در روز کشف حجاب؛ سال 1314

سپند امیرسلیمانی: مادرم پارتی بازی کرد تا پدرم در نمایشش بازی‌ام بدهد

سپند امیرسلیمانی خطاب به فرزند در راهش: تو جهان ما را تغییر دادی

سپند امیرسلیمانی: همیشه فکر می‌کردم بچه‌ام دختر است اما قرار است پسردار شوم

سختگیری‌های جالب پدر بازیگر سینما و تلویزیون

ارسطو ول کن آکواریون نیست!

ویدئوی جدید از خوانندگی رحمان و رحیم پایتخت

موزیک ویدئوی A Thousand Years از گروه لایرس کلاسیک

واژگونی خودروی لیفان، جانِ مدیرکل هواشناسی آذربایجان‌غربی را گرفت

مرگ تلخ کودک 7 ساله

تلاوت عزت راشد مصری

نقشه اشتراک حاج احمد و حسنین

اجرای حماسی خواننده لبنانی در برنامه محفل

روایت حادثه تلخ انفجار پیجرها

جنگی که پیامبر با جانبازان پیروز شد

اگر به دنبال یک غذای سالم و آماده در چند دقیقه هستید، ساندویچ تن ماهی یک انتخاب عالی است!

با این دستور حلیم درست کن قطعا عاشقش میشی

خوردن غذاهای چرب چه بلایی سرتان می آورد

اگه بچه داری این کلیپ رو ببین

چگونه به‌خوبی با کنجکاوی‌های نادرست دیگران برخورد کنیم؟

رازگشایی از یک پاپیروس باستانی/ سندی از معجزات حضرت عیسی (ع)

این بود زندگی؟

استقلالِ هجومی با تغییر مهم شکل گرفت

تداوم صدرنشینی سینر با وجود محرومیت