آریا بانو

آخرين مطالب

معتادان به اینترنت چه ویژگی‌هایی دارند؟ روانشناسي

معتادان به اینترنت چه ویژگی‌هایی دارند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / رئیس انجمن روان‌شناسی تربیتی ایران، اعتیاد به اینترنت را نوعی اپیدمی قرن 21 نامید و گفت: اعتیاد اینترنتی شامل اجزای اصلی از جمله تغییر خلق، تحمل، ترک، تعارض و عود است که در صورت وجود این علائم و احساس ناتوایی با اندوه فراوان فرد به عنوان مبتلا به اعتیاد اینترنتی طبقه‌بندی می‌شود.
فریبرز درتاج در گفت‌وگو با ایسنا، اعتیاد به اینترنت را نوعی مشکل رفتاری دانست و افزود: برخی محققین اعتیاد به اینترنت را اپیدمی قرن 21 می‌نامند.
وی با اشاره به تشخیص، فاکتورهای خطر و پایه‌های نوروبیولوژیکیِ اعتیاد اینترنتی به عنوان یک مشکل رفتاری، تصریح کرد: اعتیاد اینترنتی که شامل استفاده افراطی از نرم‌افزارهای آنلاین است، تاثیرات زیان‌آوری در زندگی افراد مبتلا به جای می‌گذارد. اعتیاد اینترنتی به عنوان یک اعتیاد رفتاری، شامل اجزای اصلی از جمله برجستگی (شیفتگی نسبت به استفاده از اینترنت)، تغییر خلق (استفاده از اینترنت برای تغییر احساسات)، تحمل (نیاز به استفاده از اینترنت برای افزایش مقدار زمان)، ترک (علائم ترک فیزیکی و روانشناختی)، تعارض (تعارض بین فردی- مشکلات با دیگران و درون فردی- از دست دادن کنترل نسبت به رفتار سایرین) و عود (بازگشت رفتار مشکل‌ساز به دنبال یک دوره ریاضت) است که در صورت وجود این علائم و احساس ناتوایی با اندوه فراوان فرد به عنوان مبتلا به اعتیاد اینترنتی طبقه‌بندی می‌شود.
رئیس انجمن روان‌شناسی تربیتی ایران ادامه داد: براساس مدل ذکر شده بالا، تعدادی از ویژگی‌های شخصیتی، مثل دلپذیری پایین و روان رنجوری بالا، عامل خطر برای ایجاد اعتیاد اینترنتی شناخته شده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد افرادی که فاقد اعتماد، صراحت، نوع‌دوستی، انطباق، تواضع و دل رحمی هستند یا مبتلا به سطوح بالای اضطراب، خصوصت خشمناک، افسردگی، خودآگاهی، تکانش‌گری، و آسیب‌پذیری باشند بیشتر در معرض ابتلا به اعتیاد اینترنتی قرار دارند.
وی خاطرنشان کرد: این نشانگرهای شخصیتی ممکن است مستقیماً در کمپین‌های پیشگیری و مجموعه‌های کلینیکی برای درمان مورد توجه قرار گیرند. برای پیشگیری می‌توان کودکان و نوجوانانی که در مقیاس‌های مربوط به شخصیت، امتیاز بالا یا پایینی دارند را قبل از شروع هر گونه رفتار مشکوک، احتمالاً در مدرسه یا سایر محل‌های تجمع جوانان، شناسایی و مورد هدف قرار داد.
درتاج معتقد است که در زمینه درمان، افراد دارای نشانگرهای شخصیتی می‌توانند از روش‌های درمان مناسب بهره ببرند. برای مثال، افرادی که در زمینه دلپذیری و توافق امتیاز پایینی دارند می‌توانند از گروه درمانی استفاده کنند. کودکان می‌توانند در این گروه‌ها که تعاملات اجتماعی را آسان‌تر می‌کنند. هنجارها و رفتارهای قابل قبول اجتماعی را از طریق ارتباط و تعامل با افرادی بیاموزند که تجربه مشابهی از استفاده مشکل‌ساز از اینترنت دارند.
رئیس انجمن روان‌شناسی تربیتی ایران با تاکید بر اینکه متخصصان حوزه روانشناسی اعتیاد اینترنتی را در بسیاری از مطالعات مربوط به زیست‌شناسی عصبی مشابه اعتیاد به مواد دانسته‌اند، در توضیح بیشتر این موضوع افزود: در بررسی گسترده مطالعات تصویربرداری عصبی از اعتیاد به بازی و اینترنت تحقیق عملی از نوع داوری همتا شناسایی شد. این مطالعات نشان داد که سه سطح تشابه بین اعتیاد اینترنتی و اعتیادهای رایج‌تر وجود دارد که عبارت‌اند از سطوح مولکولی، جریان‌های عصبی و رفتاری.
بنابر اظهارات وی، در سطح مولکولی، افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی ممکن است در مغز خود فعالیت دوپامینرژیک کمتری داشته باشند که منجر به نقص پاداش شده و آنان را در برابر مشکلات استفاده از اینترنت آسیب‌پذیرتر می‌کند. بر همین اساس، اینترنت برای کاهش خلقیات منفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پس از چندین بار استفاده موفق از اینترنت و تغییر حالت ناشی از آن و ارتباط دادن این دو به هم، فرد به استفاده از اینترنت عادت می‌کند به صورتی که اگر مدتی نتواند از آن استفاده کند، علائم تحمل و احتمالاً علائم ترک در او مشاهده می‌شود، بنابراین تعجبی ندارد که اعتیاد اینترنتی اغلب با اختلالات عاطفی نظیر افسردگی، اختلالات دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی همراه است.
درتاج یادآور شد: از منظر جریان عصبی، اشتغال افراطی و طولانی‌مدت به اینترنت می‌تواند منجر به تغییراتی در ساختار مغز شود. به نظر می‌رسد این تغییرات به نوبه خود الگوهای رفتاری مشکل‌سازی را ایجاد می‌کنند که باعث ادامه استفاده افراطی می‌شود. اشتغال افراطی و طولانی ممکن است به مرور باعث حساسیت‌زدایی نسبت به تاثیرات لذت بخش استفاده از اینترنت شود که مقدار مصرف بیشتری را می‌طلبد تا منافع مشابه به دست آید.
وی ادامه داد: حساسیت‌زدایی نه تنها در زمینه استفاده از اینترنت، بلکه در ارتباط با تقویت‌کننده‌های طبیعی نیز اتفاق می‌افتد. به طور خاص‌تر، افرادی که دچار اعتیاد اینترنتی هستند، به جای استفاده از تقویت‌کننده‌های طبیعی مانند غذا، خواب و تعاملات اجتماعی برای لذت نیاز به تقویت‌کننده‌های قوی‌تری نظیر بازی آنلاین سخت دارند که اثرات مثبت زندگی روزمره و تعاملات آنها را محدود می‌سازد. در اثر این الگوهای رفتاری فرایندهای عاطفی و تصمیم‌گیری، یادگیری و حافظه در ارتباط هستند که تغییرات ساختاری اتفاق می‌افتد. به این ترتیب شاید بتوان توضیح داد که چرا این افراد دائماً درباره اینترنت و دفعه بعدی که میتوانند از آن استفاده کنند، فکر می‌کنند. این موضوع نشان می‌دهد استفاده از اینترنت روز به روز برای آنها مهمتر می‌شود؟ و چرا ممکن است آنها کنترل رفتار خود را از دست بدهند که باعث استفاده افراطی از اینترنت می‌شود.
رئیس انجمن روان‌شناسی تربیتی ایران تصریح کرد: مغز می‌آموزد که استفاده از اینترنت با تسکین پیش‌بینی و خلق‌های منفی همراه است و این اثرات لذت بخش را به خاطر می‌آورد که در نتیجه منجر به تصمیم ناخودآگاه مشارکت مجدد و اشتغال اجباری، قطع نظر از مشکلات روانی اجتماعی احتمالی می‌شود. در بعضی از پژوهش‌های عملی، اعتیاد به اینترنت از نظر رفتاری، مشکلات مختلفی از جمله کنترل تکانش، مهار رفتاری، کارکردهای اجرایی، توجه و در مجموع عملکرد شناختی را به همراه دارد.
درتاج تصریح کرد: بازی متناوب بعضی از عملکردهای شناختی، نظیر ادغام ادراکی اطلاعات و همکاری چشم - دست را تقویت می‌کند. به طور خاص‌تر، بازی به طور موفقیت‌آمیزی در بازتوانی‌های جسمی و ذهنی و یادگیری مورد استفاده قرار گرفته است که به وضوح نشان می‌دهد بازی به طور محض مضر نیست اما همان طور که شواهد نشان می‌دهند، استفاده افراطی ممکن است منجر به پیامدهای منفی متفاوتی در سطوح شناختی، عصبی، مولکولی و رفتاری شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1379605/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انهدام 21 باند سارقین و کشف 741 فقره سرقت توسط پلیس

مداحی زیبای امیرعلی

خداحافظ ای ماه خدا

آبشار ویسادار سومین آبشار مرتفع گیلان

کلیسای ماگنولیا سنت پل در استراسبورگ

حیوان خانگی مورد علاقه ام!

چکدرمه یکی از غذاهای با اصالت ترکمن

تا به حال پخت هشت پا؛ این موجود عجیب الخلقه را دیده اید

نقش تغذیه در درمان سنگ کلیه

اجسام بدون شکل رو شبیه شکلات کادو کن

فرمولی ساده برای چک سلامت قلب با ساعت هوشمند

فردا که از وراثت این خاک دم زنند؛ در دست توست قبله‌ اول! قباله‌ای

پیشنهاد کتاب نوروزی به انتخاب‌ احمد پوری

بایندریان سرپرست مدیرعاملی باشگاه نساجی شد

واکنش یحیی به ابلاغیه کمیته اخلاق

سینمای ایران در تقاطع هنر و گیشه؛ از اسکار تا کمدی‌های میلیاردی!

چهره ها/ هدی زین‌العابدین به همراه پارسا پیروزفر در فرانسه

از تاثیرات فیلم ترسناک دیدن!

وزارت بهداشت: 25 درصد بیماران مبتلا به سل در کشور، مهاجران افغانستانی هستند/ ابتلای 200 هزار نفر به هپاتیت C

کشته شدن روزانه 39 نفر در تصادفات از ابتدای طرح نوروزی

سقوط یک هواپیمای دیگر در آمریکا؛ 6 نفر جان باختند

لحظه دلهره آور حمله شیر به انسان

آموزش فن کمر به گیلکی

مرغ پارمزان خامه‌ای؛ یک غذای خاص و بسیار خوشمزه

ساخت عروسک گوگولی با استفاده از پنبه وجوراب

وام ازدواج، دست‌نخورده وارد 1404 شد

اعلام برنامه فوتسال و فوتبال ساحلی قاره آسیا در 3 سال آینده

اخراج مارکو رُز از سرمربیگری لایپزیگ

اقامه نماز عید فطر در ورزشگاه جام جهانی

کمالوند: دیگر درباره داوری حرف نمی‌زنیم

انریکه: بهانه نمی‌خواهم، نتیجه می‌خواهم!

ووشو به بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی 2025 ریاض اضافه شد

شکست تیم شمشیربازی ایران مقابل ژاپن در جام جهانی سابر

وقتی فیلم می‌سازم بدم نمی‌آید جنجال درست کنم

یخ‌بستگی سارا بهرامی در تیررس قرار گرفت

تشکر الهه حصاری از استقبال مردم برای فیلم «هفتاد سی»

تیزر آهنگ جدید «زیبای بی احساس» با صدای شهرام شکوهی

هشدار وقوع سیلاب در این 6 استان

ثبت تصاویری از یک جگواروندی نادر

قسمتی از زیبایی های سرزمین اسرارآمیز خوزستان زیبا

صداهایی که هرگز از آنها خسته نخواهیم شد.

داروی گیاهی که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود

«ربات غلطان» سرطان را در اعماق بدن شناسایی می‌کند

هر آن کسی که در این حلقه نیست زنده به عشق

بازیکن کلیدی استقلال مقابل تراکتور محروم است

عارف برای استقلال گرم کرد

آرزو های امیرحسین صدیق در لحظه سال تحویل

نقش اصحاب رسانه در بین جامعه ایثارگری برجسته است

دکتر پزشکیان در پیامی درگذشت مادر شهیدان پورزعفرانی را تسلیت گفت

گزارشی از بزرگداشت رخشان بنی‌اعتماد