آریا بانو

آخرين مطالب

نگاهی به «ماهی‌ها به دریا برمی‌گردند»؛ یک مانیفست اعتقادی خانواده

نگاهی به «ماهی‌ها به دریا برمی‌گردند»؛ یک مانیفست اعتقادی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مهر / کتاب «ماهی‌ها به دریا برمی‌گردند» نوشته مرضیه اعتمادی توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر و روانه بازار نشر شده است. این کتاب دربرگیرنده زندگی شهید مدافع حرم نوید صفری است.
کتاب «ماهی‌ها به دریا برمی‌گردند» یک اثر داستانی ولی مستند است که داستان زندگی و خاطرات خانواده‌ای فلسطینی را روایت می‌کند. این کتاب، حاصل ساعت‌ها مصاحبه‌ حضوری با این خانواده صبور و مجاهد است. مخاطب این اثر، در خلال داستانی جذاب و شیرین، با گوشه‌ای از تاریخچه‌ اشغال سرزمین فلسطین توسط اسرائیل، سبک زندگی مردم غزه، دلخوشی‌ها و آداب و رسوم آن‌ها و رنج و آزاری که از اشغالگران می‌برند، آشنا می‌شود.
رقیه بابایی نویسنده و پژوهشگر یادداشتی بر این کتاب با عنوان «کتاب ماهی‌ها به دریا برمی‌گردند؛ یک مانیفست اعتقادی است» به قلم مرضیه اعتمادی نوشته و آن را برای انتشار در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است.
مشروح متن این یادداشت را در ادامه می خوانید:
کتاب ماهی‌ها به دریا برمی‌گردند به تازگی توسط انتشارات شهید کاظمی چاپ شده است. ناشری که سعی می‌کند سریع‌ترین و به‌موقع‌ترین پاسخ‌ها را با چاپ کتاب و تولیدات فرهنگی نسبت به اتفاقات و مسائل اطرافش داشته باشد. موضوعاتی که جامعه درگیرش است و درباره آن صحبت می‌کند؛ یا مساله برایش روشن است و باید ثبت شود تا فراموش نشود یا شبهه دارد و نیاز است بی‌پرده و مستقیم از آن موضوع روایت شود. البته این کتاب پاسخی به هر دو نیاز است.
اکنون که ماه‌هاست دنیا در حال تماشای نسل‌کشی و کشتار غزه است و جبهه مقاومت در حال ایستادگی و نبرد است، خانم مرضیه اعتمادی نویسنده این کتاب، در تهران سراغ یک خانواده اهل غزه رفته و صمیمانه با آن‌ها گفتگو کرده است. روی جلد نوشته شده روایت همسایگی با یک خانواده فلسطینی. پس این توقع ایجاد می‌شود یک روایت از زندگی واقعی خانم نویسنده را بخوانیم. اما وقتی جلو می‌رویم متوجه می‌شویم با روایت داستانی طرف هستیم. طوبی یک شخصیت واقعی که در کنار عاطفه یک شخصیت خیالی قرار می‌گیرد تا بهانه‌ای برای روایت کردن پیدا شود.
هر بخش از کتاب یک روزنوشت و ثبت خاطرات است. عاطفه و ریحان با همسران‌شان در خوابگاه متاهلی دانشگاه زندگی می‌کنند هر دو باردار هستند و نزدیک ایام نوروز است. یکی از واحدها به مسافرت رفته‌اند و خانه‌شان دچار آتش‌سوزی می‌شود. مردهای خوابگاه برای کمک به داخل خانه می‌روند. مادر ریحان نامش طوبی است. یک زن فلسطینی که مهمان دخترش است. او سعی می‌کند عاطفه را در نبود همسرش آرام کند و به او اطمینان دهد هیچ اتفاقی برای آن‌ها نمی‌افتد. عاطفه مادرش را در زلزله بم از دست داده و حالا در آن لحظه مهر مادری را از طوبی می‌گیرد و تا انتهای کتاب سعی دارد به طوبی نزدیک‌تر شود و از او بیشتر بشنود.
با مهمانی دادن و رفتن سهیل همسر عاطفه به یک مسافرت تحصیلی به آمریکا، طوبی بیشتر به خانه آن‌ها سر می‌زند و از زندگی‌اش در غزه می‌گوید. از کودکی پدر و مادرش. از سرزمین آباء و اجدادادش. از چگونگی ورود یهودی‌ها به سرزمینش. از رسم و رسومات جامعه‌اش. از انواع غذاها و فرهنگش. از مراسم‌ خواستگاری و بعد ازدواجش. از فعالیت‌های همسرش ابوحامد در مقابل رژیم اشغالگر. از تولد بچه‌هایش و صبوری‌اش. از اتفاق‌هایی که باعث می‌شود آن‌ها در نهایت مهاجرت کنند و از غزه خارج شوند.
کتاب در بخش روایتش از فلسطین موفق است. تصویر واقعی و روشنی از یک خانواده اهل غزه به مخاطب می‌دهد. حس همراهی و همدلی با اهالی فلسطین را زنده می‌کند و از نیمه کتاب روایت‌ها قوی‌تر و جان‌دارتر هم می‌شود. پاسخی به سوال‌هایی درباره این روزهای به وجود آمده برای غزه می‌دهد و اطلاعاتی را بی‌واسطه و بی‌جهت‌گیری به مخاطب می‌دهد. اما در بخش داستانی دچار ضعف‌هایی است که بر کل کتاب سایه می‌اندازد و اجازه نمی‌دهد در بُعد داستان‌پردازی هم موفق عمل کند.
پیرنگ و اسکلت داستان آنقدر شاکله محکمی ندارد که مخاطب را به دنبال خود بکشاند و مثل یک دومینو پیش ببرد؛ مساله مهمی که مخاطب بعد از درگیری با آن کشفش کند و لذت خوانش یک کتاب به جانش بنشیند. درست است عاطفه اهل کرمان است و معنای خانه و عزیز از دست دادن را درک کرده و پل ارتباطی خوبی برای درک شرایط طوبی است. اما این نزدیک شدن و گرفتن حس مادری از او مخاطب را اقناع نمی‌کند. حتی ممکن است بپرسد دانستن و ندانستن از ماجرای فلسطین کدام گره عاطفه را حل کرد. به همین دلیل در کتاب صدای خود نویسنده و تحقیقاتش از غصب این سرزمین را می‌شنویم. نه صدای عاطفه‌ای که شخصیت اول ماست.
چند شخصیت فرعی در ماجرا حضور دارند که با حذف کردن‌شان در روند قصه خللی ایجاد نمی‌شود. مثلا اگر ستاره خواهر سهیل و امیرعلی و ماجرای عشقی که بین این دو است نباشد اتفاق خاصی نمی‌افتد. یا وقتی عاطفه دکتر می‌رود و ماجرای سندروم دون احتمالی فرزندنش را می‌فهمد در اتسمفر کتاب جایی ندارد. فهمیدن این مساله ماجرایی را در کتاب پیش نمی‌برد. مخصوصا هم که در نهایت مشخص نمی‌شود حرف دکتر درست بود یا نه و مخاطب بلاتکلیف می‌ماند. اما مساله سهیل که بخاطر داشتن فایلی درباره فلسطین اجازه ورود به کشور آمریکا به او داده نمی‌شود و بعد دیگری از مهد آزادی را تصویر می‌کند در جهت درونمایه است. البته درباره سهیل و لهجه شیرازی‌اش این سوال مطرح می‌شود که چرا فقط او لهجه غلیظ دارد. خواهرش یا خانواده عاطفه و خود عاطفه که اهل کرمان هستند چرا بدون لهجه‌اند یا کمتر است. جزییاتی که نویسنده لازم است به آن‌ها توجه کند و به مخاطب برای باورپذیری داستان کمک کند.
در پایان لازم است به این نکته مهم اشاره شود که همت نویسنده و ورودش به این مساله مهم قابل تحسین است و جای خالی چنین کتاب‌هایی در فضای نشر احساس می‌شود. ماهی‌ها به دریا برمی‌گردند فقط عنوان زیبای این کتاب نیست. یک اعتقاد و مانیفست است که باید با صدای بلند گفته و دیده شود. طراحی حرفه‌ای و فلسطینی جلد به کتاب وزن داده و آن را در هر کتابخانه‌ای حتما ماندگار می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1368610/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارش شدید تگرگ در سنندج

دبیر ستاد سفر: ازدحام غیرعادی مسافر نداشتیم

نجات پس از 125 ساعت دفن شدن زیر آوار

کجاست وارث امیرالمؤمنین(ع)؟

لحظاتی از گل آرایی بهشت رضوی

زیباترین و عجیب ترین موجودات دریایی

باید‌ها و نباید‌های جواهرات عروس: چگونه در مهم‌ترین روز زندگی‌تان بدرخشید

بقایای مأموریت آپولو؛ چه چیزهایی هنوز روی ماه باقی مانده‌اند؟

سفیران خنده را بشناسید؛ راهنمای نوشتن داستان برای فیلم‌های کمدی

ورود ‏CAS‏ به حذف لئون از جام باشگاه‌های جهان

جوایز ماه مارس لیگ برتر؛ نونو، برونو و یک گل تماشایی

کارتال: پرسپولیس را ویروس گرفته است

خداحافظی زودهنگام آزادکار مدال‌آور ژاپنی از دنیای قهرمانی

دعوای مولر با بایرن؛ حق ندارید به من دستور بدهید

شوت آلوز با واکنش دیدنی حسینی راهی کرنر شد

آتش‌بازی هواداران تراکتور را برای دقایقی متوقف کرد

گل‌محمدی و تارتار امتیازات را تقسیم کردند

صحبت های محمد ربیعی در نشست خبری پس از دیدار با چادرملو اردکان

مشخص شدن حریفان تیم ملی ساحلی در جام‌ جهانی

دیوید ممت با «هنری جانسون» باز می‌گردد

چهره ها/ شیوا مکی نیان بازیگر نقش شری پایتخت 7 در کنار برادرش

نظرهایائو میازاکی درباره‌ی هوش مصنوعی: «این کار توهینی به زندگی است»

افزایش جمعیت ایران با پذیرش مهاجران افغانستانی؟ / «می‌خواهیم ایران ایرانی بماند»

یک قطعه خاطره انگیز با اجرای پرویز طاهری

نزاع خونین در روز طبیعت؛ ضارب پیش از خروج از مرز دستگیر شد

قلعه فلک الافلاک در بهار لرستان

دشت زیبای دریاسر در استان زیبای مازندران

جنگل های بابل در مازندران

طرز تهیه آلو مسمای اصیلِ گیلانی

5 ویتامینی که مصرف آن‌ها مانع احساس خستگی می‌شود

آموزش آرایش چشم ساده و روزانه

تاثیر تجربیات ناخوشایند کودکی بر زندگی عاطفی بزرگسالی

اظهارات عجیب گزارشگر شبکه‌ی سه

فرصت عالی تراکتور که توسط حسینی دفع شد

گل اول استقلال به تراکتور با گل به خودی خلیل زاده

گل اول تراکتور به استقلال توسط حسین زاده

گل دوم تراکتور به استقلال توسط حسین زاده

گزارش زنده؛ استقلال 1 - 2 تراکتور

حسینی ضربه سر دروژدک را به کرنر فرستاد

چهره ها/ کلاه قرمزی در آغوش حمید جبلی

برگزاری اولین نشست فصلی معاونین و مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران سیستان و بلوچستان

بدون چهره‌ها نمی‌توانید/ پیام استقبال از «پایتخت7» به مدیران صدا و سیما

اختلاف در آتلیه عکاسی

آنالیز بازی بابک حمیدیان در نقش جمشید نجات در سریال «تاسیان»

اجرای «همه رفتند» از کنسرت تهرانِ رضا بهرام

رودخانه داوکی یکی از تمیزترین رودخانه های آسیا

آهوی جوان در میان صخره ها

چشم انداز منحصر به فرد در سیاره ما

پلو درباری یک انتخاب عالی برای مهمانی ها

تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ برای زنان بسیار مهم است