آریا بانو

آخرين مطالب

برگی از تاریخ/ سختی های گرامیداشت دهه فجر در اسارت گوناگون

برگی از تاریخ/ سختی های گرامیداشت دهه فجر در اسارت
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / علیرضا داوری از آزادگان دوران هشت سال جنگ تحمیلی در بخشی از خاطرات خود بااشاره به برگزاری مراسم گرامیداشت دهه فجر در اسارات بعثی ها روایت می کند: «با گذاشتن نگهبان، برنامه‌های دهه فجر را اجرا می‌کردیم. وقتی سرباز عراقی نزدیک می‌شد نگهبان می‌گفت: «سیاه... سی... یاه... سیاه» تا وضعیت سیاه اعلام می‌کردند، بچه‌ها پخش می‌شدند توی آسایشگاه .
ما که در حال اجرای برنامه بودیم، همه چی را جمع می‌کردیم و جَلدی می‌دودیم سرجای خودمان. بچه‌های تئاتر که صورتشان را رنگی کرده بودند خودشان را می‌زدند به خواب یا می‌رفتند زیر پتو؛ بعضی‌ها به خواندن قرآن مشغول می‌شدند تا عادی جلوه کند.
نگهبان‌ها تمام روز مواظب بودند که عراقی‌ها نیایند. چون تمام روزهای‌مان از برنامه‌های زیبا و جالب پر بود. برای اجرای برنامه‌های تئاتر و سرود به ابزار خاصی احتیاج داشتیم که مجبور بودیم آنها را با هزار مکافات آماده کنیم. از بین آن چیزهایی که خیلی مهم بود برایمان، پرچم ایران بود. برای تهیه پرچم می‌رفتیم سرغِ پتوهای متنوعی که داشتیم. حاشیه پتوهایی که رنگ قرمز داشت، می‌شکافتیم و به‌ هم می‌دوختیم تا عرض حاشیه‌هایِ به هم دوخته شده به 20 سانتی‌متر برسد. رنگ‌های سبز و سفید را هم به همین شکل تهیه می‌کردیم؛ بعد هر سه رنگ را به هم می‌دوختیم. وقتی پرچم آماده می‌شد، یکی از بچه‌ها که استاد خطاطی بود، روی آن آرم «الله» می‌کشید. افرادی هم که گلدوزی بلد بودند آن را با نخ‌های رنگی سبز، قرمز می‌دوختند پارچه هم که خودش سفید بود و احتیاج به پُر کردن آن با نخ نبود. همه چی بود، یعنی خودمان از هر چی که داشتیم، استفاده به دردبخور می‌کردیم.
بچه‌های گروه تئاتر باید خودشان را گریم می‌کردند. وسایل گریم و لباس‌های مخصوص را از دشداشه‌هایی که به ما می‌دادند، تهیه می‌کردیم. رنگ‌ دشداشه‌ها با هم فرق داشت؛ ما برای هر گروه یک رنگی انتخاب می‌کردیم. دشداشه‌های سفید که تبدیل به پیراهن و شلوار می‌شد، با تکه پارچه‌ای از رنگ دیگر، پاپیون درست می‌کردیم و گره می‌زدیم دور یقه یا به لباس می‌دوختیم. تئاترهای ما، بیشتر در رابطه با بعثی‌ها بود.
پرده تئاتر هم از ملحفه پتوها و تکه پارچه‌های «دشداشه» بود. ما دشداشه‌های سال قبل را برای لباس گروه سرود، تئاتر و پرده تئاتر، گلدوزی استفاده می‌کردیم. پرده تئاتر را هم طوری در آسایشگاه آویزان می‌کردند که بچه‌ها فضایی داشته باشد برای تعویض لباس. تغییر گریم و کارهای دیگر پشت صحنه را انجام دهند.
همه این کارها مخفیانه بود؛ بچه‌های نگهبان به‌شدت مواظب بودند که عراقی‌ها متوجه نشوند؛ تا می‌گفتند: «سیاه... سیاه...» جمع می‌کردیم؛ وقتی وضعیت سفید بود، دوباره پرده تئاتر را وصل می‌کردیم و ادامه می‌دادیم. نمایشِ یک تئاتر 20 دقیقه‌ای، شاید دوسه روز طول می‌کشید. چه بچه‌های بازیگر و چه تماشاچیان، با حوصله تمام دوسه روز کار را دنبال می‌کردند. خیلی تأثیرگذار بود، همه لذت می‌بردند.
بچه‌های فرهنگی، کارهای روزهای دهه فجر را در یک کتابچه می‌نوشتند. کتابچه از کاغذهای جعبه پودر لباس‌شویی ‌تهیه می‌شد. اگر اشتباه نکنم رنگ نقاشی داخل دفتر از گُل‌های ناز که داخل باغچه حیاط اردوگاه کاشته بودند به‌دست می‌آوردیم؛ دفترچه‌هایی که از تفتیش جان سالم به در برده بودند، پس از آزادی با بچه‌هابه وطن برگشتند.
کتاب «من علیرضا متولد اوپاتان»، روایت خاطرات رزمنده جنگ تحمیلی آزاده «علیرضا داوری» به نویسندگی «پروین کاشانی‌زاده» است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1351620/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پانسمان ارزان‌قیمتی که درمان زخم را متحول می‌کند

چند سال دیگر فارسی را بدون کمک انگلیسی نخواهیم فهمید!

درخواست فردیناند از یونایتد: اوسیمن را بیاورید

احتمال حضور فیکس خرید پر سر و صدای النصر

استادیوم آزادی در تسخیر هواداران استقلال

فاضلی: ما به پتانسیل شمس آذر نگاه کردیم نه نتایج آن

یک پنالتی و یک اخراجی با انگیزه هزار!

کاپیتان اخراجی میلان تیم جدیدش را پیدا کرد

اجرای قانون قایدی و سردار آزمون در لیگ ایران!

نظر جالب محمد دلاوری درباره کنترل رسانه ها!

چهره ها/ گلزار و حیایی در 17 سال پیش چقدر جوون بودن!

عکسی از مهدی هاشمی و شمیلا شیرزاد در «مرد آرام»

ماجرای ممنوع الخروجی محمد دلاوری چه بود؟

چهره ها/ عصبانیت پریناز ایزدیار از شکار پرنده های کمیاب

هم صدایی با ترانه پراحساس بهنام بانی در کنسرت

تارنوازی از استاد «حسین علیزاده»

ضرب و شتم مدیر مدرسه توسط یک دانش‌آموز

برخورد 100 خودرو در چین به دلیل مه شدید

وزیر علوم: 52 درصد جمعیت دانشجویی کشور را زنان تشکیل می‌دهند

صحنه ای شگفت انگیز از پرواز 100 ها drones!

علائم جاده ای در تایوان

مشاهده یک گوزن سفید نادر در جنگل‌های کانادا

شیعه از مسیر امام سجاد (ع) منحرف شد

شیرینی های گردویی برای عید یک انتخاب عالیه

تمریناتی برای جوان ماندن مغز !

هوش‌مصنوعی جای والدین را در تربیت فرزندان می گیرد؟

ساخت جاذب امواج الکترومغناطیسی در ضخامتی کمتر از 4 میلی‌متر

در باب «روح الهی» یا «وجدان» از منظر مولانا

پخش زنده دیدارهای استقلال و پرسپولیس از رقابت‌های لیگ نخبگان آسیا

هوادار نوجوان استقلال: رضاییان، احمدی و کوجو گل‌های امروز را می‌زنند

هوادار استقلال: موسیمانه دلال بود؛ به همسرم قول داده بودم یک بازی آسیایی او را به ورزشگاه بیاورم

آغاز ترافیک در خیابان اصلی ورزشگاه آزادی و ازدحام در صف پارکینگ‌ها

تیم داوری بازی رئال محروم شد

جهانبخش چشم همه را خیره کرد و بهترین شد

کریمی: استقلال دوباره هواداران را شاد کند

کار اللهیار در بلژیک سخت شد!

تمدید قرارداد لواندوفسکی قطعی شد

انتشار تیزر «لاک‌پشت» با گریم عجیب نازنین بیاتی

خطر از بیخ گوش خواننده نوجوان «عصر جدید» گذشت/ برایش دعا کنید

واکنش جهانگیر کوثری به انتقادها؛ اصراری نداشتم باران شبیه به فروغ فرخزاد باشد

گریم متفاوت نازنین احمدی در فیلم «شوهر ستاره»

امیر آقایی و خاطره اسدی در فتوکال فیلم «شمال از جنوب غربی»

کارگردان «ژولیت و شاه»: استفاده از حامد بهداد برای فروش نبود

معنای سوگواری از زبان مهناز شیرازی، گوینده سابق خبر

فاطمه مهاجرانی: از بازگشت برخی هنرمندان به فضای هنری خوشنودیم

تیزر فیلم «شاه نقش» با بازی بهرنگ و هومن منتشر شد

موزیک ویدئوی «شاره جان» با صدای مرحوم استاد سهراب محمدی

کشف 1.5 میلیون لیتر سوخت قاچاق در هرمزگان

پیش‌بینی افزایش غلظت آلودگی هوا در شهرهای صنعتی

ترفند عجیب قاچاقچیان سوخت برای گازوئیل‌دزدی