آریا بانو

آخرين مطالب

چرا «دیوید لینچ» کارگردان افسانه‌ای تاریخ سینما شد؟ فرهنگی هنری

چرا «دیوید لینچ» کارگردان افسانه‌ای تاریخ سینما شد؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا / دیوید لینچ مولفه‌های سینمای سوررئالیستی را از لوئیس بونوئل تحویل گرفت و آن را با فرم‌ انتزاعی نقاشی‌های جنون‌آورش تلفیق کرد و به سبک ساختاری منحصری رسید که جهان سینما هرگز مشابه آن را تجربه نکرد.
سال 2025 نیامده، عاشقان سینمای جهان را شوکه کرد. حدود 6 ماه پیش بود که دیوید لینچ افسانه‌ای اعلام کرد به بیماری حاد ریوی (آمفیزم) مبتلا شده اما تلاش می‌کند تا توئین‌پیکس (Twin Peaks) جدیدش را جلوی دوربین ببرد. همان جا طرفداران این کارگردان برجسته، احساس خطر کردند؛ شنیدن این جملات از زبان مردی که در تمام این سال‌ها مردم را به شادی و امید تشویق می‌کرد، طاقت‌فرسا بود.
اما چرا لینچ به کارگردان افسانه‌ای تمام تاریخ تبدیل شد؟
بر روی کاغذ، لینچ بارزترین نماینده سینمای سوررئالیستی است. سینمایی که از نخستین سال‌های پیدایش این صنعت با لوئیس بونوئل تکرارنشدنی حیات یافت و با مرگ او، این مسیر توسط لینچ تداوم یافت. درواقع بونوئل سینمای سوررئالیستی را با شاخصه‌های بدوی این سبک ساختاری به مخاطب شناساند و سبب شد تا در هجوم سایر گونه‌های سینمایی پرقدرت، سینمای سوررئالیستی نیز برای مخاطبان سینما نمایندگانی بزرگ داشته باشد. لینچ فیلمساز پساکلاسیک سینماست که این گونه را با ویژگی‌های سینمای مدرن همراه کرد. در سالیانی که گونه‌های سینمایی در مرحله انتقال از سینمای کلاسیک به مفاهیم‌ مدرن (دوره گذار) پوست‌اندازی مفهومی و کیفی را تجربه می‌کردند نابغه‌ای چون لینچ با کمک درون‌مایه‌های منحصر به خود، این گونه را با یک دگردیسی کلی مواجه کرد.
در سینمای لینچ، مقارنه مفهومی بسیطی میان مخاطب و قهرمانان آثارش که عموما تک‌افتاده و منزوی هستند شکل می‌گیرد. در این فضا، پرده سینما حذف می‌شود و مخاطب به یک این‌همانی جادویی می‌رسد. در این آثار مخاطب با شکست زمان مواجه است و روایت‌هایی موازی را تجربه می‌کند که تکه‌های پازل، به شکلی نامرتب از ابتدا تا انتهای فیلم به دست او می‌رسد و این‌همانی مخاطب سبب می‌شود تا در انتهای اثر این تکه‌ها در کنار یکدیگر قرار گرفته و به فهم فیلم منجر شوند.
به همین دلیل لینچ در بلوغ سینمای سوررئالیستی، یک گام جلوتر از بونوئل قرار دارد ضمن اینکه زیست آمریکایی لینچ نیز کمک شایان‌توجهی به خلق موتیف‌ها، المان‌ها و دکوپاژهای منحصربه فرد نمود درحالی‌که بونوئل اسطوره‌ای، هیچ‌گاه نتوانست تا این اندازه موتیف و سمبل هالیوودی خلق کرده و آنها را در خدمت پرورش هسته مرکزی روایت منسجم خود به کار گیرد.
سینمای لینچ با تمام این مختصات هیچ‌گاه به سمت آنارشیسم سوق پیدا نکرد. با آن‌که لینچ علاقمندی چندانی به برداشت‌های بلند نداشت و آدم‌های بسیاری در کارهایش تردد داشتند و سکانس‌ها میزبان رنگ، نور و آکسسوار پرحجمی بودند اما این عناصر هیچ‌گاه به تشتت بصری و مفهومی منجر نشدند و این هنر لینچ بود که از انطباق مفهومی با این عناصر شلوغ و پرتعداد به یک هارمونی معنادار می‌رسید که برای مخاطب جذاب بود. این ویژگی یکی از اصلی‌ترین خصایصی است که سبب می‌شود تا لینچ را یک کارگردان افسانه‌ای و تکرارنشدنی قلمداد کنیم که جای خالی او شاید تا همیشه در تاریخ سینمای جهان پر نشود.
سینمای لینچ همواره بر دوگانگی کابوس و واقعیت استوار است. آدم‌های طردشده دنیای لینچ همواره در تقلای مجادله با کابوس‌های دهشتناک خود قرار دارند. هنر بزرگ آن جایی است که می‌بینیم این جدال نفس‌گیر با مولفه‌های روز رقم می‌خورد و کابوس‌ها برای کاراکتر فیلم و مخاطبان به واقعیت‌هایی شبیه می‌شوند که او را می‌ترسانند. این فضاسازی، رازآلودگی ویژه‌ای را در سینما رقم می‌زند که خاص لینچ است با آن راهروها و تلفن‌های مرموز، استفاده از نور قرمز جنون‌آور و اتاق‌هایی که فی‌نفسه ترسناکند. آتش و چوب نیز در سینمای این فیلمساز مفاهیمی کلیدی دارند. بهره‌برداری‌های کاربردی از نوار ویدئو و همزاد نیز کمک بسیاری به خلق این دنیای عجیب کرده است. هیچ کارگردانی در تاریخ سینما به اندازه لینچ موفق نشد از داده‌هایی رئالیستی به یک بیان سوررئالیستی منسجم دست یابد.
این مجموعه رفتار سینمایی سبب شد تا لینچ هیچ‌گاه وارد جریان اصلی و بلاک‌باستری هالیوود نشود. با آن‌که کارهایی چون «تلماسه» و «توئین‌پیکس» از چنین قابلیتی برخوردار بودند اما وی هیچ‌گاه به سمت این شکل فیلمسازی که در خدمت کمپانی بود، نرفت و توانست تا آخرین اثرش، دیدگاه مستقل خود را در کارهایش حفظ کند.
حالا سینما برای هنرمندی که با ویدئوهایش به مردم می‌گفت که شما قلب بزرگی دارید، تمام شده است اما لینچ هنوز برای سینما تمام نشده. دیگر قرار نیست کلاژی مملو از قاب‌های جنون‌آمیز ببینیم. کارگردانی که نقاشی‌های اعجاب‌آور خود را به سینما آورد و به آنها جان بخشید.
او در تمام این سال‌ها با حرارتی خاص و عزمی راسخ از توئین‌پیکس 4 صحبت می‌کرد اما این فرصت به او نرسید.
دیوید لینچ افسانه‌ای یک عمر مخاطبان پرتعدادش را شوکه کرد اما شوک آخر او یک تارگت بزرگ بود به «جاده مالهالند» و بزرگراه گمشده. سینما با فقدان او، یکی از عجایب و نوابغ خود را از دست داد. از این پس از سینمای سوررئالیستی با عنوان پسالینچ نام برده می‌شود و جریان‌سازی‌های حول آن نیز با دوره این فیلمساز مقایسه خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1342423/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویر و صدای جَو سیاره ی مریخ

شعر انتخابی راهان پارسی در فصل سوم

با گذشت یک ماه از بلاتکلیفی هنوز خبری از معرفی سرمربی جدید پرسپولیس نیست!

پنالتی که گریزمان در دیدار مقابل لگانس از دست داد

مدیرعامل سپاهان: قانون سقف بودجه باید اصلاح می‌شد

سود 100 میلیونی وادی دجله از انتقال عمر مرموش

گل اول پاری سن ژرمن به لانس توسط فابین رویز

حواشی قهرمانی سپاهان در دیدار سوپرجام مقابل پرسپولیس

روایتی جالب از جانباز ورزشکاری که کلینیک ترک اعتیاد دارد

گل دوم پاری سن ژرمن به لانس توسط بارکولا

چهار حرکت برای رفع افتادگی شکم

رئال مادرید بهترین باشگاه سال 2024

پدر بودن یعنی خسته‌ای، ولی هیچ‌کس نباید بفهمه!

مستند «توقیف» به نمایش درمی‌آید

موفقیت از آن کسانی میشه ک دنبالشن

لینچ برخلاف فیلم‌هایش، انسانی فوق‌العاده ساده بود

ترکیب سریال «شهرزاد» و «خاتون» با صدای محسن چاوشی و علیرضا قربانی

«تمنا»، اوج یک سنتور نوازی زیبا با اجرای استاد پرویز مشکاتیان

استخدام 5500 نیروی جدید در اورژانس کشور

واژگونی اتوبوس در برخورد با وانت؛ 18 نفر مصدوم شدند

آماری از انصراف دانشجویان پزشکی از خودکشی

تبرئه از اتهام همسرکشی بعد از 16 سال

گردش خانوادگی خرس‌ها در جنگل‌های رامسر

گردباد تورنادو ایتالیا را در برگرفت

تصویر سازی هوش مصنوعی از داستان حضرت یونس (ع) در دل نهنگ

انسان عاقل نا امید نمی شود

این کوکوی مرغ زعفرونی بسیار خوشمزه است

کم خونی ناشی از فقر آهن چیست؟

سبدهای فانتزی زیبا برای تزیین منزل

خطا در هوش مصنوعی؛ روزنامه‌نگاران خواستار لغو ویژگی خاص اپل شدند

باز باران با ترانه میخورد بر بام خانه !

گل دوم وولفسبورگ به بایرن‌مونیخ توسط محمد آمورا

شاید انگلیس در جام جهانی دو بلینگام داشته باشد!

توقف فوتبال در انگلیس؛ جان هوادار در خطر بود

حضور پرشور هواداران ناپولی برای بدرقه تیم، پیش از جدال حساس امشب مقابل آتالانتا

تیم فلیک قوی‌ تر شد؛ بازگشت مدافع بارسا بعد از 5 ماه

گل اول لگانس به اتلتیکومادرید توسط ناستاسیچ در دقیقه 49

گل اول لانس به پاری‌سن‌ژرمن توسط انزولا

10 سال قبل در چنین روزی؛ 5 گل لواندوفسکی در 9 دقیقه

برد بایرن با درخشش گورتسکا

گل اول لیورپول به برنتفورد توسط نونیز

از فردا جلو من لنگ می‌ندازن

مگه نگفتی همه دار و ندارت تو همون کوله بود؟!

غیرتی شدن آقا هاشم به خاطر بی بی

ازدواج ما از اول هم اشتباه بود

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

تیزر ویدئو کلیپ ترانه «چهلچراغ» با صدای رضا یزدانی

واژگونی تانکر حامل بنزین در نیجریه 60 کشته بر جا گذاشت

فاصله قانون هوای پاک تا «هوای پاک»!

کاشت یک میلیارد درخت، ارزان‌ترین طرح برای توسعه فضای سبز