یک اقتصاددان در گفتگو با خبر فوری:
مافیای دارو مخالف حذف ارز ترجیحی است / مرگ بیماران به دلیل داروی بیکیفیت! / اقتصاد ایران را نمیشود زیر چادر اکسیژن نگه داشت
سیاسی
بزرگنمايي:
آریا بانو - یک اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران معتقد است فقط نفوذیها در قدرت و مافیای دارو مخالفان حذف ارز ترجیحی دارو هستند و تا به امروز ارز ترجیحی قیمت کدام کالا را کاهش داده که دارو را هم کاهش دهد.
اخیراً محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت خبر از حذف ترجیحی دارو داده است. او گفته که «این تغییر اتفاق خواهد افتاد و وزارت بهداشت درحال آمادهسازی برنامههای لازم برای مدیریت آن است»
براساس مصوبه هیئت وزیران ، داروها، مواد اولیه آنها و تجهیزات مصرفی پزشکی که مشمول ارز ترجیحی میشوند شامل «داروهای خارجی فاقد تولید داخل، مواد اولیه دارویی، تجهیزات و ملزومات پرشکی و مواد اولیه، قطعات ساخت، قطعات یدکی آنها به جز تجهیزات و ملزومات پزشکی با مصرف خانگی، پوست، مو و زیبایی و دندانپزشکی؛ تجهیزات پزشکی، مصرفی و توانبخشی مورد نیاز جانبازان و ایثارگران؛ شیرخشک رگولار، رژیمی، فرآوردههای متابولیک، غذای ویژه بیمارستانی و مواد اولیه آنها؛ ملزومات دارویی شامل محلول چشمیو هیالورونیک اسید و مواد اولیه آنها» هستند.
با وجود اعمال ارز ترجیحی قیمت دارو روز به روز گرانتر میشود و برخی بیماران به دلیل ناتوانی در تأمین دارو، درمان بیماری را ترک کردهاند.
از سویی مردم و نهادهای متولی دارو میگویند هر سیاستی قرار است اعمال شود نباید دود آن به چشم مردم برود. موضوعی که عملاً رعایت نمیشود. طرح حذف ارز ترجیحی دارو در وضعیتی مطرح شده که بیم آن میرود دارو سربه فلک بکشد و سنگینی این تفاوت قیمت به مصرف کننده تحمیل شود.
اما بهمن آرمان که در ابتدای ریاست جمهوری پزشکیان طی مصاحبهای با رسانهها از او خواست تا قبل از برداشتن تحریمها اقتصاد ایران را جراحی نکند، در گفتگو با خبر فوری اعلام کرد که موافق حذف ارز ترجیحی دارو است و منطق اقتصادی نیز ایجاب میکند اینکار صورت بگیرد.
چندنرخی کردن ارز یک اقدام پوپولیستی است
وی با تاکید به اینکه در همه کشورها نرخ برابری ارز بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود، تصریح کرد: سیستم چند نرخی کردن ارز محصول سیاستهای پوپولیستی است که یک تعداد در ساختار قدرت نفوذ کرده و اعمال میکنند. این افراد یا نفوذی هستند و یا جاهل و نادان.
این اقتصاددان معتقد است اگر ارز 28 هزار تومانی برای واردات کالاهای اساسی موثر بود کشور با نرخ تورم 40 درصد روبه رو نمیشد.
آرمان افزود: در حال حاضر حرکات خوبی از سمت پزشکیان شروع شده و اولین اقدام هم نزدیک کردن ارز نیمایی به قیمت بازار بوده که لازم است ادامه یابد. همچنین این اقدام که به شرکتهای صادرکنده اجازه دادند ارز ناشی از صادرات را برای طرحهای توسعه و بهینه سازی خطوط تولید به کار برند، قابل قبول است.
وی با ذکر مثالی به تهیه پتنت که در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد اشاره کرد و افزود: این کالاها به صورت دست دوم از شرکتهای خارجی خریداری میشوند. به همین دلیل است که محصولات پتروشیمی که در عربستان صعودی یا کشورهای حاشیه خلیج فارس با سرمایه گذاری مشترک و با استفاده از آخرین تکنولوژیها تولید میشوند از محصولات ایران گرانتر هستند.
تغذیه باندهای قاچاق با ارز ترجیحی
به گفته این کارشناس اقتصادی در بحث دارو هم مسئله همین است و آنهایی که میگویند ارز ترجیحی باید بررسی کنند که آیا ارز ترجیحی موجب کاهش قیمت دارو بوده یا فقط موجب تغذیه باندهای قاچاق شده که به واسطه ارزان بودن داروی تولیدی ایران آن را به سایر کشورها انتقال میدهند.
وی با اذعان به اینکه داروهای تولیدی ایران به دلیل قیمت پایین تولید در ترکیه، عراق و افغانستان مصرف میشود، گفت: یک خانم بلژیکی به ایران سفر کرده بود و قرص ویتامین خریداری میکرد. وقتی علت را پرسیدم گفت در ایران دارو بسیار ارزان است.
آرمان با ابراز تأسف از اینکه بعد از فراوردههای نفتی که بی دلیل قیمت آن را پایین نگه داشتهاند، دارو یکی از کالاهای قاچاقی از ایران است، ادامه داد: وقتی ارز ترجیحی به دارو میدهیم مصرف کننده سودی نمیبرد بلکه قاچاق تشدید میشود.
استاد دانشگاه تهران یادآور شد که پیش از این به آقای پزشکیان گفتم قبل از رفع تحریمها، جراحی اقتصادی نکند چرا که ما دانش فنی تولید دارو را نداریم.
مواد اولیه بیکیفیت با فرمولاسیون غلط در داروسازیها
وی افزود: بنده از چند کارخانه داروسازی بازدید داشتم. متاسفانه اینها به جای تأمین مواد اولیه کیفی از کشورهای اروپایی، از طریق کشورهای ثالث موادی که کیفیت ندارد را تهیه میکنند. در ادامه ترکیبات فاقد استاندارد با فرمولاسیون غلط که در اختیار همان شرکتهای بزرگ خارجی و محرمانه است، منجر به تولید دارویی میشود که پزشک توصیه میکند بیمار این را مصرف نکند و نمونه خارجی را پیدا کند.
آرمان گفت: این دیدگاه پزشکیان که تحریمها برداشته شود و با آن مخالفت میکنند، موجب خواهد شد تا شرکتهای بزرگ داروسازی به مانند سایر کشورهای دیگر از جمله ترکیه، وارد بازار ایران شوند و با خود تکنولوژی تولید دارو را بیاورند.
وی افزود: یکی از متخصصان بیهوشی اذعان میکرد که تعداد زیادی از بیماران به دلیل استفاده از داروی بیهوشی که کیفیت لازم را ندارد و از شرکتهای معتبر خریداری نشده جان خود را از دست میدهند.
وی همچنین به تجربه شخصی خود در تأمین دارو اشاره کرد و گفت: بنده به دلیل کمر درد به پزشک مراجعه کردم که گفت نمونه خارجی دارو را تهیه کنم. نتوانستم تهیه کنم اما در سفری که به آلمان برای دیدن پسر و بردارم داشتم از طریق کارت پزشکی آنها دارو را تهیه کردم. بعد از مصرف در مدت کوتاهی دیگر هیچ دردی نداشتم.
وی با ابراز تأسف از اینکه پول را ارزان به دست کسی میدهیم که برای سود بیشتر مواد اولیه بیکیفیت را وارد میکند، ادامه داد: جای تعجب است که آقای ظفرقندی که امروز وزیر بهداشت است سهم انحصار واردات یک کالا را در دست گرفته است.
قیمت واقعی ارز خیلی بالاتر از این حرفها است
این استاد دانشگاه همچنین تصریح کرد: تفاوت نرخ ارز باعث میشود تا تولید داخلی شکل نگیرد.
به گفته آرمان اگر بخواهیم با فرمولهای اقتصادی نرخ واقعی ارز را محاسبه کنیم، به مراتب بیشتر از 71 هزار تومان خواهد بود و به نزدیک 100 هزار تومان میرسد. چنین قیمتی صرف نمیکند که به عنوان مثال واردات گندم انجام شود. و اساساً مقرون به صرفه نیست.
وی افزود: انتظار میرود آقای پزشکیان در مقابل رانت خواران، قاچاقچیان و مخالفان بهبود وضعیت اقتصادی بایست چرا که اقتصاد ایران را که یک بیمار است، نمیشود تا ابد زیر چادر اکسیژن نگه داشت.
-
يکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ - ۰۵:۲۲:۲۸
-
۴۶ بازديد
-
-
آریا بانو
لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1318694/