آریا بانو

آخرين مطالب

متحدان منطقه ای ترامپ به دنبال برپا کردن‌آتش در منطقه هستند سیاسی

متحدان منطقه ای ترامپ به دنبال برپا کردن‌آتش در منطقه هستند
  بزرگنمايي:

آریا بانو-

 یک تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی تاکید کرد: برخی از یاران و متحدان ترامپ تمایل دارند حتی در همین بیست روز باقی مانده از عمر دولت کنونی آمریکا، آتشی در منطقه و علیه ایران به پا کنند که امکان حل و فصل مناقشه مسدود شود. این خطر چندان جدی نیست، ولی ایران حتما باید چنین خطری را جدی بگیرد.

«مجید تفرشی» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره رویکرد اتحادیه اروپایی نسبت به برجام در شرایط کنونی گفت: نکته مهمی که باید ابتدا به آن نظر داشت، این است که توافق برجام اکنون در شرایط زمانی امضا شدن آن نیست. به عبارت دیگر، نه ایران و نه 1+5 در شرایطی نیستند که بخواهند و بتوانند به نقطه صفر بازگردند چراکه هر دو طرف مدعی بدعهدی و نقض از سوی طرف مقابل هستند و شرایط را تغییر یافته می‌دانند.

وی با بیان اینکه نخستین بدعهدی گسترده با خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌ها و تهدید شرکت‌های مختلف درباره همکاری با ایران، رخ داد، اظهار داشت: کشورهای اروپایی هم از ابتدا هم نتوانستند یا نخواستند به تعهدات‌شان، به ویژه تعهدات مالی خود، عمل کنند. همین مسائل موجب شد تا ایران یک سال پس از خروج آمریکا از برجام، متقابلا شروع به کاهش تعهدات خود در این توافق بکند که این اقدام در پنج مرحله این کار انجام شد. در حالی که بدعهدی‌های طرف مقابل، از مدت‌ها قبل آغاز شده بود.

شرایط برای بازگشت کامل و آسان بایدن به برجام فراهم نیست

تندروهای آمریکایی شرایط را برای بازگشت کامل، آسان و بی‌قید و شرط واشنگتن به برجام فراهم نکرده‌اند و حتی برخی از دموکرات‌ها نیاز علاقه‌ای برای بازگشت به همین برجام را هم ندارند و می‌خواهند برجام در قالب یک توافق بزرگ‌تر - که شامل مسائل حقوق‌بشری، مسایل منطقه‌ای، برنامه موشکی و موضوع تروریسم می‌شود - باشد.

این کارشناس ارشد مسائل اروپا با بیان اینکه خواسته آمریکا و اروپا آن بود که با وجود خروج واشنگتن از برجام و ناتوانی اروپا در عمل به تعهداتش، ایران همچنان به تعهداتش به صورت کامل عمل کند، تصریح کرد: ریاست جمهوری ترامپ شوک بد و سهمگینی برای برجام و اروپا بود. در اروپا کسی در مقام نظر از کار ترامپ در خروج آمریکا از توافق هسته‌ای حمایت جدی نکرد، ولی در عمل، مجبور به پیروی از خواسته آمریکا شدند.

تفرشی ادامه داد: در بسیاری از جلساتی که نمایندگان، مقامات و اندیشمندان کشورهای اروپایی حضور داشتند، من در آنها تنفر از ترامپ و سیاست خارجی دولت او را مشاهده می‌کردم ولی آنها مجبور به تمکین از خواسته آمریکا بودند، چراکه پول و زور و نفوذ ایالات متحده و لابی‌های حامی آن فشار سنگینی را ایجاد می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه بایدن در شرایط کنونی با لابی‌های قدرتمند اسرائیل، عربستان و امارات روبه‌رو است، خاطرنشان کرد: تندروهای آمریکایی شرایط را برای بازگشت کامل، آسان و بی‌قید و شرط واشنگتن به برجام فراهم نکرده‌اند و حتی برخی از دموکرات‌ها نیاز علاقه‌ای برای بازگشت به همین برجام را هم ندارند و می‌خواهند برجام در قالب یک توافق بزرگ‌تر - که شامل مسائل حقوق‌بشری، مسائل منطقه‌ای، برنامه موشکی و موضوع تروریسم می‌شود - باشد.

بایدن می‌خواهد از اوباما و بایدن یک گام جلوتر برود

به گفته این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، بخشی از این مسئله به خاطر نفوذ و قدرت لابی‌ها و تندروهای ضد ایرانی است که به دنبال تغییر رژیم در ایران و یا به زانو درآوردن جمهوری اسلامی هستند. البته بخشی هم به منویات بایدن بازمی‌گردد که می‌خواهد یک گام جلوتر رفته و به چیزی برسد که ترامپ و اوباما موفق به کسب آن نشدند.

تفرشی با اشاره به مناسبات ایالات متحده با متحدین خاورمیانه‌ای‌اش ابراز داشت: ضمن علاقه بایدن و تیم او به بازگشت به برجام یا نسخه به‌روز شده آن، از طرف دیگر، بایدن نمی‌خواهد متحدان منطقه‌ای آمریکا را برنجاند و نمی‌تواند نسبت به روابط راهبردی با آنها - به خصوص اسراییل، سعودی و امارات - بی‌تفاوت باشد و از آنها چشم‌پوشی کند چراکه روابط آمریکا با آنها بسیار غنی و قوی است.

وی با بیان اینکه اروپا و آمریکا به دنبال آن هستند با توجه به تغییر شرایط و امکان بازگشت به برجام، با رجزخوانی امتیازات بیشتری از ایران بگیرند، عنوان کرد: ایران در دوران سیاست فشار حداکثری که از سوی دولت ترامپ دنبال می‌شد، صدمه جدی دیده اما از پای درنیامده است. با این حال، ایران هم نمی‌تواند شرایط و فشارهای ایجاد شده و موقعیت جدید را نادیده بگیرد. به همین خاطر، دو طرف فعلا در حال رجزخوانی و شعار دادن هستند در حالی که می‌دانند راهکار نهایی و راهبردی مذاکره است.

یاران و متحدان ترامپ به‌دنبال به پا کردن آتش در منطقه علیه ایران هستند

این کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل با بیان اینکه تندروها به شدت مخالف آغاز مذاکرات، ادامه برجام یا هر توافق جدیدی هستند، یادآور شد: چه تندروهای داخلی و چه تندروهای خارجی هر نوع توافق را به ضرر خود و در تضاد با منافع‌شان می‌بینند. البته در خارج از ایران، این تعبیر هم وجود دارد که هر نوع مماشات با تهران، موجب بازگشت ایران به چرخه اقتصادی با دنیا و افزایش نفوذ ایران در منطقه می‌شود.

تفرشی افزود: در این میان باید توجه داشت که برخی از یاران و متحدان ترامپ تمایل دارند که حتی در همین بیست روز باقی مانده از عمر دولت کنونی آمریکا، آتشی در منطقه و علیه ایران به پا کنند که امکان حل و فصل مناقشه مسدود شود. به گمان من، این خطر چندان جدی نیست، ولی ایران حتما باید چنین خطری را جدی بگیرد.

وی درباره بهترین نوع بازگشت آمریکا به برجام نیز بیان کرد: ایده‌آل ایران بازگشت سریع و بی قید و شرط آمریکا به برجام، برداشته شدن تحریم‌ها رفع محدودیت‌های اقتصادی و سیاسی است. این کار هم شدنی و هم نشدنی است. شدنی است چون اگر رئیس‌جمهور بخواهد، این کار را می‌تواند انجام دهد ولی در مجلس سنا راه برای رئیس‌جمهور چندان هموار نیست و آنقدر در دوران ترامپ سنگ‌اندازی قانونی و فراقانونی شده که بازگشت به عقب ممکن نیست.

اقدام گام به گام بهترین راه بازگشت به برجام است

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارحی با تاکید بر اینکه علیرغم همه سنگ‌اندازی‌ها و بدعهدی‌هایی که نسبت به برجام انجام شد، این توافق دستاوردهای سیاسی و اقتصادی زیادی برای ایران داشته است، گفت:‌ به دنیا و حتی گروه‌ها و دولت‌های بدگمان به ایران ثابت شد که اگر ایران توافقی انجام دهد، به آن وفادار خواهد بود و این، طرف مقابل است که عهدشکنی می‌کند. این در تضاد با آن انگاره‌ای بود که کشورهای غربی تا پیش از برجام درباره ایران ترویج می‌کردند.

بهترین راهکار حفظ برجام، اقدام گام به گام است. اگر ایران نتیجه عمل خود را ببیند، ضریب اطمینان نیز بیشتر می‌شود و در این صورت است که می‌توان به توافقات بعدی هم فکر کرد و به آن رسید اما اگر کامل امتیاز داده ولی امتیاز نسیه گرفته شود، توافق به نتیجه‌ای نمی‌رسد.

تفرشی با بیان اینکه تمام تلاش ایران باید حفظ برجام و رفع تحریم‌ها باشد، اظهار داشت: بهترین راهکاری که به نظر من می‌رسد، اقدام گام به گام است. اگر ایران نتیجه عمل خود را ببیند، ضریب اطمینان نیز بیشتر می‌شود و در این صورت است که می‌توان به توافقات بعدی هم فکر کرد و به آن رسید اما اگر کامل امتیاز داده ولی امتیاز نسیه گرفته شود، توافق به نتیجه‌ای نمی‌رسد.

وی اضافه کرد: در زمان انعقاد برجام نیز دیدیم که اسرائیل و عربستان و نومحافظه‌کاران اروپایی و آمریکایی مدعی برنده بودن ایران و شکست آمریکا بودند. البته خلاف آن را هم منتقدان دولت در ایران می‌گفتند. راه درست، اقدم گام به گام و متقابل است. در غیر این صورت، دو طرف ادعای شکست و طلب خسارت می‌کنند.

فشار حداکثری عزم ایران را برای مقاومت قوی‌تر می‌کند

این کارشناس ارشد مسائل اروپا در پاسخ به این سوال که چه تضمینی وجود دارد که با یک توافق جدید یا بازگشت به برجام، آمریکا مجددا بدعهدی نکند، تصریح کرد: این خطر و تهدیدی است که همیشه وجود داشته و دارد. نمی‌توان تضمین کرد که با تغییر دولت‌ها شرایط ثابت باقی می‌ماند. با این حال، همراهی احتمالی کنگره با دولت بایدن و یا همگامی اتحادیه اروپا بسیار مهم است.

تفرشی با بیان اینکه اکنون اتحادیه اروپا شرایط جدیدی را برای ایران مطرح می‌کند، خاطرنشان کرد: حتی به نظر می‌رسد در رویکرد خود نسبت به ایران سختگیرتر شده، ولی نه تنها اروپای متحد، که حتی بریتانیای خارج شده از اتحادیه اروپا هم برخلاف رجزخوانی و خط و نشان کشیدن‌شان برای ایران، در عمل باور کرده‌اند که اعمال سیاست‌هایی همانند به اصطلاح فشار حداکثری ترامپ و شرکا، صرفا ایران را آزار داده و خسارت ایجاد کرده ولی تغییر مهمی در رویکرد و روش ایران ایجاد نکرده و برعکس، عزم ایران را برای مقاومت بیشتر در برابر ایران‌هراسان و ایران‌ستیزان جهان قوی‌تر می‌کند.

به گفته این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، سیاست فشار حداکثری، بازی دو سر باخت بسیار پرهزینه‌ای برای همه و به خصوص ایران بود، ولی رویاهای ترامپ، متحدان و دست‌نشاندگان فارسی‌زبانش در مورد ایران را به کابوس تبدیل کرده است.

تجربه نشان داده هرگاه به موقع مذاکره کرده‌ایم، برده‌ایم ولی اگر به موقع مذاکره نشود، سوژه مذاکره می‌شویم، ضرر می‌کنیم و در موقعیتی ناخواسته و ناگزیر، مذاکره به ما تحمیل شده است.

تفرشی با تاکید بر اینکه اگر هرگونه توافقی رخ دهد، باید دستاوردهای آن برای دو طرف و به خصوص ایران ملموس باشد، ابراز داشت: هیچ چیزی مهم‌تر از منافع و امنیت ملی ایران نیست. مهم این است که به موقع مذاکره کرد و امتیاز گرفت. تجربه نشان داده هرگاه به موقع مذاکره کرده‌ایم، برده‌ایم ولی اگر به موقع مذاکره نشود، سوژه مذاکره می‌شویم، ضرر می‌کنیم و در موقعیتی ناخواسته و ناگزیر، مذاکره به ما تحمیل شده است.

وی با بیان اینکه روی کار آمدن دولت بایدن فرصت خوبی برای مذاکره است، عنوان کرد: هرچه زمان بیشتر بگذرد، فعالیت لابی‌های ضد ایرانی فعال در آمریکا و اروپا هم علیه تهران بیشتر می‌شود و به مرور زمان، ممکن است بتوانند جلوی هر توافق با ایران را بگیرد.

این کارشناس ارشد مسائل اروپا ادامه داد: البته باید این نکته را هم مدنظر گرفت که زمین مذاکره، فقط میدان امتیاز گرفتن نیست بلکه میدان امتیاز دادن هم است. در واقع، مذاکره میدان بده بستان است. مهم این است که درست، به موقع و در چارچوب منافع ملی مذاکره کرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/487165/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اضافه شدن قابلیت هوش مصنوعی به موتور «جستجوی گوگل»

آخرین وضعیت محمدعلی موحد در بیمارستان

رونمایی از 11 بازیکن گل‌گهر مقابل سپاهان

دستور ویژه گاریدو به سروش؛ مستر شوالیه

بایرن جشن کریسمس خود را لغو کرد

شکاری، آماده نفوذ به خط دفاع مستحکم

آنچلوتی: کاکا و وینیسیوس را بهترین بازیکن جهان کردم

گل اول استون ویلا به منچسترسیتی توسط دوران

گل اول گل‌گهر سیرجان به سپاهان توسط علیرضا علیزاده

تورنمنت بین المللی فجر کاپ دوباره وارد تقویم جهانی شد

در غیاب شجاع؛ دروازه بیرانوند پس از 512 دقیقه باز شد

دختر وزنه بردار ایران به مدال برنز آسیا رسید

عین میت خوردی زمین بعد می‌گی کشتی گرفتم؟!

تصویر جدیدی که از دختر بروس لی منتشر شد

کناره‌گیری سازنده مستند «جولیان آسانژ» از جشنواره ساندنس

به اونایی که تو فضای مجازی چندبار ازدواج کردن نگاه نکن!

تو‌ چطوری میخوای بری خونه‌شوهر

اخراج 2 میلیون مهاجر افغانستانی فاقد مدارک از ایران

آواز زیبای بختیاری با اجرای حسین علیشاپور

رئیس پلیس راه لرستان علت سقوط اتوبوس به دره را اعلام کرد

برف و باران در جاده‌های 14 استان

حمایت ویژه از نخبگان در دستور کار آموزش و پرورش است

حکمت/ شما را کجا به بیراهه می برند؟

آناتومی پیچیده مغز را کاوش کنید!

تاس کباب به سبک مادربزرگ ها

خوراکی‌های محبوبی که باعث سرطان می‌شوند

راهنمایی خرید عطر برای افراد مختلف

«اوپن‌ای‌آی» از مدل هوش مصنوعی o3 رونمایی کرد

کشف جدید تلسکوپ‌های ناسا در یک صحنه جنایت کیهانی

انتشار کتاب «روانکاوی و انقلاب»

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

جدال هیولای کاتالان با دفاع آهنین مادرید

رکورد جهانی 291متری برای طولانی‌ترین پرش اسکی در تاریخ به ثبت رسید!

انتقاد بیگ‌زاده از سه مدافع استقلال!

ترکیب شمس‌آذر مقابل تراکتور صدرنشین

گاریدو در دفاع پرسپولیس ریسک نمی‌کند

شعارهای نژادپرستانه علیه دروازه‌بان میلان

افتتاح ورزشگاه آزادی در سکوت؟

گل زیبای رودریگو به پاچوکا از زاویه دیدنی

و سرانجام، حضور زنان در ورزشگاه‌های خوزستان!

مانولوپولوس: به دنبال شناخت بیشتر بازیکنان هستم

اعلام برنامه مرحله‌ گروهی فوتبال ساحلی قهرمانی آسیا

محرومیت هواداران استقلال با جریمه رضاییان و فولاد

شش فیلم مشهور که تنور سینمای 2024 را داغ کردند

شگفتانه آزیتا حاجیان برای دخترش در روز مادر

آقای راننده یالا بزن تو دنده، ما را ببر به 30 سال پیش!

خاطرات هوشنگ توکلی از شب های یلدای زمان کودکی اش

ماجرای پیوستن رحمان و رحیم به سریال «پایتخت»

اجرای تئاتر درمانی در میان کارتن‌خواب‌های میدان شوش تهران؛ شب یلدایی سرشار از امید و همدلی/عکس

موزیک ویدئوی سریال «دلدادگان» با صدای محمد اصفهانی