آریا بانو

آخرين مطالب

«عطار نیشابوری»، صدای مشترک روح بشری در تمام دوران‌هاست مقالات

«عطار نیشابوری»، صدای مشترک روح بشری در تمام دوران‌هاست
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /یک استاد زبان و ادبیات فارسی گفت: عطار تنها به دوران خود تعلق ندارد، بلکه زبان مشترک روح بشر در همه دوران‌هاست؛ زبانی که با سادگی، عمق و خلوص، مخاطب امروز را نیز به تأمل و بازاندیشی در خود فرا می‌خواند
محمد تقوی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در میان نام‌های درخشان آسمان ادب فارسی «عطار نیشابوری» چهره‌ای‌ است که هم در عرصه عرفان و هم در گستره شعر، ردپایی ژرف و ماندگار بر جای نهاده است. با این حال بسیاری از زوایای زندگی او همچنان در غبار ابهام فرو مانده‌اند، به ‌ویژه در تعیین تاریخ تولد و وفات او منابع مختلف اختلاف‌نظرهایی دارند.
وی با اشاره به اختلاف‌نظر منابع تاریخی در مورد سال تولد عطار گفت: درباره سال تولد عطار، روایات متفاوتی وجود دارد؛ برخی همچون «سعید نفیسی»، شاعر و پژوهشگر ادبیات فارسی سال 530 هجری را محتمل دانسته‌اند و برخی دیگر همچون «فروزان‌فر»، عطارشناس تا سال 540 را نیز محتمل می‌دانند، اما آنچه بیشترین توافق بر آن دیده می‌شود، سال 553 هجری است. این سال همچنین با روایتی که دکتر علی شریعتی نیز مطرح کرده است همخوانی دارد. از سوی دیگر چون اغلب منابع سال وفات او را 627 ذکر کرده‌اند، پیوستگی منطقی با تولد در 553 پیدا می‌کند و همین امر اعتبار این روایت را افزایش می‌دهد.
این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی یکی از عوامل اصلی گم‌ماندن برخی ابعاد زندگی عطار را نابودی منابع تاریخی در پی حمله مغول دانست و ادامه داد: نباید تمام تقصیر را به گردن این حادثه تاریخی انداخت. در آن دوران ثبت و ضبط وقایع زندگی شاعران و عارفان به ‌صورت منظم انجام نمی‌شد، برخلاف پادشاهان یا درباریان که اطرافیان‌شان وقایع زندگی‌شان را با دقت ثبت می‌کردند.
تقوی افزود: بنابراین آگاهی ما از زندگی این بزرگان بیشتر از خلال اشارات خودشان در اشعارشان است؛ مانند فردوسی که در ابیاتی به سن خود اشاره می‌کند و از همین سرنخ‌ها تاریخ را حدس می‌زنیم. در مورد وفات، چون شهرت آن‌ها در اواخر عمر افزایش می‌یافت، توجه دیگران بیشتر می‌شد و اطلاعات دقیق‌تری باقی می‌ماند. اما در باب تولد همیشه با ابهام مواجه‌ایم و این فقط مختص به عطار نیست.
وی با اشاره به نقش عطار در جریان عرفان فارسی گفت: عرفان فارسی مسیری دارد که با سنایی آغاز می‌شود؛ او را می‌توان بنیان‌گذار عرفان تعلیمی دانست. عطار با الهام‌گیری از این سبک آن را به مرحله‌ای تازه رساند و مولانا نیز به نوعی آن را به کمال رساند. پیوندی عمیق بین این 3 چهره شکل گرفته و هر سه از قالب مثنوی و زبان شعر بهره گرفته‌اند تا آموزه‌های عرفانی را در قالبی دلنشین عرضه کنند؛ قالب‌هایی که هم شامل داستان‌های عامیانه است و هم دربردارنده نکات ناب عرفانی و قصه‌های دینی.
این استاد زبان و ادبیات فارسی در مورد تفاوت این 3 چهره افزود: تفاوت‌ها اما در نحوه پرداخت به مضامین است؛ سنایی جامع‌تر است و به مسائل کلامی و فقهی نیز پرداخته، مولوی دامنه گسترده‌تری از مخاطبان را پوشش می‌دهد و اندیشه‌های فلسفی و دینی را پررنگ‌تر می‌سازد. اما عطار به تعبیر من انسانی خالص‌تر است؛ او تنها دغدغه‌اش عرفان بوده و بدون تکیه بر زرق‌وبرق‌های فکری با زبانی ساده اما عمیق، مخاطب را به تأمل در خود وامی‌دارد.
تقوی بیان کرد: سادگی زبان، یکی از ویژگی‌های برجسته آثار عطار است؛ سبکی که برآمده از شناخت او از زندگی مردم کوچه و بازار بوده است. عطار مانند مولوی آگاه بود که برای تأثیرگذاری باید با زبان مردم سخن گفت. او با طبقات مختلف اجتماعی در ارتباط بود و همین امر باعث شد که لحنش ساده، گاه لهجه‌محور و قابل فهم برای عموم باشد. مولوی نیز در مثنوی همین شیوه را دنبال می‌کند، او نیز از این‌که مخاطبانش تنها درگیر قصه‌ها شوند و از معانی عمیق غافل بمانند، گلایه دارد. در واقع هر دو با شناخت درست از مخاطب، کوشیده‌اند تا پیام‌های عارفانه را به زبانی آشنا و دل‌نشین عرضه کنند.
وی تاکید کرد: شخصیت‌هایی چون عطار، تنها به یک دوره تاریخی تعلق ندارند. آن‌ها صدای مشترک روح بشری‌اند. نیازهای معنوی انسان، دغدغه‌های وجودی و جست‌وجوی حقیقت، اموری‌اند که زمان و مکان نمی‌شناسند. آثار عطار نه تنها برای مخاطب دیروز که برای انسان امروز هم الهام‌بخش‌اند؛ به ‌ویژه در زمانه‌ای که بسیاری دچار بحران معنا و تهی‌شدگی روحی‌ هستند.
این استاد ادبیات ادامه داد: او با تلفیق تجربه‌های ذوقی نسل‌ها به ما می‌آموزد که برای فهم خود باید به گذشته نگاهی تازه داشت و در میراث عرفانی، چراغی برای آینده یافت.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1387889/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرسپولیس پر پرواز ستاره سپاهان!

فرمین لوپز: بهترین گلم را مقابل رئال در دالاس زدم

6 راز بسیار ساده برای اینکه عمرتان زیاد و باکیفیت شود

تکذیب خبر تعرفه 100 درصدی واردات خودرو

منچستریونایتد 5-4 لیون؛ تیم سرالکس زنده شد

اشتباه مدافعان؛ گل سوم لیون توسط رایان چرکی در دقیقه 104

گل چهارم لیون توسط الکساندر لاکازت از روی نقطه پنالتی در دقیقه 109

گل سوم منچستریونایتد توسط برنو فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 114

گل چهارم منچستریونایتد به لیون توسط کوبی ماینو

گل پنجم منچستریونایتد به لیون توسط هری مگوایر

خلاصه بازی چلسی 1 - لژیا 2

خلاصه بازی آینتراخت فرانکفورت 0 - تاتنهام 1

گل دوم لیون به منچستریونایتد توسط الکساندر لاکازتدر دقیقه 78

گل مردود طارق جرج؛ چلسی 1-2 لژیا ورشو

اخراج تولیسو؛ منچستریونایتد 2-2 لیون

ترکیب احتمالی پرسپولیس برای نبرد با سپاهان

دو واکنش دیدنی کواسویچ؛ چلسی 1-2 لژیا ورشو

صحبت‌های هواداران ناراضی نساجی پس از شکست مقابل خیبر

خاطره‌بازی با ایران در المپیک پاریس 2024

گل اول لیون به منچستریونایتد توسط کورنتین تولیسو در دقیقه 71

پاسخ جالب امام خمینی (ره) که برای این روزها گفته شده است!

فرار از تله آفساید؛ الفتح 2-0 الاتحاد

گل مردود کوکوریا؛ چلسی 1-1 لژیا ورشو

آموریم: بازیکنان جلوی لیون باید مراقب اونانا باشند!

گل دوم منچستریونایتد به لیون توسط دالو

گل اول تاتنهام توسط سولانکه از روی نقطه پنالتی در دقیقه 43

آیا تمدید قرارداد با صلاح عاقلانه بود؟

واکنش روا به حواشی دیدار ایران - ازبکستان

اونانا از هواداران لیون انتقام گرفت!

سر‌توپ دیدنی گارناچو؛ منچستریونایتد 2-0 لیون

در میان غفلت مدافعان؛ چلسی 1-2 لژیا ورشو

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد

پیام تسلیت مدیر کل بنیاد استان سیستان و بلوچستان در پی درگذشت مادر شهیدان نارویی

کشف مجسمه‌ای 7 هزار ساله شبیه به فرازمینی‌ها در کویت

شاهکار یانی در قطعه ای بیکلام به نام «بلبل»

استوری/ صلی الله علیک یا اباعبدالله

همه لذات آمریکا را سه طلاقه کردم!

واکنش جالب ورزشکار زن ایرلندی مقابل حریف صهیونیستش

صحبت‌های جالب یک مسیحی درباره اسلام

بازسازی ماجرای کم فروشی قوم شعیب (ع) در قرآن با استفاده از هوش مصنوعی

«شله کینه» شیرینی سنتی ایلام

دیسک قابلیت جا انداختن ندارد!

گل های رونده ای که دیوار حیاط و بالکن را رویایی می کنند

ستاره‌ای که اتم‌ها را متلاشی می‌کند

معرفی کتاب یک عاشقانه آرام؛ روایت زندگی و عشق ماندگار

راز قهرمانی مورینیو در چمپیونزلیگ؛ تنبلی ممنوع!

هشدار دقیقی به بازیکن‌های خیبر؛ موهایم سفید شد!

هواداران خیبر در پشت فنس ها دقیقی در خیبر بمان!

پیش‌بینی گلر ذوب از قهرمان؛ سپاهان یا تراکتور!

روایت روا از تغییر مربی‌ها در لیگ برتر