آریا بانو

آخرين مطالب

ترامپ، خروشچف آمریکایی می‌شود؟ سیاسی

ترامپ، خروشچف آمریکایی می‌شود؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خروشچف هم در اوج قدرت شوروی سابق که استالین ساخته بود بالا آمد و به خیال خود می خواست دست فرمان را تغییر دهد اما به جای آن‌که در مسیر شاهراه حرکت کند شوروی را وارد جاده‌ای پر پیچ و خم کرد و دستاوردهای گذشته یک ابرقدرت را کاملا خرج کرد.

برآمدن دوبارۀ ترامپ در آمریکا در همین چند ماه جنجال‌های بسیاری برای خود آمریکا و کل جهان در برداشته بسیاری از انگاره‌های ثابت در مورد مدل اقتصادی و اداره سیاسی که سال‌ها بر مبنای آن رؤیای آمریکایی تبلیغ می‌شد با سیاست‌ها و رفتار ترامپ ناگهان دود شده و به هوا رفته است.
در آخرین دست از اقدامات عجیب ترامپ همین وضع تعرفه‌های تجاری بر ١85 کشور و منطقه جهان بود که رسماً می‌توان آن را همچون سنگی بر گور تمامی آن سیستمی دانست که ریگان ساخته بود.
پیش از این هم ترامپ یکی دیگر از نمادهای مهم نئولیبرالیسم اقتصادی یعنی قرارداد نفتا را عملا به پایان رساند. قراردادی که زمانی نماد اقتصاد آزاد نئولیبرالی بین آمریکا با مکزیک و کانادا بود را ترامپ با یک چرخش امضا خاتمه داد.
از طرف دیگر رفتار آمریکا در قبال مسألۀ اوکراین نشان داد تیم ترامپ دیگر تمایلی ندارد آمریکا همچون پاسبان جهان در هر نقطه‌ای از کره زمین وارد درگیری‌های نظامی شود. 
حتی ترامپ بارها و بارها اعلام کرده دیگر قرار نیست که هزینه دفاع نظامی از متحدان آمریکا از جیب مالیات دهندگان آمریکایی تأمین شود. 
همه این‌ها گویای تغییرات جدی در رویکرد آمریکای دوران ترامپ است. به نظر نمی‌رسد که این‌ها همه فقط از شخصیت فردی ترامپ نشأت بگیرد بلکه خود این گویای پایان یک دوران و آغاز دوران جدید است. ترامپ بیش از این‌که عامل این اتفاقات باشد معلول تغییرات مناسبات اقتصادی و ژئوپلتیکی جهان جدید است. به قول گرامشی "جهان کهنه مُرده است اما جهان تازه هم هنوز توان متولد شدن ندارد" و در چنین شرایطی باید منتظر اتفاقات عجیب باشیم.
شاید خیلی کلیشه‌ای باشد که جمله فوکویاما بعد از روپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق را یادآوری کنیم. فوکویاما آن زمان سرخوشانه از پایان تاریخ با پیروزی نئولیبرالیسم اقتصادی و سیاست‌های لیبرالی سخن گفته بود. اما وضعیت فعلی نشان داد اتفاقا تاریخ خیلی بالا و پایین دارد و دست‌کم به نسبت طول عمر بشری پایانی برای تاریخ نمی‌توان متصور بود.
شاید بسیاری هم در طرح‌های مقابل باشند که اکنون از افول و سقوط آمریکا به عنوان یک ابرقدرت سخن بگویند و ترامپ را با گورباچف در سال‌های پایانی ابرقدرتی شوروی مقایسه کنند. 
البته به نظر می‌رسد این مقایسه هم دقیق نباشد. جغرافیا و تاریخ و جامعه آمریکا بسیار با شوروی متفاوت است. اما اگر قرار بر مقایسه در حد یک یادداشت ژورنالیستی باشد ترامپ بیشتر شبیه خروشچف است. به این دلیل که خروشچف هم در اوج قدرت شوروی سابق که استالین ساخته بود بالا آمد و به خیال خود می خواست دست فرمان را تغییر دهد اما به جای آن‌که در مسیر شاهراه حرکت کند شوروی را وارد جاده‌ای پر پیچ و خم کرد و دستاوردهای گذشته یک ابرقدرت را کاملا خرج کرد. به قول بازاری‌ها از جیب خورد یعنی چیزی به دستاوردهای قبلی دوران لنین و استالین که یک ابرقدرت ساخته بودند اضافه نکرد بلکه از جیب خورد و با رفتارهای خارق‌العاده مسیر را به سمتی برد که دیگر پوسته سابق جوابگوی اداره یک ابرقدرت نبود و پوسته تجزیه شد.
شاید اگر بخواهیم رفتار ترامپ را تحلیل کنیم بیش از آن‌که او را با گورباچف مقایسه کنیم باید شباهت‌هایش را با خروشچف در نظر بگیریم اتفاقا حتی از لحاظ فردی هم رفتارهای جنجالی و میل به نمایش دادن رسانه‌ای در این دو شباهت بیشتری به ذهن متبادر کند.
اما قطعا شرایط آمریکای امروز بسیار متفاوت از شوروی سابق است. قرار هم نیست یک شبه زلزله‌ای بزرگ رخ دهد و آمریکا ناگهان فرو بریزد اما تغییرات اجتناب‌ناپذیر است. همان‌قدر که تجزیه شوروی سابق یک زلزله بزرگ ژئوپلتیکی بود. تغییرات رفتاری آمریکا خصوصا در حوزه اقتصاد جهانی که یک نمونه آن همین بحث تعرفه‌ها است به واقع مقدمه اتفاقات شاید پیش‌بینی نشده و عجیب در آینده باشد.
تنها چیزی که اکنون می‌توان با قطعیت گفت این است که نه آمریکا دیگر آمریکای دهه 90 میلادی قرن گذشته است نه مناسبات اقتصادی و سیاسی جهان به دوران تک قطبی گذشته باز می‌گردد. بلکه جهان پیچیده‌تر و چند قطبی و چند بُرداری خواهد شد. هر کشوری هم که می‌خواهد در آینده کمتر آسیب ببیند باید با دقت بیشتری این تحولات را دنبال کند و خود را برای جهان جدید و پیچیده آینده آماده کند. به هر روی جهان آبستن تغییرات بزرگ است که نشانه‌های آن زودتر از همه در بازارهای مالی و بورس های جهان از شرق عالم یعنی توکیو تا غرب عالم یعنی نیویورک ظهور کرده است.
شاخص‌های بورسی و بازارهای مالی همچون دماسنج عمل می‌کند و میزان حرارت را نشان می‌دهد که فعلا خیلی قرمز است. البته خود دونالد ترامپ اعلام کرد که روزی مردم آمریکا خواهند دانست که تعرفه‌ها «اتفاقی بسیار زیبا» برای آمریکا بودند.
اما پیش از وی خروشچف هم در کنگره بیستم حزب کمونیست شوروی بعد از استالین چنین ادعایی کرد اما چند دهه بعد بسیاری از شهروندان شوروی تجربه‌ای نه چندان زیبا دیدند. حال که سرعت تحولات در جهان خیلی سریعتر از گذشته شده فکر نکنم مردم آمریکا چند دهه صبر کنند تا نتایج بسیار زیبای! تصمیمات اقتصادی ترامپ را ببیند شاید تا پایان همین دوره ریاست جمهوری فعلی‌اش نتایج را ببینند. آن زمان می‌توان بهتر در مورد زیبایی! آن قضاوت کرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1384513/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاطرات ارتشبد فردوست؛ «رضاخان می‌گفت این زن‌های فرنگی را تماشا کنید خودشان را چه ریختی درست کرده‌اند»

گزارشی از هواداران پرشور تراکتور در بازی با استقلال

کارشناسی داوری بازی تراکتور - استقلال

درخواست محمد رجاییان مدیرعامل آلومینیوم از دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهور

رجائیان: مجتبی حسینی برای سرمربیگری تیم امید مذاکرات تلفنی داشته ولی هنوز به مراحل قطعی نرسیده

بعیدی: کارت بازی «بن یدر» صادر شده و هماهنگی‌های نهایی در حال انجام است تا بازی کند

صحبت‌های کنایه‌آمیز میثاقی درمورد احتمال دچار شدن قلعه‌نویی به سرنوشت اسکوچیچ

سفر در زمان؛ «مراسم نماز میت بر سر جنازه مادر احمدشاه در کربلا»؛ سال 1327

خلاصه بازی بولونیا 1 - ناپولی 1

حرفهای جنجالی میثاقی علیه یحیی

رای نهایی پرونده تبانی لیگ برتر به تعویق افتاد

بن یدر پاسخ شایعات جدایی را داد

خشم بارسا از لالیگا؛ افشای محرمانه اطلاعات مالی!

کارشناسی داوری دیدارهای هفته 23 لیگ برتر

عبور از چهار بازیکن؛ گل اول ناپولی توسط آنگیسا در دقیقه 18

ویدیو زیبای باشگاه نساجی از تشویق هواداران مقابل مس رفسنجان

نگاهی آماری به اتفاقات هفته 25 لیگ برتر

کارشناسی داوری دیدارهای هفته 24 لیگ برتر

پایان شایعات؛ فلیک و رافینیا مشکلی ندارند

کارشناسی داوری دیدار آلومینیوم - سپاهان

بیمارستان چه زمانی وارد ایران شد؟ / جندی شاپور، الگویی برای جهان / از مراکز علمی ساسانیان تا توسعه در دوره اسلامی

ورژن وطنی موسیقی معروف در سریال پایتخت

خنده های نقی و گریه های فهیمه

لیندا کیانی: شبیه دخترهای دهه شصتی هستم!

سه فوتی و 18 مصدوم در آتش سوزی مرکز درمانی مشیریه تهران

صدای استغاثه از گلدسته‌های مساجد غزه بلند شد

ای وجدان‌های نیمه خفته

محاسبات اشتباه بعثی‌ها از وسعت یک عملیات

نماهنگ «توی این سکوت تلخ» با صدای رضا هلالی

این غذاها دشمن آرتروز هستند

چت‌بات‌های هوش مصنوعی می‌توانند دروغ‌های قانع‌کننده‌ای به شما ارائه دهند

عشق پاک هست!

موزیک ویدئوی بهاری و دلنشین اثر آهنگساز مشهور، یانی

نجات کارگر جوان از طبقه منفی یک ساختمان در حال ساخت توسط آتش‌نشانان

افزایش هزینه‌های درمان و اقدامات بیمه برای کاهش بار مالی

حریق یک درمانگاه در پایتخت؛ فوت 2 نفر و نجات 12 نفر توسط آتش‌نشانان

قتل هولناک مرد جوان با دعوت سرایدار جنایتکار

بیانیه میراث فرهنگی درباره شایعات حفاری در بهشت زهرا

گلفروش تبر به دست به خاطر قتل 3 نفر محاکمه می‌شود

علت حادثه مرگبار معدن دامغان چه بود؟

سخن بزرگان/ ممکن نیست خدا دست رد بزند

تواضعی که برای دینداری انسان خطرناک است!

4گوشه دنیا/ اسرار جنایت 50 ساله از زبان قاتل سریالی آمریکایی!

4گوشه دنیا/ نویسنده معروف آمریکایی آزارگر کودکان بود!

چیپس و پنیریک شام خوشمزه و متفاوت

میزان مجاز مصرف روزانه آجیل

به‌خاطر رفیق‌بازی زندان رفتم اما آدم نشدم

شاعرانه/ تازه شد باغ و آن نگار نیامد

آثار مصدومیت روی گردن مربی سپاهان

اینزاگی: بایرن و رئال شانس‌های قهرمانی هستند