آریا بانو

آخرين مطالب

روایتی از «کتابشویی» مقالات

روایتی از «کتابشویی»
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /این کتاب در 202 صفحه با شمارگان 330 نسخه و قیمت 240 هزار تومان در انتشارات مروارید راهی بازار کتاب شده است.
در بخشی از مقدمه درباره این کتاب می‌خوانیم: این مجموعه در پانزده جستار تقدیم خوانندگان گرامی می‌شود. در جُستار نخست با عنوان «تصوف چیست؟ صوفی کیست؟» درباره تعریف تصوف و وجه تسمیه صوفی و ایضاً دوره‌های مختلف صوفی‌گری سخن گفته می‌شود. در جستارهای دوم و سوم با عناوین «کتابشویی صوفیان» و «زینهاری به کتاب شیفتگان»، ضمن مقایسه میان کتابشویی صوفیان و غیرصوفیان، از شیوه‌های مختلف کتابشویی، و افسوس و دریغ صوفیان از نوشتن سخن به میان می‌آید.
جستارهای چهارم و پنجم با عناوین «چرا کتابشویی؟!»، و «علم ظاهر به مثابه سنگ استنجاء!» در پی آن است که دلیل یا دلایل صوفیان را در اقدام به کتابشویی و نیز بی‌ارزش بودن علم ظاهر را با تمامی انواع و اقسام آن مورد بحث و بررسی قرار دهد.
«بیچاره مرده‌دلان!» عنوان جستار ششم را به خود اختصاص می‌دهد. این عنوان در زبان بایزید بسطامی کنایه از کسانی است که علم خود را از مردگان فرا گرفته‌اند. در این جستار خوانده می‌شود: صوفیان حدیث‌گرایی و حدیث‌شناسی و حدیث‌گویی و حدیث‌نویسی را تماماً علم ظاهر و زبان قال و موجب کدورت باطن می‌خواندند. برخوردی که غالباً بر فقها و اهل شرع ناهموار و گران می‌آمد و لاجرم بر جماعت‌شان می‌شوریدند.

در جستار هفتم با عنوان «شمس که نمی‌نوشت» بر این امر تصریح دارد که شمس‌الدین تبریزی در مقام یک صوفی و عارف بزرگ، همچون سقراط، فیلسوف گفت‌وگو هرگز عادت به نوشتن نداشت. اساساً وقعی برای نوشتن قائل نمی‌شد. گفتار شفاهی را طریق خود برگزیده بود. نوعی سرخوردگی از فرهنگ چاپی.
در جستار هشتم با عنوان «تو را با این چه کار؟!» اشاراتی است به گفتار و نظرات تعدادی از مشایخ صوفیه که صوفی را با کتاب و قلم کاری نیست؛ درخور در آب افکندن است. شرط تصوف جدایی از کتاب و دل کندن از مطالعه است.
«دوات به مثابه عورت!» عنوان جستار نهم از مجموعه حاضر را تشکیل می‌دهد. این جستار اشاره‌ای است به تعابیر و تشبیهات زشت صوفیان درباره کتاب و آنچه که با آن می‌نویسند. تعابیری منتقدانه که آشکارا نگرش‌های تند برخی صوفیانه را نسبت به کتاب نشان می‌دهد. نشان از بدبینی مفرط که ریشه در تاریخ تصوف دارد.
سه جستار دهم تا دوازدهم با عناوینی چون: «بر بال حکایات»، «حکایتی خواندنی از یک کتابشویی» و «آن کتابشویان دیگر» حکایت‌هایی را درباره کتابشویی صوفیان از نظر می‌گذراند که از جمله مهم‌ترین آنها عبارتند از: ماجرای کتابشویی ابوسعید ابوالخیر، ابوحیان توحیدی، ابوبکر شبلی، بشر حافی و احمد بن ابی‌الحواری.
جستار سیزدهم با عنوان: «تأملی در عبارت نعم الدلیل انت و...» نگاهی است انتقادی به یک عبارت معروف که در مراسم کتابشویی خطاب به کتاب‌های محکوم به شستن بر زبان یا بر دل صوفی جاری می‌شود. در این جستار پرسیده می‌شود؛ چگونه است این کتاب‌ها در آغاز راه صوفی «نیکو دلیل و راهبر» می‌آید اما برای مریدانی که در آغاز راه به سر می‌برند و هنوز به مقصود راه نائل نیامده‌اند «نیکو دلیل و راهبر» نیست؟
چهاردهمین جستار به «صوفیانی که می‌نوشتند»، اختصاص دارد. اشاره به این مطلب است که شمار قابل توجهی از مشایخ صوفیه، خود اهل علم و تصنیف بودند. آنان برخلاف صوفیان کتابشوی، مروج نوشتن و خواندن هم بودند. کتاب و علم ظاهر را در مواردی حجاب و مانع از وصول به حقیقت نمی‌دانستند که هیچ، سرمایه ایمان و یقین نیز قلمداد می‌کردند. به مقامات عرفانی هم که نائل می‌آمدند کتاب‌ها نمی‌شستند. خواندن و نوشتن، پیش از وصول و پس از وصول برای ایشان یکسان بود.
در پانزدهمین و آخرین جستار از این مجموعه تحت عنوان «کتابشویی؛ دکان مبارزه با علم و فلسفه» چنین می‌خوانیم: بدگمانی نسبت به کتاب و دوات و هر چه نوشتنی است اگرچه در آغاز، برخی صوفیان را اساساً امری شخصی می‌آمد اما بعدها جنبه عمومی پیدا کرد و در دامنه‌ای وسیع تبدیل به دکان مبارزه با علم و فلسفه شد. در نهایت خیلی زود جریانی از ضدیت با فلسفه و فلاسفه شکل گرفت که کسی توان ایستادگی در برابر آن را نداشت.
در نوشته پشت جلد کتاب می‌خوانیم: سنت کتابشویی، هرچند نه به صورت گسترده، دست‌کم در میان شماری از اهل تصوف در ایران کهن رواج داشته است. البته، صوفیان به وقت کتابشویی احساسی یکسان نداشته‌اند. برخی اگر چه این عادت مألوف خود را به قربانگاه می‌برند و رسماً از آن دست می‌شویند، گویی هنوز خود را دلبسته و وابسته به آن نشان می‌دهند و دل کندن از این عادت برایشان سخت است، اما چه کنند که باید فرمان را اجرا کنند و این سنت قربانی را به جا آورند. حتی برخی پس از مراسم کتابشویی، وسوسه می‌شوند، دوباره سراغی از کتاب بگیرند تا مثل گذشته باز هم پای خواندن بنشینند. با این همه، هستند کتابشویانی که به راحتی تن به این سنت می‌دهند و مصمم به اجرای آن می‌شوند، بدون اینکه دوباره وسوسه خواندن در جان‌شان بیفتد و هوس خواندن کنند. کتاب حاضر در پانزده فصل، روایتی بسیار خواندنی از این کتابشویی‌ها به قلم احمد راسخی لنگرودی (متولد 1337) نویسنده شناخته‌شده حوزه فرهنگ، بر اساس منابع معتبر است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1363567/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خوشه ستاره ای RCW 38

تحولی نوین در خدمات پزشکی؛ گسترش درمان در منزل با مشارکت پزشکان

داستانک/ موی سر

خواندن قسمتی از کتاب قطعه توسط آقای رونقی

استاد مظاهر مصفا از شعرای قبل از خودش تاثیر گرفت ولی زبان خودش را کشف کرد

واکنش مدیرعامل آبی‌ها به شایعه عجیب

پازل آنچلوتی بالاخره تکمیل می‌شود

توضیح پرسپولیس در مورد تصادف هوادار خانم

سورپرایز ویژه کارتال؛ کاپیتان‌ ها علیه استقلال

انتقام چهل و هفت ساله‌ات رو از خودم بگیر نه از بچم

نگاهی به سریال‌های رمضانی امسال آی‌فیلم

ویدئوی جدید از پشت‌ صحنه پایتخت7

8 سریال رازآلود که طرفداران «From» باید ببینند

اعلام نامزدهای بخش تئاتر سومین رویداد تئاتر و موسیقی علی معلم (تندیس حافظ)

آهنگ بختیاری و حال خوب کن «همتوار» با صدای کوروش اسدپور

دمای تهران به منفی 4 درجه می‌رسد

ادامه جنجال‌ها بر سر کارزار «سربازی دختران»

خاطره جالب شهردار تهران از خانمی با حجاب نامناسب

گروگان‌گیری معامله‌کنندگان خودرو؛ گروگان‌ها پس از 15 روز آزاد شدند

طرح یک هفته‌ای پلیس برای کاهش تصادفات درون‌شهری

آیت‌الله جاودان در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد

باغی از گل های زیبا

روایت رسول اکرم(ص) درباره سوالات قیامت

"سلاما یا اباهادی" با صدای حاج مهدی رسولی

نبرد نفس‌گیر مارمولک خونخوار با مار و روباه

غذا دادن به جوجه پنگوئن بامزه

آموزش یک دسر بهشتی؛ فرنی بستنی

ضرورت استفاده از نخ دندان

علت سرفه‌های ادامه‌دار بعد از سرماخوردگی

چند کلمه که خشم طرف مقابل را سریع فرو می‌خواباند

رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران: خدمت کارکنان بیمه دی به جامعه ایثارگری توفیق بزرگی است

«پل‌تاک» با طعم تغییر زاویه نگاه در حوزه هوش مصنوعی برگزار می شود

داستانک/ عزرائیل و جان آدم

تأکید روشنک بر برگزاری دربی طبق برنامه اعلام شده قبلی

مصدومیت موسیالا و کیمیش جدی نیست

تن‌‌هاخ: فقط دلم برای الدترافورد تنگ شده است

استقبال از فلیک با کیک و فشفشه؛ تولد مبارک هانسی

خط و نشان خطیبی برای باشگاه سابقش!

پیام کاپیتان به هواداران: پس‌فردا آنفیلد را جهنم کنید

پوگبا هم‌تیمی مسی؟

غم یونایتدها از قهرمانی لیورپول؛ آسمان هم می‌گرید

فراتر از اسطوره؛ مودریچ از مالدینی هم بهتر است!

واکنش وریا غفوری به حضور در کادرفنی استقلال

حیرت کارشناسان اماراتی از عملکرد مجیدی

ساز «سپنج» دوباره کوک شد

علی شایگان: ایران نمی تواند به صدر اسلام بازگردد/ در کشور باید یک دولت مورد قبول از نقطه نظر بین المللی روی کار آید/ ما باید مناسبات مساوی با اتحاد شوروی و ایالات متحده داشته باشیم

تیزر سریال رمضانی و نوروزی «ذهن زیبا» منتشر شد

رمزگشایی محمدرضا هدایتی از تکیه‌کلام‌هایش در برره

نامزدهای سیزدهمین جشن مستقل سینمای مستند معرفی شدند

آهنگ «نوستالژی» با صدای آرمین زارعی