آریا بانو

آخرين مطالب

ماهواره‌ای که تاریخ را تغییر داد سیاسی

ماهواره‌ای که تاریخ را تغییر داد
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /کارشناس نجوم گفت: «اسپوتنیک 1»آغازگر عصر فضا و رقابت فضایی شوروی و آمریکا بود. این ماهواره نخستین سیگنال‌های انسانی را از مدار زمین ارسال کرد و راه را برای مأموریت‌های فضایی بعدی هموار ساخت.
علیرضا بیات اظهار کرد: از دیرباز، آسمان شب الهام‌بخش رویاها و افسانه‌های انسان بوده است. مردمان باستان با چشمانی خیره به ستارگان، در آرزوی پرواز و دستیابی به ناشناخته‌های کیهانی بودند. تمدن‌های بزرگ همچون بابلی‌ها، مصری‌ها و مایاها به رصد ستارگان پرداختند، نقشه‌های آسمانی طراحی کردند و حرکت سیارات را تحلیل کردند.
وی افزود: پیشرفت این شناخت در قرن شانزدهم میلادی به نقطه عطفی رسید؛ نیکلاس کوپرنیک نظریه خورشید مرکزی را مطرح کرد و جهان را از محوریت زمین خارج ساخت. یوهانس کپلر با تدوین قوانین حرکت سیارات، پایه‌های دینامیک مدرن را بنا نهاد و گالیله با تلسکوپ خود، اقمار مشتری را کشف کرد و نشان داد اجرامی وجود دارند که به دور زمین نمی‌گردند.
کارشناس نجوم بیان کرد: ورود به قرن بیستم، سرآغاز دوران فناوری‌های فضایی بود. دانشمندانی همچون کنستانتین تسیولکوفسکی در روسیه و رابرت گودارد در آمریکا، اصول پرتاب موشک را بررسی کردند. ایده موشک‌های چندمرحله‌ای برای خروج از جو زمین، نخستین بار توسط تسیولکوفسکی مطرح شد. در دهه 1930، نخستین آزمایش‌های جدی در این زمینه آغاز شد و وِرنر فون براون، متخصص موشکی آلمانی، موشک V-2 را طراحی کرد؛ نخستین موشک سوخت مایع که توانایی خروج از جو زمین را داشت. این دستاورد، نقطه آغاز عصر فضا بود.
بیات گفت: در سال 1957، اتحاد جماهیر شوروی با پرتاب اسپوتنیک 1، اولین ماهواره مصنوعی جهان، به فضا، مسیر تاریخ را تغییر داد. این پرتاب نه‌تنها آغازگر عصر فضا بود، بلکه رقابت فضایی بین دو ابرقدرت، آمریکا و شوروی را شدت بخشید. نخستین سال‌های این رقابت به نفع شوروی رقم خورد.
وی ادامه داد: در سال 1961، یوری گاگارین، فضانورد روس، نخستین انسانی شد که با فضاپیمای «وستوک 1» مدار زمین را پیمود. در دهه 1960، آمریکا در پاسخ به این پیشرفت‌ها، پروژه آپولو را آغاز کرد و در سال 1969، نیل آرمسترانگ و باز آلدرین با مأموریت آپولو 11، نخستین گام‌های بشر را بر سطح ماه نهادند.
کارشناس نجوم اضافه کرد: دهه 1970 شاهد ارسال نخستین ایستگاه‌های فضایی بود. شوروی ایستگاه فضایی سالیوت و سپس ایستگاه میر را به مدار فرستاد. در مقابل، ناسا با همکاری کشورهای دیگر، ایستگاه فضایی بین‌المللی(ISS) را طراحی و به فضا ارسال کرد. این پیشرفت‌ها محدود به انسان نبودند؛ کاوشگرهای «ویجر 1» و «ویجر 2» برای بررسی سیارات بیرونی و خروج از منظومه شمسی فرستاده شدند. کاوشگرهای روباتیک به مریخ و ماه رسیدند و فضا به عرصه‌ای برای جست‌وجوی حیات و شناخت کیهان بدل شد.
بیات اظهار کرد: در قرن بیست‌ویکم، بخش خصوصی نیز به این رقابت پیوست. شرکت‌هایی همچون اسپیس‌ایکس، بلو اوریجین و ویرجین گلکتیک وارد صنعت فضایی شدند. اسپیس‌ایکس موشک‌های بازیابی‌پذیر فالکون 9 و استارشیپ را توسعه داد و پروژه‌های جاه‌طلبانه‌ای مانند سفرهای بین‌سیاره‌ای و اینترنت جهانی استارلینک را دنبال کرد. تلسکوپ فضایی جیمز وب با رصد در طیف فروسرخ، پنجره‌ای جدید به اعماق کیهان گشود و ستارگانی را مشاهده کرد که از زمین هرگز قابل دیدن نبودند، اما بازگشت به آغاز این ماجرا، اهمیت اسپوتنیک 1 را بیش از پیش نمایان می‌سازد. این ماهواره کوچک، با بدنه‌ای کروی و قطری 58 سانتی‌متری، وزنی نزدیک به 84 کیلوگرم داشت. از سطحی براق و آلومینیومی ساخته شده بود و چهار آنتن بلند از آن بیرون زده بودند. نیروی آن توسط دو باتری شیمیایی تأمین می‌شد که توانایی فعالیت 22 روزه را داشتند.
وی افزود: سیگنال‌های رادیویی اسپوتنیک که در فرکانس‌های 20 و 40 مگاهرتز ارسال می‌شدند، به‌سادگی توسط رادیوهای آماتوری دریافت می‌شدند و پژواکی از نخستین صدای انسان در فضای بیکران بودند.
کارشناس نجوم گفت: پرتاب «اسپوتنیک 1»، گامی برای بررسی عملکرد یک ماهواره در مدار، آزمایش سامانه‌های مخابراتی فضایی و تحلیل چگالی جو زمین در ارتفاعات بالا بود، اما مهم‌تر از آن، این پرتاب نمایشی از قدرت علمی و فناوری شوروی در دوران جنگ سرد بود. همین رویداد، انگیزه‌ای شد برای آمریکا تا در سال 1958 سازمان فضایی ناسا را تأسیس کند و رقابت فضایی را با جدیتی دوچندان دنبال کند. «اسپوتنیک 1»، پس از 1440 بار گردش به دور زمین، در 4 ژانویه 1958، در اثر ورود به جو زمین سوخت و نابود شد.
بیات اضافه کرد: این رویداد تاریخی، نه‌تنها یک دستاورد علمی بزرگ بود، بلکه تأثیری عمیق بر تحولات سیاسی و علمی جهان گذاشت. راه را برای مأموریت‌های پیشرفته‌تر و کشف افق‌های جدید در فضا هموار کرد و الهام‌بخش نسل‌هایی شد که سودای کاوش کیهان را در سر داشتند. «اسپوتنیک 1»، آغازگر عصری بود که در آن، مرزهای دانش و فناوری فراتر از زمین گسترش یافت و مسیر آینده بشر در فضا را ترسیم کرد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1352785/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخنان دلنشین دکتر قمشه ای

صدا بزن مرا شبی به غربتی که خواستی!

برگزاری دیدار سپاهان و ملوان با VAR

کریستیانو رونالدو، اسطوره فوتبال جهان 40 ساله شد

واکنش رئال مادرید به انتقال بزرگ NBA

آغاز دور جدید تمرینات تیم ملی شمشیربازی سابر

بزرگترین بازگشت تاریخ در ضربات پنالتی!

رونالدو رؤیای بزرگش پس از بازنشستگی را گفت

آیا کفاشیان برای رد صلاحیت به فیفا شکایت می‌کند؟

بهترین خبر ممکن به فلیک رسید

احضار بازیکن تراکتور به کمیته اخلاق

حضور دایی در افتتاحیه مسابقات فرشتگان سندروم دان

پرسپولیس - النصر در آزادی

نذری دادن فیروز

امینی، کارگردان «چشم بادومی»: بعد از ساخت فیلم خودم هم K-Poper شدم!

عظیمی‌‏نژاد: پایتخت از ماه رمضان پخش می‌شود

هشدار نسبت به بی نتیجه بودن داروهای ضدشپش در برخی بیماران

عکسی از هانس زیمر؛ آهنگساز معروف آلمانی در دهه 70

ضربان قلب جنین هنگام پخش موسیقی کلاسیک آرام می‌شود

انفجار مواد محترقه یک کشته و 5 مصدوم برجای گذاشت

انهدام شبکه سازمان‌یافته قاچاق سوخت؛ بازداشت 37 متهم در 5 استان‌

تغییر سرشماره پیامکی پست

کشف هزاران لیتر سوخت قاچاق در‌ هرمزگان‌

شگرد عجیب زوج سارق بعد از 2 سال لو رفت

اجرای دوست‌داشتنی عموهای روحانی در حسینیه معلی

سرود نوستالژی «خجسته باد این پیروزی»

تغییر رنگ جالب یک آفتاب پرست

راهکارهای درمان سوزش چشم

کشف فعالیت‌های ژئولوژیک تازه در ماه

تغییر سیاست گوگل در استفاده تسلیحاتی و نظارتی از هوش مصنوعی

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

کفاشیان: دلیل بگویید تا دیگر کاندید نشویم!

تا آخر با رئال مذاکره کردیم، افتخار بزرگی بود

صحبت‌های علی دایی در مراسم افتتاحیه مسابقات فوتسال فرشتگان سندروم داون

عیادت مدیرعامل باشگاه تراکتور از هوادار آسیب دیده پرسپولیس

وحید کاظمی به شکایت پرسپولیس فکر هم نمی‌کند!

نامه رئیس فدراسیون فوتبال ترکیه به مهدی تاج

آغاز اردوی تیم ملی بسکتبال سه نفره زیر نظر لوکا کاروالیو

سایت عربستانی: الهلال مقابل پرسپولیس بی‌رحم بود

کابوسی که امباپه تصورش را هم نمی‌کرد

جلسه مهم و آنلاین نظری جویباری با ماتزاری در امارات

لقب جالب هواداران فنرباغچه به بازیکن پرسپولیس

رویا میرعلمی: تلاش کردم مخاطب با نقشم ارتباط بگیرد

مهران غفوریان بازیگر فیلم کفایت مذاکرات:در کمدی خطوط قرمز زیاد داریم

عامریان، تهیه‌کننده‌ فیلم «کفایت مذاکرات»: فیلم‌های کمدی نباشند دَر تمام سینماها تخته می‌شود

کارگردان فیلم «کفایت مذاکرات»: به سمت شوخی‌های دم دستی، لودگی و حرف‌های بد نرفتم

در دعوای فراستی با پژمان، شما کدام طرف را تایید می‌کنید؟

دیدار "رهی" با نامادر‌ی‌اش در زندان سریال سرزمین مادری

حذف امیلیا پرز از اسکار 2025

آریا عظیمی نژاد: موسیقی فیلم «خاتی» را بر اساس تم بختیاری تنظیم کردیم