آریا بانو

آخرين مطالب

تب دنگی چقدر خطرناک است؟/ این افراد نوع شدید دنگی را می‌گیرند پزشکي

تب دنگی چقدر خطرناک است؟/ این افراد نوع شدید دنگی را می‌گیرند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خبرآنلاین /از سال 1395 تا پایان سال 1402 فقط 74 مورد ابتلا به تب دنگی در کشور گزارش شد اما تنها از ابتدای امسال 1403 تاکنون موارد ابتلا به این بیماری افزایش قابل توجهی داشته و 1096 مورد ابتلا در کشور گزارش شده است.
تب دنگی در حال جولان دادن در مناطقی از کشور است و تا امروز حدود 1100 نفر را مبتلا کرده و تا جایی کشور را درگیر کرده که چند روز پیش معاون وزیر بهداشت هشدار داد که اگر نجنبیم و پیشگیری نکنیم، 3 سال دیگر درگیری شدیدی با این بیماری خواهیم داشت که بسیار هزینه‌بر است و می‌تواند نظام سلامت را فلج کند.
همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: تب دنگی ، یک عفونت ویروسی است که از طریق نیش پشه‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود. آن هم پشه آئدس و از جنس ماده؛ این پشه هر جایی که کمی آب مانده پیدا کند، تخم‌گذاری ‌می‌کند و تکثیر ‌می‌شود. حتی در آبِ بشقابِ گلدان‌ها و لاستیک کهنه خودروها.
تب دنگی به طور مستقیم از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود. بلکه از طریق گزش پشه آئدسِ آلوده منتقل می‌شود. به این صورت که ابتدا فرد آلوده را نیش می‌زند و بعد ویروس را به فرد دیگری منتقل می‌کند.
نیمی از جمعیت جهان در حال حاضر در معرض خطر ابتلا به این تب هستند و تخمین زده می‌شود که سالانه 100 تا 400 میلیون نفر به این عفونت مبتلا می‌شوند. طبق گزارش‌های جهانی، تا ماه میلادی گذشته حدود 14 میلیون نفر مبتلا در دنیا شناسایی شدند. در ایران هم از سال 1395 تا پایان سال 1402 فقط 74 مورد ابتلا به این تب در کشور گزارش شد اما تنها از ابتدای امسال 1403 تاکنون موارد ابتلا به این بیماری افزایش قابل توجهی داشته و 1096 مورد ابتلا در ایران گزارش شده که از این تعداد 199 مورد از خارج از کشور بوده‌اند. همچنین از این تعداد 891 بیمار بدون سابقه سفر به خارج از کشور بوده‌اند که موارد محلی محسوب می‌شوند.
تب دنگی خطرناک است؟
پشه آئدس در ایران در سال 1398 شناسایی شد اما چون این پشه‌ها آلوده به ویروس نبودند، هیچ وقت عامل بیماری تب دنگی هم نبودند. اما از ابتدای اردیبهشت امسال تاکنون بیش از هزار نفر در کشور به تب دنگی مبتلا شده‌اند. این پشه چند گونه دارد و شایع‌ترین گونه «اجپتی» (Egyptian) یا گونه مصری نام دارد که در مناطق گرمسیری زندگی می‌کند. دلیل این نام‌گذاری هم این است که این گونه اولین بار در کشور مصر مشاهده شد. گونه دیگر «آلبوپیکتوس» نام دارد که شیوعش کمتر است.
آئدس در ایران در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مثل استان‌های جنوبی زندگی می‌کند اما تغییرات آب و هوایی باعث شده که بتوانند در مناطق معتدل مثل استان گیلان و چند استان دیگر هم بتوانند زندگی کند. البته گونه آلبوپیکتوس بیشتر در مناطق معتدل زیست می‌کند و نوع خطرناک آن؛ یعنی اجپتی بیشتر در مناطق گرمسیری. به گفته متخصصان، پشه آئدس شمال و جنوب تفاوت‌هایی با هم دارند. مثلا پشه آئدس اجپتی روزانه می‌تواند 50 نفر را بگزد، اما پشه آلبوپیکتوس تعداد محدودی را می‌تواند بگزد.
دکتر آمیتیس رمضانی، متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری درباره پشه آئدس و ارتباط آن با تب دنگی توضیح می‌دهد: تب دِنگی، یک بیماری ویروسی است که عامل انتقال آن، «پشه آئدس» است و طیف وسیعی از علائم را ایجاد می‌کند. یعنی از بدون علامت هست تا بیماری تب‌دار با سردرد و بدن‌درد و سایر علائم، و نیز طیف خیلی شدید بیماری داریم که به بستری شدن بیمار منجر می‌شود و می‌تواند در مواردی مرگبار هم باشد.
به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی، این بیماری در 75 درصد افراد بدون علامت است، در 25 درصد مبتلایان علامت‌دار می‌شود و تنها 5 درصد از مبتلایان به نوع وخیم و شدیدِ این بیماری مبتلا می‌شوند که در صورت عدم مراجعه به موقع، انجام نشدن درمان مناسب و عدم شناساییِ سریع می‌تواند کشنده باشد. پس کل مشکل ما بیماری شدید دنگی یا نوع خون‌ریزی‌دهنده‌ی آن یا نوعی است که فرد به شوک برود. یعنی همه مبتلایان دچار مرگ و میر نمی‌شوند.
تنها 5 درصد از مبتلایان تب دنگی شدید می‌گیرند
نوع شدید بیماری تب دنگی در کدام افراد اتفاق می‌افتد و برای چه کسانی می‌تواند مرگبار باشد؟ رمضانی در این باره می‌گوید: دنگی 4 نوع ویروس دارد و اگر فرد به یکی از انواع این ویروس مبتلا شود و بعدها به نوع دیگری مبتلا شود، ایمنی قبلی کمک نمی‌کند که بیماری در مرتبه دوم ضعیف‌تر شود و اتفاقا بیماری شدیدتر خود را نشان می‌دهد.
به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی، افرادی که یک بار سابقه ابتلا داشته‌اند، زنان باردار، افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند مثل دیابت، بیماری‌های کلیه و هر نوع بیماری زمینه‌ای مزمنی که فرد را مستعد ابتلا به طیف شدیدتر این بیماری می‌کند، کاندیدای ابتلا به تب دنگی هستند. این بیماری در کودکان هم نسبتا شدیدتر خود را نشان می‌دهد.
به گفته دکتر رمضانی، سفرهای متعدد به شمال و جنوب کشور می‌تواند باعث ‌شود که شیوع این بیماری زیاد شود. کشورهای همسایه ما هم این بیماری را دارند. یعنی پشه‌های آنها آلوده‌اند و راه اصلی انتقال آلودگی‌اش از طریق پشه‌ آلوده است.
علائم این تب را بشناسید
دوره نهفتگی بیماری تب دنگی به طور متوسط 2 تا 7 روز است و ممکن است تا 14 روز هم طول بکشد. یعنی دوره‌ای که بعد از گزش طول می‌کشد تا علائم بیرونی در فرد بروز پیدا کند. تب دنگی طیف‌های مختلفی دارد؛ در برخی افراد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد و در برخی مبتلایان، علائم اذیت‌کننده متعددی بروز می‌یابد. برخی می‌گویند علائم این بیماری شبیه سرماخوردگی است اما دکتر رمضانی می‌گوید: این بیماری در ابتدا با تب و سردرد و بدن‌درد و علائم دیگر خود را نشان می‌دهد. خون‌ریزی خفیف در لثه و بینی، ایجاد کبودی‌هایی روی بدن، احساس درد در پشت چشم، استفراغ، شکم‌درد و بثورات پوستی مهم‌ترین علائم تب دنگی هستند. پس نمی‌شود این بیماری را شبیه سرماخوردگی دانست. البته خیلی از بیماری‌های عفونی هم این علائم بالینی را دارند.
به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی، علائم این بیماری در بیشتر موارد، زیاد و متعدد است اما در برخی موارد هم فقط با یک تب خود را نشان می‌دهد که یک سری در همین مرحله خوب می‌شوند و بیماری در آنها ادامه پیدا نمی‌کند. اما در بیشتر افراد هیچ علائمی بروز پیدا نمی‌کند. یعنی فرد بیماری را دارد و ویروس در خونش هست اما هیچ علائمی ندارد.
این پزشک ادامه می‌دهد: عده‌ای از مبتلایان هم 2 تا 3 روز بعد از بروز علائم، در فاز شوک می‌روند که مرحله خیلی خطرناکی محسوب می‌شود. در این شرایط فرد حتما باید 24 تا 48 ساعت بستری شود تا با درمان‌های مناسبی که انجام می‌شود - به خصوص مایعات‌درمانی - بیمار بهبود پیدا کند. البته این بیماری تست و نمونه‌گیری دارد اما درمان مشخص و ویژه‌ای ندارد.
مشاهده آئدس در 11 استان / قبلا فقط 2 استان درگیر بودند
پشه آئدس از چند سال پیش در استان‌های جنوبی ایران زندگی می‌کنند و اصلا سکونتگاه‌شان آنجا است و هیچ وقت هم ناقل بیماری تب دنگی نبودند. چراکه تا الان آلوده نبودند. اما مسافرت‌های خارج از کشور، یکی از عوامل انتشار آن است. این را دکتر رمضانی می‌گوید و ادامه می‌دهد: مثلا یک فرد آلوده از کشور امارات وارد کشور می‌شود و نمی‌داند که بیمار است. چون بدون علامت است اما ویروس را در خون خودش دارد. کافی است که یک پشه آئدس این فرد را بگزد. بعد از گزیدن، این پشه آلوده می‌شود و تا آخر عمر یک ماهه‌اش آلوده می‌ماند و ویروس را به نوزادش هم منتقل می‌کند. درنتیجه این چرخه ادامه پیدا می‌کند.
این متخصص بیماری‌های عفونی با بیان این که فقط پشه‌های آئدسِ ماده، بیماری تب دنگی را منتقل می‌کنند، می‌گوید: تب دنگی قبلا در کشور ما وجود نداشت و فقط افغانستان، عراق و همسایه‌های شرقی مثل پاکستان این بیماری را داشتند اما تغییرات اقلیمی، بارندگی‌ها، ماندآب‌ها و افزایش مسافرت‌ها باعث شد که در کشورهایی مثل امارات و عمان و قطر هم پیدا شود.
این پشه در ایران قبلا تنها در دو استان گرمسیری بوشهر و هرمزگان زیست می‌کردند. اما امسال سکونتگاه‌های این پشه‌ گسترش یافته و حالا در 9 استان دیگرِ کشور ازجمله سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری، اردبیل، اصفهان، گیلان، مازندران، آذربایجان شرقی، زنجان و قزوین هم وجود دارند و شناسایی شده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1351523/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توضیح جالب اثر ژانیبکوف

اگر زمین را تا جایی که می‌شود سوراخ کنیم و انسانی را درون آن بیاندازیم چه می‌شود؟

سخنان جالب دکتر قمشه ای

بمون ولی بخاطر غرور خسته ام برو!

مشخص شدن 11 بازیکن اصلی استقلال و الشرطه

سانتیاگو خیمنز به میلان پیوست

گفت و گو خبرنگار آخرین خبر با هواداران استقلال پیش از شروع بازی با الشرطه

ورود دو تیم استقلال و الشرطه به استادیوم آزادی

آخرین صحبت‌ های سهراب پیش از مصاف الشرطه

استوری مشکوک سحرخیزان با قلب قرمز و قربانی

سیدحسین می‌خواهد بهترین گلر آسیا بماند

الهلال برابر پرسپولیس آبی نخواهد پوشید!

مهاجم استقلال متخصص گلزنی در آسیا

انریکه پرونده نقل و انتقالات پی‌ اس‌ جی را بست

قصه سوءاستفاده از لباس روحانیت؛ تلویزیون سراغ زندگی طلبه‌ها رفت

جانبازان، سرمایه های اجتماعی و الگوهای ایثار هستند

گریم متفاوت مهران مدیری در سریال «تاسیان»

تمجید فراستی از بازی شهاب حسینی ، غزل شاکری و بازیگر جوان فیلم «رها»

حاشیه نگاری روز سوم جشنواره فجر

جهانگیر کوثری: صدبار با ابراهیم گلستان تلفنی صحبت کردم، رضایت نداد!

محمد دلاوری: زندگی‌ام به قبل و بعد از آشنایی با دکتر شریعتی تقسیم می‌شود

افشاگری علی مرادی از سکانس سانسوری سریال سوجان!

قطعه گوش نواز «flower of the sea» با اجرای لاکوتا فلوت

مرگ دردناک 18 هموطن توسط سگ‌های هار صاحب دار

زمان ثبت‌نام آزمون دستیاری پزشکی تمدید شد

سیل وحشتناک در سیسیل ایتالیا

کشف دارو‌های تقلبی و غیرمجاز در پایتخت

زندگی بزرگان/ نگاهی کامل به زندگینامه حضرت ابولفضل العباس؛ از شمایل تا جهاد با نفس

گوناگون/ اعمال و آداب روز چهارم شعبان، ولادت حضرت ابوالفضل

نقاره نوازی شام میلاد حضرت ابوالفضل (ع) در حرم مطهر رضوی

طعم این شیرینی تو رو به گذشته ها می بره

درمان بی‌خوابی شبانه با چند راهکار عالی

طرز تهیه قاب گل زیبا: دکوری جذاب برای دیوار

پانسمان ارزان‌قیمتی که درمان زخم را متحول می‌کند

چند سال دیگر فارسی را بدون کمک انگلیسی نخواهیم فهمید!

درخواست فردیناند از یونایتد: اوسیمن را بیاورید

احتمال حضور فیکس خرید پر سر و صدای النصر

استادیوم آزادی در تسخیر هواداران استقلال

فاضلی: ما به پتانسیل شمس آذر نگاه کردیم نه نتایج آن

یک پنالتی و یک اخراجی با انگیزه هزار!

کاپیتان اخراجی میلان تیم جدیدش را پیدا کرد

اجرای قانون قایدی و سردار آزمون در لیگ ایران!

نظر جالب محمد دلاوری درباره کنترل رسانه ها!

چهره ها/ گلزار و حیایی در 17 سال پیش چقدر جوون بودن!

عکسی از مهدی هاشمی و شمیلا شیرزاد در «مرد آرام»

ماجرای ممنوع الخروجی محمد دلاوری چه بود؟

چهره ها/ عصبانیت پریناز ایزدیار از شکار پرنده های کمیاب

هم صدایی با ترانه پراحساس بهنام بانی در کنسرت

تارنوازی از استاد «حسین علیزاده»

ضرب و شتم مدیر مدرسه توسط یک دانش‌آموز