آریا بانو

آخرين مطالب

چرا تیک عصبی می‌گیریم؟ روانشناسي

چرا تیک عصبی می‌گیریم؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /افراد مبتلا به تیک ممکن است در زندگی روزمره خود با مشکلاتی مواجه شوند به ویژه به دلیل نگاه دیگران به آنها.
تیک‌ها حرکات یا صداهای ناگهانی و غیرارادی هستند که به دلیل ماهیت تکراری خود می‌توانند غافلگیر کننده باشند. اما دلیل بروز آنها چیست و وقتی تیک‌ها ظاهر می‌شوند در مغز ما چه اتفاقی می‌افتد؟
این رفتارها به عنوان اختلالات عصبی-رشدی طبقه‌بندی می‌شوند که شامل اختلال در مدارهای مغزیِ مسئول کنترل حرکتی است. تیک‌ها می‌توانند ساده باشند، مانند پلک زدن سریع، اخم کردن یا بالا انداختن شانه یا حتی پیچیده‌تر مانند تکرار کلمات یا عبارات خاص یا درآوردن اصوات ویژه مثل سرفه کردن.
تیک‌ها به ویژه در کودکان شایع هستند و در میان حدود 5 درصدِ آنها شیوع دارند اما می‌توانند تا بزرگسالی باقی بمانند یا حتی در بزرگسالی ظاهر شوند.
علت چیست؟
تیک‌ها از اختلالات عملکرد مدارهای مغز به ویژه آنهایی که شامل عقده‌های قاعده‌ای یا گانگلیون‌های پایه (Basal ganglia)، یک منطقه کلیدی برای هماهنگی حرکات، نشات می‌گیرند. حساسیت یا عدم تعادل در آزادسازی انتقال‌دهنده‌های عصبی مانند دوپامین نیز نقش مهمی ایفا می‌کند. علاوه بر عوامل عصبی، عناصر ژنتیکی و محیطی نیز در ظاهر شدن آنها نقش دارند.
به گزارش یورونیوز، مطالعات نشان داده‌اند که تیک‌ها اغلب با استرس، اضطراب یا خستگی بدتر می‌شوند. این حالت‌ها باعث افزایش فعالیت در مدارهای مغزی مربوطه می‌شود و تیک‌ها را بیشتر می‌کند. برعکس، دوره‌های آرامش و تمدد اعصاب باعث کاهش شدت آنها می‌شود. در برخی از بیماران، درمان‌هایی مانند رفتار درمانی، آرام‌سازی یا در موارد شدیدتر دارو می‌تواند به محدود کردن تأثیر تیک‌ها بر زندگی روزمره کمک کند.
انواع مختلف تیک
تیک‌ها می‌توانند موقت یا مزمن باشند. تیک‌های موقت که اغلب در کودکان دیده می‌شود، معمولاً پس از چند ماه ناپدید می‌شوند. تیک‌های مزمن بیش از یک سال طول می‌کشد و با سندرم تورت (Tourette syndrome) همراه است. این بیماری عصبی با ترکیبی از تیک‌های حرکتی و صوتی پایدار بروز می‌کند. به طور متوسط از هر 2000 نفر یک نفر دچار این سندرم می‌شود و در میان پسران شایع‌تر از دختران است. اگرچه ممکن است این تیک‌ها غیرقابل کنترل به نظر برسند اما با افزایش سن از شدت آنها کاسته می‌شود.
چگونه با تیک زندگی کنیم؟
افراد مبتلا به تیک ممکن است در زندگی روزمره خود با مشکلاتی مواجه شوند به ویژه به دلیل نگاه دیگران به آنها. کودکان ممکن است قربانی تمسخر و حتی آزار و اذیت شوند. افزایش آگاهی در میان اطرافیان و ترویج درک بهتر از این اختلالات برای محدود کردن این برخوردها ضروری است.
تشخیص و مدیریت تیک نیاز به یک رویکرد شخصی دارد. متخصصانی مانند متخصصان مغز و اعصاب یا روانشناسان، تأثیر تیک‌ها را بر کیفیت زندگی بیمار ارزیابی کرده و راهبردهای مناسب را پیشنهاد می‌کنند. اینها اغلب شامل درمان‌های رفتاری برای کمک به کنترل تیک‌ها و همچنین حمایت روان‌شناختی برای مدیریت تأثیر عاطفی آنها می‌شوند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1351403/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساخت جاذب امواج الکترومغناطیسی در ضخامتی کمتر از 4 میلی‌متر

در باب «روح الهی» یا «وجدان» از منظر مولانا

پخش زنده دیدارهای استقلال و پرسپولیس از رقابت‌های لیگ نخبگان آسیا

هوادار نوجوان استقلال: رضاییان، احمدی و کوجو گل‌های امروز را می‌زنند

هوادار استقلال: موسیمانه دلال بود؛ به همسرم قول داده بودم یک بازی آسیایی او را به ورزشگاه بیاورم

آغاز ترافیک در خیابان اصلی ورزشگاه آزادی و ازدحام در صف پارکینگ‌ها

تیم داوری بازی رئال محروم شد

جهانبخش چشم همه را خیره کرد و بهترین شد

کریمی: استقلال دوباره هواداران را شاد کند

کار اللهیار در بلژیک سخت شد!

تمدید قرارداد لواندوفسکی قطعی شد

انتشار تیزر «لاک‌پشت» با گریم عجیب نازنین بیاتی

خطر از بیخ گوش خواننده نوجوان «عصر جدید» گذشت/ برایش دعا کنید

واکنش جهانگیر کوثری به انتقادها؛ اصراری نداشتم باران شبیه به فروغ فرخزاد باشد

گریم متفاوت نازنین احمدی در فیلم «شوهر ستاره»

امیر آقایی و خاطره اسدی در فتوکال فیلم «شمال از جنوب غربی»

کارگردان «ژولیت و شاه»: استفاده از حامد بهداد برای فروش نبود

معنای سوگواری از زبان مهناز شیرازی، گوینده سابق خبر

فاطمه مهاجرانی: از بازگشت برخی هنرمندان به فضای هنری خوشنودیم

تیزر فیلم «شاه نقش» با بازی بهرنگ و هومن منتشر شد

موزیک ویدئوی «شاره جان» با صدای مرحوم استاد سهراب محمدی

کشف 1.5 میلیون لیتر سوخت قاچاق در هرمزگان

پیش‌بینی افزایش غلظت آلودگی هوا در شهرهای صنعتی

ترفند عجیب قاچاقچیان سوخت برای گازوئیل‌دزدی

لحظه هیجانی که گردشگران را در اقیانوس شگفت زده کرد

لحظه دیدنی نجات بچه گورخر از دهان شیر توسط مادرش

نقش ورزش در استپ وزنی

کشف یک سیاره‌ی قابل سکونت در فاصله‌ی 20 سال نوری

چهره زرد مرا بین و مرا هیچ مگو

ورود موج گرما به ریاض همزمان با بازی پرسپولیس

رئال پادزهر هالند را از دست داد

اعلام برنامه بازی‌های تیم ملی فوتسال بانوان در تورنمنت کافا 2025

سهمیه خارجی پرسپولیس در آستانه احیا!

مالک خیبر: داوری غیرطبیعی علیه ماست!

ماجرای عجیب فروزان در 2 بازی

گوینده سابق خبر: آقایان مقصر اصلی تغییر چهره نامتعارف زنان هستند!

رونمایی سکانسی از «1968» با بازی امیراحمد قزوینی

دفاع جانانه یک کارگردان از پژمان جمشیدی؛ از سر سینمای ایران هم زیاد است!

عدم حضور حامد بهداد و غزل شاکری در نشست خبری فیلمشان!

مدیر دوبلاژ «ژولیت و شاه»: اتفاقی که الان برای دوبله می‌افتد فاجعه بار است!

رضا نیکخواه: پیام «آنتیک» مبارزه با خرافات است

تهیه‌کننده «رها»: شبکه نمایش خانگی بازیگر تربیت نمی‌‌کند

چهره ها/ جشن تولد 6 سالگی هانا غفوریان

مجری و خبرنگار معروف چرا در بازی مافیا شرکت کرد؟

مجری سابق تلویزیون این روزها چه می کند؟

تشکیل کارزار ستاد امر به معروف علیه «بی‌حجابی» ، این بار برای کادر درمان

موزیک ویدئوی «خسته» با آواز پرواز همای

نگاهی به تجربه کشورهای مختلف در مهار بزهکاری

عموی من ابوالفضل مقامی دارد که همه شهدا به آن رشک می ‌برند

حکمت/ من هشدار دهنده ام و على، راه نماست