آریا بانو

آخرين مطالب

بحث بر سر شعر سعدی با صدای علیرضا قربانی اقتصادی

بحث بر سر شعر سعدی با صدای علیرضا قربانی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - تسنیم / بحث بر سر یکی از معروف‌ترین سروده‌های سعدی دوباره بعد از انتشار اجرایی از علیرضا قربانی در فضای مجازی بین اهالی ادب بالا گرفته است.
بحث بر سر یکی از معروف‌ترین سروده‌های سعدی دوباره بعد از انتشار اجرایی از علیرضا قربانی در فضای مجازی بین اهالی ادب بالا گرفته است. قربانی در این اجرا، شعر سعدی را اینطور خوانده است: "بنی آدم اعضای یک پیکرند"... .


مهدی فرجی، شاعر، در نقدی تند و تیز به قربانی تاخته و مدعی شده است تمامی منابع متقدم، " alt="آریا بانو" width="100%" />

بنی آدم اعضای "یکدیگرند" یا "یک پیکرند"؟
اینکه کدام به مقصود سعدی نزدیک است، یکدیگرند یا یک پیکرند، بحثی درازدامن است که پیش از این در میان اهل تحقیق بارها مطرح شده و دو طرف مستندات خود را ذکر کرده‌اند. زنده‌یاد غلامحسین یوسفی نیز در شرح گلستان این نظرات مختلف را ذکر کرده که منبع خوبی است برای هر آن کس که دوست دارد در این زمینه بیشتر مطالعه کند. 
فی‌الجمله، می‌توان آرای مختلف را در این خلاصه کرد که موافقان ضبط و خوانش "بنی‌آدم اعضای یک دیگرند" معتقدند که در نسخ متقدم به این شیوه ضبط شده است. در این طیف افرادی چون مجتبی مینوی ایستاده‌اند. مرحوم دکتر محمد خزائلی نیز در شرح گلستان نوشته‌اند: «اعضای یکدیگر بودن قابل تصور نیست.» ضبط یک پیکرند در هیچ یک از نسخه‌های قدیم و جدید نیست. بنابراین، به لحاظ دانش تصحیح متن، بیت سعدی را باید با همان ضبط «یکدیگرند» خواند. 
اما موافقان ضبط "بنی‌آدم اعضای یک پیکرند" که در آن نام بزرگانی چون سعید نفیسی به چشم می‌خورد، بر این باورند که سعدی کلام خود را از حدیثی از رسول خدا(ص) وام گرفته که فرموده‌اند: "مَثَلُ المُؤمِنینَ فی تَوادِّهِمْ وَ تَعاطُفِهِمْ وَ تَراحُمِهِمْ مَثَلُ الجَسدِ؛ إذا اشتکى مِنهُ عُضوٌ تَداعى سائرُ الجَسَدِ بالسَّهَرِ و الحُمّى؛ مؤمنان در دوستى، عطوفت و مهر ورزى نسبت به هم چونان یک پیکرند؛ که هرگاه عضوى از آن به درد آید، دیگر اعضا را بى خوابى و تب فرا مى گیرد." 
احمد کتابی در مقاله‌ای قدیمی‌ترین منبعی را که چنین عبارتی دارد، "رساله اول پولس رسول به قُرنتیان" معرفی می‌کند: " بدن یک است و اعضای متعدد دارد، و تمامی اعضای بدن اگرچه بسیار است، یک تن می‌باشد... و اگر یک عضو دردمند گردد، سایر اعضا با آن همدرد باشند و اگر عضوی عزت یابد، باقی اعضا با او به شوخی آیند." همچنین در قرآن کریم آمده است: "وَهُوَ ٱلَّذِیٓ أَنشَأَکُم مِّن نّفس وَٰحِدَهࣲ". جالب آنکه ترجمه این سروده از سعدی که گفته می‌شود در سازمان ملل نصب شده، بر جوهر واحد اشاره شده است. 
در مجموع می‌توان گفت هنوز اهل تحقیق به وحدت نظری در این‌باره نرسیده‌اند و شعر سعدی همچنان محل بحث است، و چه بحثی شیرین‌تر از شعر سعدی‌. اما سوال اینجاست که اگر ضبط "یکدیگرند" را در نظر بگیریم، هیچ خواننده‌ای حق تصرف ندارد و علیرضا قربانی اولین خواننده‌ای است که دست به این کار زده است؟ 
احمدرضا بهرام‌پور عمران، پژوهشگر و نویسنده، در یادداشتی به همین مناسبت نوشته است: البته می‌دانیم که چند دهه‌ای است پژوهشگران به یقین‌رسیده‌اند ضبطِ اصیل و درست همان "یک‌دیگرند" هست. گرچه برخی از بزرگ‌ترین شارحانِ گلستانِ سعدی نیز همان ضبطِ نادرست (یک‌پیکرند) را برگزیده‌اند. 
به‌نظرمی‌رسد برای مخاطبِ عام (که طبیعتاً بیش‌تر هدفِ خواننده‌ها چنین طیفی از مخاطبان است) همین ضبطِ نادرست، مناسب‌تر و مفهوم‌تر است. و مگر ضبطِ اصیلِ ابیاتِ مشهوری که دهه‌ها است اجرامی‌شود، چیزِ دیگری نیست؟ نمونه‌ها فراوان است:
_ بادِ جوی مولیان آید همی ... (به‌جای: بوی جوی)
_ بشنو این نی چون شکایت‌می‌کند (به‌جای: بشنو از نی)
_ که‌از سنگ گریه آید روزِ فراقِ یاران (به جای: ناله خیزد)
اما انصاف باید داد؛ آیا ضبط‌های "بوی جوی مولیان"، "بشنو از نی" و "ناله خیزد"، به‌مراتب زیباتر و موسیقایی‌‌تر و گوش‌نوازتر از ضبط‌های اصیل نیست؟ در عالمِ نقدِ متون البته باید به کاوش‌ها ادامه‌داد و نسخه‌ها را جستجوکرد و دانش‌روانه و روش‌مندانه روایت‌ها را سنجید و درنهایت بی‌رحمانه داوری‌کرد. اما درباره‌ چنین لغزش‌ها در عالمِ اجرای موسیقاییِ شعر یا همان اقتباس از آثارِ ادبی و اجرای موسیقایی‌ آن‌ها، به‌گمانم باید گفت: بدین شکستگی ارزد به صدهزار درست!
ضمناً از آوازخوانان نیز نمی‌توان انتظار داشت از مباحثِ باریک و پژوهش‌های ادبی، ازجمله صحّت و اصالِتِ ضبط‌های گوناگونِ متونِ کهن، مطلع‌باشند.
او در پایان تاکید کرده است: همه‌ این‌ها به کنار، من چندان با لحنِ جنابِ فرجی هم‌داستان نیستم؛ چراکه از چنین لحنی، بیش‌تر بوی کین‌کشی به مشام‌می‌رسد تا نقدی مشفقانه و منصفانه یا ارشادگرانه.
سایه اقتصادی‌نیا نیز در یادداشتی به تصرفات خوانندگان در شعر اشاره کرده و نوشته است: 
هیچ غریب نیست که خواننده‌ها گاهی در متن اصلی و اولیۀ ترانه‌ها، بر حسب فراست خود، فراخور مجلس، ذوق مخاطبان یا صرفاً دریافتن آنِ اجرا تصرف‌هایی بکنند: کلمه‌ای را جایگزین کلمه‌ای دیگر کنند، سطری را نخوانند یا مکرر بخوانند، و خلاصه با تغییراتی در متن اولیه به‌نوعی بازی و بازیگوشی کنند که یا اغلب فرح‌زا و سرخوشانه است یا رنگ و حالِ سیاسی روز را دارد. مثالِ مشهورِ آن بازی با کلمۀ تیره/توده در سطری از ترانۀ «مرغ سحر» است:
وز نفسی عرصۀ این خاک تیره/توده را، پرشرر کن. 
فارغ از پایبندی به اصل سرودۀ ملک‌الشعرا بهار، در طول سال‌هایی که افراد زیادی این ترانه را در مناسبت‌های مختلف اجرا کرده‌اند، گهی این و گهی آن پسندیده‌اند. این کار فی‌نفسه درست یا نادرست نیست، بلکه نوعی تفنن هنری است که گاه به مذاق عده‌ای خوش می‌نشیند و گاه نه.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1347031/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارشناسی داوری دیدار ملوان - استقلال

کارشناسی داوری دیدار چادرملو - سپاهان

میثاقی: چه‌کسانی چوب لای چرخ موسیمانه می‌گذارند؟

اینفوگرافی اسماعیل کارتال، سرمربی جدید پرسپولیس

کارشناسی داوری دیدار مس رفسنجان - فولاد

امیری یا کواراتسخلیا؟ چالش بهترین هم‌تیمی با گیورگی

کارشناسی داوری دیدار استقلال خوزستان - گل‌گهر

کارشناسی داوری دیدار سپاهان - خیبر خرم آباد

خاطره جالب گولسیانی از دکتر بیژن حیدری

مدافع پرتغالی چلسی به یوونتوس پیوست

شاگرد پپ خودش را به بارسا پیشنهاد داد

کارشناسی داوری دیدار پرسپولیس - تراکتور

کارشناسی داوری دیدار ذوب آهن - پرسپولیس

آخرین شرایط نقل و انتقالات استقلال از زبان میثاقی

چطور از سکته قلبی در روزهای تعطیل جلوگیری کنیم؟/ اینفوگرافیک

اطلاعیه مهم استقلال پس از پایان پنجره زمستانی

یک بازیکن خارجی در اردوی پرسپولیس!

میثاقی: برخورد پرسپولیسی‌‌ها حق بیرانوند نبود

دلایل عدم نتیجه‌گیری گاریدو از زبان گولسیانی

به آغوش کشیدن گیورگی توسط پسرش روی آنتن

ورود پلیس به پرونده لو رفتن شماره بازیکنان لیگ برتر

شوک در آخرین لحظه نقل و انتقالات؛ مهران احمدی به استقلال پیوست

حمایت گولسیانی از بیرانوند پس از حواشی به وجود آمده

گولسیانی: تماشاگران خاطی باید تنبیه شوند

گولسیانی: باقری به بهترین شکل وظایفش را انجام داد

جانملکی به مس رفسنجان پیوست

نظرات گولسیانی در مورد بازی با تراکتور به زبان فارسی

نقل و انتقالات نیم فصل به پایان رسید

حواشی دیدار پرسپولیس - تراکتور از زبان گولسیانی

گولسیانی: کارتال سرمربی بسیار جدی‌ای است

تمجید گولسیانی از وحید امیری

شدت ترافیک مهاجران افغان در مشهد / ویدئو

تصادف یک دستگاه اتوبوس و ایسوزو در بزرگراه امام رضا(ع)

کارشناسی داوری دیدار تراکتور - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار فولاد - نساجی مازندران

صادقی در پرسپولیس ماندنی شد

لاله مرزبان در نقش آبان اسفندیاری

سیستم ستاره‌ای Eta Carinae

شاعرانه/ چه شد که بی‌خبرت را ز خود خبر نرساندی؟

جانشین مانوئل نویر به بایرن پیوست!

یوونتوس هیچ پیشنهادی به ژاوی نداده

وین رونی:ترامپ از من خواست به پسرش فوتبال یاد بدهم!

مدافع نساجی: اسیر کینه توزی داور شدیم

برای امباپه رسیدن به رکورد‌های رونالدو رویا نیست!

دستگیر شدن "هوش سیاه"

با این موسیقی به خواب عمیق فرو بروید

استوری/ سالروز مبعث پیامبر اکرم(ص) مبارک

پرنده هما در پارک ملی تندوره درگز

پیغمبر ما روشنی افاقه، باید بگیم در واقع معلم اخلاقه

توضیح معاون وزیر بهداشت درباره دلایل افزایش آمار HPV در کشور/ استخرها می‌توانند عامل شیوع ویروس HPV باشند؟