آریا بانو

آخرين مطالب

رازهای منطقه نادیده جو زمین درباره شفق‌های قطبی گوناگون

رازهای منطقه نادیده جو زمین درباره شفق‌های قطبی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / پژوهشگران ژاپنی اولین مجموعه داده‌های بلندمدت را درباره کل اتمسفر زمین ایجاد کرده‌اند و به یک منطقه نادیده از جو زمین پرداخته‌اند که می‌تواند اطلاعات جدیدی را درباره شفق‌های قطبی ارائه دهد.
پژوهشگران ژاپنی امیدوارند که پروژه جدید آنها بتواند به آشکار کردن برخی از فرآیندهای کمتر بررسی‌شده در پوشش گازی سیاره ما از جمله شفق‌های قطبی باشکوه کمک کند.
به نقل از اسپیس، برخی از قسمت‌های جو زمین به طور مداوم با جزئیات باورنکردنی مورد بررسی قرار می‌گیرند. برای مثال، میلیون‌ها ایستگاه هواشناسی در سراسر جهان، صدها بالون هواشناسی و تعداد بی‌شماری از هواپیماها روزانه به بررسی کل تروپوسفر زمین که پایین‌ترین منطقه جو سیاره است، می‌پردازند. بالون‌ها به قسمت پایینی استراتوسفر زمین نیز می‌رسند. مقدار داده‌های تولیدشده در این بررسی‌ها به قدری زیاد است که مدل‌های محاسباتی جدید آب‌وهوا را تقریبا بی‌خطا می‌کند.
با وجود این، اگر کمی بالاتر نگاه کنید، می‌بینید که داستان کاملا متفاوت است. مزوسفر که لایه‌ای از هوای پراکنده بالای استراتوسفر است و تقریبا به لبه فضا می‌رسد، کاملا ناشناخته است. آن قدر اطلاعات کمی درباره فرآیندهای مزوسفر وجود دارد که گاهی اوقات این منطقه را «ایگنوروسفر»(Ignorosphere) یا «نادیده‌کُره» می‌نامند. این خلأ موجود در دانش ما نتیجه دست‌نیافتنی بودن ایگنوروسفر است که برای بالون‌های استراتوسفر بسیار بالا و برای ماهواره‌هایی که در مدار پایین زمین قرار دارند، بسیار پایین است.
گروهی از پژوهشگران «دانشگاه توکیو» (UTokyo) تلاش کردند تا مشکل را با استفاده از مدل‌سازی رایانه‌ای حل کنند. آنها بررسی‌های نادر را که با موشک‌ها و رادارهای زمینی و فناوری لیدار به دست می‌آیند، روی پارامترهای هواشناسی ایگنوروسفر انجام دادند و آنها را به یک سیستم جدید همسان‌سازی داده‌ها که پیشتر توسعه داده بودند، وارد کردند. یکسان‌سازی داده‌ها روشی است که مدل‌سازی را با مشاهدات مستقیم برای پیش‌بینی تکامل یک سیستم ترکیب می‌کند. سپس، به سیستم دستور داده شد آنچه را که ممکن است در مزوسفر در حال وقوع باشد، بازسازی کند تا شکاف‌ها را پر کند.
پژوهشگران از این مدل برای تولید داده‌هایی استفاده کردند که شامل تکامل کل اتمسفر تا ارتفاع 110 کیلومتری است. آنها از نتیجه بررسی‌های صورت‌گرفته روی بادهای مزوسفر که توسط رادار زمینی به‌ دست ‌آمده بود، برای تأیید برخی پارامترها در مدل استفاده کردند تا از نتایج آن اطمینان حاصل کنند. این مجموعه داده، بازه زمانی بین سپتامبر 2004 تا دسامبر 2023 را پوشش می‌دهد و پژوهشگران را قادر می‌سازد تا برخی از پدیده‌های مرموز از جمله شفق قطبی را که در ارتفاعات بالاتر رخ می‌دهند، کاوش و مدل‌سازی کنند.

آریا بانو


«کائورو ساتو»(Kaoru Sato)، استاد دانشگاه توکیو و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: برای تروپوسفر و استراتوسفر، داده‌های زیادی داریم و مدل‌سازی عددی برای این منطقه تقریبا کامل است. در منطقه بالا، مدل‌ها به این خوبی عمل نمی‌کنند؛ زیرا داده‌های دقیقی را درباره شرایط اولیه ندارند. مجموعه داده ما می‌تواند داده‌های مورد نیاز را فراهم کند.
ایگنوروسفر یک ناحیه جوی است که بسیاری از اثرات مربوط به آب‌وهوای فضا در آن رخ می‌دهند. هنگامی که فوران ذرات باردار خورشید به سیاره ما برخورد می‌کند، با گازهای بالای زمین ادغام می‌شود و مولکول‌های هوا را تحریک می‌کند. با رخ دادن این اتفاق، مولکول‌ها درخشش مسحورکننده‌ای را نشان می‌دهند که به عنوان شفق‌های قطبی روی زمین مشاهده می‌شوند، اما اثرات کمتر قابل مشاهده دیگری نیز وجود دارد که آب‌وهوای فضا بر جو می‌گذارد.
ساتو گفت: ذرات پرانرژی خورشیدی می‌توانند شیمی ازن را تغییر دهند و آن را مختل کنند. همچنین، ما می‌دانیم پدیده شفق قطبی می‌تواند امواج گرانشی را ایجاد کند که سپس به سمت پایین در جو منتشر می‌شوند.
امواج گرانشی که نباید با امواج گرانشی ناشی از برخوردهای سیاه‌چاله و سایر برخوردهای چشمگیر اشتباه گرفته شوند، در سراسر جو رخ می‌دهند. آنها انرژی را به سراسر جهان منتقل می‌کنند و بر الگوهای آب‌وهوایی تأثیر می‌گذارند. با وجود این، مدل‌سازان آب‌وهوا تاکنون نمی‌توانستند اثر امواج گرانشی را که در ارتفاعات بالاتر رخ می‌دهند، درک کنند.
ساتو گفت: مجموعه داده ما شرایط اولیه را با وضوح بسیار بالا برای مدل گردش عمومی جو فراهم می‌کند. بنابراین، به ما امکان می‌دهد تا امواج گرانشی را در کل جو زمین -از سطح تا لبه فضا- شبیه‌سازی کنیم.
این داده‌ها به پژوهشگران کمک می‌کنند تا به درک چگونگی تأثیر فرآیندهای پایین‌تر جو بر یونوسفر در ارتفاع 80 کیلومتری بپردازند که در آن ذرات گازی دائما توسط باد خورشیدی یونیزه می‌شوند. ساتو گفت: امواج جوی از جمله امواج گرانشی و امواج جزر و مدی در مقیاس جهانی بر فرآیندی در یونوسفر تأثیر می‌گذارند که جریان الکتریکی را در اطراف سیاره از طریق تعامل بین خطوط میدان مغناطیسی زمین و حرکات هوای یونیزه‌شده یونوسفر ایجاد می‌کند.
این پژوهش در مجله «Earth and Planetary Science» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1345291/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش زیبای فنولفتالئین و سدیم هیدروکسید

داستانک/ چشم انتظاران جنگ

سرمربی پرسپولیس امشب مشخص می شود؟

وینیسیوس: نیمار اسطوره بزرگ ما برزیلی‌ هاست

واکنش بایرن به گل نزدن هری کین: نگران نیستیم!‏

مهاجم 90 میلیون یورویی پی‌ اس‌ جی در یووه

پیام احساسی کاپیتان استقلال برای غلامپور

لیورپول محبوب‌ ترین تیم انگلیسی شد

بلایی که بارسلونا سر دنی اولمو آورد!‏

آشنایی با استعدادهای برتر فوتبال جهان؛ برونو دوردوف از کرواسی

آشنایی با استعدادهای برتر فوتبال جهان؛ آندرس فلیپه داویلا از کلمبیا

انتقاد علی ضیا از مسئولین و وعده های رئیس جمهور

خاطره بازی با گزارش «داوود عابدی» بعد از صعود ایران به جام جهانی

4 مرحله عاشق شدن از دید موسیقی کلاسیک

ترفند عجیب یک دزد برای دستبرد به خودروها

توجه به نماز

بازی کَل و بزهای وحشی در حیات وحش البرز

نصب مجسمه عجیب در نقاط مختلف عربستان

در خانه کوکی بپزید

علت احساس خستگی در مبتلایان به بیماری لوپوس

آیفون در دست شما را ربات‌ها خواهند ساخت

داستان زیبای مولانا در مثنوی

فرزندان شهدا پیام‌آوران راه مقدس شهیدان هستند

اعتراض تهیه کننده یک انیمیشن به جشنواره فیلم فجر

بغض «داوود عابدی» از یک اتفاق تلخ برای پدرش

ویدئویی از سالهای نه چندان دورِ علیرضا عصار

پلیس: برای پارک خودرو در معابر عمومی پول پرداخت نکنید

ثبت تصویر پلنگ ایرانی در روز اول سرشماری زمستانه در کرمان

کدام اتباع از ایران اخراج می‌شوند؟

گوناگون/ معمار «هرم بزرگ مصر» کیست؟

تصاویر هولناک از دور جدید آتش‌سوزی در لس‌آنجلس!

فیلم جالب یک بالون هواشناسی از یک هواپیما

مرغ پرتقالی جذاب و خوشمزه

املتی ویژه برای صبحانه آخر هفته

نحوه استفاده از محلول ضدریزش مو

اهمیت حفظ احترام پدر مقابل فرزندان

آموزش سگ رباتیک برای تشخیص دیوارنگاران غیرقانونی

همدرد با انسان ها باش!

هجرت کوتاه خیبر به شهر اصفهان!

آخرین تمرین تیم ملی جوانان پیش از اعزام در ورزشگاه آزادی

طعنه اسپورت کاتالونیا به وینیسیوس؛ رافینیا مدعی توپ طلا!

باوفا: راه انتخاب بهترین کشتی‌گیر چرخه چند ماهه است

نامزدهای اسکار 2025 اعلام شد/ انیمیشن ایرانی در میان نامزدها

ماجرای نجات روشنک گرامی توسط «رضا عطاران»

شانس بالای انیمیشن ایرانی برای کسب جایزه «اسکار»

سریال «آخرین دیدار» به شبکه دو رسید

ممنوعیت عجیب برای آقای مجری معروف!

موسیقی و حافظه: یک پیوند عمیق

رهایی گروگان‌های عراقی در اهواز

آتش‌نشان خرم آبادی مانع خودکشی مرد جوان شد