آریا بانو

آخرين مطالب

فریدون شهبازیان؛ نماد یک موسیقیدان پیشرو فرهنگی هنری

فریدون شهبازیان؛ نماد یک موسیقیدان پیشرو
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا / فریدون شهبازیان دو بال کنش‌مند داشت که او را از جزم‌اندیشی دور می‌کرد: نخست توانمندی بی‌بدیل او در آهنگسازی و تنظیم و دوم، فعالیت در تمام عرصه‌ها و گونه‌های رایج موسیقی. این مختصات شهبازیان را به چهره‌ای ماندگار در تاریخ موسیقی ایران تبدیل کرد.
با درگذشت فریدون شهباریان، موسیقی ایران، یکی از مهمترین ستارگان نیم قرن اخیر خود را از دست داد. آهنگسازی که از دوران کودکی، تحت تاثیر آموزه‌های پدر نوازنده‌اش که از شاگردان استاد ابوالحسن صبا، بود به سمت موسیقی و ساز تخصصی ویولن که ساز پدرش نیز بود، کشیده شد.
جای تعجبی ندارد که او در 17 سالگی به عضویت ارکستر سمفونیک تهران درآمد. با تبحری که در نواختن ویولن از خود نشان داد، به معتبرترین و پرمخاطب‌ترین برنامه موسیقایی آن سالیان که «ارکستر گل‌ها»ی رادیو بود دعوت شد و زیرنظر دو شاهکار بزرگ قرن اخیر کشور یعنی روح‌الله خالقی و جواد معروفی به فعالیت پرداخت. آن‌قدر لیاقت نشان داد که 6 سال بعد به‌عنوان رهبر گروه کر و ارکستر سمفونیک رادیو انتخاب شد.
تسلط شهبازیان بر فضای قالب موسیقی آن سالیان و تلاش برای یادگیری فنون روز این حوزه سبب شد تا وی خیلی زود، به آهنگسازی در خدمت موسیقی سنتی ایرانی و پاپ تبدیل شود. نوآوری و صنایع بدیعی که وی در آهنگسازی بدان اعتقاد داشت سبب شد تا در حرکتی سترگ، نخستین آواز ایرانی بر اساس شعر نو با «جام تهی» محمدرضا شجریان شکل بگیرد. این کار در آن دوران بیسار شنیده شد و سیل تقاضاها به سمت شهبازیان سرازیر شد.
این فعالیت‌ها سبب شد تا شهبازیان جوان تا پیش از 30 سالگی، علاوه بر حضور در ارکستر سمفونیک، آهنگسازی و تنظیم قطعات و تصانیف ایرانی و پاپ و البته ساخت موسیقی فیلم را در کارنامه داشته باشد. وجوهی که تا پیش از او، در کار کمتر موزیسینی تا به این اندازه دیده شده بود.
شهبازیان، هنرمند باهوشی بود. همین بهره هوشی بالا سبب شد تا وی با وجود تمام افتخاراتی که برای موسیقی سنتی ایرانی کسب کرد، از موسیقی پاپ روز جدا نباشد. اهمیت موسیقی بی‌کلام سینمایی را نیز درک کرد و ورودی قدرتمندانه به این عرصه داشت. پس از انقلاب که متوجه محدودیت‌هایی برای موسیقی شد، سر خود را بیشتر با موسیقی فیلم گرم کرد و توانست چندین شاهکار را در دهه 60 و 70 از خود به یادگار بگذارد.

آریا بانو


از نیمه دوم دهه 70 که گشایش‌هایی برای موسیقی رقم خورد، فریدون شهبازیان در صف مقدم تولیدات نسل جوانی قرار داشت که از دنیای دیگری آمده بودند. آنها قداست خاستگاه غربی موسیقی را در اولویت قرار داده بودند و می‌خواستند با متدهای نوین آهنگسازی، به مخاطبانی که تعلقات ویژه‌ای به موسیقی سنتی داشتند، خوراکی به‌روز از جنس پاپ بدهند. شهبازیان در آن سال‌ها یکی از معدود پیشکسوتانی بود که با چندین خواننده جوان با این مختصات کمک کرد؛ محمد اصفهانی، حسین زمان و ناصر عبداللهی از جمله این خوانندگان بودند.
شهبازیان در دهه 70، در شورای موسیقی صداوسیما حضور داشت یعنی دورانی که تلویزیون، حمایتی تمام‌قد از تمام گونه‌های موسیقی ولو پاپ آن سال‌ها انجام داد. حمایتی که در تاریخ 46 ساله حیات پس از انقلاب هرگز مشاهده نشد. شهبازیان در نوک این هرم قرار داشت و علیرغم میدان‌داری در حوزه ساخت آهنگ و تنظیم و مشاوره، جریان‌سازی نوینی را در حوزه اشاعه موسیقی به انجام رساند.
این مداومت موسیقایی شهبازیان که بر مدار آهنگسازی، تنظیم و حضور در گونه‌های فیلم و سریال و ارکستر سمفونیک بود، از دهه دوم زندگی‌اش آغاز و تا زمان درگذشتش ادامه داشت. او در تمام حدود 7 دهه فعالیت حرفه‌ای، در خدمت به تمام ارکان و گونه‌های موسیقی قدم برداشت و از این حیث به رکوردی رسید که هیچ‌یک از آهنگسازان همتراز و پیشکسوت نتوانستند به آن دست یابند.


شهبازیان با وجود تعدد فعالیت در گونه‌های موسیقی، به هیچ یک از ارکان، جزم‌اندیشی نداشت و همین اعتقاد سبب شد تا وی به موسیقیدانی در خدمت تمام گونه‌ها تبدیل شود و همین، برگ برنده او در قیاس با دیگر متفکران و بازیگران اصلی این حوزه به شمار می‌رود.
بنابراین اکنون اغراق نیست اگر عنوان کنیم جایگزینی برای این چهره ماندگار وجود ندارد و هنر موسیقی ملی، چهره بی‌بدیلی را از دست داد. البته که شهبازیان، در طول این سال‌ها، هنرآموزان بسیاری داشت که برخی از آنها وارد دنیای حرفه‌ای شدند و توانستند گوشه‌هایی از آموخته‌های خود را در عرصه‌های مختلف موسیقی، پیاده کنند.
وسعت‌نظر، مولفه اصلی فعالیت شهبازیان در تمام دوران کاری او بود که هیچ‌گاه عرصه‌ای از موسیقی را بر دیگری رجحان نداد و با توجه به اهمیت هر گونه، در تمام زمینه‌های آن فعالیت کرد. این تدبیر، بال دیگر توانمندی او در تسلط بر موسیقی بود که سبب شد تا نام فریدون شهبازیان، همواره در تاریخ موسیقی ایران ماندگار بماند

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1338874/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساخت کیت تشخیص سریع بیماری با کمک نانوحفره

ساخت ربات‌های مغناطیسی چاپ سه‌بعدی با الهام از پروانه‌ها

شب چو در بستم!

سخنان دلنشین دکتر کاکاوند

هدایتی: پرسپولیس هیچ پرونده معوقه حقوقی ندارد!

رئیس سرگرم با سعودی‌ها

تبلیغ جذاب آدیداس با حضور بلینگام و زیدان

ناپولی برای جذب گارناچو دست به کار شد

حکیم: گزارش‌ ها از ورزشگاه تبریز مثبت بود؛ آزادی مشکلی ندارد

آخرین وضعیت مذاکره فولاد با 2 بازیکن استقلال

مربی اسبق تیم ملی زندانی شد

انوشیروانی استعفای نصیرشلال را پذیرفت

فدراسیون فوتبال شکایت از فریادشیران را پس گرفت

تشکیل پرونده در پی شکایت فدراسیون فوتبال در پلیس فتا

آتش به خانه آنجلینا جولی رسید؛ ویدئویی از لحظه ترک خانه این بازیگر به همراه پسرش

معرفی آثار نهایی سه بخش چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر

پخش «خواب سفید» و «پاستاریونی» از شبکه نمایش

فریبرز و 80 کیلو عشق!

شکایت برای تصادف با شتر

وقتی فهمید اومدن خواستگاری خودش

مل گیبسون از دنباله «مصائب مسیح» گفت

کاراکترهای ماندگار فیلم فجر؛ از «نایی‌جان» تا «هامون»

آیا غذاهای اصلاح ژنتیکی شده واقعا خطرناک هستند؟

تیزر ویدئویی از آهنگ جدید شاهین بنان به نام «پدر»

موزیک ویدئوی «از عشقت می خوانم» با صدای محمد معتمدی

ویدئویی از عملیات دستگیری قاچاقچی مواد مخدر در پایتخت

ابهام‌های شک برانگیز از آتش‌سوزی کالیفرنیا

تبعات رویای مهاجرت برای جاماندگان

امکان «شناورسازی» ساعات کاری و «دور کاری» والدین شاغل

آموزش زبان انگلیسی در کودکستان‌ها «ممنوع»

سـارق اجـاره ای بـه جـای دزدی جنـایت کرد!

تصاویری از ویرانی گسترده در لس‌آنجلس

گروگانگیری هالیوودی در جنگل‌های مازندران

پاداش خدمتگزار معتکفین

عطر بهار علوی در آستان نجف

آیا ناپلئون به قتل رسیده بود؟

کیک هواپیمایی برای خطوط هوایی عربستان

دختربچه ای که در آسمان متولد شد!

برگی از تاریخ/ عملیات کربلای 5 و چند نکته

گردباد آتش در لس آنجلس

تصاویر حیرت‌انگیز از حیات‌وحش گیلان؛ گرگ، خرس، پلنگ و دارکوب سیاه در قاب طبیعت

تصاویر نادری از خیابان‌های تهران در سال 1375!

گنج های دنیا در دست این کشورهاست

با «کرم بروله» به خیابان های فرانسه سفر کنید

رول پیتزا؛ طعم هیجان‌انگیز پیتزا در قالبی جدید!

مهمترین عوارض بعد از عمل جراحی زانو چیست؟

چرا در افراد جوان سکته قلبی خطرناک‌تر است؟

ایده ای که این چند روز به کارت میاد

چرا ازدواج‌م داره به طلاق میرسه؟

ال‌جی با بهره‌گیری از هوش مصنوعی خود، ربات‌های انسان‌نما می‌سازد