آریا بانو

آخرين مطالب

گوناگون/ ماهی که در آن همه دعاها مستجاب می‌شود گوناگون

گوناگون/ ماهی که در آن همه دعاها مستجاب می‌شود
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خبرآنلاین / در ماه رجب، خداوند دری از رحمت را گشوده و وعده اجابت دعا داده است.
فرشته‌ای به نام «داعی» هر شب در آسمان هفتم، بندگان را به این ضیافت الهی فرا می‌خواند. این ماه ریسمان پیوند خالق و مخلوق است و هر که از شرک و بدعت دوری گزیند، به اجابت می‌رسد.
بنابر روایت حوزه، ماه رجب فصل شکوهمند عبادت و نیایش و ماهی است که فرشته‌ای به نام «داعی» در بلندای آسمان هفتم، شب‌ها را با ندای دلنشین خود به ذکر و نیایش معطر می‌کند.
رجب، یکی از چهار ماه برگزیده پروردگار است که در آن، هر دعایی مستجاب و هر گامی به سوی خدا، با گام‌های رحمت او پاسخ داده می‌شود. تنها شرط بهره‌مندی از این ضیافت الهی، خلوص در بندگی و پایبندی به اصالت دین است.
احادیث گهربار پیش رو که تقدیم شما فرهیختگان می‌شود، پرتویی است از این خورشید معرفت که می‌تواند راهنمای مسیر سعادت و کمال باشد.
* حدیث اول
«رسول اللّه صلی الله علیه و آله: إنَّ اللّهَ تَعالی نَصَبَ فِی السَّماءِ السّابِعَهِ مَلَکا یُقالُ لَهُ: الدّاعی، فَإِذا دَخَلَ شَهرُ رَجَبٍ یُنادی ذلِکَ المَلَکُ کُلَّ لَیلَهٍ مِنهُ إلَی الصَّباحِ: طوبی لِلذّاکِرینَ! طوبی لِلطّائِعینَ!
ویَقولُ اللّهُ تَعالی: أنا جَلیسُ مَن جالَسَنی، ومُطیعُ مَن أطاعَنی، وغافِرُ مَنِ استَغفَرَنی، الشَّهرُ شَهری، وَالعَبدُ عَبدی، وَالرَّحمَهُ رَحمَتی، فَمَن دَعانی فی هذَا الشَّهرِ أجَبتُهُ، ومَن سَأَلَنی أعطَیتُهُ، ومَنِ استَهدانی هَدَیتُهُ، وجَعَلتُ هذَا الشَّهرَ حَبلاً بَینی وبَینَ عِبادی ؛ فَمَنِ اعتَصَمَ بِهِ وَصَلَ إلَیَ»
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: خداوند متعال، در آسمان هفتم، فرشته ای گماشته است که به آن، «داعی» می گویند و چون ماه رجب فرا رسد، آن فرشته، هر شبِ آن ماه را تا صبح، ندا می دهد: «خوشا بر ذاکران، خوشا بر طاعت کنندگان!.
خداوند متعال نیز می فرماید: «من همنشین کسی هستم که با من همنشین باشد و مطیع کسی هستم که اطاعتم کند و آمرزنده کسی هستم که از من آمرزش بخواهد. ماه، ماه من است و بنده، بنده من و رحمت، رحمت من. هر که مرا در این ماه بخوانَد، پاسخش می گویم و هر که از من [چیزی ]بخواهد، عطایش می کنم و هر که از من هدایت جوید، راه نمایش باشم. این ماه را رشته ای بین خودم و بندگانم قرار داده ام. هر کس به این رشته (ریسمان) چنگ زند، به من می رسد».
* تحلیل حدیث اول
رابطه عمیق خالق و مخلوق در ماه رجب است که در آن خداوند با قرار دادن فرشته‌ای ویژه در آسمان هفتم، دری از رحمت خویش را به روی بندگان می‌گشاید.
این ماه همچون ریسمانی الهی عمل می‌کند که هر کس به آن چنگ زند، به قرب الهی دست می‌یابد.
خداوند در این ماه با همنشینی، اطاعت، و آمرزش خود، پاسخ مثبت به دعاها، اجابت درخواست‌ها و هدایت جویندگان، رابطه‌ای متقابل با بندگانش برقرار می‌کند و این نشان از اهمیت ویژه ماه رجب و فرصتی استثنایی برای نزدیکی به پروردگار است.
* حدیث دوم
«رسول اللّه صلی الله علیه و آله: إنَّ اللّهَ ـ تَبارَکَ وتَعالَی ـ اختارَ مِن کُلِّ شَیءٍ أربَعَهً: اِختارَ مِنَ المَلائِکَهِ جَبرَئیلَ ومیکائیلَ وإسرافیلَ ومَلَکَ المَوتِ علیهم السلام. وَاختارَ مِنَ الأَنبِیاءِ أربَعَهً لِلسَّیفِ: إبراهیمُ وداودُ وموسی وأنَا وَاختارَ مِنَ البُیوتاتِ أربَعَهً، فَقالَ: « إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَی ءَادَمَ وَنُوحًا وَءَالَ إِبْرَ هِیمَ وَءَالَ عِمْرَ نَ عَلَی الْعَــلَمِینَ ».
وَاختارَ مِنَ البُلدانِ أربَعَهً، فَقالَ عز و جل:«وَ التِّینِ وَ الزَّیْتُونِ وَ طُورِ سِینِینَ وَ هَـذَا الْبَلَدِ الْأَمِینِ»، فَالتّینُ المَدینَهُ، وَالزَّیتونُ بَیتُ المَقدِسِ، وطورُ سینینَ الکوفَهُ، وهذَا البَلَدُ الأَمینُ مَکَّهُ وَاختارَ مِنَ النِّساءِ أربَعا: مَریَمُ وآسِیَهُ وخدیجَهُ وفاطِمَهُ.
وَاختارَ مِنَ الحَجِّ أربَعَهً: الثَّجُّ وَالعَجُّ وَالإِحرامُ وَالطَّوافُ، فَأَمَّا الثَّجُّ فَالنَّحرُ، وَالعَجُّ ضَجیجُ النّاسِ بِالتَّلبِیَهِ وَاختارَ مِنَ الأَشهُرِ أربَعَهً: رَجَبٌ وشَوّالٌ وذُو القَعدَهِ وذُو الحِجَّهِ وَاختارَ مِنَ الأَیّامِ أربَعَهً: یَومُ الجُمُعَهِ ویَومُ التَّروِیَهِ ویَومُ عَرَفَهَ ویَومُ النَّحرِ».
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: خداوند متعال، از میان هر چیزی، چهار [ نمونه] را برگزید: از میان فرشتگان، جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل علیهم السلامرا برگزید و از میان پیامبران، چهار نفر را برای شمشیر و جهاد برگزید: ابراهیم و داوود و موسی و من و از میان خاندان ها، چهار خاندان را برگزید و فرمود: «خداوند، آدم و نوح و خاندان ابراهیم و خاندان عمران را بر جهانیان برگزید.
و از میان شهرها، چهار شهر را برگزید و فرمود: «سوگند به انجیر و زیتون و طور سینا و این شهر امن». «انجیر»، مدینه است؛ «زیتون»، بیت المقدس است؛ «طور سینا»، کوفه است و «این شهر امن، مکّه است و از میان زنان، چهار بانو را برگزید: مریم، آسیه، خدیجه و فاطمه و از میان [ اعمال] حج، چهار عمل را برگزید: ثج، عَج، احرام و طواف. ثج، قربانی است و عج، زمزمه لبّیک مردم.
و از میان ماه ها، چهار ماه را برگزید: رجب، شوّال، ذی قعده و ذی حجّه و از میان روزها، چهار روز را برگزید: روز جمعه، روز تَرویَه (هشتم ذی حجّه)، روز عَرَفه و روز قربانی.
* تحلیل حدیث دوم
نظام انتخاب و گزینش الهی بر مبنای عدد چهار است که در آن خداوند از میان تمام مخلوقات و امور، برترین‌ها را در دسته‌های چهارگانه برگزیده است.
این گزینش‌های چهارگانه در هشت حوزه مختلف (فرشتگان، پیامبران، خاندان‌ها، شهرها، زنان، اعمال حج، ماه‌ها و روزها) نشان‌دهنده نوعی نظام هماهنگ در خلقت و تشریع است.در اینجا می توان به طور خاص به اهمیت این ماه عزیز پی برد.
نکته قابل توجه این است که این انتخاب‌ها هر یک حکمتی خاص دارند؛ مثلاً در میان پیامبران، چهار پیامبر جهادگر برگزیده شده‌اند، یا در میان شهرها، چهار مکان مقدس که هر یک نقشی تاریخی در هدایت بشریت داشته‌اند.
اهمیت نظم و برنامه‌ریزی در نظام آفرینش و همچنین ارتباط معنادار میان عناصر مختلف هستی در این حدیث مشهود است که همگی در راستای هدایت و کمال انسان قرار گرفته‌اند.
* حدیث سوم
«النوادر للراوندی عن ابن عبّاس: کانَ رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله إذا جاءَ شَهرُ رَجَبٍ جَمَعَ المُسلِمینَ حَولَهُ وقامَ فیهِم خَطیبا، فَحَمِدَ اللّهَ وأثنی عَلَیهِ، وذَکَرَ مَن کانَ قَبلَهُ مِنَ الأَنبِیاءِ علیهم السلام فَصَلّی عَلَیهِم، ثُمَّ قالَ: أیُّهَا المُسلِمونَ، قَد أظَلَّکُم شَهرٌ عَظیمٌ مُبارَکٌ، وهُوَ شَهرُ الأَصَبِّ، یُصَبُّ فیهِ الرَّحمَهُ عَلی مَن عَبَدَهُ إلّا عَبدا مُشرِکا، أو مُظهِرَ بِدعَهٍ فِی الإِسلامِ».
«النوادر، راوندی ـ به نقل از ابن عبّاس: ماه رجب که فرا رسید، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله مسلمانان را دور خود جمع کرد و میان آنان به سخنرانی پرداخت.
او خدا را حمد و ثنا گفت و از پیامبران پیشین، یاد کرد و بر آنان درود فرستاد. سپس فرمود: «ای مسلمانان! ماه بزرگ و مبارکی بر شما سایه افکنده است و آن، ماهی سرشار از رحمت است.
در این ماه، رحمت بر کسی فرو می ریزد که او را بندگی کند، نه بر بنده مشرک و نه بر کسی که در اسلام، بدعت گذار است».
* تحلیل حدیث سوم
این حدیث شیوه مدیریتی و تربیتی پیامبر(ص) را در آستانه ماه رجب نشان می‌دهد که در سه مرحله اجرا می‌شد:
نخست، گردآوری مسلمانان برای ایجاد وحدت و همبستگی.
دوم، حمد و ثنای الهی و یادآوری پیامبران پیشین برای ایجاد پیوند معنوی با تاریخ رسالت.
سوم، معرفی ماه رجب به عنوان فرصتی ویژه برای دریافت رحمت الهی.
نکته مهم حدیث، تعیین شرط بهره‌مندی از این رحمت است که دو گروه را محروم می‌داند: مشرکان (ناقضان توحید) و بدعت‌گذاران (تحریف‌کنندگان دین).
این حدیث نشان می‌دهد که بهره‌مندی از رحمت الهی مستلزم حفظ اصالت دینی در دو بُعد اعتقادی (توحید) و عملی (پرهیز از بدعت) است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1334843/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توپ فوتبال و اسپاگتی در کهکشان!

مصرف ماست یونانی چه تاثیری بر کلسترول دارد؟

بهترین قصاید و قطعات ادبی شعرای عرب در رثای شهید سلیمانی

تاکتیک فلیک برای اولین قهرمانی با بارسلونا

فقدان دروازه‌بان سابق تیم ملی 5 ساله شد

سیتی با تیم اشتباهی مذاکره کرده، مرموش اینجاست!

مشکل میزبانی تیم‌های ایرانی در آسیا حل نشده است

ناجی آرسنال مقصر باخت برابر نیوکسل شد!

انتقال جنجالی؛ نام سانه در دورتموند به گوش می‌رسد

رضاییان هفتمین مدافع گلزن برتر دنیا شد

استارت ذوبی‌ها برای نیم‌ فصل پرقدرت

انگلیس شیفته ایساک: او در اروپا بهترین است

جلسه مهم یحیی با مدیران فولاد پیرامون شایعات

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

پای رئیس‌جمهور به سریال چرخ گردون باز شد!

ملت حق دارد بداند در سازمان صداوسیما چه می‌گذرد!

ستاره‌بازی نماوا؛ دستمزدهای نجومی با سریال‌های ضعیف!

دبی گردی زمستانه شبنم قلی‌خانی | از جاذبه‌های گردشگری تا لحظات خاص این بازیگر در سرزمین آفتاب!

تصاویری از عصرانه دلچسب آرزو افشار در کافه سرسبز و باصفا / لحظات زیبایی از تفریحات زمستانی بازیگر معروف

موزیک ویدئویی از سریال «زخم کاری» با صدای فریدون آسرایی

چند سناریوی جدید برای آینده کنکور

پیدا شدن فرد مفقودشده در کوه‌های بهاباد پس از ٧ روز

تصاویر هوایی از وسعت آتش سوزی کالیفرنیا

نصب پرچم و کتیبه در حرم امیرالمومنین(ع)

توضیحات وزیر بهداشت در خصوص ویروس جدید چینی

نگرانی‌ها درباره شیوع یک همه‌گیری جدید؛ "متاپنوموویروس" را بشناسیم

4گوشه دنیا/ 101 سالگی یک کشف شگفت‌انگیز

کی نیمرو با زرده نپخته میخواد؟

کدام شیر هورمون کمتری دارد؟

ترفندهای کاربردی برای شیک پوشی

داروهای گیاهی برای بهبود بیماری‌های دهان

چلسی و وسوسه یونایتد؛ جوان اولشان را می‌خواهند

دورتموند عاشق اخراجی‌های یونایتد

تمایل یک راننده برای بازگشت به فرمول یک پس از 12 سال

پای فوتسالی‌ها به انتخابات فدراسیون باز شد

استخوان صورت گزینه سابق پرسپولیس شکست

محل برگزاری دیدار تیم ملی بسکتبال مقابل قزاقستان مشخص شد

بازیکن سرشناس قطری: ایران کشوری متفاوت با مردمی ساده و مهربان بود

سوپرجام صدای بیلبائو را بلند کرد

وزیر ورزش رئیس ستاد جنبش پارالمپیک شد

تبادل نظر در مورد راه کارهای همکاری های مشترک میان بنیاد شهید و پایگاه هوایی

مجید مجیدی؛ روایتگر طلایی جشنواره فیلم فجر با 4 سیمرغ بلورین

فیلم موزیک زیبا با آهنگ «بارونمون نشه» از مسیح و آرش

تماس با وزیر؛ وقتی کنکوری‌ها شماره تلفن وزیر علوم را پیدا کردند!

ماجرای پاشیدن اسید به بدن سگ‌ها در بندرانزلی!

واکنش قوه قضائیه به آزادی گروگانگیرهای رشت در پرونده سابقشان

ابراز ارادت دهه نودی‌ها به حاج قاسم

آمار قربانیان زلزله چین به دست‌کم 126 نفر افزایش یافت

ویدئویی از انهدام بزرگترین باند سازمان‌یافته سرقت منزل در پایتخت

خداحافظی برخی از مردم هند با بت پرستی