آریا بانو

آخرين مطالب

برگی از تاریخ/ شهری که در جاده ابریشم گم شده بود! سیاسی

برگی از تاریخ/ شهری که در جاده ابریشم گم شده بود!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / وقتی «سون هدین»‌ (Sven Hedin)، کاوشگر و جغرافی‌دان سوئدی از شهر «ختن» در غرب چین حرکتش را آغاز کرد، انتظار داشت ویرانه‌های یک شهر باستانی را پیدا کند، اما با گنجینه‌ای که زیر شن‌های بیابان پنهان شده بود، مواجه شد.
نام «ختن» در قرن نوزدهم میلادی در میان کاوشگران غربی شهرت پیدا کرد، زیرا مارکوپولو کاشف معروف ونیزی در سال 1274 میلادی آن را دیده بود. «پولو» در نوشته‌های خود به ثروت «ختن» به عنوان پاسگاهی در «جاده ابریشم» (مسیری که زمانی تجارت بین چین و دنیای مدیترانه در آن انجام می‌شد) اشاره کرده است.
«نشنال جئوگرافیک» درباره کشف این شهر نوشته است، در چهاردم ژانویه سال 1896 میلادی یک کاروان از این شهر خارج شد. این گروه پنج نفره به همراه چند قاطر و آذوقۀ مناسب 50 روز، راهی شده بود. «هدین» که سوار بر شتر بود، رهبری این کاروان را برعهده داشت. «هدین» سوئدی یک ماجراجوی بی‌باک بود. به محض ورود به «ختن»، صدای مردانی را شنید که در مورد شهری ویران شده در بیابان صحبت می‌کردند و بلافاصله آن‌ها را به عنوان راهنما استخدام کرد تا او را به سمت خرابه‌ها هدایت کنند.
چندین روز «هدین»‌ و همراهانش در امتداد کرانه غربی رود «یورونگ‌قاش» (Yurungkax) حرکت کردند و سپس موفق شدند در یک گذرگاه یخ‌زده از آن عبور کنند. بلافاصله پس از آن، آن‌ها به صحرای عظیم «تکله‌مکان» با تپه‌های شن‌های روان وارد شدند.
از آن مرحله به بعد، پیشرفت کاوش آن‌ها با توجه به دشوار بودن آن، کند شد. با توجه به تل‌ماسه‌های مرتفع صحرا، 6 ساعت پیاده‌روی در روز بیشترین چیزی بود که آن‌ها می‌توانستند تحمل کنند. هدین در همین حال یادداشت‌هایی را در دفتر خاطرات خود نوشت که بعدها مبنای خاطرات او شد.
در خاطرات «هدین» آمده است: «در 23 ژانویه، این گروه به پوشش گیاهی شبیه جنگل مُرده رسید. ساقه‌ها و تنه‌های کوتاه درخت که خاکستری و مانند شیشه شکننده بودند. شاخه‌هایی که از خشکسالی پیچ ​​در پیچ خورده‌اند.» «هدین» که به خوبی باجغرافیا آشنا بود، استنباط کرد که آنها باید در مسیر باستانی رودخانه‌ای به نام «کِریا دَریا» (Keriya-daria) باشند؛ منطقه‌ای که زمانی به اندازه کافی برای سکونت حاصلخیز بود. راهنماهای همراه «هدین» به او گفتند که ویرانه‌هایی که به دنبال آن بود در همان نزدیکی است. تکه‌های سفال این موضوع را تایید می‌کرد.
روز بعد، این گروه کمپ موقت را ترک کرد و به همراه بیل و کلنگ به سمت ویرانه‌ها رفت. از تمام مکان‌هایی که «هدین» در سفرهای خود در سراسر آسیا دیده بود، هیچ‌کدام شبیه آن چیزی نبود که او در آنجا دید. سکونتگاهی که ویرانه‌های آن پیش روی او بود، با استفاده از چارچوبی از تنه‌های صنوبر ساخته شده بودند که رنگ سفید متمایزی به ساختمان‌ها می‌داد. به همین دلیل این مکان توسط مردم محلی به نام «دندان اویلیق» (Dandan-Oilik) به معنی «خانه‌های عاج» شناخته شده بود.
«هدین» در حالی که محوطه را بررسی می‌کرد، طرح کلی ساختمان‌های مربعی و مستطیلی را که فضای داخلی هر کدام به چند اتاق تقسیم شده بود، تشخیص داد.
میله‌هایی تا ارتفاع 3 متر همچنان در جایی ایستاده بودند که زمانی سقف یا حتی طبقه دوم ساختمان را نگه می‌داشتند. این گروه از کاوشگران بقایایی از خانه‌های بسیاری را پیدا کردند که مساحتی حدود یک و نیم مایل مربع را پوشش می‌دادند.
با این وجود، ترسیم نقشه شهر غیرممکن بود زیرا طرح خیابان‌ها و میدان‌ها زیر تپه‌های شنی پنهان شده بودند.
«هدین» به خوبی می‌دانست فاقد ابزار لازم برای تحقیق بیشتر است. او در خاطراتش نوشته است: «حفاری در شن‌های خشک کار ناامیدکننده‌ای است. به همان سرعتی که آن را بیرون می‌آورید، دوباره به داخل می‌رود و حفره را پر می‌کند. هر تپه شنی باید به طور کامل برداشته شود تا از اسرار پنهان در زیر آن آشکار شود و این کار فراتر از توان انسان است.»
با این حال، «هدین» یک ایده کلی از اینکه منطقه باستانی چگونه بوده است به دست آورد. هدین که در مورد محو شدن شهر توسط تپه‌های شنی غرق در افکار خود شده بود، از آن به عنوان «شهر نفرین شده خدا، «سدوم» دوم در بیابان» یاد کرد و به اشتباه معتقد بود که قدمت آن حدود 2000 سال است.
برجسته‌ترین یافته‌های «هدین»، نقاشی‌های نفیس به سبک هند و ایرانی بود که با آن برخی از فضای داخلی را تزئین کرده بودند.
نقاشی‌ها با کوچکترین تماسی پوسته پوسته می‌شدند. «هدین» تا جایی که می‌توانست مشابه نقاشی‌ها را ترسیم کرد و مطابق با طرز فکر استعماری آن دوران، اشیاء دیگری مانند مجسمه‌ها و نقش برجسته‌های گچی را برداشت و بعداً نوشت: «همه این یافته‌ها و بسیاری از آثار دیگر با دقت در پارچه پیچیده و در جعبه‌هایی بسته‌بندی شدند. همچنین کامل‌ترین یادداشت‌های ممکن در مورد این شهر باستانی در دفتر خاطرات من ثبت شد.»
«هدین»‌ به رغم شگفتی‌هایی که مشاهده کرده بود، تصمیم گرفت به مسیرش ادامه دهد: «برای من همین کافی بود که کشف مهمی را انجام داده باشم و در قلب صحرا زمینه جدیدی برای باستان‌شناسی به دست بیاورم.» صبح روز بعد از نوشتن این مطلب، «دندان اویلیق» را ترک کرد و دوباره در میان شن‌های متحرک صحرای «تکله‌مکان» راه افتاد.
تقریباً در همان زمانی که «هدین» در حال انجام سفرهای بیابانی خود بود،«مارک اورل اشتین»، باستان‌شناس جوان مجارستانی‌الاصل بریتانیایی، به عنوان محقق زبان فارسی و سانسکریت، نامی برای خود دست و پا می‌کرد.
در سال 1898 میلادی کتاب خاطرات «هدین» با عنوان «در گذر آسیا» منتشر شد. این کتاب بر «اشتین» که در اواخر دهه 30 زندگی‌اش بود، تاثیر زیادی داشت. دو سال بعد، او نخستین سفر از چهار سفر خود به آسیای مرکزی را آغاز کرد. «اشتین»‌ به دنبال رد پای «هدین» در زمستان 1900 میلادی وارد «ختن» شد. در آنجا، راهنمای او اشیایی از «دندان اویلیق»، از جمله تکه‌هایی از نقاشی‌های دیواری از معابد را به او نشان داد.
«اشتین»‌ با اتکا به این شواهد از میان «تکله‌مکان» گذر کرد تا در اواخر دسامبر 1900 میلادی به «دندان اویلیق» برسد. دانش گسترده او از هنر بودایی و کتاب‌های مقدس به او کمک کرد تا این مکان را به عنوان یک «شهر واحه‌ای متروک» معرفی کند که از قرن ششم میلادی به بعد رونق گرفته بود اما چه بر سر این شهر آمده بود که شهروندانش مجبور به ترک خیابان‌های شلوغ و معابد با شکوه آن شده بودند؟

آریا بانو

یک معبد بودایی در «دندان اویلیق» که نخستین‌بار در سال 1900 توسط «اشتین» کشف شد.
«اشتین» پس از چند هفته اعلام کرد که حدود 14 معبد بودایی در این شهر وجود داشته است.
از جمله آثار هنری کشف‌شده در این مکان به مجسمه‌های گچی بودایی و نقاشی‌های سالم روی تخته‌های چوبی می‌توان اشاره کرد. «اشتین» مضامین برخی از نقاشی‌ها را تشخیص داد، از جمله یکی از نقاشی‌ها که افسانه کرم ابریشم را به تصویر می‌کشد.

آریا بانو


از دیگر اشیاء قابل توجهی که «اشتین»‌ کشف کرد به سکه‌های قرن هشتم می‌توان اشاره کرد. «اشتین» این نظریه را مطرح کرد که افول این شهر باید به دلیل از دست دادن کنترل اداری چین بر منطقه، در آن دوره باشد. مطالعات بعدی، از جمله حفاری مشترک چین و ژاپن در سال 2002، این موضوع را تایید کرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1332300/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عمر میدان مغناطیسی ماه بیشتر شد!

شعر انتخابی پروانه علیپور اصل در مرحله دوم رقابت شاعران فصل سوم

کونسیسائو: اینزاگی؟ در زمین رقیب هستیم

آمار خارق‌العاده دو فوق ستاره NBA

ورزشگاه آزادی واگذار می‌شود!

شرکت رسول خطیبی در انتخابات فدراسیون فوتبال

سونامی علیه لاپورتا در بارسلونا

سپاهان دفاع چپ خود را به فولاد نداد

چند گام تا صعود 2 تیم ریشه‌دار به سطح اول زنان

بازتاب انتقال احتمالی وینگر مالزیایی به پرسپولیس

خلیلی: 2 طرح ملی بزرگ در ورزش همگانی اجرا کردیم

تاج در انتخابات فدراسیون فوتبال ثبت‌نام کرد

پخش کارتون «اسکروچ و جوجه اردک‌ها»

پخش نسخه باکیفیت فیلم «توطئه‌ اشلون» از تلویزیون

خاطره صحرا اسداللهی از جشن الفبای کودکی اش

تو چشمات تو حرفات چی داری

حاشیه‌نگاری در آستانه اعلام لیست فیلم‌های جشنواره فجر

صنعت سینمای آمریکا از اعتصاب‌های پارسال جان به در برد

مگه تو زن و بچه نداری؟!

قطعه لری «گلسو» با آواز حشمت رجب زاده

ویدئویی از نجات کودک یکساله از خفگی در درمانگاه

بارش برف و باران در 24 استان

"هدیه تولد" مدیرعامل برگه آزادی یک زندانی بود

توضیح بیمارستان شریعتی تهران درباره خروج دارو از این بیمارستان توسط یکی از پرسنل

4 گوشه دنیا/ هشتمین عجایب جهان باستان چگونه کشف شد؟

دو خط روضه از شیخ حسین انصاریان

گوناگون/ شهیدی که با قرآنش شناسایی شد

فیلمی نادر از خوردن گل لوتوس توسط ماهی ها

استتار عجیب قورباغه هنگام احساس خطر

بیرون کشیدن حوله ساحلی از معده مار پیتون در ساحل استرالیا!

گوناگون/ مردی که برایش مجلس ختم و عزاداری گرفته بودند، زنده شد!

مشاهده گونه نادر عقاب شاهی در نطنز

گوناگون/ ایرانی‌ها در رتبه‌بندی جهانی IQ کجا قرار دارند؟

کاخ 1800 ساله اردشیر بابکان

سفر به دنیای سبز لازانیای اسفناج، تکمیل‌کننده‌ی سفره شما!

با این ترفند خودت در خانه پودر پیاز درست کن

روش تشخیص آنفولاانزا و منع استفاده از آنتی بیوتیک‌ها

توصیه به افرادی که احساس می‌کنند مریض شده‌اند

نکات طلایی تربیتی؛ چهار موقعیت که نباید بچه‌مون رو دعوا کنیم

رفتار منصفانه والدین برای نکات مثبت و منفی کودکان

وسایل نقلیه پرنده

ناسا سه‌شنبه از برنامه‌های آوردن نمونه از مریخ سخن می‌گوید

در کوی تو معروفم و از روی تو محروم!

3 بازیکن برتر تاریخ فوتبال به انتخاب روبرتو کارلوس

سهرابیان مجبور است در نساجی بماند!

دلیل نیامدن سرمربی روس قایقرانی مشخص شد

فریادهای آنچلوتی را همه شنیدند

تصمیم نهایی بارسلونا؛ اولمو در عربستان

تعطیلی اردوی گلبالیست‌ها به خاطر نبود زمین تمرینی!

دیدار رئیس کمیته فوتسال با وزیر آموزش و پرورش