آریا بانو

آخرين مطالب

بالاخره ماسک های N 95 در هوای آلوده موثر هستند یا نه؟ پزشکي

بالاخره ماسک های N 95 در هوای آلوده موثر هستند یا نه؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - یک فوق تخصص بیماری‌های ریه گفت: در بحث آلودگی هوا مهم است که بدانیم با چه نوع آلاینده‌ای مواجه هستیم. مثلا مونوکسیدکربن موجود در هوا باعث سردرد، گیجی و منگی می‌شود و نه ماسک از پس این آلاینده برمی‌آید و نه هیچ خوراکی‌ای می‌تواند آن را بی‌اثر کند.

281 روز از سال 1403 می‌گذرد و تهران از ابتدای سال تا الان فقط 5 روز هوای پاک و 177 روز هوای قابل قبول داشته و بقیه روزها یا ناسالم بوده‌اند یا بسیار ناسالم. 
281 روز از سال 1403 می‌گذرد و تهران از ابتدای امسال تا الان فقط 5 روز هوای پاک و 177 روز هوای قابل قبول داشته و بقیه روزها یا ناسالم بوده‌اند یا بسیار ناسالم. 
یعنی ما تقریبا نیمی از سال را در هوای آلوده نفس کشیده‌ایم. آلودگی‌ای که آسیب‌های زیادی همراه خود دارد؛ از آسیب‌های مغزی گرفته تا انواع سکته، حملات آسم، تنگی نفس، تشدید بیماری‌های قلبی و حتی مرگ زودرس. دیگر شهرهای بزرگ کشور هم تقریبا وضعیت مشابهی دارند و حال و روز بهتری از پایتخت ندارند. 
سالانه حدود 45 هزار نفر در کشور به دلایل منتسب به آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند که 7000 تا 9000 مورد از این مرگ‌ومیرها مربوط به ساکنان تهران است. به گفته کارشناسان، آلودگی هوا سالانه حدود 20 میلیارد دلار به اقتصاد کشور و حدود 2.5 میلیارد دلار به اقتصاد پایتخت خسارت می‌زند.
باید ببینیم با کدام آلاینده مواجه‌ایم
دولت‌ها تاکنون کاری برای رفع معضل بزرگ آلودگی هوا انجام نداده‌اند و «قانون هوای پاک» سال‌ها است که فراموش شده و در حال خاک خوردن است. تنها کاری که در زمان آلودگی حاد هوا در پایتخت انجام می‌شود، تعطیلی ادارات دولتی و بانک‌ها، غیرحضوری شدن مدارس و دانشگاه‌ها و طرح زوج و فرد خودروها از درِ منازل است. 
در این میان افراد زیادی هستند که شغل دولتی ندارند و مجبورند صبح زود؛ یعنی در ساعات اوج آلودگی هوا از خانه بیرون بزنند و عصر یا شب به خانه برگردند که در هر دو حالت در معرض سموم آلاینده‌ها و آسیب‌ها و بیماری‌های ناشی از آن هستند. با این حساب افراد شاغل غیردولتی در هوای آلوده باید چطور مراقب سلامت خود باشند؟ 
دکتر مصطفی قانعی، پزشک محقق، فوق تخصص بیماری‌های ریه و عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی در پاسخ به این که آیا بالاخره ماسک تاثیری در مقابله با آلاینده‌ها دارد یا نه، می‌گوید: در بحث آلودگی هوا مهم است که بدانیم با چه نوع آلاینده‌ای مواجه هستیم. مثلا مونوکسیدکربن موجود در هوا باعث سردرد، گیجی و منگی می‌شود و نه ماسک از پس این آلاینده برمی‌آید و نه هیچ خوراکی‌ای می‌تواند آن را بی‌اثر کند.
تنها راهش این است که در این هوا بیرون نرویم. اگر درباره ذرات معلق (PM2.5) صحبت می‌کنیم که مهم‌ترین آلاینده شهر تهران است، باید بدانیم که ذرات معلق زیر 2.5 میکرون بیشترین آسیب را به ما می‌زنند. اگر بخواهیم سیب‌های ناشی از ذرات را حل کنیم، راهش این است که از ماسک‌های N95 استفاده کنیم. اینجا ماسک کمک‌کننده است.
این فوق تخصص ریه ادامه می‌دهد: گاهی مسبب آلودگی هوا گازهایی مثل نیتروژن دی‌اکسید و سولفوردی‌اکسید هستند که از هر چیزی عبور می‌کنند و ماسک دربرابر این گازها هیچ کاربردی ندارد و هیچ کاریش نمی‌شود کرد و تنها توصیه این است که مصرف غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان و داروهای آنتی‌اکسیدان را بیشتر کنیم تا عوارض این گازها در بدن‌مان کمتر شود.
افراد دچار تنگی نفس مراقب باشند
او در ادامه به گروه‌هایی اشاره می‌کند که بیماری‌های ریوی دارند یا در هوای آلوده دچار تنگی نفس می‌شوند. او می‌گوید: گروه‌هایی که قبلا به دود، بو، عطر، ادکلن و سیگار حساس بودند، می‌توانند اسپری سالباتامول را که به اسپری آبی‌رنگ معروف است، از داروخانه تهیه کنند و همیشه همراه خود داشته باشند و اگر در هوای آلوده دچار سرفه یا تنگی نفس شدند، آن را اسپری کنند تا تنگی نفس‌شان برطرف شود. 
این فوق تخصص ریه می‌گوید: به هر حال بعضی‌ها شغل‌شان طوری است که نمی‌توانند در روزهای بسیار آلوده، کار و معاش خود را تعطیل کنند و اتفاقا در مناطق آلوده هم زندگی یا کار می‌کنند. از طرف دیگر ممکن است یک بیماری ریوی قبلی داشته باشند. چنین افرادی می‌توانند این اسپری را همراه خود داشته باشند تا در مواقع لزوم از آن استفاده کنند تا معاش‌شان هم مختل نشود. این اسپری قیمتی ندارد و البته برای افراد سالم اصلا توصیه نمی‌شود. تنها به افرادی توصیه می‌شود که در هوای آلوده دچار تنگی نفس می‌شوند. 
اسپری سالبوتامول نوعی داروی استنشاقی است که بیماران مبتلا به آسم و همچنین افرادی که مشکلات تنفسی دارند، از آن استفاده می‌کنند. این دارو برای بازکردن راه‌های هوایی ریه استفاده می‌شود. به طوری که با شل کردن عضلات در سیستم تنفسی، جریان هوا را بهبود می‌بخشد و تنگی نفس را کاهش می‌دهد یا برطرف می‌کند.
بیماران قلبی اصلا از خانه بیرون نیایند
وی در ادامه به افراد با بیماری‌های قلبی هم اشاره می‌کند و می‌گوید: افرادی که بیماری قبلی دارند، در هوای آلوده اصلا از خانه بیرون نیایند. ما در چند روز اخیر چندین فوت ناشی از بیماری‌های قلبی در تهران داشته ایم. فرد با بیماری قلبی، در هوای آلوده از خانه بیرون می‌آید و عروق کرونرش اسپاسم می‌کند و با یک تعریق، ناگهان ریتم قلبش به هم می‌خورد و می‌میرد. 
به گفته این فوق تخصص ریه، بیشتر این افراد بالای 50 – 60ساله هستند و استنت قلبی (فنر قلب) دارند، تحت نظر پزشک هستند و داروهای پلاویکس (Plavix)، آسپرین و درکل داروهای ضد لخته خون مصرف می‌کنند. این افراد نباید ریسک کنند و هیچ تبصره‌ای برایشان وجود ندارد و به هیچ وجه در هوای آلوده نباید از خانه بیرون بیایند. 
وی اضافه می‌کند: اما اگر احیانا زمانی مجبور شدند در هوای آلوده از خانه بیرون بیایند، حتما قرص زیر زبانی نیتروگلیسرین خود را همراه داشته باشند تا اگر در قفسه سینه خود احساس سنگینی و فشردگی کردند، فوری آن را زیر زبان خود بگذارند تا مشکلی برایشان پیش نیاید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1329343/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پشت صحنه ای دیده نشده از زنده یاد ارشا اقدسی در انیمیشن شنگول و منگول

عکس زیرخاکی از محسن تنابنده، فرهاد اصلانی و شبنم مقدمی

جشن تولد 34 سالگی سروین بیات در دبی / شبی بی‌نظیر در یک کشتی تفریحی لوکس با حضور دوستان و خانواده

علی دایی در کهریزک کرج | واکنش‌های جالب اهالی آسایشگاه به حضور شهریار فوتبال ایران و پیام‌های دلگرم‌کننده‌ای که دریافت کرد

عوارض خطرناک لیمو ترش چیست؟

برشی از کنسرت حمید حامی در برج میلاد تهران

وضعیت وحشتناک آلودگی هوا در پایتخت

نسخه نماینده مجلس برای جلوگیری از تعطیلی مدارس به خاطر آلودگی هوا

برق گرفتگی هنگام کار با تلفن همراه

سرزمین چشمه ها در ایسلند

نظارت بر سلامت انسان با نانوحسگرهای بی‌نیاز از برق

دلجویی فولاد از بوژوویچ

هرکول کشتی ایران دوباره به جمع مدعیان برمی‌گردد؟

استقلال 48 ساعت تعطیل شد

احداث ورزشگاه 110 هزار نفری رسما لغو شد

آخرین وضعیت ورزشگاه آزادی قبل از بازگشایی

گزارش SNN از آخرین ساعات فاز اول پروژه بازسازی ورزشگاه آزادی

قهرمانان 5 وزن دوم مشخص شدند

واقعا می‌خواید صبحانه بخورید!؟

یک مادر با هدیه‌های جان‌آفرینانه خود، چند نفر را غافلگیر کرد

مشاهده پلنگ به همراه توله‌اش در جنگل‌های هیرکانی

بدان، بفهم، و انتخاب کن!

شفق های قطبی زیبا و جالب در آسمان

پخت برگر به سبک سرآشپز کره ای

برخورد صحیح با کودکی که اندام خصوصی خود را به جنس موافق نشان داده است

سال 2025 می‌تواند سال مهمی برای تعویض ایستگاه فضایی بین‌المللی باشد

10 مورد از منحصر به فردترین گونه های دایناسور که در سال 2024 کشف شدند

شاخ خشکیم به ما سردی عالم چه کند

استقلال و یک مشکل بزرگ تا مدعی قهرمانی شدن!

خطر پیری در کمین یاران طارمی

بازیکنان خارجی چگونه موجب بحران گلزنی در تیم ملی عربستان شدند

وینگر ملی‌پوش بایرن مونیخ در سبد خرید بارسلونا

تولد احساسی مریم سعادت با حضور زی زی گولو

الان وقت درگیر شدن با سمیرا نیست!

اجرای زنده از آهنگ «شقایق» توسط آرمان گرشاسبی

مراسمی سالانه در معبد هیرائوکا اوزاکا؛ ژاپنی‌ها 20 دقیقه تمام خندیدند!

امام حسین(ع) فقط یکی از برکات حضرت زهراست!

آیا پیازی که در یخچال باقی می‌ماند آلوده است؟!

مربی اسبق تیم ملی دور از نیمکت و در حال مصاحبه !

جزئیات پاداش مدال‌آوران المپیک از زبان قاضی‌زاده هاشمی

محرومیت 22 بازیکن پرسپولیس و کیا

بارسلونا شیر بی‌دفاع در آشیانه

جنگ رئال و یونایتد بر سر مدافع ایتالیایی اینتر

500 حضور گواردیولا روی نیمکت سیتی

تکمیل سال درخشان پالمر جوان

دردسر جدید استقلال؛ شکایت بازیکنان بوسنیایی به فیفا

قرارداد 2 میلیون دلاری پرسپولیس با اورونوف؟

پشت صحنه دیدنى و جذاب سریال آقاى قاضى

پیش‌بینی بارش برف و باران در نواحی غربی کشور

نمایش زیبای مخلوط کن!