آریا بانو

آخرين مطالب

دلایل گرایش جوانان و نوجوانان به استفاده از قلیان خانواده

دلایل گرایش جوانان و نوجوانان به استفاده از قلیان
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / شیوع اعتیاد به قلیان در بین نوجوانان و جوانان بیشتر به‌ علت نبود آگاهی مصرف‌ کننده از زیان‌های آن است. مواد سمی موجود در قلیان نه تنها کمتر از سیگار نیست، بلکه مواد سرطان‌زا و خطرناک‌تری مانند قطران و آلاینده‌هایی مانند مونواکسیدکربن و نیکوتین نیز در قلیان بیشتر است.
قلیان در دوران قاجار بخشی از ضرورت‌های زندگی بود. اشراف و بزرگان در خانه‌های خود انواع قلیان نگه داری می‌کردند که بعضی‌هایشان جواهرکاری شده بودند. در دوره‌ای، قلیان تقریبا به تمام خانه‌ها راه پیدا کرد. واقعهٔ قیام تنباکو در دوران قاجار در نتیجهٔ فتوایی بود که میرزا حسن شیرازی مبنی بر تحریم مصرف و فروش تنباکو اعلام کرد. به دنبال آن و سیر تحولات اجتماعی پس از آن باعث شد، فرهنگ قلیان‌کشی به سرعت رو به افول گذاشت و به قلیان‌خانه‌ها و مصرف افراد سن بالا محدود شد.
امروزه اما استفاده از قلیان به تفریح و سرگرمی سهم قابل توجهی از جوانان و حتی نوجوانان تبدیل شده است. قلیان‌کشی که اوایل در پستوی خانه‌ها و خارج از دید اطرافیان انجام می‌شد، اکنون تبدیل به تفریح همیشگی خانواده‌ها، جوانان یا نوجوانان در پارک‌ها و اماکن عمومی شده است. در حال حاضر استفاده از قلیان، دروازه‌ای برای ورود بسیاری از جوانان به دنیای دخانیات و مصرف دیگر مواد مخدر شده است.
جامعه‌شناسان بر این باورند که در میان خانواده‌ها، استفاده والدین از قلیان به‌ همراه نوجوانان و جوانان به امری طبیعی بدل شده تا حدی که کودکان 12 ساله نیز با این موضوع آشنا هستند و شاید در حضور مادر یا پدرشان هم پکی به آن بزنند. در گذشته قلیان تنها در قهوه‌خانه‌های سنتی بوده و جزء تفریح افراد پیر و مسن به شمار می‌رفت. در آن زمان افراد جوان و کم سن و سال شرم داشتند که وارد قهوه‌خانه‌ها شوند، حالا اما در قلیان‌خانه‌ها جای افراد مسن با جوان‌ها عوض شده است. چه دلایلی باعث گرایش جوانان به استفاده از قلیان شده است؟ به این بهانه با محمدباقر حاجی سلطانی مدرس دانشگاه و روانشناس علوم رفتاری و تربیتی به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید:
استفاده از قلیان از چه زمانی بین ایرانیان باب شد؟
قلیان که به نام نارگیل نیز شناخته می‌شود، با طراحی پیچیده و طعم‌های معطر، مردم را در سراسر جهان را مجذوب خود کرده است. روایتی، منشأ قلیان را سلسله صفویان ایران می‌داند، جایی که در ابتدا برای کشیدن مواد افیونی از آن استفاده می‌کردند. محبوبیت قلیان در قرن شانزدهم و به مرور زمان در سراسر جهان گسترش یافت و در نهایت به هند رسید. امروزه، استفاده از قلیان یکی از نگرانی‌های بهداشت عمومی جهانی است. میزان مصرف آن در جمعیت خاورمیانه، شمال آفریقا و همچنین در جوانان در ایالات متحده، اروپا، آسیای مرکزی و جنوبی بسیار زیاد شده است.
علی‌رغم اینکه مصرف دخانیات و مواد مخدر در زمان پیدایش قلیان تابو محسوب می‌شد، به طور گسترده پذیرفته شد و به تدریج، تنباکوی سوخته معمولاً با تبخیر قلیان طعم‌دار جایگزین شد. خطرات عمده سلامتی سیگار کشیدن، حشیش، تریاک و سایر مواد مخدر از طریق قلیان شامل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی، سرطان زا و فلزات سنگین است که توسط آب فیلتر نمی‌شوند. ازاینرو قلیان‌های مشترک به انتقال بیماری‌های عفونی و باکتری‌های بیماری زا نیز منجر می‌شد.
دلایل گرایش جوانان و نوجوانان به قلیان چیست؟
شیوع اعتیاد به قلیان در بین نوجوانان و جوانان بیشتر به‌ علت نبود آگاهی مصرف‌کننده از زیان‌های آن است. مواد سمی موجود در قلیان نه تنها کمتر از سیگار نیست، بلکه مواد سرطان‌زا و خطرناک‌تری مانند قطران و آلاینده‌هایی مانند مونواکسیدکربن و نیکوتین نیز در قلیان بیشتر است. وجود 4000 ماده سمی در دود قلیان، آب قلیان هیچ تأثیری بر کاهش مواد سمی موجود در دود تنباکو ندارد.
احتمال بیماری‌های ناشی از مصرف دخانیات در زنان و مردان به یک میزان است، در عین حال زنان دارای قدرت باروری و تولید مثل هستند. ازاینرو مصرف دخانیات در زنان موجب کاهش تخمک‌گذاری و برهم خوردن سیکل باروری آن‌ها می‌شود و تولیدمثل آن‌ها را به خطر می‌اندازد. همچنین مصرف دخانیات در دوران بارداری هم به مادر و هم جنین آسیب می‌رساند.
گرایش به قلیان و قلیان‌های الکترونیکی چند دلیل عمده دارد که از نظر روانشناختی قابل بررسی است. نکته اول وجود الگوهای مخرب در فضای خانواده و گرایش والدین به این الگوها است. لحظاتی کودک در شکم مادر مرحله جنینی خود را از نطفه تا به دنیا آمدن طی می‌کند و ساختارهای ذهنی کودک از سه ماهگی شکل می‌گیرد، دریافت داده‌ها آغاز می‌شود و مدارهای شناختی کودک شکل می‌گیرد، هم اکنون فرض کنید که این مدار شناختی بر اساس روال‌های رفتاری اعتیاد به قلیان و سیگار شکل گیرد. این رفتار به عنوان یک روال رفتاری در مقابل نوجوانان و جوانان قرار می‌گیرد که دارای دو جنبه است؛ یکی از این جنبه‌ها لذت است، یعنی نسبت به این رفتار علاقه دارد و از آن لذت می‌برد. دیگری چرخه مکانیزم دفاعی، به معنای این است که در مقابل چالش‌ها و بحران‌ها می‌تواند یک عکس‌العملی از خود نشان دهد؛ عکس‌العمل او گرایش به دخانیات است و برای فرار از مسأله یک جریانی را آغاز می‌کند.
در برخی از موارد در پدران و مادران این مکانیسم فعال است و قاعدتاً به عنوان یک الگوی رفتاری به نوجوانان و جوانان منتقل می‌شود. در دوره‌های گذشته افراد در رده سنی 18 تا 22 گرایش بیشتری به مواد دخانی داشته‌اند و در حال حاضر سن ورود به 11 تا 13 سال رسیده است. پس اولین دلیل وجود الگوهای مخرب در فضای خانواده و گرایش پدر و مادر است، به همین دلیل باید سواد سلامت یا سواد حوزه روان در خانواده‌ها ارتقا پیدا کند، پدر و مادر باید قبل از نوجوانی کودک، در رفتار خود تغییراتی را ایجاد کنند. امروزه مصرف قلیان در خانواده‌ها به یک خرده فرهنگ تبدیل شده است.

آریا بانو


دومین نکته در گرایش نوجوانان به قلیان ناشی از کمبود اعتماد به نفس، احساس حقارت، عدم ارزشمندی و نادیده گرفتن نیازهای نوجوان است. پاسخگویی به نیازهای عاطفی و احساسی، شناختی، امنیت، زیبایی شناختی کودک و نوجوان و حضور فعال پدر و مادرشان مواردی هستند که به آن‌ها ارزش می‌دهد تا وارد چرخه دخانیات نشود.
در این حوزه پیشنهاد می‌شود که خانواده‌ها درباره تأمین نیازهای بنیادین کودک و نوجوان مطالعه کنند و سواد والدگری خود را ارتقاء دهند. هر کودک و نوجوان دارای تیپ‌ شخصیتی متفاوتی مثل جنبشی، حرکتی، ماجراجو و ارتباطی است، باید نیازهای متناسب با هر شخصیت را برطرف کنیم. در برخی از موارد این نیازها سرکوب می‌شوند، به عنوان مثال کودکی ممکن است تمایل به تجربه‌گرایی داشته باشد اما این خواسته توسط والدین سرکوب می‌شود و حق تجربه کردن را از کودک سلب می‌کنند. سرکوب کردن یکی از دلایل کاهش اعتماد به نفس در نوجوان است و گرایش به مواد دخانی را در او افزایش می‌دهد.
تنش‌های محیطی خانواده یکی دیگر از موارد ترغیب نوجوان به قلیان و مواد دخانی است. میزان گرایش نوجوانان در خانواده‌های دارای تنش 20 تا 33 درصد است. کودکانی که طلاق را به صورت تنش‌زا تجربه می‌کنند، به طور معناداری در معرض مصرف دخانیات قرار دارند.
عدم ارتقاء سواد سلامت روان نوجوانان یکی دیگر از این موارد است. سواد سلامت روان در نوجوان ضعیف است و مهارت‌های خودآگاهی، زندگی و حل مسئله در مدارس آموزش داده نمی‌شود. وظیفه والدین این است که با نوجوان برای مهارت زندگی گفتمان کنند. همچنین فراهم‌سازی زمینه برای پر کردن اوقات فراغت و ایجاد زمینه‌های اشتغال در کاهش گرایش جوانان به استعمال قلیان مانند دیگر آسیب‌های اجتماعی نقشی بسیار مهمی دارد.
نگاه اشتباه خانواده و جوانان به‌ مصرف تفریحی قلیان به‌عنوان گذران اوقات فراغت، یک توجیه غلط است. شایع‌ترین عامل مرگ قابل پیشگیری در کشور، مصرف دخانیات است که علاوه‌ بر بیماری‌های مرتبط با تنباکو و مصرف اشتراکی قلیان می‌تواند به افزایش ابتلا به میکروب سل و ویروس‌هایی مانند هپاتیت نیز منجر شود.
پس باید به فکر جایگزین‌های سالم برای تخلیه هیجانات‌شان نیز باشیم؛ بنابراین اگر یک جوان شاداب و تندرست می‌خواهیم که به سراغ آسیب‌های اجتماعی نظیر مصرف دخانیات و قلیان نرود، راهی برای تخلیه هیجاناتش باید پیش‌بینی کنیم؛ به تعبیر ساده‌تر این یک بده بستان است که خانواده‌ها، مسئولان و برنامه‌ریزان باید با این گروه‌ها معامله کنند. اگر یک جوان سالم از نظر جسمی و روانی که آینده جامعه را تضمین می‌کند، بخواهیم، نباید مانع تخلیه هیجاناتش به شیوه‌های کم خطر باشیم و با محدودیت در هر چیز به این هدف نخواهیم رسید، لذا محدودیت‌ها و کنترل رفتار باید به شیوه کاهش آسیب باشد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1315693/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کول پالمر: سه فرد مشهور برای قرار شام کریسمس؟

برترین گل‌های سال 2024

خلاصه بازی لیورپول 3 - لسترسیتی 1

تمدید یامال با بارسا؛ قطعی در زمان نامعلوم!

رد گل سوم لیورپول به لسترسیتی توسط VAR

کشته شدن برادر ناتنی اندریک در یک حمله مسلحانه

ضربه دیدنی صلاح؛ گل سوم لیورپول به لسترسیتی

گل دوم لیورپول به لسترسیتی توسط کورتیس جونز در دقیقه 49

عصبانیت هواداران لیورپول؛ مه نگذاشت بازی را ببینیم!

بررسی هفته 14 لیگ برتر ایران از زبان سیدصالحی

شوت فنی خاکپو؛ گل اول لیورپول به لسترسیتی

درگیری شدید در بازی کیا - پرسپولیس

تصویر دلگرم‌کننده میلاد محمدی علیه ویروس!

از گل آزمون تا پاس گل طارمی؛ عملکرد لژیونرها در هفته اخیر

جلسه شبانه درویش با کریم باقری

پیراهن‌هایی که برای همیشه ماندگار شدند

مرور بر برترین اتفاقات فوتبال جهان در سال 2024 میلادی

مگوایر: اخراج برونو باعث شد بازی را ببازیم!

خلاصه بازی ولورهمپتون 2 - منچستریونایتد 0

گل اول لسترسیتی به لیورپول توسط آیو

عده ای حتی در قیامت هم سعی می‌ کنند دروغ بگویند!

تلاوت دلنشین سوره الرحمن با صدای استاد عبدالباسط

تمرین فضانورد ناسا

کتاب « مریم » از مجموعه کتاب‌های زنان تاریخ ساز است

برای جنگجوی سیاهپوش کنار زمین؛ سیمئونه

گل خوردن از نقطه کرنر، عادت جدید یونایتد آموریم!

علی پاکدامن قهرمان شمشیربازی ایران شد

3 بازیکن برتر تاریخ فوتبال به انتخاب دیدیه دروگبا؛ خبری از مسی و کریستیانو رونالدو نیست

حقوق بازیکنان آرسنال در فصل 25-2024؛استرلینگ و هاورتس در صدر

گل دوم ولورهمپتون به منچستریونایتد توسط هوآنگ

جنجال در چمپیونشیپ؛ تعقیب و گریز بعد از خوشحالی!

سرماخوردگی مهاجم تراکتور را خانه‌نشین کرد

داستان یک بازی؛ تاتنهام - لیورپول

صحبت های بهزاد فراهانی در مراسم تشیع بانو «ژاله علو»

بی بی سی، مستند افشاگرانه درباره «نتانیاهو» را رد کرد

آوازخوانى و نوازندگى این خنیاگر مغول را از دست ندهید

صحبت های قابل تامل مجری انگلیسی در مورد اجباری شدن یک گناه!

نماهنگ حماسی «ما مرد جهاد و ما نسل امیدیم» با نوای سیدرضا نریمانی

افرادی که برده هستند ولی خودشان فکر می‌کنند که آزادند!

قهوه ترک غلیظ رو فقط و فقط با این روش آماده کن

انیمیشن سه بعدی چگونه درست کردن شکستگی انگشت پا

نظریه‌ی ماهیت فضا و زمان

روایت کتاب « شهربانو » روایت زندگی یک مادر با پسر جوانش است

رمان «شهر بانو» برازنده عنوان مادر ادبیات ایران

صف طولانی سرمربیان خارجی برای حضور در پرسپولیس

واکنش عبدالله روا به تعریف و تمجید رونالدو از عربستان

واکنش عبدالله روا به تبریک یلدا توسط کاسیاس اسطوره رئال مادرید

مگه داریم؟ خداحافظ گاریدوی بامعرفت!

صحبت های ایمان عالمی مدیر تیم استقلال پس از مصاف با چادرملو

اخراج برونو فرناندز در دیدار برابر ولورهمپتون