آریا بانو

آخرين مطالب

همه نابغه هستند به شرطی که استعداد آن‌ها کشف شود خانواده

همه نابغه هستند به شرطی که استعداد آن‌ها کشف شود
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / در گذشته این تصور وجود داشت که بهترین سن برای استعدادیابی فرزندان سنین راهنمایی و دبیرستان است، درست زمانی که در مدرسه انتخاب رشته صورت می‌گیرد و بچه‌ها با آموزش‌های نسبتا یکسانی که دریافت کرده‌اند باید در خصوص آن تصمیم بگیرند. این مسئله که آموزش‌های یکسان تا چه حد در مسیر کشف و یا انسداد استعدادهای آنهاست مجال خود را خواهد داشت.
کارشناسان معتقدند سن این استعدادیابی پایین‌تر آمده و به دبستان و پیش از دبستان رسیده است. علی‌رغم اینکه سهم قابل توجهی از این مسئله توسط آموزش و پرورش و مشاوران تحصیلی در مدارس صورت می‌گیرد، به نظر می‌آید نقش خانواده و نگاهی که به رشد و کشف استعداد فرزندان خود دارند در سال‌های ابتدایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به همین منظور سراغ سید نورالدین محمودی، پژوهشگر علوم تربیتی و استادیار گروه فلسفه برای کودکان رفتیم تا در این‌باره با ایشان گفت‌وگو کنیم که در ادامه پیش روی شما قرار می‌گیرد:

آریا بانو


شناسایی استعداد، در چه دوره‌ای از اهمیت بیشتری برخوردار است؟
استعدادیابی فرآیندی است که در هر زمانی امکانپذیر است، اما کودکی و دوران قبل از ورود به مدرسه بهترین دوره‌ای است که والدین می‌توانند زمینه‌هایی را فراهم کنند تا استعدادهای فرزندانشان شکوفا شود. از دو سالگی زبان به وجود می‌آید و بعد از آن، از سه سالگی کودک از خود توانایی‌هایی بروز می‌دهد و در این جا خانواده باید موقعیت‌های مختلفی را در اختیار کودک خود قرار دهد و تجارب اطراف او را غنی کند ، به این وسیله استعدادهای بالقوه به مرور بالفعل می‌شود. محرک‌هایی مانند قصه، نقاشی و امور هنری که کودک می‌تواند در او احساس همذات‌پنداری کند و همچنین کنجکاوی او را نسبت به محیط و علایق برانگیزد.
بخشی از کشف استعداد بچه‌ها در مدرسه صورت می‌گیرد و شکل جدی‌تری به خود می‌گیرد اما آیا می‌توان همه سهم این ماجرا را به عهده آموزش و پرورش گذاشت؟ نقش خانواده در این زمینه چیست؟
اینکه کشف استعداد وظیفه خانواده است یا آموزش و پرورش باید گفت که هر یک جایگاه خود را دارند. نقش خانواده بسیار مهم است. یک جنبه‌ مهمی از شخصیت کودک در خانواده شکل می‌گیرد و هویت‌یابی می‌شود، پس از همان ابتدا شناسایی استعداد در خانواده باید انجام بگیرد.
اما این که خانواده چگونه می‌تواند به این مسئله توجه کند، نیازمند شرایطی است. خانواده‌ها باید در این زمینه دانش خود را افزایش دهند و از مشاورانی برای استعدادیابی کودکان خود کمک بگیرند.
موقعیت مهد کودک، موقعیت خوبی است که کودک در میان همسالان خود تعاملاتی دارد و در محیطی خارج از خانواده قرار دارد و یک نوع استقلال طلبی را بدست می‌آورد و در آن موقعیت مهارت‌های اجتماعی و مهارت‌های کلامی خود را توسعه می‌دهد. خانواده از این دوره به بعد می‌تواند مکمل نقش آموزش و پرورش باشد.

آریا بانو


ما تا استعدادی را در فرزندمان کشف می‌کنیم آن را با آموزش گره می‌زنیم، آیا این کار روش درستی برای تقویت استعداد آن‌ها است ؟
خانواده‌ها بیشتر باید زمینه‌هایی را فراهم کنند تا کودکان سراغ علاقه‌های خود بروند . والدین نباید به زعم و احساس خود کودکانشان را به یک حوزه‌هایی هدایت کنند. نقش آنها باید تسهیل‌گری در این زمینه باشد و نه هدایت آن‌ها.
روش کشف استعداد صرفا از طریق آموزش نیست، بلکه باید امکان تجربه کردن یعنی آزمون و خطا را به آنها داد و در جایی اگر علاقه‌ای به کاری را در کودک خود دیدیم او را به سمت آموزش بیشتر تشویق کنیم.
اما در این زمینه مشاوران نیز می‌توانند به کمک کودک و خانواده بیایند. تست‌هایی وجود دارد مثل تست گاردنر(تست هوش چند گانه) و تست هالند(رغبت سنجی شغلی و تحصیلی) و تست وکسلر(برنامه‌ریزی و ارزیابی سلامت فکری) که این‌ها به کمک تجربه‌گرایی کودک می‌آید و در موقعیت‌ها به استعدادیابی او کمک می‌کند.
استعداد چه فاکتورهایی دارد؟
علاقه می‌تواند یکی از فاکتورهای استعداد باشد، کودکان به آنچه علاقه داشته باشند آن را دنبال می‌کنند همچنین علاقه سبب می‌شود به آن هدف توجه بیشتری داشته باشند و تجارب‌شان در آن زمینه غنی‌تر شود.
جنبه‌هایی دیگری هم وجود دارد که با قرار دادن کودکان در موقعیت‌های واقعی زندگی می‌توانیم بدانیم آنها در چه موقعیت‌هایی شور و هیجان بیشتری از خود نشان می‌دهند و در چه موقعیت‌هایی می‌توانند مدیریت بهتری از خود نشان دهند و عقل و احساس خود را توامان به کار ببرند.
آیا صرف علاقه به چیزی می‌تواند استعداد در آن زمینه محسوب شود؟
علاقه می‌تواند محرک یادگیری باشد اما به تنهایی برای استعداد داشتن در زمینه‌ای کافی نیست اینجاست که آموزش به کمک علاقه فرد می‌آید تا این مسیر را برایش هموارتر کند. استعدادیابی یعنی شناختن توانایی‌های نهفته در کودکان که از آن بی‌خبریم. آموزش و تمرین در مسیر علاقه‌مندی‌ها می‌تواند استعدادهای نهفته را تقویت کند.

آریا بانو


استعداد، مهارت، هوش! بین این‌ها تفاوتی هست؟
قطعا بین استعداد، مهارت و هوش تفاوت وجود دارد و همین مسئله باعث می‌شود که گاهی افراد در زمینه‌های تحصیلی و شغلی خود تصمیمات متفاوتی بگیرند. هوش یک ظرفیت ذهنی است که باعث می‌شود ما کارها را با سرعت بیشتری انجام دهیم و این یک ظرفیتی است که عمومیت دارد.
استعداد اما یک توانایی در حوزه‌ای خاص است مثل استعداد در نقاشی، استعداد در فوتبال که توانایی خاص هر فرد محسوب می‌شود.
مهارت امری کاملا اکتسابی است و از طریق آموزش و در معرض یادگیری قرار گرفتن صورت می‌گیرد. توجه به این تفاوت‌ها می‌تواند در تصمیم گیری‌های مهارتی، تحصیلی و شغلی به افراد و خانواده‌ها کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1308332/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک ربات کوچک، 12 ربات بزرگ را گروگان گرفت!

حضرت حق همیشه از ما مراقبت می‌کند

آخرین درخشش مسی در 2024

نسل جدید جوراب و کفش فوتبال

اردوی زمستانی بایرن مونیخ لغو شد

بازیکن سالم می‌دهیم و مصدوم می‌گیریم

واکنش عادل فردوسی‌پور به حواشی پیش آمده بین جواد خیابانی و امیر قلعه‌نویی

فدراسیون فوتبال نتوانستند از تمام ظرفیت‌های var استفاده کنند

دعوتنامه شخصی لاپورتا برای مسی

آغاز پیش فروش «هفتاد سی»

با گل و شیرینی میره در خونه دختره

چیدمان میز عصرانه پاییزی یاسمن همسر پدرام کریمی برای رفیق صمیمی اش / لحظات خواهرانه یاسمن شاه حسینی و دوستش

اجرایی از علی زندوکیلی به همراه برادرش

انجام 1500 عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران

ترفند انتقال با بلعیدن هروئین لو رفت

وزیر بهداشت: بودجه افزایش ظرفیت پزشکی نه دیده شده نه داده شده

گزارش یک رویداد غیرمنتظره و باورنکردنی!

سیاستمدار هلندی که می خواست کتاب ضد اسلام بنویسد اما مسلمان شد!

آموزش لازانیا بدون فر توی تابه

فلج مغزی چیست؟

بازی هایی که در افزایش قد موثرند

باورهای غلط درباره تعیین جنسیت نوزاد

تماسی که زندگی برنده توپ طلا را عوض کرد

روایت قهرمان المپیک از حسن یزدانی

اسکو: ترجیحم پیروزی است!

ژاوی و گالتیه گزینه‌های پیشنهادی هدایت قطر

آمار قابل توجه از آزمایش‌های دوپینگ در المپیک پاریس

2 بازیکن استقلال امروز و فردا در اردوی دبی

خبری از محرومیت رئال نیست!

رضا مهاجری در بیمارستان بستری شد

ببین چه جوری به مادر زنش دلداری میده!

صابر ابر و ایفای نقش‌های متفاوت با گذشته

«زودپز» همچنان فاتحِ صدرِ جدول فروش سینماهای سراسر کشور

اگه زودتر می‌دونستم یه سری حرفامو این‌جوری بهت می‌گفتم!

«هیوشیما» با تهیه‌کنندگی نوید محمدزاده اجرا می‌شود

شخصیت‌های ماندگار کودک سینما و تلویزیون

همونجاست که تکلیف آدم روشن میشه

آهنگ جدید/ «پشت سرت» با صدای رضا شیری

فرهاد فخرالدینی سیمرغ را به مقصد رساند

محسنی اژه‌ای: در موضوع عفو نگاهمان را به هم نزدیک کنیم

وزیر کار: از 101 معدن کشور، تنها یک معدن مدرن است

فیلم عجیب از تصادف پژو با الاغ!

موز 430 میلیارد تومانی که قرار است خورده شود!

لحظه برخورد صاعقه به برج میلاد در شب گذشته

نوشیدنی پسته داغ برای روزهای سرد

تاثیر جراحی پلک بر بینایی

شایع‌ترین عوارض بیماری دیابت

روش‌های درمان سکته مغزی از نظر طب سنتی

حضرت فاطمه(س)؛ نخستین معلم جهاد تبیین

مدت زمان حافظه گربه چقدر است؟