آریا بانو

آخرين مطالب

معضل "نسل ساندویچی" در کمین کشور سیاسی

معضل "نسل ساندویچی" در کمین کشور
  بزرگنمايي:

آریا بانو - تسنیم / در سال‌های اخیر، ایران با دو چالش جدی و نگران‌کننده کاهش نرخ باروری و پیری جمعیت روبرو شده است که در آینده نزدیک کشور را با معضل جدی نسل ساندویچی مواجه می‌کند.
در سال‌های اخیر، ایران با دو چالش جدی و نگران‌کننده مواجه شده است، کاهش نرخ باروری و پیری جمعیت. براساس آمارهای رسمی، نرخ باروری در ایران به زیر سطح جایگزینی رسیده و پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که اگر این روند ادامه یابد، تبعات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی گسترده‌ای به همراه خواهد داشت.
آمارها نشانگر کاهش شدید نرخ باروری در یک دهه گذشته است، در حالی که در سال 1393 سالانه بیش از یک میلیون و 500 هزار نوزاد در کشور متولد می‌شدند، این آمار در سال 1402 به یک میلیون و 57 هزار نفر رسیده است، به عبارت دیگر تنها طی یک دهه گذشته، 476 هزار تولد کمتر در کشور رخ داده است که بیانگر کاهش حداقل 31 درصدی جمعیت نسبت به 10 سال گذشته است.

آریا بانو

جدول تعداد موالید کشور در یک دهه گذشته نشان می‌دهد که بیشترین درصد کاهش ولادت در سال 1398 رخ داده است و در سال 1400 پس از 5 سال متوالی، بالاخره میزان باروری در کشور رشد مثبت داشته است؛ کارشناسان این موضوع را مرتبط با اجرای قانون جوانی جمعیت در این سال می‌دانند.
پیامدهای سالمندی جمعیت ایران
ایران در زمان حاضر جزو چند کشور اول جهان است که با شتاب زیادی به سوی کهن‌سالی حرکت می‌کند؛ برآوردها نشان می‌دهد که جمعیت سالمندان ایرانی از 10 میلیون در سال جاری به بیش از 26 میلیون نفر در سال 1430 خواهد رسید. این موضوع و کاهش نسبت افراد جوان در مقایسه با سالمندان، نگرانی‌ بسیاری از کارشناسان را برانگیخته زیرا کاهش جمعیت می‌تواند به بحران‌های جدی در آینده منجر شود.
افزایش فشار بر نظام بهداشتی کشور: با افزایش نسبت سالمندان به جوانان، فشار بر نظام‌های بهداشتی و اجتماعی بیشتر خواهد شد و این مسئله می‌تواند به کاهش نیروی کار فعال و افزایش هزینه‌های اجتماعی دامن بزند. برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که افزایش سالمندان کشور، نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی را در آینده به سه برابر افزایش خواهد داد.
پیامدهای اقتصادی : به موازات پیرشدن جمعیت و کاهش میزان رشد آن، تعداد نیروهای کار فعال و درنتیجه میزان تولید در کشور کاهش می‌یابد و این خطر وجود دارد که برای اداره و به چرخش درآمدن چرخه اقتصادی کشور نیازمند واردات نیروهای جوان مهاجر از سایر کشورها باشیم. واردات نیروی کار جوان نیز موجب خروج ارز بیشتر از کشور و درنتیجه بروز بحران‌های اقتصادی خواهد شد.
تغییر در ساختار خانواده : در عین حال، با کاهش نرخ باروری، مدل‌های سنتی خانواده که شامل خانواده‌های گسترده و چندنسلی بود، به سمت خانواده‌های کوچک‌تر تغییر می‌کند. این تغییر می‌تواند به کاهش پیوندهای خانوادگی و از دست رفتن حمایت‌های اجتماعی منجر شود.
تضعیف ارزش‌های سنتی : در فرهنگ ایرانی، خانواده و فرزندآوری همواره مورد تأکید بوده است اما کاهش جمعیت می‌تواند به تدریج ارزش‌های سنتی مربوط به خانواده و تربیت نسل جدید را تحت تأثیر قرار دهد و به سمت نگرش‌های فردگرایانه‌تر سوق دهد.
چالش‌های روانی و اجتماعی : کاهش جمعیت می‌تواند به افزایش احساس تنهایی و انزوا در جوانان و سالمندان منجر شود، که این خود تأثیرات منفی بر سلامت روانی جامعه خواهد داشت.
معضل نسل ساندویچی در کمین کشور
علاوه بر مسائل ذکرشده، حتی در صورتی که همه افراد در سنین باروری ازدواج کنند و یک فرزند هم بیاورند، باز هم آینده کشور با معضلی جدی مواجه خواهد شد زیرا یکی از جدی‌ترین معضلاتی که در سال‌های نه چندان دور گریبان‌گیر بسیاری از خانواده‌ها خواهد شد، شکل‌گیری پدیده‌ای به نام خانواده‌های ساندویچی یا نسل ساندویچی (Sandwich Generation) است. خانواده ساندویچی به افرادی گفته می‌شود که همزمان مسئولیت‌های مراقبتی از والدین سالمند و فرزندان خود را بر عهده دارند. این نوع خانواده‌ها معمولاً در میانسالی قرار دارند و با چالش‌های خاصی روبرو هستند که می‌تواند فشارهای روانی، مالی و اجتماعی را به همراه داشته باشد.
مسئولیت دوگانه : اعضای خانواده‌های ساندویچی باید به‌طور همزمان از والدین سالمند و فرزندان خود مراقبت کنند. این مسئولیت‌ها ممکن است شامل ارائه حمایت‌های عاطفی، مراقبت‌های بهداشتی و مدیریت امور مالی باشد.
فشارهای مالی : تأمین هزینه‌های زندگی، تحصیلات فرزندان و همچنین هزینه‌های درمان و نگهداری والدین سالمند می‌تواند بار مالی سنگینی بر دوش این افراد بگذارد.
زمان محدود : این افراد معمولاً زمان کافی برای خود ندارند، زیرا باید هم به کارهای خود برسند و هم به نیازهای خانواده توجه کنند. این موضوع می‌تواند به استرس و احساس نارضایتی منجر شود.
چالش‌های عاطفی : فشار ناشی از مسئولیت‌های متعدد در خانواده‌های ساندویچی می‌تواند به بروز احساسات مانند اضطراب، افسردگی و خستگی عاطفی منجر شود. همچنین نیاز به توازن بین نیازهای دو نسل و حفظ روابط سالم می‌تواند دشوار باشد.
تغییر در روابط خانوادگی : روابط خانوادگی ممکن است تحت تأثیر این چالش‌ها قرار بگیرد. ارتباطات بین نسل‌ها ممکن است پیچیده‌تر شود و نیاز به همکاری و درک متقابل بیشتر شود.
راه حل چیست؟
براساس اعلام دلبری، رئیس مرکز تحقیقات سالمندی کشور، در زمان حاضر 40 درصد از خانواده‌ها، تک‌فرزند و 40 درصد دیگر نیز دارای دو فرزند هستند و به‌عبارت دیگر نزدیک به 80 درصد از خانواده‌ها، تنها یک یا دو فرزند دارند؛ این یعنی در آینده عروس و دامادها تک‌فرزند خواهند بود و خواهر و برادری نخواهند داشت در حالی که مادر و پدر هر کدام از این افراد، به سن سالمندی خواهند رسید و مسئولیت چهار نفر (پدر و مادر عروس و پدر و مادر داماد) تنها به‌عهده دو نفر (عروس و داماد) خواهد بود، این در حالی است که وقتی یک سالمند به بیماری مزمن یا مشکلات و ناتوانی‌ها دچار شود نیاز به چندین نفر برای مراقبت دارد.
برای پیشگیری از وقوع چنین پدیده‌ای، کارشناسان می‌گویند نه تنها فرزندآوری باید اتفاق بیفتد تا خانواده‌ها در آینده دچار مشکل نشوند، بلکه تعداد فرزندانی که هر خانواده به دنیا می‌آورند نیز حائز اهمیت است تا دچار چنین مشکلی نشوند.
فرصت پنج ساله برای پیشگیری از خانواده‌های ساندویچی
وضعیت باروری در کشور به گونه‌ای بوده که میزان باروری کلی از 7 فزرند به ازای هر زن در سال 1359 به میانگین 1.75 فرزند (کمتر از دو فرزند) به ازای هر زن در سال 1390 کاهش یافته است!
کارشناسان برای سنجش میزان موالید موردنیاز در کشور برای جلوگیری از پیری شدید جمعیت، از اصطلاح سطح جانشینی استفاده می‌کنند؛ سطح جانشینی به معنای سطحی از باروری موردنیاز در جامعه است که جمعیت قادر باشد خود را جایگزین کند.
رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در این باره می‌گوید: پیش بینی می‌شود در سال 1430 حدود 26 میلیون از جمعیت کشور یعنی یک چهارم جمعیت سالمند خواهد شد بنابراین براساس برنامه هفتم کشور، نرخ جانشینی (میزان کلی باروری که منجر به جبران جمعیت درگذشته با جمعیت جدید می‌شود) عدد 2.5 است و باید طی 5 سال آینده و قبل از اینکه پنجره جمعیتی بسته شود، به این عدد برسیم.
علت عمده عدم فرزندآوری
وقتی صحبت از کاهش جمعیت می‌شود، تصور غالب این است که مسائل اقتصادی، علت اصلی عدم تمایل افراد به فرزندآوری است اما کارشناسان می‌گویند انگاره‌های ذهنی و مسائل فرهنگی بیش از موضوعات اقتصادی در جلوگیری از افزایش جمعیت کشور نقش دارند.
جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در این باره به تسنیم می‌گوید: «ما الآن به سرعت در حال حرکت به سوی سال‌خوردگی جمعیت هستیم و تجربه کشورهایی که مانند ما در این وضعیت قرار داشته‌اند نشان‌دهنده این بوده است که مسائل فرهنگی نقش مؤثرتری در فرزندآوری دارند. برای مثال در کشوری مانند ژاپن، سوئد، آلمان و... مشوق‌هایی اقتصادی برای فرزندآوری وضع شد که این مشوق‌های اقتصادی بسیار بهتر از ما بود اما نتوانستند به جوانی جمعیت آن طور که مطلوب است دست پیدا کنند.»
وی می‌افزاید: «ایجاد برخی دوگانه‌ها باعث شده که افراد کمتر به سمت فرزندآوری سوق پیدا کنند؛ برای مثال دوگانه تحصیل و ازدواج، ادامه تحصیل و فرزندآوری، اشتغال و فرزندآوری و ... از جمله دوگانه‌های کاذبی است که در ذهن برخی افراد جا افتاده است.»
در نهایت، کاهش نرخ باروری و پیری سریع جمعیت ایران، چالشی جدی است که می‌تواند تبعات گسترده‌ای در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به دنبال داشته باشد. روند نزولی تولدها در یک دهه اخیر، همراه با افزایش سریع تعداد سالمندان، نشان می‌دهد که کشور به سمت یک بحران جمعیتی پیش می‌رود. این تغییرات نه تنها فشارهای سنگینی بر نظام‌های بهداشتی و اقتصادی وارد خواهد کرد، بلکه ساختار خانواده‌ها و ارزش‌های فرهنگی جامعه را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. شکل‌گیری خانواده‌های ساندویچی، افزایش مشکلات روانی و اجتماعی، و کاهش حمایت‌های بین نسلی، تنها برخی از پیامدهای این روند نگران‌کننده است. برای مقابله با این بحران، نیازمند برنامه‌ریزی فوری و دقیق در راستای افزایش نرخ باروری و اصلاح نگرش‌های فرهنگی نسبت به فرزندآوری هستیم. در این مسیر، هم‌زمان با ایجاد مشوق‌های اقتصادی، باید به فرهنگ‌سازی در زمینه توازن بین تحصیل، اشتغال و فرزندآوری توجه ویژه‌ای شود. اگرچه این تغییرات فرهنگی زمان‌بر است، اما آغاز اقداماتی هم‌اکنون می‌تواند از وقوع بحران‌های شدیدتر در آینده جلوگیری کند و زمینه‌ای برای تضمین پایداری اجتماعی و اقتصادی کشور فراهم آورد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1305198/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موزیک ویدئوی «آه باران» از مصطفی راغب

فرمانده انتظامی تهران: فیلم‌های مربوط به جرائم را به دست پلیس برسانید

تصویب قانون 4 روز مرخصی با حقوق برای در امان ماندن از خطرات فجایع اقلیمی

سازمان آتش نشانی: بازار تهران سالی ٢٠٠٠ بار آتش می‌گیرد

اختلاف 41 درجه‌ای دما در سردترین و گرم‌ترین منطقه ایران

موافقت مجلس با اقدام دانشگاه‌ها برای تامین خوابگاه دانشجویان

وزیر بهداشت: تربیت هر دانشجوی پزشکی یک میلیارد تومان هزینه دارد

نوحه‌ خوانی میثم مطیعی در مراسم عزاداری ایام فاطمیه‌

روضه‌خوانی میثم مطیعی در ایام فاطمیه‌

4گوشه دنیا/ کشف جسد زن آمریکایی در اعماق جنگل؛ راز قتل 7 ساله را فاش کرد!

چای کاراملی یک نوشیدنی با طعم شیرین و دلنشین

ترک عادت ریزه‌خواری با چند راهکار ساده

نوجوانان برخی اوقات همه چیز را به خودشان ربط می‌دهند و مقصر می‌دانند

چند ثانیه آفرود در سیاره ی مریخ با perseverance

شعرخوانی دختر شیرین زبان برای خواهر

جشن جالب هواداران استقلال خوزستان پس از گل زدن به هوادار

مقاومتی ستودنی برابر اوسیمن و دوستان؛ عملکرد بی‌نظیر دروازه‌بان ایوپ‌اسپور در دیدار برابر گالا

پس‌گردنی زدن مورینیو به یکی از اعضای تیم فنرباغچه!

گل دوم سپاهان به استقلال تاجیکستان توسط کامارا

تساوی پاختاکور ازبکستان و العین امارات

خداحافظی سپاهان از آسیا با وجود برد برابر استقلال تاجیکستان

محمد کریمی: جای تاسف دارد که صعود نکردیم

چشمی: داور می‌خواست الاهلی بازنده نباشد

سید حسین حسینی: داور برای اعلام پنالتی شک داشت

7 فیلم سازمان اوج در جشنواره حقیقت کدامند؟

دوره «سواد رسانه‌ای برای سلامت زیست مجازی» برگزار شد

مهرانه مهین ترابی: از اینکه مادر نیستم خوشحالم!

ویدئویی که نشان میدهد چرا مردم «رضا عطاران» را دوست دارند؟

لحظه‌ای از «قهوه پدری» که خود مهران مدیری از خنده ترکید!

راز توقیف برنامه جدید سروش صحت / کدام بخش از برنامه او باعث شد تا پخش آن متوقف شود؟

عمو پورنگ و آغاز یک افسانه / نگاهی به اولین اجرای داریوش فرضیایی در تلویزیون

جنجال عروسی دختر یازده ساله با پسر 27 ساله / واکنش‌ها و تبعات اجتماعی

نقاشی شگفت‌انگیز از دکتر پزشکیان / هنرمند معلول در روز جهانی معلولیت درخشش خود را نشان داد

هدیه ویژه نوه شهید رئیسی به مردم غزه / اقدامی خاص برای حمایت از فلسطین در شرایط بحرانی

واکنش خبرگزاری فارس به جوکر زنان / تحلیل دقیق دلایل خواسته این رسانه برای توقیف برنامه پرحاشیه

قانون عفاف و حجاب / بررسی جریمه‌های مالی و پیامدهای آن برای زنان و مردان

تغییرات جدید در نظام کنکور 1404 / چطور اصلاحات اخیر می‌تواند آینده تحصیل دانش‌آموزان را شکل دهد؟

8 تصنیف خاطره انگیز و ماندگار از استاد غلامحسین بنان

کاهش تعداد کودکان کار در ایران

شهردار تهران: موضوع انتقال پایتخت نشدنی است

ماجرای تجاوز گروهی چند پسر به یک دختر جوان در یاسوج

فرود اضطراری پرواز تبریز - مشهد به دلیل نقص فنی

سرقت 500 میلیونی از مراسم عروسی در تهران

علت نامگذاری حضرت زهرا سلام الله علیها به «فاطمه» و «منصوره»

"انگشتر بی‌نظیر" اثری ماندگار از استاد علی

سخن بزرگان/ مزار حضرت زهرا علیهاالسلام کجاست؟

مداحی قدیمی حسن خلج برای حضرت زهرا(س)

این سوپ فرانسوی رو امتحان کنید

آقایان با خانم‌هایتان صحبت کنید

تبلیغات به «چت‌جی‌پی‌تی» وارد می‌شود