آریا بانو

آخرين مطالب

آیا هواپزها بی‌خطر هستند؟ خانه داري

آیا هواپزها بی‌خطر هستند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خراسان / ​​​​​​​آشپزی با هواپز (air fryer) روش پخت‌وپز محبوبی است که می‌تواند کمک کند بدون از دست دادن طعم و بافت غذا، مصرف چربی را کم کنیم. شاید شما هم به این فکر افتاده باشید که این وسیله آشپزی را که در سال‌های اخیر بسیار مشهور شده، به آشپزخانه‌تان اضافه کنید، اما آیا پختن غذا با هواپز سالم است؟
هواپز چگونه کار می‌کند؟
به‌رغم نام انگلیسی آن که در ترجمه تحت‌اللفظی به فارسی «سرخ‌کن با هوا» معنی می‌دهد، هواپزها غذا را سرخ نمی‌کنند. آن‌ها در واقع فرهای کوچکی هستند که از یک پروانه برای دمیدن هوای گرم اطراف سبدی که حاوی غذای شماست، استفاده می‌کنند. در نتیجه سیب‌زمینی، سبزیجات و سایر مواد غذایی به‌سرعت ترد می‌شوند، در حالی که داخل آن‌ها نرم و آبدار می‌ماند. شما می‌توانید از هواپز برای پختن تقریبا هر چیزی استفاده کنید. هرچند اگر بخواهیم منصف باشیم، هواپز نمی‌تواند بافت سیب‌زمینی سرخ‌‌شده در روغن داغ را کاملا شبیه‌سازی کند، با این حال در مقایسه با بخارپز کردن، خیلی بهتر است.
چرا هواپزها محبوب شدند؟
اما اهمیت هواپز در سالم بودن آن است، چون حتی روغن‌های سالم‌، از جمله روغن‌ زیتون و روغن آووکادو، هم کالری زیادی دارند. چربی‌ها بیش از دو برابر پروتئین‌ها یا کربوهیدرات‌ها کالری دارند. وقتی غذا را سرخ می‌کنید، کالری آن به‌سرعت بالا می‌رود. غذاهای سرخ‌شده همچنین می‌توانند چربی‌های ترانس (شکلی از چربی‌های غیراشباع) بالایی داشته باشند. چربی‌های ترانس روغن‌هایی‌ هستند که به‌طور نیمه‌هیدروژنه (چربی‌های مایع که جامد شده‌اند مانند روغن نباتی جامد) تهیه می‌شوند و می‌توانند ال‌دی‌ال یا کلسترول بد را افزایش دهند و خطر بیماری‌های قلبی، سکته و دیابت را بالا ببرند، به‌خصوص غذاهای سرخ‌شده در رستوران‌ها که احتمالا در روغن‌های حاوی چربی‌های ترانس یا روغن‌های ناسالم سرخ می‌شوند. استفاده از هواپز که به حدود یک قاشق غذاخوری روغن نیاز دارد، می‌تواند کالری دریافتی از غذاهای سرخ‌کردنی را تا 80 درصد کاهش دهد. در ضمن آکریل آمید ماده‌ای شیمیایی است که هنگام پخت‌وپز با حرارت بالا مانند سرخ کردن، برشته کردن و پختن ایجاد می‌شود و معمولا در مواد غذایی گیاهی مانند سیب‌زمینی و غلات وجود دارد. گوشت، لبنیات و ماهی مقدار کم یا ناچیزی از آن دارند. مطالعات نشان می‌دهد که هواپزها می‌توانند آکریل آمید را تا 90 درصد کاهش دهند، اما توجه به این نکته مهم است که در غذاهای پخته‌شده در هواپز نیز همچنان مقداری آکریل آمید وجود دارد.
خطرات هواپز برای سلامت

مطالعات نشان می‌دهد که استفاده از هواپز می‌تواند سطح محصولات اکسیداسیون کلسترول یا سی‌او‌پی (COP) در ماهی را افزایش دهد. سی‌او‌پی‌ها ترکیباتی‌اند که هنگام اکسیدشدن کلسترول در غذاهای حیوانی، به‌ویژه در اثر حرارت بالا، شکل می‌گیرند و با افزایش بیماری‌های قلبی، سرطان و برخی دیگر از مشکلات پزشکی مرتبط هستند. ممکن است درباره هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای (PAHs) هم چیزهایی شنیده باشید؛ مواد سرطان‌زایی که هنگام پختن غذا در دمای بالا به صورت بخار تولید می‌شوند اما باید توجه داشت که احتمال تولید آن‌ها در فرایند هواپزی بسیار کمتر است، زیرا در هواپز نسبت به سرخ کردن روغن کمتری مصرف می‌شود. خلاصه این‌که غذایی که در هواپز تهیه می‌شود، هنوز خطراتی دارد، اما این خطرات بسیار کمتر از غذاهای سرخ‌شده به روش سنتی‌اند. نکته جالب دیگر این‌که برخلاف مایکروویو که از تابش برای گرم کردن غذا استفاده می‌کند، هواپز گرما را با یک پنکه پروانه‌ای تولید می‌کند و آن را اطراف غذا به گردش درمی‌آورد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1303795/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارسلونا 10 نفره کامبک خورد!

پدیده ایرانی 14 امتیاز گرفت تا تیمش صدرنشین بماند

اعلام برندگان «جشن حافظ»؛ درخشش مهران مدیری و احسان علیخانی

احترام ویژه شهاب حسینی به «مرتضی عقیلی»

سپاهان تنهایی دست خودش را گرفت

روزبه با پست هوایی-چشمی تحویل گرفته شد

گل اول سلتاویگو به بارسلونا توسط آلوارو گونزالس در دقیقه 84

گل دوم سلتاویگو به بارسلونا توسط هوگو آلوارس در دقیقه 86

الناز شاکردوست و بنفشه صمدی برندگان تندیس حافظ بهترین بازیگر زن

جشن حافظ امسال جایزه بهترین فیلم نداشت!

تجهیزات VAR برای بازی فردا (یکشنبه) چادرملو و ملوان به ورزشگاه شهید نصیری رسید

گل دوم بارسلونا به سلتاویگو توسط لواندوفسکی در دقیقه 61

«احسان علیخانی» برنده جایزه ویژه حافظ برای برنامه «جوکر 2»

تندیس حافظ برای بهترین بازیگر زن به دو هنرمند رسید

«رضا عطاران» و «میلاد کی‌مرام»؛ بهترین بازیگران مرد جشن حافظ

«سروش صحت» بهترین کارگردان جشن حافظ شد

اعتماد به‌نفس بازیکنان سیتی از بین رفته است

باشگاه هواداران کاپیتان تیم ملی ایران در د کویپ!

الهامی: فردا باید نقطه آغاز موفقیتمان باشد

گواردیولا: بازهم می‌گویم، ما برمی‌گردیم!

تولدی که سیتی را بردیم همیشه یادم می‌ماند

«محسن چاووشی» و «علیرضا قربانی»؛ خوانندگان منتخب جشن حافظ

جایزه ویژه هیئت داوران به احسان علیخانی برای برنامه «جوکر 2»

رئیس انجمن مددکاری اجتماعی: کدام زن با یک میلیون تومان یا خانواده 5 نفری با 3 میلیون تومان می‌تواند گذران زندگی کند؟

ناراحتی شدید پپ گواردیولا پس از شکست سنگین منچستر‌سیتی مقابل تاتنهام

سیاه‌ترین روزهای گواردیولا؛ سیتی در خانه تحقیر شد!

وضعیت مبهم سمت چپ استقلال مقابل پاختاکور

فونسکا: هنوز به فتح اسکودتو باور دارم

گل اول بارسلونا به سلتاویگو توسط رافینیا

ایران 5 ـ روسیه 5؛ کام‌بک ایران، برتری زارع و بازگشت سیداکوف

«سوگل خلیق» بهترین بازیگر زن کمدی جشن حافظ شد

«عمو رشید» برنده تندیس حافظ برای بهترین بازیگر مرد کمدی

«ژیلا شاهی» بهترین بازیگر زن درام بخش تلویزیون در جشن حافظ شد

«پارسا پیروزفر» برنده تندیس حافظ برای بهترین بازیگر مرد درام

سامان مقدم برنده تندیس بهترین کارگردان برای «افعی تهران»

جایزه بهترین سریال به «در انتهای شب» رسید

«مهران مدیری» بهترین چهره تلویریونی شد

نماهنگ «شب» با صدای آرمان گرشاسبی

تصاویری از دیوار بزرگ چین

حمله ناگهانی خرس قطبی به مردم!

مبارزه‌ی دیدنیِ مانتیس و جیرجیرکِ اورشلیم

جن‌ها به کدام احکام شرعی مکلف‌اند؟

قیمت باورنکردنی خرید خانه هوشمند در طبقه 105 برج خلیفه دبی

قهرمانی دختران آبادانی در نیم‌فصل نخست لیگ برتر فوتسال کشور

دوربین های وضوح بالای Sen مستقر در ایستگاه فضایی

قبل از بیگ بنگ چه اتفاقی افتاد؟

شعر انتخابی امان الله میرزایی در مرحله سیزدهم رقابت شاعران

هرگزهای دکتر انوشه!

هافبک تاتنهام رکورد کارت گرفتن را شکست

واکنش بیفوما به شایعه پیشنهاد استقلال تهران