آریا بانو

آخرين مطالب

«کارِ بدون دستمزد» و برچسب «بیکاری» روی دوش زنان خانه‌دار اقتصادی

«کارِ بدون دستمزد» و برچسب «بیکاری» روی دوش زنان خانه‌دار
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / عضو هیات علمی موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی با بیان اینکه زنان در کشورهای در حال توسعه روزانه 5.5 ساعت و در کشورهای توسعه‌یافته 4.5 ساعت «کارِ بدون دستمزد» انجام می‌دهند، گفت: براساس گزارش جهانی سال 2024، زنان 76.2 درصد از کل کارِ بدون دستمزد در جهان را انجام می‌دهند و مطابق گزارش مجمع جهانی اقتصادی، 152 سال زمان لازم است تا زنان در اقتصادِ جهان به برابری با مردان برسند.
لیلا فلاحتی اظهار کرد: از آنجایی که 70 درصد از بخش مراقبتی جهان را زنان تشکیل می‌دهند، به همین دلیل در بحث مراقبت، از کار خانگی یاد می‌شود. در حقیقت مراقبت یک اقتصاد بسیار بزرگ است که در معنای کلی در اقتصاد، به دو دسته مراقبت «مستقیم» و «غیرمستقیم» تقسیم می‌شود و در زیرمجموعه این تقسیم‌بندی نیز کار رایگان و غیر رایگان دسته‌بندی شده است.
نگاه کشورها به شغل «خانه‌داری» و به رسمیت شناختن آن
وی با اشاره به اقتصادِ مراقبت که موضوع پیچیده‌ای است، گفت: در حالیکه تاکنون، در فرهنگ کشورهای مختلف به ویژه کشورهای آسیایی و در حال توسعه مراقبت به عنوان وظیفه ذاتی زنان تلقی می‌شد، اکنون اقتصاد جهانی در حال حرکت به سمت به رسمیت شناختن اقتصادِ مراقبت است به طوریکه در قبال آن، پرداختی صورت می‌گیرد؛ به طور مثال بسیاری از خانواده‌ها اکنون برای مراقبت بهتر از کودک خود، از دو سالگی برای او پرستار استخدام می‌کنند و یا برای مراقبت از فرد بیمار یا سالمند در خانه، پرستار ویژه سالمندان را استخدام می‌کنند. اما در بخش مراقبتِ غیرمستقیم، نه تنها در قبال کار انجام شده، پرداختی صورت نمی‌گیرد، بلکه به نتیجه انجام کار، توجهی هم نمی‌شود که عموما این بخش معطوف به امور در منزل از جمله آشپزی، اتوکشی، تمیز کردن منزل و... است.
برچسب «بیکاری» به زنان خانه‌دار
به گفته این عضو هیات علمی موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، در حالیکه امور خانه‌داری زمان‌بر و تکراری است و به عنوان وظیفه زنان تلقی می‌شود، اما در سطح جهانی عموما به زنان خانه‌دار برچسب بیکاری و فردی که همیشه در خانه در حال استراحت است، زده می‌شود؛ این نگاه نه تنها نشات گرفته از به رسمیت شناخته نشدن کار خانه‌داری است بلکه در این زمینه زحمات آنها هم دیده نمی‌شود و در قبال زحمات این قشر هم «پرداختی» صورت نمی‌گیرد.
فلاحتی معتقد است که در فرهنگ کشورهای مختلف به ویژه کشورهای آسیایی و در حال توسعه، خانه‌داری وظیفه زنان تلقی می‌شود، به طوریکه مردان در این کشورها، در زمان اوقات فراغت، وقت خود را برای وب‌گردی، تماشای فوتبال و... می‌گذارند و خود را موظف به مشارکت در انجام امور خانه نمی‌دانند که همین امر هم منجر به فرسایش روحی و روانی و گاهی خشم زنان خواهد شد. در این میان حتی خانه‌داری برای زنانی که در خارج از خانه دارای شغل دیگری هم هستند؛ تبدیل به دو کار تمام وقت می شود و در صورتی هم که به طور تمام و کمال به امور خانه‌داری نرسند، تحت این کلیشه به آنها نگاه می‌شود که کار اصلی‌شان را رها کرده‌اند و به کار دیگری غیر از کار خانه‌داری رسیدگی می‌کنند.
5.5 ساعت کارِ بدون دستمزد روزانه زنان در کشورهای در حال توسعه
وی در همین راستا به گزارش جهانی کار در سال 2020 استناد کرد و گفت: زنان در کشورهای در حال توسعه 5.5 ساعت و در کشورهای توسعه‌یافته 4.5 ساعت کارِ بدون دستمزد انجام می‌دهند که منظور، همین امور خانه‌داری است؛ به عبارتی می‌توان گفت کار خانگی و کار بدون دستمزد زنان، مسئله‌ای جهانی است.
76.2 درصد از کل کارِ بدون دستمزد در جهان توسط زنان انجام می‌شود
بنابر اظهارات این عضو هیات علمی موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی و براساس گزارش جهانی سال 2024، زنان 76.2 درصد از کل کارِ بدون دستمزد در جهان را انجام می‌دهند. مطابق گزارش مجمع جهانی اقتصادی، 152 سال زمان لازم است تا زنان در اقتصادِ جهان به برابری با مردان برسند. به عبارتی، زنان 32 برابر مردان، کارِ بدون دستمزد انجام می‌دهند و پیش‌بینی می‌شود که 249 میلیون زن در اقتصاد مراقبت مشغول به کار هستند.
فلاحتی با تاکید بر اینکه بسیاری از کشورهای دنیا کار خانگی را در GDP محاسبه می‌کنند، در توضیح بیشتر این موضوع گفت: این محاسبه به این معنا نیست که به زنان خانه‌دار حقوقی پرداخت کنند، بلکه ضمن ارزش‌آفرینی اقتصادیِ خانگی، از شهروندان پرسیده می‌شود که اگر کسی قرار باشد کارهای خانه را انجام دهد، ماهیانه باید چه مقدار حقوق به او پرداخته شود؟ گاهی اوقات در محاسبات، میزان حقوقی که باید در نظر گرفته شود از درآمد رسمی سرپرست خانواده بیشتر خواهد بود.
«اقتصادِ مراقبت»، کاری درآمدزا در آینده‌ای نه چندان دور
وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو اظهار کرد: در دو سر مسئله اقتصادِ مراقبت، فرزندآوری و سالمندان قرار دارند و باتوجه به افزایش سن جمعیت و سالمندی، در ایران و همچنین باتوجه به ضرورت فرزندآوری در کشور، اقتصاد مراقبت، در آینده‌ای نه چندان دور به مسئله‌ای بسیار مهم و درآمدزا تبدیل خواهد شد.
این عضو هیات علمی موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی در توضیح بیشتر این موضوع به بیمه زنان خانه‌دار اشاره کرد و افزود: اگرچه دولت‌ها برای جذب رای، درخصوص بیمه زنان خانه‌دار تبلیغات می‌کنند، اما در پیاده‌سازی و اجرای آن مکانیزمی ندارند، چراکه کار زن خانه‌دارِ‌ در دهک اول و دوم، با کاری که زنان دهک نهم و دهم که در بسیاری موارد خدمتکار دارند؛ متفاوت است، از سویی دیگر نیز مشخص نیست از چه منابعی این بیمه باید پرداخت شود، چراکه در خانه مرد و فرزندان خانواده هستند که از خدمات رایگان مادر استفاده می‌کنند. زمانی که از بیمه زن خانه‌دار صحبت می‌شود، باید به صورت شفاف تفاوت بیمه زنان خانه‌دار در دهک‌های پایین دست جامعه با دهک‌های بالادست جامعه مشخص شود چراکه امکانات مادی و معنوی زنان در دهک پایین کمتر است و در عین حال فشار نقش بیشتر با امکانات محدودتری را تجربه می کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1298863/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر به ایران قدیم؛ شهریاری، ریاضی دان سیاسی ایران

جایزه جشنواره کمرایمج به درام دانمارکی رسید

آقای قاضی و رضا عطاران در جشن سینمایی حافظ

پایان تصویربرداری «هزار و یک شب» مصطفی کیایی در اطراف تهران

«ملاقات با جادوگر» به خانه‌ها رسید

ضربه پشت دست «بروس لی» فیلم برداری را دچار مشکل کرد

«هفتاد سی» هم به چرخه رقابت کمدی‌ها پیوست

اجرای زنده موسیقی متن فیلم «از کرخه تا راین»

ادامه جستجو برای یافتن نوجوان گمشده سیرجانی پس از 6 روز

وضعیت دما و بارش کشور تا نیمه اردیبهشت 1404

سفر عمره گران می‌شود

افزایش 970 درصدی تب دنگی در کشور طی امسال

ترند شدن بازی‌هایی که با دوربین سلفی انجام می‌شود

مهارت غیرمنتظره یک میمون در تا کردن لباس!

سوختگیری بویینگ 747 هنگام پرواز در ارتفاعات

ثبت تصویر خرس سیاه آسیایی در پناهگاه حیات وحش زریاب

مبارزه جذاب و غبرقابل پیش بینی ببر و خرس

درگیری جالب دو دوست بر سر پرداخت حساب رستوران!

روکرموز یک دسر ساده و خوشمزه

رسپی اصلی نودل کره ای ها

غذاهایی که حاوی آنتی اکسیدان هستند

اثرات مصرف گوشت منجمد

نقش مستقیم تغذیه بر افزایش طول عمر

دیدگاه اشتباه اکثر مردم درباره گوشت گاو

نقش تغذیه در سلامت دندان‌ها

تأثیر کمبود کلسیم در پوسیدگی دندان‌ها

اگر کودک وابسته دارید این کلیپ مخصوص شماست!

جلو موهات رو این مدلی درست کن

باکتری زباله‌ها رگ‌های خونی را پیر می‌کند

عینک مخصوص مبتلایان به صرع ساخته شد

کمال داوود متهم شد

رقص جالب دنی اولمو در رختکن تیم ملی اسپانیا

واقعیت ارتباط رئال با برنده توپ طلا

میثاقی مجری شبکه ورزش می‌شود

اندریک مهاجم رئال میزان قدرت بازیکنان در فیفا 25 را حدس میزند

پرت کردن بطری داخل سطل زباله به سبک ارلینگ هالند!

منچسترسیتی بدترین تیم انگلیسی در 68 سال اخیر شد

سیتی دشمن شاد شد؛ تا حالا چنین افتضاحی ندیدم!

سکوهای ورزشگاه آسونسیون زیر پای هواداران آرژانتینی راسینگ لرزید!

وقتی تکنیکت باعث زد و خورد بین مدافعان حریف میشه!

ملیکا شریفی‌نیا خبر ازدواجش را تکذیب کرد!

استایل بازیگران زن در جشن حافظ

جایزه جشنواره کمراایمج به درام دانمارکی رسید

عکس های جدید مه لقا باقری اشرف طلوعی “نیسان آبی” کنار برادرش / از این میزان شباهت خواهر و برادر شوکه میشوید

رونمایی از عکس نیکی کریمی در دوران جوانی که 30 سال پیش گرفته شده / زیبایی و ظرافت خانم بازیگر در جوانی

موزیک ویدئوی جدید کامران تفتی به نام «حیف»

آغاز تور کنسرت‌های «کماکان»

کشف 90 عدد چک سفید امضا و 35 کارت بانکی در مترو

اجرای سرود سلام فرمانده توسط جنگ زدگان لبنانی در محفل قرآنی زینبیه دمشق

انتقاد سازمان منابع طبیعی از اجاره دادن رودخانه‌های جنگل‌ها