آریا بانو

آخرين مطالب

ضدآفتاب طبیعی زمین که بدون آن زندگی ممکن نیست گوناگون

ضدآفتاب طبیعی زمین که بدون آن زندگی ممکن نیست
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خبرآنلاین /لایه اوزون از ساکنان زمین مقابل اشعه خطرناک فرابنفش خورشید محافظت می‌کند و اولین و طبیعی‌ترین ضدآفتاب جهان است.
چند دهه پیش کلروفلروکربن (CFC) به شکل گسترده در تولید محصولات گوناگون از دئودورانت و اسپری مو تا سیستم‌های تهویه هوا مورد استفاده قرار می‌گرفت. از قرار کلروفلروکربن ماده‌ای سودمند می‌نمود تا اینکه اف شروود رولند و ماریو مولینا در پژوهشی تکان‌دهنده نشان دادند که این ماده‌ به ظاهر بی‌خطر لایه اوزون را تخریب می‌کند.
پژوهش مشترک مولینا و رولند بحث داغی را در مجامع علمی راه انداخت که در نهایت به سازمان ملل هم کشیده شد. اکنون بیش از 191 کشور جهان پروتکل مونترال را امضا کرده‌اند که بر اساس آن استفاده از کلروفلروکربن محدود شده است. ولی داستان به اینجا ختم نمی‌شود چرا که جایگزین‌های کلروفلروکربن، گازهای گلخانه‌ای هستند که خودشان خطری بزرگ برای سلامت کره زمین و متهم ردیف اول گرمایش جهانی هستند.
پروتکل مونترال توافقی برای پایان دادن به استفاده از سی‌اف‌سی و دیگر عناصر نابودکننده اوزون بود.در پی آن سی‌اف‌سی به شکل گسترده با هیدروفلروکربن جایگزین شد که گرچه لایه اوزون را تخریب نمی‌کند اما یکی از گازهای گلخانه‌ای قوی است. برای این مشکل نیز سال 2016 متمم کیگالی به پروتکل مونترال افزوده شد تا استفاده از هیدروفلروکربن متوقف شود.
اوزون
لایه اوزون یکی از لایه‌های استراتوسفر است. استراتوسفر دومین لایه از اتمسفر زمین است. استراتوسفر توده‌ای از گازهای محافظ چسبیده به سیاره زمین است. استراتوسفر لایه‌ لایه‌ است و هر چه در این لایه‌ها بالاتر می‌رویم گرم‌تر می‌شود. گرم بودن لایه‌های بالای استراتوسفر به دلیل وجود لایه اوزون است که اشعه فرابنفش خورشید را جذب می‌کند.

آریا بانو


اوزون گازی کم‌مقدار در اتمسفر زمین است. به عبارتی در هر 10 میلیون مولکول هوا فقط سه مولکول اوزون وجود دارد. همین گاز کم مقدار وظیفه‌ای مهم به عهده دارد و همانند اسفنج بخشی از تابش اشعه خورشید را به خود جذب می‌کند. تابش خورشید برای زندگی در زمین حیاتی است اما تابش بیش از حد مرگبار خواهد بود و نقش لایه‌ اوزون برقرار کردن این تعادل شکننده است. می‌توان لایه اوزون را ضدآفتابی طبیعی یا سپر محافظ حیات مقابل خورشید نامید.
اوزون اشعه فرابنفش را به خوبی جذب می‌کند. اشعه فرابنفش از لایه محافظ موجودات زنده (برای مثال پوست)، عبور می‌کند و به مولکول‌های دی‌ان‌ای آسیب می‌زند.
سوراخ لایه اوزون
متهم ماده‌ای شیمیایی به نام کلروفلروکربن (CFC) است. مولکول‌ سی‌اف‌سی که حاوی کربن، فلورین و کلرین است همه جا پیدا می‌شد از تولیدات پلاستیکی گرفته تا یخچال. از آنجا که ارزان است، مسموم‌کننده نیست و به راحتی آتش نمی‌گیرد کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان مایل به استفاده از آن بودند. سی‌اف‌سی وقتی در اتمسفر رها شود همانند خوره به جان لایه اوزون می‌افتد و به زبان ساده سوراخش می‌کند.
مولکول‌ اوزون از سه اتم اکسیژن تشکیل شده است که در چرخه‌ای طبیعی ساخته می‌شوند و از بین می‌روند. سی‌اف‌سی در این چرخه طبیعی اخلال ایجاد می‌کند و کار شکل گرفته دوباره مولکول اوزون را دشوار می‌کند. به این ترتیب لایه اوزون که فقط 0.00006 درصد از جو زمین را تشکیل می‌دهد به مرور با حضور سی‌اف‌سی نازک‌تر می‌شود.
سوراخ لایه اوزون نام عامیانه‌ای است که به نواحی آسیب‌دیده لایه اوزون داده‌اند. توصیف دقیق‌تر این آسیب، نازک‌ شدن برخی بخش‌های لایه است. نازک‌ترین بخش‌های لایه اوزون در اطراف قطب‌های زمین به ویژه قطب جنوب است.
در دهه 1970 میلادی کم کم جهان به نازک شدن لایه اوزون و اثرات منفی آن پی‌ برد. در پی آن بسیاری دولت‌ها، صنایع و کسب‌وکارها در جهت محافظت از لایه اوزون برای توقف استفاده از برخی مواد شیمیایی به توافق رسیدند. پس از نزدیک به نیم قرن اکنون به نظر می‌رسد که حال لایه اوزون رو به بهبود است.
زمین بدون لایه اوزون
لایه اوزون بخش عمده‌ای از اشعه مضر فرابنفش را جذب می‌کند. بدون این سپر محافظ تمام اشعه فرابنفش به زمین می‌رسد و به دی‌ان‌ای گیاهان و دیگر موجودات زنده از جمله انسان آسیب می‌زند. در نتیجه میزان سرطان پوست سر به فلک خواهد کشید هر چند ممکن است کار به آنجا نکشد که انسان‌ها شاهد این انفجار در نرخ سرطان باشند.
چند روز پس از ناپدید شدن لایه اوزون بسیاری گیاهان از بین خواهند رفت چرا شدت تابش خورشید فتوسنتز را برای بسیاری گیاهان ناممکن می کند . حتی گیاهانی که توان فتوسنتز را حفظ می‌کنند نیز سرانجام تسلیم و نابود می‌شوند. بدون گیاهان زنجیره غذایی کره زمین از هم می‌پاشد. گیاه‌خواران غذایی برای خوردن نخواهند داشت و نابود می‌شوند و در پی آن گوشت‌خواران و همه‌چیز خواران رو به نابودی می‌روند. به این ترتیب جهان شاهد یک انقراض جمعی خواهد بود.
اوزون ترمیم می‌شود حتی پس از آتش‌فشان تونگا
لایه اوزون در مسیر بهبودی و ترمیم شدن است اما هر از گاهی اتفاقاتی چون فوران آتش‌فشان تونگا این در این روند وقفه ایجاد می‌کند. فوران آتش‌فشان تونگا در سال 2022 یک دوره کوتاه از سرعت گرفتن تخریب لایه اوزون بر فراز قطب جنوب را به همراه داشت. فوران عظیم تونگا سطح بخار آب اتمسفر را افزایش داد که به شکل محدود باعث تخریب لایه اوزون می‌شد.

آریا بانو


بر اساس گزارش سازمان ملل لایه اوزون با روند فعلی بر فراز قطب جنوب تا سال 2066 به وضعیت سال 1980 برمی‌گردد. اوزون در قطب شمال سال 2045 و در باقی جهان در سال 2040 به وضعیت سال 1980 می‌رسد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1274832/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف فواره‌هایی که راه شیری در مقابل آنها یک نقطه است!

دکلمه خوانی زیبا با صدای حسین پناهی

ترکیب شمس آذر مقابل ملوان مشخص شد

یامگا و شادی کنایه‌آمیز پس از پنالتی

گل اول استقلال توسط رضاییان از روی نقطه پنالتی

گل دوم نساجی به استقلال توسط پاکدل

گل دوم استقلال به نساجی توسط ابوالفضل جلالی

طعنه مارسیال به یونایتد؛ می‌خواهم با آاک جام ببرم

فعل و انفعالات عجیب برای گل دوم استقلال!

گزارش زنده: نساجی مازندران 2-2 استقلال

گاهی اوقات، زندگی اون روی خودشم نشون می‌ده!

خاطره بازی با خفن ترین دیالوگ سریال «متهم گریخت»

عشق آسان نمود اول ولی افتاد مشکلها

آهنگ زیبای «دلبر» با صدای ایوان بند

ویدئویی دردناک؛ درخواست کمک دختر 6 ساله از اورژانس برای مادرش که در تصادف جان باخت

دعوت الهی از زبان آیت الله جوادی آملی

زیبایی فوق العاده گردنه حیران

جنگل مه آلود‌‌ و آرامشی که به دنبالش هستید!

طرز تهیه ترشی کلم

چرا باید بعد از ناهار مربا خورد؟

ویژگی‌های یک کاشت موی اصولی

اندازه حبوبات برای هر غذا

درمان مؤثرتر دیابت با معرفی گروه جدیدی از آنالوگ‌های جهش‌یافته انسولینی

شهریارِ شعر و ادب ایران محمدحسین بهجت‌تبریزی

گل استقلال توسط رامین رضاییان که به دلیل آفساید مردود شد

بوژوویچ: باید به وی‌ای‌آر ایران فرصت بدهیم

خاطرات اسنایدر: طارمی به تراکتور گل زد، خوشحالی نکرد

فرصت ایده‌آل برای کوین یامگا که بازیکن فرانسوی قدر آن را ندانست

ترکیب محرم نویدکیا برای دربی کرمان

انتقاد یولیان ناگلزمان از کان و صالح حمیدزیچ؛ ‌به‌اندازه کافی مراقب من نبودند

ترکیب گل گهر برای 90 دقیقه تقابل با مس

گل اول نساجی به استقلال توسط کوین یامگا

پیام مبارزه‌جویانه ایسکو؛ این تیم دیوانه‌ام می‌کند!‏

گزارش زنده: نساجی مازندران 1-0 استقلال

عسگری و حیدری فینالیست نشدند؛ حذف 2 کاراته‌کا از قهرمانی آسیا

تاج: تا پایان پاییز نواقص ورزشگاه‌ها برطرف نشود، میزبانی در آسیا را از دست می‌دهیم

عجیب ترین کارهای نرگس محمدی پشت میز کنترل علیخانی

خاطره شوکر زدن امین زندگانی به الیکا عبدالرزاقی

خراب کردن عکس دیگران به سبک محسن کیایی در اکران مردمی «آغوش باز»

نماهنگ «یا مولای» از ماهر زین خواننده مشهور عرب به مناسبت میلاد پیامبر اسلام (ص)

انفجار مرگبار نارنجک دستی

بازی جالب بچه فیل با قرقاول ها

آبله کوبی در گذشته!

ایده ساخت پل اضطراری توسط داوینچی!

طرز تهیه قورمه مرغ لبنانی

طرز تهیه کاپ کیک توت فرنگی

عواقب جبران‌ناپذیر کاشت موی غیراصولی

خواص گیاه اکالیپتوس

مادرهای زرنگ هیچ وقت این کارها را انجام نمیدهند!

تله‌پورت در فناوری کوانتوم ممکن شد