آریا بانو - متخصص
تغذیه نوزادان، به اهمیت
تغذیه با
شیر مادر برای رشد و
سلامت نوزادان اشاره کرد و فواید آن از جمله کاهش خطر مرگومیر نوزادان و تقویت سیستم ایمنی
نوزاد را توضیح داد.
مژگان مظلوم مربی کشوری مشاور شیردهی و ترویج
تغذیه با
شیر مادر تاکید کرد:
تغذیه با
شیر مادر از بدو تولد، بهترین و مناسبترین انتخاب برای رشد و
سلامت نوزاد است.
وی با اشاره به توصیه سازمان جهانی بهداشت گفت:
تغذیه با
شیر مادر، تماس
پوست با
پوست مادر و
نوزاد بلافاصله پس از تولد و اولین
تغذیه از
پستان مادر ظرف
ساعت اول، فواید بسیاری از جمله ایجاد ارتباط عاطفی
مادر و نوزاد، شروع و تداوم شیردهی و کاهش خطر مرگومیر
کودکان دارد. این اقدام میتواند سالانه از مرگ یک میلیون
نوزاد جلوگیری کند.
مظلوم در ادامه به برخی باورهای غلط در جامعه اشاره کرد و گفت: برخی تصور میکنند که
تغذیه با
شیر مادر باعث زردی
نوزاد میشود. این در حالی است که ماده بتاکاروتن موجود در آغوز که عامل رنگ زرد آن است، پیشساز
ویتامین A بوده و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و محافظت از
نوزاد دارد. در واقع، عدم
تغذیه صحیح با
شیر مادر و تخلیه ناکافی
شیر از
پستان میتواند عامل زردی باشد.
با توجه به کوچک بودن حجم
معده نوزاد و از طرف دیگر کم بودن حجم
شیر مادر در روزهای ابتدایی،
تغذیه مکرر با
شیر مادر در وضعیت صحیح شیردهی برای پیشگیری از مشکلاتی مانند زردی و تأمین نیازهای تغذیهای
نوزاد ضروری و بسیار کمک کننده است.
وی با بیان تفاوتهای
تغذیه با
شیر مادر و
شیر خشک اظهار داشت:
شیر مادر به دلیل وجود سلولهای زنده، آنتیبادیها و عوامل ایمنی،
نوزاد را در برابر بیماریهایی مانند اسهال، عفونتهای تنفسی و
گوش میانی محافظت میکند. همچنین،
تغذیه با
شیر مادر خطر چاقی، دیابت نوع 2 و بسیاری از بیماریهای دیگر را حتی تا سنین بزرگسالی کاهش میدهد.
مظلوم افزود: فواید
شیر مادر فقط برای شیرخوار نیست؛ مادران شیرده نیز از مزایای بسیاری برخوردار میشوند، از جمله کاهش خطر کمخونی، سرطانهای
پستان و تخمدان، پوکی استخوان و …. همچنین مادرانی که به
فرزند خود
شیر میدهند از ارتباط عاطفی قویتری با او برخوردارند، خواب بهتری دارند و کمتر دچار افسردگی میشوند.
توصیهها و نکات مهم برای از
شیر گرفتن
این متخصص همچنین تاکید کرد:
تغذیه با
شیر مادر نه تنها در ماههای اولیه بلکه تا دو سالگی شیرخوار توصیه میشود.
در پایان، این متخصص به روش صحیح از
شیر گرفتن شیرخوار اشاره کرد و گفت: روند از
شیر گرفتن باید تدریجی و متناسب با آمادگی
مادر و شیرخوار باشد. استفاده از روشهای ناگهانی مانند تلخ کردن
پستان یا ایجاد ترس در شیرخوار توصیه نمیشود، چرا که این روشها میتواند هم به شیرخوار و هم به
مادر آسیب برساند. برای اطلاعات بیشتر درباره اهمیت
تغذیه با
شیر مادر و دریافت مشاوره تخصصی، والدین میتوانند به مراکز بهداشتی و درمانی همچنین انجمن علمی ترویج
تغذیه با
شیر مادر ایران مراجعه کنند.