آریا بانو
همه فوت و فن‌های پخت یک دلمه متفاوت
پنجشنبه 26 مهر 1403 - 18:19:32
آریا بانو - جام جم / دلمه پیاز یکی ازانواع دلمه‌هاست که بسیارخوشمزه وخوش‌طعم است وهمان‌طور که ازاسم آن مشخص است مواددلمه داخل پیازپیچیده و پخته می‌‌شود.دلمه پیاز رقیب خیلی خوبی برای دلمه برگ‌مو وفلفل‌دلمه بوده وعلاوه‌برآن خواص‌خوبی به‌واسطه‌داشتن پیاز دارد.
می‌توان مواد دلمه را به دلخواه خود کم و زیاد کنیم و از انواع سس یا چاشنی برای تهیه دلمه پیاز استفاده کرد. از آنجا که پیاز فواید خوبی برای سلامت بدن دارد بهتر است در انواع غذاها از آن استفاده شود. البته در بیشتر غذاها از پیاز سرخ‌شده به‌عنوان طعم‌دهنده اصلی غذا استفاده می‌شود ولی کمتر کسی پیاز آب‌پز دوست دارد. از این‌رو اگر شما به پیاز آب‌پز علاقه دارید و با طعم و بوی این ماده غذایی مفید مشکلی ندارید، دلمه پیاز گزینه خوبی برای شماست. برخی افراد به پیاز حلقه‌ای و پیاز سوخاری نیزعلاقه‌مند هستند ولی پیاز آب‌پز مورد علاقه و پسند هرکسی نیست. دلمه پیازشکم‌‌پر یکی ازغذاهای لذیذومفیدی است که روش تهیه سختی ندارد. 
مواد لازم برای 4 نفر
پیاز بزرگ: 3 عدد
رب گوجه‌فرنگی: 3 تا 4 قاشق غذاخوری
سبزی معطر(جعفری و تره و گشنیز): 200 گرم
گوشت چرخ‌کرده: 200 گرم
برنج: نصف پیمانه
آبلیمو: 3 تا 4 قاشق غذاخوری
نمک: یک قاشق چای‌خوری
آلو: 3 عدد
خلال بادام: یک‌چهارم پیمانه
گلاب: به مقدار کم
طرز تهیه دلمه پیاز
برای تهیه دلمه خوشمزه و مخصوص با پیاز در ابتدای کار، دو عدد از پیاز‌ها را شسته و پوست گرفته و انتهای آن را خارج می‌کنیم. در ادامه یک برش از بالا تا مرکز پایین ایجاد می‌‌کنیم و در آب‌جوش به مدت 15 دقیقه می‌جوشانیم.جوشاندن پیازها را تا زمانی که 3 ــ 2 لایه پیاز نرم شود، ادامه می‌دهیم. سپس پیازها را از آب بیرون می‌‌کشیم و لایه لایه می‌‌کنیم. برنج و لپه را شسته و با آب ولرم خیس و هرکدام را جداگانه نیم‌پز می‌کنیم.در این مرحله، مواد داخل دلمه را آماده می‌کنیم. برای این کار، پیاز باقیمانده را داخل یک ظرف مناسب رنده می‌کنیم، سپس به آن نمک،فلفل‌سیاه و فلفل‌قرمز می‌‌زنیم و بعد گوشت چرخ‌کرده را اضافه می‌‌کنیم.سپس رب گوجه‌فرنگی، آبلیمو، خلال‌های خیسانده‌شده در گلاب، گوشت آلو (آلوی هسته‌گیری شده)، برنج و لپه نیم‌پز‌شده و در انتها سبزی‌‌های معطر ساطوری‌شده را اضافه و خوب مخلوط می‌‌کنیم. سپس به مدت چند دقیقه در یخچال استراحت می‌دهیم. در ادامه کمی از مواد دلمه را برداشته و داخل پیازهای آماده‌کرده پر می‌‌کنیم و درقابلمه مناسب دلمه‌ها را می‌‌چینیم.در این مرحله به تهیه سس می‌پردازیم. برای این کار، حدود 3 ــ‌2 قاشق غذاخوری رب گوجه را با یک پیمانه آب مخلوط می‌کنیم و یک‌چهارم پیمانه روغن مایع، نمک، پودر سیر، کمی فلفل‌سیاه یا فلفل‌قرمز را با هم مخلوط می‌‌کنیم و روی شعله قرار می‌‌دهیم.زمانی که مانند رب به قوام آمد، یعنی آماده است. سس آماده‌شده را روی دلمه‌ها می‌ریزیم و زمان می‌دهیم تا دلمه‌ها پخته شود. بعد از حدود نیم‌ساعت که دلمه‌ها با سس پخته شد، در ظرف مناسب می‌ریزیم و سرو می‌کنیم.
نکته: پیاز یک داروی باستانی
منشأ باستانی پیاز نواحی غربی و شرقی آسیاست.گونه‌های مختلف پیاز که درسراسر دنیا یافت می‌شود به این معناست که پیاز از آسیا به قاره‌های دیگر برده شده و کشت آن توسط کشاورزان مختلف آغاز شده است. چین از 5000 سال قبل کشت و مصرف پیاز را آغاز و آن را صادر می‌کرده است.
پیاز در مصر باستان میوه‌ای مقدس و قابل احترام بوده و دلیل آن شکل دایره‌ای، لایه‌لایه و متحدالمرکز آن بوده این سبزی آن‌قدر مقدس و محبوب بوده است که همیشه چندتایی پیاز همراه با مردگان دفن می‌کردند. در اسناد پزشکی Charaka Samhita، مربوط به قرن ششم قبل از میلاد، از پیاز به‌عنوان یک گیاه دارویی یاد شده است. یک پزشک یونانی به نام دیوسکوریدس در قرن اول میلادی روش‌ها و مزایای مصرف پیاز را مستند کرده است. همچنین ابن‌سینا، طبیب ایرانی هم به خواص دارویی و سلامتی پیاز اشاره داشته است. پیاز پر از فایده است؛ فرقی هم ندارد خام خورده شود یا پخته، روز خورده شود یا شب، به‌هرحال تمام اعضای خانواده‌ پیازها برای سلامتی مفید هستند. پیاز منبعی عالی از ویتامین‌های C و B6، فولات، آهن و پتاسیم بوده، همچنین سرشار از منگنز است و از شما در برابر سرماخوردگی و آنفلوآنزا محافظت می‌کند.
سرشار از آنتی‌اکسیدان 
دو ماده‌ شیمیایی آلیوم و آلیل دی سولفید موجود در پیاز پس از مصرف تبدیل به آلیسین می‌شوند که براساس شواهد بعضی از تحقیقات برای مبارزه با سرطان ودیابت مفید است.همچنین سختی رگ‌ها راکاهش داده و فشارخون راهم پایین می‌آورد.درپیاز نوعی آنتی‌اکسیدان به نام کوئرستین وجود دارد که با انواع التهاب مبارزه می‌کند. پس اگر می‌خواهید سوپی سرشار از آنتی‌اکسیدان بخورید حتما در آن پیاز بریزید. شاید باور نکنید اما اسانس پیاز هم فواید زیادی دارد. این روغن معطر ضدعفونی‌کننده و ضدباکتری است و می‌توانید برای تمیز کردن پوست یا سطوح از آن استفاده کنید.
خواص برای لاغری
مصرف پیاز در کاهش وزن هم تأثیر دارد. جایگزین کردن آنها با غذاهای پرکالری می‌تواند در طولانی‌مدت برای کاهش وزن مؤثر باشد. یک پیاز کوچک حاوی 28 کالری و 7 گرم کربوهیدرات است. سرشار از گوگرد، فیبر، پتاسیم، کلسیم، ویتامین B، A کمپلکس و ویتامینC است. همچنین منبع آهن، فولات و پتاسیم است. در پیاز مقدار کمی چربی، کلسترول و سدیم هم یافت می‌شود و منبع خوبی از ترکیبات سولفوریک،‌ فلانوئیدها و مواد شیمیایی و پلی فنولن‌هاست. 


http://www.banounews.ir/fa/News/1289724/همه-فوت-و-فن‌های-پخت-یک-دلمه-متفاوت
بستن   چاپ