آریا بانو

آخرين مطالب

روشی برای ذخیره‌سازی هیدروژن در زیر زمین؛ یک تیر و دو نشان اقتصادی

روشی برای ذخیره‌سازی هیدروژن در زیر زمین؛ یک تیر و دو نشان
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /در سال‌های اخیر، استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر به یک ضرورت تبدیل شده، اما چالش بزرگ اینجاست که چطور می‌توان انرژی تولیدشده را در زمان‌هایی که نیاز نداریم، ذخیره کرد تا در مواقع ضروری در دسترس باشد.
با گرم‌تر شدن زمین و افزایش آلودگی ناشی از مصرف سوخت‌های فسیلی، توجه جهانی به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر جلب شده است. انرژی‌هایی مثل باد و خورشید برخلاف سوخت‌های هیدروکربنی، هم به محیط زیست آسیب نمی‌زنند و هم فرآیند تولید و بهره‌برداری از آن‌ها سریع‌تر و ساده‌تر است. اما یک مشکل مهم درباره این منابع وجود دارد؛ این‌که تولید آن‌ها وابسته به شرایط آب‌وهوایی است. مثلاً اگر چند روز متوالی هوا ابری یا بی‌باد باشد، میزان تولید برق خورشیدی یا بادی کاهش پیدا می‌کند. از طرف دیگر، در برخی فصل‌ها مثل زمستان تقاضا برای انرژی بیشتر می‌شود، در حالی که نرخ تولید این منابع در طول سال ثابت است. این ناهماهنگی میان تولید و مصرف، برنامه‌ریزی برای تأمین پایدار انرژی را با چالش مواجه کرده است.
برای رفع این مشکل، ذخیره‌سازی انرژی مازاد تولیدشده در دوران کم‌مصرف، راه‌حلی منطقی به نظر می‌رسد. یکی از روش‌های پیشنهادشده، ذخیره‌سازی گاز هیدروژن در زیر زمین است. این گاز می‌تواند انرژی را به‌صورت فشرده نگه دارد و در زمان لازم دوباره استفاده شود. علاوه بر این، برخلاف سوخت‌های فسیلی، هنگام مصرف، فقط بخار آب تولید می‌کند و به محیط آسیب نمی‌زند.
اما ذخیره‌سازی حجم زیادی از گاز هیدروژن روی سطح زمین به‌دلیل هزینه‌های بالا و مسائل ایمنی مشکل‌ساز است. از این‌رو، ذخیره‌سازی زیرزمینی این گاز در مخازن طبیعی که پیش‌تر محل ذخیره گازهای فسیلی بوده‌اند، راهی مطمئن‌تر و به‌صرفه‌تر محسوب می‌شود. با این‌حال، برای اینکه فشار درون این مخازن حفظ شود، باید بخشی از گاز در آن باقی بماند، که به آن «گاز پایه» گفته می‌شود.
در همین زمینه، گروهی از پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس شامل آرزو جعفری و سه همکار دیگر از دانشکده مهندسی شیمی این دانشگاه، با همکاری شرکت مهندسی و توسعه نفت، پژوهشی جالب را انجام داده اند. هدف آن‌ها بررسی تأثیر تزریق برخی گازها مانند دی‌اکسیدکربن و گاز ترش به‌عنوان گاز پایه در فرایند ذخیره‌سازی هیدروژن در زیر زمین بود. آن‌ها سعی کردند مشخص کنند که چگونه می‌توان با کمترین افت کیفیت، بهترین استفاده را از این روش داشت.
برای انجام این تحقیق، ابتدا یک مدل رایانه‌ای از یک مخزن گاز نیمه‌تخلیه ساخته شد. در این مدل ابتدا نیمی از گاز مخزن خارج شد، سپس به‌مدت یک سال گاز پایه به آن تزریق گردید. بعد از این مرحله، فرایند ذخیره‌سازی گاز هیدروژن در طول 10 سال شبیه‌سازی شد. در این مدل، عوامل مختلفی مثل مدت زمان و سرعت تزریق و برداشت گاز، فاصله زمانی بین تزریق گاز پایه و شروع ذخیره‌سازی هیدروژن، و حتی نوع گاز پای (مثلاً درصد H2S که گازی سمی و خطرناک است) مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج این مطالعه نشان دادند هرچه سرعت تزریق و برداشت گاز هیدروژن بیشتر باشد، هم خلوص هیدروژن بالاتر می‌رود و هم مقدار بیشتری از آن قابل استفاده می‌شود. همچنین اگر مدت زمان برداشت بیشتر شود ولی از زمان تزریق بیشتر نشود، میزان برداشت بهبود می‌یابد، هرچند ممکن است خلوص کمی کاهش یابد.
در ادامه مشخص شد اگر گاز پایه مدت بیشتری در مخزن بماند و زمان مناسبی بین تزریق آن و شروع تزریق گاز هیدروژن در نظر گرفته شود، می‌توان به خلوص بالاتر و بازده بهتر دست یافت. نکته جالب این بود که حتی اگر ترکیب گاز پایه شامل مقدار زیادی گاز H2S باشد (بیش از 70 درصد)، خلوص گاز هیدروژن برداشت‌شده تنها حدود 2 درصد و بازده آن تنها حدود 3 درصد کاهش می‌یابد. این یعنی حتی می‌توان از گازهای خطرناک نیز در نقش گاز پایه استفاده کرد.
یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این پژوهش آن بود که می‌توان گازهای مضر و خطرناکی مثل گاز ترش را به جای رهاسازی در محیط، به‌صورت کنترل‌شده به زیر زمین تزریق کرد. با این روش، هم این گازهای آلاینده وارد هوا نمی‌شوند و هم به فرآیند ذخیره‌سازی هیدروژن کمک می‌کنند. درواقع با این کار می‌توان دو هدف را هم‌زمان پیش برد: کمک به محیط‌زیست و افزایش بهره‌وری در ذخیره‌سازی انرژی.
قابل ذکر است نتایج جالب و ارزشمند این پژوهش در نشریه «پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر» منتشر شده که وابسته به دانشگاه تربیت مدرس است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1394874/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکس روز ناسا؛ آسمان نیوزلند غافلگیرتان می‌کند

بخشی از کتاب/ چگونه عشق ورزیدن را بیاموزیم

پدیده استقلال، بی توجه به حکم میلیاردی!

«عموته» سرمربی جدید عراق شد

سیتی جام هم ببرد، در این فصل فاجعه بوده است!‏

جهانبخش: هدف شما تخریب طارمی است!

فوری، اختصاصی؛ اولین خرید پرسپولیس!

سینماگران در مجلس ختم برادر آقای بهمن فرمان‌آرا که امروز برگزار شد.

استقبال روس‌ها از ناصرالدین‌شاه در سن‌پترزبورگ/ عکس

چهره ها/ قاب دونفره سمانه پاکدل و هادی کاظمی در شیراز

خسرو تولدش خود خواسته بود ولی امیر نه!!

محسن تنابنده عصبیه!

نرگس آبیار و دو اقتباس ادبی مهم

آهنگ «قطب شمال» با صدای فرزاد فرزین

یک جوان بر اثر حمله پلنگ در تربت حیدریه جان باخت

اشک های امام صادق(ع) بر سر مزاری که صد سال مخفی بود!

3 عادت مفید برای سلامت چشم

علت زرد بودن زبان/ چطور می‌توان زردی زبان را درمان کرد؟

دستگاه آب‌شیرین‌کن شناور مبتنی بر نانو تحولی در تامین آب با انرژی خورشیدی

شعری زیبا از سعدی

پیام ویژه مسعود برای مجتبی جباری

بالاتر از خولین آلوارز؛ پدری بازیکن ماه لالیگا

درویش و کارتال جلسه گذاشتند

ایران میزبان رقابت‌های بین‌المللی تنیس ساحلی BT50

شاگردان کارترون و ترس از خلق شگفتی در انزلی!

دی‌بروینه بهترین بازیکن تاریخ منچسترسیتی است

شکست شاگردان شاهین طبع مقابل یاران حدادی

بازگشت اسطوره بارسا با مربی‌گری تیم دسته چهارمی

رضا غندی‌پور؛ مرسی از استقلال و پرسپولیس

دو دستگی در بایرن؛ مگر می‌شود هری کین را نخواهند!‏

درخواست از پزشکیان برای تغییر مدیریت صداوسیما

به موقع پادرمیانی کرد!

مردم ایران با هزاران کامنت، رضا گلزار را سورپرایز کردند

واکنش‌ها به یک توهین در تلویزیون، انصراف شهاب حسینی و حاشیه‌های فستیوال «کوچه»

اجرای زنده آهنگ «دوستت دارم» از محسن یگانه

لحظه اعلام خبر بازداشت عوامل برنامه خانواده شبکه اول صداوسیما از شبکه خبر

آش شور حیوان دوستی صدای آمریکایی ها را درآورد!

آموزش کیک خیس شکلاتی فوری؛ ساده و راحت

کند شدن روند پیری با مصرف روزانه امگا 3

تغذیه سالم، کودک سالم: راهنمای والدین برای انتخاب‌های هوشمندانه!

عیادت وزیر ورزش و جوانان از اردشیر لارودی

اینتر نگران نیست؛ تورام قطعا به بارسا می‌رسد

اسکوچیچ: از حضور در اهواز هیجان‌زده‌ام

تعویق دیدار سری A به‌دلیل مرگ فیزیوتراپ تیم

جویباری: جباری مسئولیت سنگینی را پذیرفته است

روبرو شدن رئال و بلینگام با واقعیت؛ جراحی لازم است!‏

اولین تصاویر رسمی از هفتمین کادرفنی استقلال!

شمشیربازی یزد جایگاه خوبی دارد اما زیرساخت ندارد

روحیه حریف استقلال قبل از بازی بالا رفت

تغییر ترکیب‌ برنده دورتموند مقابل بارسا سخت است