آریا بانو

آخرين مطالب

رویکردی امیدوارکننده برای درمان سرطان و رشد مجدد مو گوناگون

رویکردی امیدوارکننده برای درمان سرطان و رشد مجدد مو
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / دانشمندان موفق به پرده‌برداری از ساختار و عملکرد دقیق یک سامانه مولکولی شده‌اند که می‌تواند کلید درمان سرطان و در عین حال، رشد مجدد مو باشد.
سرانجام دانشمندان پس از پنج دهه، موفق به مشاهده ساختار و عملکرد دقیق یک سامانه مولکولی در «راکیزه» یا «میتوکندری»(mitochondria) شدند که مدت‌ها در مورد آن نظریه‌پردازی شده بود.
«میتوکندری» اندامکی است که ساختار دو غشایی دارد و وظیفه آن تنفس سلولی و انتقال انرژی است.
به نقل از اس‌تی‌دی، این دروازه‌بان میکروسکوپی با انتقال «پیرووات»(pyruvate) که یک منبع انرژی کلیدی است، از طریق غشاهای «میتوکندری»، نحوه سوخت‌رسانی سلول‌ها را کنترل می‌کند.
اکنون با استفاده از «میکروسکوپ الکترونی برودتی»، مکانیزم قفل‌شکل این حامل می‌تواند کلید مقابله با بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت و حتی ریزش مو باشد.
محققان معتقدند که با مسدود کردن یا تغییر دادن این دروازه مولکولی می‌توان مسیر تولید انرژی توسط سلول‌ها را تغییر و درمان‌های قدرتمند و هدفمندی را توسعه داد.
پرده‌برداری از راز میتوکندری
پس از بیش از 50 سال، دانشمندان سرانجام کشف کردند که چگونه یک سامانه مولکولی کوچک درون سلول‌های ما به تبدیل قند به انرژی کمک می‌کند.
محققان واحد «زیست‌شناسی میتوکندری»(Mitochondrial Biology) در «شورای تحقیقات پزشکی»(MRC) در دانشگاه کمبریج، ساختار این سامانه را آشکار کرده‌اند. آنها در این ساختار، انتقال مولکولی به نام «پیرووات» را به «میتوکندری» از طریق یک کانال مشاهده کردند. این مولکول زمانی تولید می‌شود که بدن ما قندها را تجزیه می‌کند و نقش کلیدی در تولید انرژی دارد.
هویدا کردن نادیده‌ها
این سامانه که به عنوان حامل مولکول «پیرووات» شناخته می‌شود، اولین بار در سال 1971 مطرح شد، اما به تازگی دانشمندان توانسته‌اند آن را در سطح اتمی تجسم کنند.
آنها از یک فناوری تصویربرداری قدرتمند به نام «میکروسکوپ الکترونی برودتی» که ساختارها را تا 165 هزار برابر بزرگ می‌کند، استفاده کردند.
دکتر «سوتیریا تاوولاری»( Sotiria Tavoulari)، پژوهشگر ارشد دانشگاه کمبریج گفت: قندهای موجود در رژیم غذایی ما انرژی لازم برای عملکرد بدن ما را فراهم می‌کنند. وقتی آنها داخل سلول‌های ما تجزیه می‌شوند، مولکول «پیرووات» تولید می‌کنند، اما برای بهره‌برداری بیشتر از این مولکول‌ها، آنها باید به داخل نیروگاه‌های سلول، یعنی «میتوکندری» منتقل شوند.
افشای فرآیند انتقال
«ماکسیمیلیان سیچروفسکی»( Maximilian Sichrovsky)، دانشجوی دکترا و نویسنده ارشد این مطالعه، گفت: ورود این مولکول به «میتوکندری» ساده به نظر می‌رسد، با این وجود تاکنون نتوانسته‌ایم مکانیزم چگونگی وقوع این فرآیند را درک کنیم.
وی افزود: ما توانسته‌ایم با استفاده از «میکروسکوپ الکترونی برودتی» پیشرفته، نه تنها شکل ظاهری این حامل، بلکه نحوه عملکرد دقیق آن را مشاهده کنیم. این یک فرآیند بسیار مهم است و درک آن می‌تواند به درمان‌های جدیدی برای طیف وسیعی از بیماری‌ها منجر شود.
قفل‌های مولکولی و دروازه‌های کانال
«میتوکندری» توسط دو غشاء احاطه شده‌ است. غشاء بیرونی نفوذپذیر است و مولکول «پیرووات» می‌تواند به راحتی از آن عبور کند، اما غشای داخلی نسبت به این مولکول نفوذناپذیر است. برای انتقال این مولکول به «میتوکندری»، ابتدا یک دروازه بیرونی باز می‌شود و به «پیرووات» اجازه می‌دهد تا وارد حامل شود. سپس این دروازه بسته می‌شود و دروازه داخلی باز می‌شود و به مولکول اجازه می‌دهد تا از داخل «میتوکندری» عبور کند.
پروفسور «ادموند کانجی»( Edmund Kunji) از «MRC» و عضو هیئت علمی دانشگاه کمبریج می‌گوید: این دروازه‌ها مانند قفل‌های یک کانال در مقیاس مولکولی عمل می‌کنند. یک دروازه در یک سمت باز می‌شود و به مولکول اجازه ورود می‌دهد. سپس بسته می‌شود و دروازه‌ای در سمت مخالف باز می‌شود تا مولکول به راحتی از آن عبور کند.
پدیدار شدن یک هدف دارویی جدید
به دلیل نقش محوری این مولکول در کنترل نحوه عملکرد «میتوکندری» برای تولید انرژی، این حامل اکنون به عنوان یک هدف دارویی امیدوارکننده برای طیف وسیعی از بیماری‌ها از جمله دیابت، بیماری کبد چرب، بیماری پارکینسون، سرطان‌های خاص و حتی ریزش مو شناخته می‌شود.
مولکول «پیرووات» تنها منبع انرژی موجود برای ما نیست. سلول‌های ما همچنین می‌توانند انرژی خود را از چربی‌های ذخیره شده در بدن یا از اسیدهای آمینه موجود در پروتئین‌ها دریافت کنند.
مسدود کردن حامل این مولکول، بدن را مجبور می‌کند تا در جای دیگری برای سوخت خود جستجو کند. این فرصتی برای توسعه درمان تعدادی از بیماری‌ها است.
گرسنگی دادن به سلول‌های سرطانی و تحریک رشد مو
سلول‌های توموری خاصی وجود دارند، مانند برخی از انواع سرطان پروستات که به متابولیسم این مولکول متکی هستند. این سرطان‌ها معمولاً بسیار گرسنه هستند و حامل‌های انتقال، «پیرووات» اضافی تولید می‌کنند تا اطمینان حاصل شود که می‌توانند بیشتر تغذیه کنند.
مسدود کردن این حامل‌ها می‌تواند این سلول‌های سرطانی را از انرژی مورد نیاز برای زنده ماندن محروم و آنها را نابود کند.
مطالعات پیشین همچنین نشان داده‌ است که مهار حامل این مولکول‌ها می‌تواند ریزش مو را معکوس کند و باعث فعال شدن «سلول‌های فولیکول»(follicle) انسان که مسئول رشد مو هستند، شود.
توسعه داروها از طریق نقشه مولکولی
پروفسور «کانجی» گفت: داروهایی که عملکرد حامل را مهار می‌کنند، می‌توانند نحوه عملکرد «میتوکندری» را تغییر دهند که این موضوع می‌تواند در شرایط خاص مفید باشد. «میکروسکوپ الکترونی» به ما این امکان را می‌دهد که دقیقاً نحوه اتصال این داروها به داخل حامل و مسدود کردن آن را مشاهده کنیم.
وی افزود: این امر فرصت‌های جدیدی را برای توسعه داروها بر اساس نقشه ساخت این مولکول ایجاد می‌کند تا داروهای بهتر و هدفمندتری تولید شود.
این مطالعه در مجله Science Advances منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1392255/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پلیس راهور: 91 درصد موتورسیکلت‌ها فرسوده‌اند

چگونگی محاسبه «تاثیر مثبت معدل» در کنکور

حضور کوسه‌های گاوی در آب‌های جزیره کیش

عاقبتِ اعتماد به تبلیغات دروغی

برداشت عسل وحشی از صخره‌های هیمالیا

پیاده‌روی‌های экстремальный در ژئوپارک دانشیای چین

کشف شهر طلایی 3500 ساله مصر باستان: رازهای فراعنه در خیابان‌های مدفون آشکار شد

حضور کوسه‌های گاوی در در آب‌های جزیره کیش

کشک بادمجان مجلسی باید اینجوری درست بشه

اعضای گوارشی انسان و بیماری‌های مزمن مرتبط

مقایسه، زخم پنهانِ رابطه والد و فرزند

وقتی کودکت رو میذاری زمین بیدار میشه؟ پس این کلیپ رو ازدست نده!

کفی هوشمند کفش که پارکینسون را تشخیص می‌دهد

داستانک/ ادیسون و مادر

روی جهان را ببین!

شکست دختران والیبال سایپا در لیگ قهرمانان آسیا

جشن تولد 28 سالگی در رختکن تراکتور

وینگر آلومینیوم در تیررس سپاهان

خروجی‌های پرسپولیس پس از ناکامی در چهار جام

علی اینانلو؛ 24 ساعت تا سرپرستی باشگاه پرسپولیس

اتفاق امیدوارکننده برای هندبال؛ کلنگ کمپ تیم‌های ملی زده شد

بدهی یک میلیارد یورویی چهار باشگاه مطرح ترکیه‌

مقدم: سوال مردم این بود که چرا «پایتخت» پخش نمی‌شود؟ نمی‌دانستند مشکلات چیست

نخستین بازی صابر ابر در سینما

قطعه «چه ها که بر سرِ ما رفت» با آواز استاد شجریان

سانحه رانندگی در مصر 33 کشته و زخمی برجای گذاشت

رودخانهٔ هندوانه در بوشهر!

آغاز انتخاب رشته دکتری از فردا

نجات کودک پیش‌دبستانی با اقدام سریع مدیر مدرسه

فیلم گفتگو با اوباش 18ساله که دستگیر شد

نمایی از ابهت کرگدن

کل قوانین فیزیک رو زیر سوال برد

لقب خوشمزه ترین فینگر فود میرسه به ایشون !

روش های درمان بیماری های مربوط به پروستات

این اشتباهات مغز شما را 10 سال پیرتر می‌کند

تقصیرات مغفول والدین در تنبیه دانش‌آموزان توسط معلم

تابلوی رنگارنگ شکارچی در دل آسمان

سخنان ارزشمند دکتر کاکاوند

پاسور سابق تیم ملی والیبال به پیکان پیوست

ناکامی مربی والیبال ایران در روسیه

شزنی در بارسلونا ماندنی شد

ورمزیار: سرمایه‌های استقلال نباید به راحتی از دست بروند

گل قیچی برگردان ژوائو پگلو، مهاجم برزیلی دی‌سی یونایتد مقابل نیویورک ردبول

ویدیوی باشگاه فولاد برای هوادارانش

فدراسیون جهانی والیبال 78 ساله شد

چهارمین برد پیاپی کارترون مقابل پرسپولیس و واکنش جالبش به گل‌های زودهنگام تیمش

2 بازیکن استقلال بازی با هوادار را از دست دادند

رافینیا: داشتم از بارسلونا می‌رفتم، فلیک مرا نگه داشت!

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهدا و جانبازان استان مرکزی

چهره ها/ دورهمی هومن سیدی با گلاب آدینه و رامبد جوان