آریا بانو

آخرين مطالب

دیگر گوشی‌ و لپ‌تاپ‌ها جوش نمی‌آورند! گوناگون

دیگر گوشی‌ و لپ‌تاپ‌ها جوش نمی‌آورند!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خبرآنلاین / پژوهشگران دانشگاه ویرجینیا با بهره‌گیری از کریستال‌هایی خاص، موفق به کشف شیوه‌ای نوین برای انتقال حرارت با سرعتی بی‌سابقه شده‌اند؛ روشی که می‌تواند در آینده نزدیک، دنیای خنک‌سازی دستگاه‌های الکترونیکی را دگرگون کند و از مشکلاتی مانند کند شدن پردازنده‌ها جلوگیری کند.
در روزهای گرم آغازین تابستان، یک لپ‌تاپ قدیمی که در انتقال گرما از پردازنده ناتوان است، بار دیگر یادآور یکی از چالش‌های دیرینه‌ی دنیای الکترونیک می‌شود: افزایش دما و کاهش عملکرد. مشکل اصلی در بسیاری از گجت‌ها این است که نمی‌توانند به‌سرعت گرمای تولیدشده توسط قطعات الکترونیکی مانند پردازنده را از خود دور کنند. این امر منجر به «throttling» یا کاهش سرعت پردازش برای جلوگیری از آسیب به قطعات می‌شود.
بازار


اکنون، پژوهشی تازه از دانشکده مهندسی و علوم کاربردی دانشگاه ویرجینیای آمریکا نشان می‌دهد که ممکن است به‌زودی با کمک کریستال‌ها، این مشکل برای همیشه برطرف شود. وقتی قطعات الکترونیکی در حداکثر توان خود فعالیت می‌کنند، حرارت زیادی تولید می‌کنند. این مسئله در تراشه‌های دستگاه‌های مختلف و حتی باتری خودروهای برقی نیز صادق است. در فضاهای فشرده‌ی درون دستگاه‌ها، این گرما به‌سختی از بین می‌رود و مدت زیادی باقی می‌ماند.
در حال حاضر، راه‌حل‌هایی مانند فن، سیستم‌های خنک‌کننده‌ی مایع یا هیت‌سینک‌های فلزی برای افزایش انتقال حرارت به کار گرفته می‌شود. اما همه‌ی این روش‌ها فضای داخلی دستگاه را اشغال کرده و مصرف انرژی را بالا می‌برند. پژوهشگران دانشگاه ویرجینیا به روشی بسیار سریع‌تر برای انتقال گرما دست یافته‌اند. آن‌ها به‌جای تکیه بر حرکت آهسته‌ی گرما همچون موج‌های پراکنده در حوض، توانسته‌اند حرارت را به شکل موج‌هایی جهت‌دار و سریع منتقل کنند.
کلید این روش، استفاده از کریستالی به نام نیترید بور شش‌ضلعی (hexagonal boron nitride یا hBN) است که ویژگی‌هایی خاص برای انتقال سریع گرما دارد. در اکثر مواد، گرما از طریق ارتعاشات اتمی به نام «فونون» (phonon) منتقل می‌شود. این فونون‌ها به‌صورت تصادفی با یکدیگر برخورد می‌کنند و انرژی را آهسته به پیش می‌برند؛ که همین باعث انباشت گرما می‌شود. اما در hBN، سازوکار متفاوتی به نام مدهای هیپربولیک فونون-پولاریتون (Hyperbolic Phonon Polaritons یا HPhP) دیده می‌شود؛ ارتعاشاتی ویژه درون کریستال که با مؤلفه‌هایی از جنس امواج الکترومغناطیسی همراه هستند.
این مدهای HPhP مسیر بسیار سریع‌تری برای حرکت گرما فراهم می‌کنند که از مکانیزم‌های معمول بسیار مؤثرتر است، چرا که مبتنی بر انتقال انرژی تابشی و دارای سرعت‌های انتشار بالا هستند. برای درک بهتر، می‌توان این تفاوت را به حرکت یک جریان سریع و جهت‌دار (HPhPs) در برابر حرکت پراکنده‌ی جمعیت (phonons) تشبیه کرد. در حالت اول، مقدار زیادی انرژی می‌تواند با سرعت بالا از نقطه‌ای به نقطه‌ی دیگر منتقل شود. برای اثبات این روش، پژوهشگران پد طلایی از جنس طلا را بر روی زیرلایه‌ای از hBN قرار دادند و آن را گرم کردند. این کار باعث تحریک مدهای HPhP شد و انتقال گرما از ناحیه‌ی تماس طلا و hBN را به‌شدت تسریع کرد. بنا بر گفته‌ی محققان، انتقال حرارت در این حالت بین 10 تا 100 برابر مؤثرتر از حالت‌های معمول بوده است.


ویل هاچینز، نویسنده‌ی این پژوهش اینطور توضیح داد:« این روش باورنکردنی سریع است. ما شاهد انتقال گرما به شیوه‌هایی هستیم که پیش از این در مواد جامد تصور نمی‌شد. این رویکردی کاملاً نوین برای کنترل دما در مقیاس نانو است.»
به گفته‌ی پژوهشگران، این فناوری می‌تواند در ترکیب با مواد دیگر نیز کارآمد باشد و راه را برای طراحی سیستم‌های خنک‌کننده‌ی نوین در طیف گسترده‌ای از دستگاه‌های الکترونیکی هموار کند. از جمله پیامدهای این کشف می‌توان به کامپیوترهای هوش مصنوعی سریع‌تر، دیتاسنترهای پایدارتر، تجهیزات پزشکی با طول عمر بالاتر و البته لپ‌تاپ‌هایی که داغ و کند نمی‌شوند، اشاره کرد.
منبع: newatlas

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1392091/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سازمان حفاظت محیط‌زیست: هیچ دولتی مجوز پتروشیمی میانکاله را صادر نکرده است

این محصولات بهداشتی غیرمجاز را نخرید

پسری با ضربات چاقو، دوست 17 ساله‌اش را به قتل رساند

آموزش ریاضی به روشی جالب

امیدواری ‌پی‌اس‌جی؛ دمبله به بازی آرسنال می‌رسد

انریکه: به آرسنال فکر می‌کنیم، نه شکست‌ناپذیری

ژابی: از مذاکره لورکوزن با مربیان بی‌اطلاعم!‏

تبدیل جشن به بغض و حسرت در شهرقدس

وقتی رونالدو فغانی رو شناسایی میکنه!

سیمئونه: اتلتیکو رقیب رئال و بارسلونا نیست

ملوان با پیراهن کلاسیک به یاد پدر!

کواچ: دورتموند از زمان حضور من پیشرفت کرده

سرمربی جدید تیم لیگ برتری باطل شد!

اعتراض ایران به کاهش سهمیه تکواندو در بازی‌های آسیایی

ادای دین تاسیان به سوگ‌نشینی مردم بندرعباس

تصویر ماشین‌های لاکچری محمدرضا گلزار

هفته سیما و هنر مدیریت بحران در تلویزیون

مردی با کلت کمری، همسر سابق و برادرش را کُشت

حکمت/ ره‌آورد دوستى پدران

تلاش در کار عبادت است!

خوشمزه ترین و راحتترین دسر شکلاتی

چه غذاهایی برای افراد بلغمی مناسب است؟

سه راز مهم برای اینکه مانتوهات سالها سالم بمونن

ناسا اولین ژنراتور فضایی انرژی هسته‌ای جهان را آزمایش می‌کند

خودشناسی از دید دکتر شکوری

روی باباتو زمین ننداز

سکانسی از فیلم «فروشنده» به مناسبت روز معلم

لاهیجان، سرزمین چای

تحول شگفت‌انگیز هواپیماها از سال 1914 تا 2025

گوناگون/ کنده درخت، گنج 12 هزار ساله بود

مرزهای عجیب و غریب اسپانیا که باورتان نمی‌شود

نمایی متفاوت از فرودگاه فرانکفورت در آلمان

هجوم گاومیش‌های کوهان‌دار به یک شهر

مجسمه مسیح مستور شاهکار واقع گرایی در هاله‌ای از رمز و راز

روش ساخت جنگنده کاغذی که پرواز می کند

فنچ های بال سفید تنها لانه سازان یخچالهای طبیعی

فرزند شما هم از این نقاشی ها دارد؟

عصر جمعه باقلوای ترکی بهترین انتخابه

نارسایی ریوی و علل آن

اهمیت و ضرورت مشاوره ازدواج

اولین سگ رباتیک چرخ‌دار جهان با قابلیت‌های خارق‌العاده

مقاومت میکروب‌ها شکست؛ کشف آنتی‌بیوتیکی جدید

دیدگاه مولانا درباره هستی و عالم مجردات

شور و شوق تی‌تی‌های دو آتشه مقابل ورزشگاه سردار آزادگان قزوین

همدردی خاص سپاهان با مردم بندرعباس

آبادان دوباره خواب صعود می‌بیند

فلیک: سبک بارسا ریسکی است ولی من دوستش دارم!‏

هت‌تریک مهره کلیدی ربیعی در استادیوم خاطره‌انگیز

با موضوع دانش‌آموزان و معلم، سریالی درخشان‌تر از «بچه‌های مدرسه همت» سراغ ندارم

هانیه توسلی پس از 3 سال با این سریال بازگشت

ویکی پدیاجستجو